Ny fotoudstilling på Brandts stiller skarpt på den manipulerede virkelighed

Af Jens Erik Møller
Kelli Connell, Lakeside 2016 - Hvad er vikelighed, hvad er ikke? Oplev manipulrede fotos på Brandts. Pressefoto
Kelli Connell, Lakeside 2016 - Hvad er vikelighed, hvad er ikke? Oplev manipulrede fotos på Brandts. Pressefoto

Du har lært at være kritisk over for det, du læser, men hvad med det, du ser? Over 20 kunstnere udfordrer dit blik på fotomanipulation med Fotobiennalen 2018 – Photography to end all Photography. En udstilling, der åbner på Brandts 31. august.

De fleste tænker, at fotografiet har nogle særlige egenskaber, som formidler af virkeligheden. Dette er på trods af, at mediet alle dage har været konstrueret. I dag er det endda nemmere end nogensinde at manipulere med fotos ved hjælp af nogle få tryk på en smartphoneapp. Visse fotografer benytter ikke engang et kamera, men fremstiller værker ud fra materiale fundet på internettet.

Spørgsmålet er derfor, hvad skal der til, for at vi kan tale om et fotografi? Det vil udstillingen forsøge at besvare sammen med dig, når du oplever Fotobiennalen 2018 på Brandts.

Udstillingen præsenterer 21 kunstnere fra hele verden. Deres værker er alle dybt originale, kunstneriske projekter, men de har det tilfælles, at de alle arbejder med fotografiet som konstruktion.

Hvor det klassiske fotografi i sagens natur viser et bestemt sted i et bestemt øjeblik, kan det konstruerede og manipulerede fotografi tage sig helt andre friheder. Med vore dages teknologi kan virkeligheden uden problemer efterlignes eller bearbejdes i det uendelige.

Men hvad gør det ved vores måde at se på fotografiet på – og måske endnu vigtigere at se virkeligheden på? Hvis du ser godt efter, vil billederne i udstillingen vise dig de mest overraskende detaljer, der får dig til at stille spørgsmåltegn ved, om det er virkelighed eller redigeret på en computer – præcis som de utallige billeder, vi er omgivet af på sociale medier og andre platforme.

Udstillingen åbner officielt 31. august, men allerede aftenen før, er der stor åbningsfest på Brandts, hvor du blandt andet kan høre nogle af kunstnerene tale om deres manipulerede fotos. Læs mere her

Fotobiennalen 2018 kan ses frem til og med 30. december.

Du kan læse mere om den nye udstilling her.