Musik, snobrød og fællessang: Kom til Sankt Hans på Engen i Fruens Bøge

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Sidste år kom tørken i vejen for det traditionsrige sankthansbål på Engen i Fruens Bøge, men forhåbentlig kan bålet igen være midtpunktet for en hyggelig familieaften med musik, snobrød, tale og fællessang.

Søndag den 23. juni er det sankthansaften, og det er en aften rig på traditioner. Sådan er det også i Odense, hvor Engen i Fruens Bøge betyder noget ganske særligt for mange odenseanere.

Sidste år kom den massive tørke i vejen for det traditionsrige sankthansbål på Engen i Fruens Bøge, men i år håber man, at bålet igen kan være midtpunkt for en hyggelig aften med musik, snobrød, tale og fællessang.

Et stærkt program

Gennem årtier har der været sankthansbål og hygge omkring ilden, og 2019 bliver ingen undtagelse, hvis vejret da tillader det.

“Jeg holder meget af sankthansaften, og sådan tror jeg, de fleste har det. Bålet, midsommervisen og de lyse nætter er bare noget helt særligt, og jeg glæder mig hvert år over at se odenseanere i alle aldre mødes på Engen.

Jeg er sikker på, vi får en dejlig aften sammen. Det byder programmet i hvert fald op til,” siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) i en pressemeddelelse.

Arrangementet begynder kl. 16, hvor der bliver tændt i det store snobrødsbål, så alle kan bage deres egne snobrød i selskab med spejderne fra Sortebrødregruppen.

Det prisvindende børnemusikorkester “Æsken” kommer for at tage børn og voksne med på en tidsrejse gennem jazzens historie i en mellemting mellem teater og koncert.

Undervejs stifter vi bekendtskab med blandt andet Billie Holiday, Louis Armstrong og Herbie Hancock.

Børnene kan også glæde sig til Lars U, der kommer forbi for at trylle og lave ballondyr mellem kl. 16.30 og 17.30.

Familie- og børneunderholdningen begynder kl. 16.00 og slutter cirka kl. 18.00. I hele tidsrummet vil Kulturmaskinen være på pladsen med gøgl og leg, og måske kigger maskotten Tumle også forbi.

Medbring egen mad – eller køb en madkurv

Kl. 17.30 begynder opdækningen til fællesspisning på Engen. Det er muligt at forudbestille en madkurv fra Kai Thor Catering eller medbringe sin egen mad.

Der er blot et krav for at få en siddeplads ved bordet, at man har lyst til at spise sammen med andre. Madkurven kan bestilles her.

Arrangementet er en del af kampagnen “Danmark spiser sammen”, som varetages af Folkebevægelsen mod ensomhed.

Programmet for aftenen er således:

Kl. 18.00-20.45 DJ Academy præsenterer musik fra deres dygtige discjockeys

Kl. 20.45-20.55 Det rytmiske kor Pop ‘N’ Soul ved korleder Janne Wind

Kl. 20.55-21.00 Tale ved by- og kulturrådmand Jane Jegind

Kl. 21.00 Bålet tændes til Midsommervisen ved koret Pop ‘N’ Soul

Kl. 21.10-21.20 Det rytmiske kor Pop ‘N’ Soul ved korleder Janne Wind

Kl. 21.20-22.00 Discjockeyerne runder aftenen af.

Hvis vejret ikke tillader et sankthansbål, så bliver familie- og børneunderholdningen alligevel gennemført mellem kl. 16.00 og 18.00, mens resten af arrangementet bliver aflyst.

Priser fra 29 kr.: Lykkeposer hver dag fra 7-Eleven på Too Good to Go

Skrevet af: Michael Qureshi

Mens Corona satte det meste af landet i stå, var der været godt gang i hjulene hos både Too Good To Go og 7-Eleven.

De to parter har brugt de seneste uger på at oprette samtlige 7-Eleven-butikker i Too Good To Go-appen, og dermed kan man nu købe lykkeposer med overskudsvarer i 7-Eleven-butikker over hele landet.

Det meddeler parterne i en pressemeddelelse.

Hvad betyder det så rent praktisk?

For at bekæmpe madspild laver 7-Eleven butikkerne i Odense dagligt “lykkeposer” med overskydende mad.

Udvalget variere fra dag til dag, så man skal lade sig overraske af indholdet. I posen kan der f.eks. være salater, sandwiches, kager, bagværk, mellemmåltider og drikkevarer.

Priserne varierer også fra 29 kr. og op – men en hurtig gennemgang af Too Good to Go app’en viser en gennemsnitlig pris på 39 kr.

Det landsdækkende samarbejde er skudt i gang efter en testperiode i udvalgte 7-Eleven-butikker på DSB-stationer.

 

Kunderne får en god deal og hjælper miljøet

En testperiode, der ifølge Maria Gervig, Commercial Director hos 7-Eleven, er gået over al forventning.

“Bekæmpelse af madspild har meget høj prioritet hos 7-Eleven.

Det er ganske enkelt meningsløst at smide god mad ud set ud fra både sociale, miljømæssige og økonomiske betragtninger.

Derfor er vi meget glade for, at vi har fundet en løsning, der kommer alle til gode.

Vores kunder får en virkelig god deal, mindre spild er penge sparet, og vi giver miljøet en hjælpende hånd.

Særligt sidstnævnte har stor betydning for os, og derfor føles det ekstra godt, at vi nu også på denne front kan føle stolthed over at afhjælpe et miljøproblem,” siger Maria Gervig.

I testperioden er der blevet reddet lige knap 24.000 lykkeposer med overskudsvarer. Det er 60 ton sparet CO2e, hvilket svarer til 262 flyveture fra København til London.

