MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Mr. Copenhagen tipper: Sommerens skønneste getaways i Nordsjælland

Af Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Marienlyst Strandhotel. Foto: PR
Marienlyst Strandhotel. Foto: PR

Har du brug for en lille udflugt væk fra asfalten?

Hvad enten du pakker en lille weekendtaske for et par overnatninger, eller du blot besøger Nordsjælland på en heldagsudflugt, så er her tips til både et kurhotel, Matador-nostalgi, vandreruter, et badehotel, et middelalderkloster og frokost ved Esrum Sø tæt på Fredensborg Slot.

Henrik Thierlein a.k.a. Mr. Copenhagen

MigogOdense er igen teamet op med Henrik Thierlein, tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år, og i dag rådgiver inden for turisme, presse og gastronomi. Han kender om nogen dansk turisme, og han har været med til at sætte et solidt aftryk på den internationale presses omtale af vores elskede hovedstad lige siden.

I 2020 kunne du på vores søster-site MigogKbh læse hans tre guider til sommerferie både i og udenfor København og hans efterårsferieguide til Jylland.

Få også tips i hans seneste seks 2021-guider til vinterferie i København, udenfor København, påsken i København, forårstips til Frederiksberg, sommerens små perler i København og sommer-getaways på Stevns Sydhavsøerne.

Vi giver ordet til Henrik Thierlein, der her kommer med sine personlige tips til sommer i Nordsjælland.

Bellevue, verdensarvsområde og Korsbæk på Bakken 

Jeg har sat kursen langs den smukke kystvej nord for København. Fra Hovedbanen tager jeg Kystbanetoget, som er ren sightseeing efter Østerport Station, så find en vinduesplads.

Først kommer du forbi de gamle pakhuse ved Langelinie, så Oslobåden, FN-byen, det hippe Nordhavn med siloerne, nyt og gammelt byggeri i et ret heldigt mix. Så passeres arkitekterne Jørn og Kim Utzons legendariske hvide huse med Paustian som juvelen tæt på sejklubberne her i den gamle Svanemøllebugt ved det ikoniske Svanemølleværk, som Ørsted forlader i 2023 og overlader til museumsfolket.

Næste stop er Klampenborg Station, og fra togvinduet kan du se min absolutte yndlingsdesigner og arkitekts vision for en hvid by ved stranden, nemlig the one and only Arne Jacobsens Bellavista med stranden Bellevue med teater, rideskole, det hvide boligkompleks og de kendte blå-hvide livreddertårne.

Bellevue Teatret i Klampenborg er nabo til Frankies Pizza. Foto: PR

Her vælger jeg at stå af på vej nordpå, for jeg vil have en dukkert i bølgen blå med udsigt til Øresund og Sverige. Efter en tur i vandet kan du vælge at sidde her på terrassen ved Bellevue Teatret og drikke en glas André Clouet Champagne, en cappuccino eller gå all-in på en Frankies Steak & Béarnaise Pizza med en Københavnerstang-cocktail til. Buon Appetito på Bellevue!

Der er også en anden grund til, at jeg er stået af her på Klampenborgs smukke gamle station med Dyrehaven som baghave.

Her ligger et kæmpe areal med skov, åbne sletter med hjorteflokke og kongefamiliens jagtslot Eremitagen opført for Christian d. 6. i 1736. Dyrehavens historie er intet mindre en fantastisk.

Dyrehaven i Klampenborg. Foto: Camilla L. Stahlschmidt

Landskabet blev formet af is og smeltevand for 10.000 år siden. Dyrehaven gemmer også på op mod 80 oldtidsgrave og er i dag en del af UNESCO-verdensarvsområdet Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland. Føl dig hensat til de enevældige 1600-tals kongers parforcejagt, hvad enten du er på cykel, gåben eller til hest.

Er du sulten efter en anden slags kultur i området, som også har dannet danmarkshistorie, vel og mærke på tv?

Som en del af de over 30 kørende forlystelser på Dyrehavsbakken eller Bakken, som verdens ældste forlystelsespark fra 1583 hedder i folkemunde, finder du tv-serien Matadors Korsbæk på Bakken.

Korsbæk på Bakken. Foto: Henrik Petit, PR

Er du fan af de 24 populære afsnit, som følger de to familier Varnæs og Skjern, så kan du komme på en 45 minutters rundvisning med anekdoter, Maude, Hans Christian, overlærer Andersen, Misse og alle de andre elskelige personer i skikkelse af skuespillere.

Du får adgang til stuer, spisesteder og bygninger og hører om tilblivelsen af Korsbæk by. Er du også blevet sulten og kunne tænke dig at spise på Postgaarden, Katrines Gaard, Lauras Køkken eller hos Varnæs, så kan rundvisningen kombineres med spisning, hvis du ikke kun vil nøjes med en kop kaffe og en kartoffelkage efter denne helt igennem nostalgiske tour de danmarkshistorie fra 1920 til 1940’erne.

Forvent oksesteg og citronfromage hos Laura, gedigen frokost eller aftensmad på postgården eller festtaffel hos familien Varnæs. Maude kigger ofte forbi i stuerne, som er indrettet nøjagtigt som i tv-serien. Jeg er stor fan!

