MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ny milliardaftale indgået: Yderligere corona-hjælp til selvstændige, virksomheder og lønmodtagere

Af Emil Kjær Jørgensen

De forlængede restriktioner giver udfordringer for dansk erhvervsliv. Derfor har regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier nu indgået en aftale, der giver yderligere hjælp til gavn for selvstændige, virksomheder og lønmodtagere.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Selvom de daglige smittetal falder langsomt dag for dag, så er corona-situationen stadig alvorlig.

Nye og mere smitsomme virusvarianter giver anledning til bekymring, og derfor har regeringen valgt at følge indsatsgruppens anbefaling om at fastholde de gældende skærpede restriktioner til og med februar.

Der har siden 9. december været åbnet bredt op for de generelle hjælpepakker, men de forlængede restriktioner giver fortsat udfordringer for erhvervslivet.

Derfor er regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative og Alternativet netop blevet enige om en ny aftale med yderligere tiltag for i alt ca. 9,5 mia. kr.,der skal hjælpe danske selvstændige, virksomheder og lønmodtagere.

Samtidig er det besluttet, at hvis restriktionerne forlænges til efter februar, vil hjælpepakkerne samt de målrettede puljer til erhvervs- og kulturaktivitet også blive forlænget til og med den 30. april 2021.

Det giver forudsigelighed for erhvervs- og kulturliv samt lønmodtagere.

”Jeg er glad for, at vi i dag kan præsentere yderligere tiltag og hjælp for godt 9,5 mia. kr. til dansk erhvervsliv og særligt selvstændige og deres ansatte. Vi hungrer alle efter at kunne stå i den lokale tøjbutik og prøve tøjet på, spise en middag på en restaurant eller generelt bare ses i større selskaber. Men der er vi desværre ikke endnu.

Det er vigtigt, at vi holder tungen lige i munden og ikke tager forhastede beslutninger, så vi ender i et scenarie med smitten ude af kontrol og endnu en nedlukning. Men regeringen er også dybt bevidste om, at nedlukningen har store konsekvenser for lønmodtagere og dansk erhvervsliv og særligt selvstændige og små virksomheder,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

”Det her er en god aftale, fordi den frem til og med 2022 gør det attraktivt for ledige at opkvalificere sig inden for brancher, der mangler hænder – fx inden for Sosu-området eller den grønne omstilling.

Får man en uddannelse får man højere løn og større jobsikkerhed. Derfor giver det god mening for både ledige og virksomhederne, at man forlænger den periode, hvor man kan uddanne sig med 110 procents dagpengesats.

Det kan også være med til at bekæmpe den langtidsledighed, vi desværre kan se. Aftalen er også god, fordi den hjælper de små forretninger, som vi ved er hårdt ramt økonomisk, og dermed også til, at medarbejderne beholder deres job,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Her er aftalens hovedpunkter:

Til selvstændige mv.:

Loftet for selvstændige forhøjes fra 23.000 kr. til 33.000 kr. om måneden for selvstændige med mindst én fuldtidsansat og til 30.000 kr. om måneden for selvstændige uden ansatte. For at modtage den forhøjede kompensationssats er det et krav, at den selvstændige ikke tager mere end 23.000 kr. ud af virksomheden om måneden i den periode, hvor den forhøjede kompensationssats modtages.

Kravet for, hvor stor en omsætning man skal have for at få adgang til kompensation fra selvstændigordningen, sænkes fra 10.000 kr. om måneden til 8.000 kr. om måneden. Kravet for indkomst sænkes tilsvarende i kompensationsordningerne for freelancere og kombinatører samt i den midlertidige kunststøtteordning.

Begge ændringer sker med tilbagevirkende kraft fra den 9. december 2020, og det vil være muligt for selvstændige, der allerede har søgt ordningerne, at søge igen. Der tages forbehold for, at ændringerne kræver statsstøttegodkendelse.

Til virksomheder:

Der sættes 175 mio. kr. af til forenkling af ansøgningsprocessen og forbedringer af kompensationsordningen for faste omkostninger.

Fristen for, hvornår bindende aftaler om f.eks. markedsføring skal være indgået, for at man er berettiget til kompensation for faste omkostninger, flyttes fra den 9. marts 2020 til den 9. december 2020.

Leverandører til offentlige arrangementer med mindst 50 deltagere får adgang til kompensationsordningen for faste omkostninger.

Virksomheder, der oplever en nedgang i omsætningen pga. Udenrigsministeriets rejsevejledning, men som ikke er medlem af en godkendt rejsegarantiordning, får adgang til kompensationsordningen for faste omkostninger.

Garanti- og låneordninger i Vækstfonden og EKF forlænges til og med april 2021.

Garantiordningen i Rejsegarantifonden forlænges til og med den 30. april 2021.

Der oprettes en pulje på 35 mio. kr. til at kompensere de virksomheder, der har sæsonbetonede, letfordærvelige varer med en udløbsdato på over en måned. Det gælder f.eks. juleøl. Der vil være et loft på 200.000 kr. pr. virksomhed.

Til lønmodtagere:

Den midlertidige ret til sygedagpenge forlænges med to måneder, så ingen sygedagpengemodtagere overgår til jobafklaringsforløb til og med den 30. april 2021.

Suspensionen af 225-timers reglen forlænges tilsvarende med to måneder til og med 30. april 2021.

Suspensionen af dagpengeforbruget forlænges til og med april 2021.

Forlængelse af ret til uddannelse med 110 pct. dagpenge

Desuden videreføres aktivitetspuljer, biografpulje, museumspulje, pulje til folkehøjskoler mv. samt foreningspuljen, og der afsættes yderligere 50 mio. kr. til foreningspuljen. Endelig forlænges den udvidede SU-lånemulighed.

Regeringen arbejder fortsat på at få øget statsstøtteloftet yderligere, samt på at EU’s såkaldte krisebestemmelse kan bruges i større grad.

Læs hele aftaleteksten her

Del artikel

Andre læser også