Lykkeposer fra 7-Eleven er populære

Landechef for Too Good To Go i Danmark, Heidi Boye, er derfor meget begejstret over, at samarbejdet nu fortsætter på fuld styrke.

“7-Elevens lykkeposer har været særdeles populære blandt vores brugere i de butikker, hvor vi har testet konceptet.

Så vi er selvfølgelig meget glade for, at vi nu kan give hele landet mulighed for at bekæmpe madspild på en sjov måde.

Når så mange butikker går sammen, flytter det virkelig noget i det store madspildsregnskab, så 7-Eleven kan være super stolte af indsatsen,” siger Heidi Boye, landechef for Too Good To Go i Danmark.

Lykkeposerne vil være tilgængelige i 7-Eleven-butikker i Odense, på tankstationer og på togstationer.

Det gælder om at være hurtigt ude i løbet af dagen, når lykkeposerne sættes i salg. Så bestiller og betaler man i Too Good to Go app’en.

Du kan hente app’en, hvor du normalt henter apps.

Pita-favorit udvider: Yazzy’s Pita åbner midt i centrum på onsdag

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvis du har været et smut forbi Storms Pakhus, så har du nok også duftet eller endda smagt pitabrød fra Yazzy’s Pita.

Et populært koncept som man nok ikke fornærmer mange ved at kalde for Odenses bedste pita’er.

Nu udvider pita-favoritten med de billige priser, og åbner på onsdag d. 27. maj et sted midt i Odense C.

De beholder samtidig deres bod i Storms Pakhus.

“Vi har været på Storms fra dag et, og det bliver vi ved med, men vi har altid haft lyst til at have en lokation, hvor vi kunne have frie tøjler.

Her virkede det kun rigtigt, at det skulle være i Odense, hvor det hele startede,” fortæller Yasser Rahim Naz.

Fik pitabrød hos bedstemor i Iran

Yasser er manden bag Yazzy’s Pita og er uddannet kok sammen sin makker Martin fra restaurant Kvægtorvet her i Odense.

De blev enige om at kaste sig ud i et pita-eventyr sammen, da de mente, at man godt kunne øge kvaliteten på pitabrøds-fronten i Odense og øvrige storbyer i Danmark.

“Jeg har altid elsket Pita, lige siden jeg var lille, når jeg fik dem hos min bedstemor i Iran.

Det var på en helt anden måde  end i Danmark. Her lavede man dem på åben ild, og man fik dem til morgenmad.

Som årene gik, synes jeg det var lidt trist at alt udviklede sig i Danmark, men pitabrødet var stadigvæk den samme. Den klassiske med tomat, agurk og købe dressinger. Jeg tænkte det kan gøres bedre,” forklarer Yasser.

Været fantastisk rejse

Han fortsætter;

“Så jeg gik og legede lidt med tanken om, hvor vildt det vil være, hvis jeg kunne genskabe den følelse, jeg havde hos min bedstemor, og kombinerede det med den erfaring og viden, jeg har fra den gastronomiske verden.

Det resulterede i, at jeg sagde, nu er det nu og tog udfordring op. Det har været en fantastisk rejse indtil videre.”

Målet er ret simpelt med det nye sted i centrum.

“Vi vil give vores gæster noget for deres penge både i kvalitet og smag. Men som samtidig også er et sundere alternativ til andet fastfood i Odense midtby,” forklarer Yasser.

De slår dørene op onsdag d. 27. maj kl 17:00 i Slotsgade 26 og i samarbejde med “vandretur for kritisk syge børn” , så donerer de dagens omsætning til kritisk syge børn.

Har brug for mere plads: Populær Odense-restaurant flytter i større lokaler

Skrevet af: Redaktionen
FOTO: Restaurant Bacchus
FOTO: Restaurant Bacchus

Tilbage i 2017 blev Restaurant Bacchus kåret som årets Brasserie i den danske spiseguide. Det er nok heller ikke uden grund, for folk er vilde med stedet.

Nu gør de så klar til at flytte i nye og større lokaler. Det skriver Fyens Stiftstidende. Bacchus rykker dog ikke særlig langt fra deres nuværende lokaler.

Faktisk flytter de blot 500 meter længere op af vejen til adressen Vestergade 5.

Corona-krisen har også blot gjort det endnu mere eftertragtet at få booket bord på Bacchus.

“Vi ser frem til at have mere plads bag kulisserne i vores nye køkken.

Plads til at eksperimentere og være kreative samt flere blus, så mine “drenge” og jeg kan arbejde i samme lokale.

I dag står vi på hver vores side af en væg, og det betyder, at vi går glip af den synergi, der opstår, når man står fysisk sammen,” siger indehaver Stephane Libourel til Fyens.

Vilde gourmet-aftener

Han fortæller også, at man med jævne mellemrum vil køre topgourmet aftener hvor kuvertprisen bliver helt op til 4000 kr. stykket med nogle af de allerbedste vine til.

Men som udgangspunkt bliver konceptet som det plejer bare med plads til lidt flere gæster og meget mere plads til personalet.

Bacchus har fokus på det franske køkken, og ofte med lidt ekstra luksus på råvarerne. Gode sager som trøffel, kaviar, foie gras og østers er ofte at finde i retterne.

Hver mandag er der en fast tre retters rustik menu, og om onsdagen kører de en suprisemenu. De øvrige dage er konceptet lidt mere ala carte, hvor man ud fra deres aktuelle menukort vælger de retter, man ønsker.

Filosofien i køkkenet handler hele tiden om smag, og den skuffer ikke her.

Restaurant Bacchus er blandt de dyrere spisesteder i Odense men også luksuriøse i forhold til råvarer og retter – og når man kan få omelet med trøffel til frokost, så er vi altså solgt.

Hvad: Restaurant Bacchus flytter
Hvor: Vestergade 5
5000 Odense C
Mere info her