Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Dramatisk udvikling: Ny forening vil stoppe salget af Fjernvarme Fyn i retten

Af Michael Qureshi

En gruppe af borgere som både repræsenterer de politiske partier og fjernvarmeforbrugerne generelt er gået sammen om at stifte en forening, der skal kæmpe for borgernes rettigheder ifølge varmeforsyningsloven.

Risikoen for prisstigninger som følge af Energi Fyns monopol på energiområdet og forbrugerbeskyttelsen er foreningens fokusområder.

Såvel en advokat med speciale i forsyningsloven samt en juridisk ekspert i samme lov har på det seneste skabt tvivl om lovligheden i salget af Fjernvarme Fyn.

Det skriver den nystiftede forening Fionia Fjernvarme i en pressemeddelelse onsdag. Den nye forening har nogle store profiler i bestyrelsen som Rådmand Søren Windell fra Det Konservative samt Frederik Barfoed, koncerndirektør i Barfoed Group.

Flertal har stemt salg igennem

Det er et flertal i Odense Byråd som har stemt for et salg af Fjernvarme Fyn. Men det bliver så ikke uden kamp nu.

Ifølge Fionia Fjernvarme er det omstridte punkt, hvorvidt varmeforsyningslovens §23f gælder for salget. Den paragraf sikrer forbrugerne af fjernvarme forkøbsret til fremføringsanlægget (rørene) inden en kommune kan sælge det til andre.

I salgsaftalen mellem Odense Kommune og Energi Fyn er det – uden nærmere begrundelse – anført, at loven ikke gælder for dette salg.

Såvel advokat Pernille Truelsen, som ekspert på området Bent Ole Gram Mortensen, er helt uenige med kommunen i dette.

Deres opfattelse underbygges af en udtalelse fra Forsyningstilsynet fra 1. oktober, som siger:

“Forkøbsretten for forbrugerne er reguleret i varmeforsyningslovens § 23 f, stk. 1. Det følger heraf at, inden et fremføringsanlæg kan afstås til andre end kommuner, skal forbrugerne af anlægget tilbydes at købe anlægget til markedspris.”

Lave fjernvarmepriser er i fare

Det får nu Fionia Fjernvarme til at true med en retssag.

“Borgernes retssikkerhed er truet. Og det er de lave fjernvarmepriser også,” siger den konservative rådmand og nye formand for Fionia Fjernvarme Søren Windell.

Han fortsætter;

“Et salg af fjernvarmen til Energi Fyn vil på længere sigt give højere fjernvarmepriser, fordi Energi Fyn får monopol på al energi – strøm, fjernvarmproduktion og fremføringsanlæg – og samtidig skal beslutninger om fjernvarmen træffes i et selskab, hvor majoriteten ikke bruger fjernvarme,” forklarer Søren Windell.

“Samtidig er der rejst berettiget tvivl om det lovlige i at sælge fremføringsanlægget uden at tilbyde det til forbrugerne først, og derfor er vi tvunget til at benytte os af de juridiske muligheder der er,” slutter Søren Windell.

På den baggrund er foreningen Fionia Fjernvarme stiftet.

Bestyrelsen består af

Formand, Søren Windell, rådmand i Odense, Konservative

Reza Javid, byrådsmedlem i Odense, Enhedslisten

Frederik Barfoed, koncerndirektør i Barfoed Group

Erik Thomsen, direktør for Kristiansdal Boligforening

Lolle Schierff, udviklingschef i Fynsk Erhverv

Foreningen er upolitisk. Den er alene stiftet med det formål at samle opbakning fra fjernvarmeforbrugerne til at indlede et søgsmål mod Odense Kommune for at få afklaret lovligheden af salget.

Derfor kan alle fjernvarmeforbrugere melde sig ind i foreningen helt gratis og uforpligtende via hjemmesiden;

www.fioniafjernvarme.dk

Klar til at blive et andelsselskab

I pressemeddelelsen skriver man ligeledes;

“I det øjeblik fjernvarmeforbrugerne har fået medhold i, at deres rettigheder ifølge varmeforsyningsloven skal respekteres er foreningen klar til at omdanne foreningen til et andelsselskab, ejet alene af fjernvarmeforbrugerne, som så kan overtage fremføringsanlægget fra Odense Kommune, såfremt kommunen stadig ønsker at afhænde dette.

Fremføringsanlægget er i øvrigt værdisat til kr. 0,- i salgsaftalen mellem Odense Kommune og Energi Fyn, så forbrugernes overtagelse kan ligeledes ske uden omkostninger for forbrugerne.

Del artikel

Andre læser også