Kurhotel Skodsborg, turer i Parforcejagtlandskabet i Gribskov og frokost ved Esrum Sø 

Mæt og træt efter dagens oplevelser ligger Kurhotel Skodsborg heldigvis kun én station nord for Klampenborg. Her kan du glæde dig til et ophold ved vandet, hvad enten du kommer fra Dyrehaven, eller du har kørt direkte hertil og starter din nordsjællandstur i smukke historiske opgivelser i det gamle hvide kurhotel, som læge Carl Ottosen grundlagde for over 100 år siden i 1898 som badesanatorium.

Hans ideer om at frisk luft, vand, lys, gymnastik og ”en rationel diæt” har helbredende og forebyggende effekt, udgør fortsat fundamentet for Kurhotel Skodsborg. Det nylancerede Brasserie Carl hylder stadig Carl Ottosens visioner inden for sundhed, velvære og kost, og her kan du nyde brasserieklassikere eller retter fra det grønne køkken.

Foto: Kurhotel Skodsborg, PR

Hver fredag er der live-musik med elever fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i hotellets The Lobby. Er du til en badetur på dybt vand, så smut i badekåben på værelset og gå over vejen til hotellets egen badebro. Efter en tur i havet er du klar til en tur i den nyrenoverede spa og eller træning enten på hold eller med egen træner før middagen.

Fik du ikke nok af vandring i Dyrehaven og gerne vil lidt længere nordpå, så kan jeg anbefale togturen til Helsingør og derfra med lokalbanen direkte til Fredensborg. Her forstætter UNESCO-verdensarvsområdet Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland i Gribskov rundt om Esrum Sø tæt på Nødebo.

Esrum Sø. Foto: Daniel Overbeck, PR

Cykl eller gå en god tur, og når du returnerer til Fredensborg på den anden siden af søen, eller du blot ankommer til området i bil, tog eller cykel, så er der en sommer 2021-nyhed ved søbredden – nemlig et helt nyt ungt hold af restauratører i Skipperhuset  for foden af Fredensborg Slotshave.

Stilen er dansk, og det nordisk inspirerede frokostkort og det solide bistrokøkken til aften er inklusiv solnedgang over Esrum ferskvandssø. Anders, der styrer gulvet, kommer fra en anden klassiker på Nordsjælland, nemlig fra det salte Øresund på Formel B-drengens perle Restaurant Sletten 20 min. herfra.

Fredensborg Slot & Slotshave og badehotel i Helsingør 

Når du er færdig med frokosten på Skipperhuset, så er der i sommerferien frem til 8. august mulighed for at besøge Fredensborg Slot, Den Reserverede Have og urtehave, da kongefamilien ikke bruger slottet i den periode. Den offentlige del, som også er utrolig spændende, er åbent hele året.

Fredensborg Slothave. Foto: Thomas Rahbek, PR

Turen går nu nordpå til Helsingør, hvor Danmarks største badehotel holder til på stranden. Kan et badehotel blive for stort?

Ja, det kan det, og det er meget stort, men lige så snart man er indenfor på Marienlyst Strandhotel og træder ud på sin balkon med udsigt til både Kattegat, Øresund, Sverige og den skønne sandstrand, så føles hotellet helt intimt.

Spaen er unik og blandt Danmarks nyeste. Hele året rundt har strandspaen 37 grader, og her på kanten af sandstranden er der et unikt kig til Kronborg Slot. Kom her i skumringen, og svøm rundt, når de tænder lysene på slottet i det fjerne.

1861 på Marienlyst Strandhotel. Foto: PR

Hotellet råder over flere restauranter, et casino, to barer og et væld af aktiviteter på stranden så som petanque og beachvolley. Min favoritrestaurant er klart 1861 med borde nærmest helt ude på stranden bag vinduerne i Jørn Utzons pavilloner. Her smelter det nordiske og franske sammen, som Kattegat og Øresund udenfor, om du vælger fem eller syv serveringer, á la carte eller fem retters veggie-menu.

I filosoffen Søren Kirkegaards fodspor og Torvedage ved Esrum Kloster 

Efter morgenmaden begiver jeg mig nu mod Gilleleje langs Nordkysten i filosoffen Søren Kierkegaards fodspor. På den 12 kilometer lange rute kan man høre en række berømte Kierkegaard-citater i området, som Kierkegaard holdt så meget af. Find vandreruten “Kierkegaard by Nature” i Useeum-appen, som du kan downloade, og læs mere her.

Nu går turen sydpå, og før du møder Esrum Sø igen, finder du Esrum Kloster, som til og med 8. august blandt andet har Torvedage.

Esrum Kloster. Foto: Tine Uffelmann, PR

Esrum Kloster en af de helt store perler i min udflugtsbog. Tænk engang, et område som i Middelalderen var under pavens beskyttelse, og som engang var 90 procent større end i dag. Det ligger unikt her ved Esrum Å, hvor den charmerende museumscafé serverer et let måltid med råvarerne inspireret af middelalderens madtraditioner – naturligvis tilsat urter fra Klosterhaven.

Hermed slutter turen mod nord for denne gang. Nyd sommeren i det danske sommerland. Som de siger i reklamerne, er det meget mere end bare Danmark.

Hvad: Tips med Mr. Copenhagen a.k.a. Henrik Thierlein
Hvor: Sommer i Nordsjælland
Hvem: Følg Henrik Thierlein på hans nye Instagram-profil med tips og tricks til København og omegn

Del artikel

Andre læser også