MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ny viden: Odense er meget ældre end hidtil antaget

Af Jens Erik Møller
Del af sværdgreb fra vikingeborgen Nonnebakken. Fundet dateres til starten af 800-tallet og er med til at pege på aktiviteter på stedet i den tidlige vikingetid og altså samtidig med, at byen vokser frem på nordsiden af Odense Å. Foto: Odense Bys Museer
Del af sværdgreb fra vikingeborgen Nonnebakken. Fundet dateres til starten af 800-tallet og er med til at pege på aktiviteter på stedet i den tidlige vikingetid og altså samtidig med, at byen vokser frem på nordsiden af Odense Å. Foto: Odense Bys Museer

Odense er med et sværdslag blevet 100 år ældre end hidtil antaget, og arkæologiske fund giver de manglende brikker til de tidlige danske byers historie. Det skriver Odense Bys Museer i en pressemeddelelse.

I en netop udkommet videnskabelig artikel om det tidligste Odense fra Odense Bys Museer konkluderes det, at Odense er mindst 100 år ældre, end den traditionelle dåbsattest fra år 988. Bebyggelsen i området ved det nuværende Odense etableres således fra slutningen af 700-tallet, og senest omkring år 900 kan der tales om en egentlig by.

Sporene af den tidlige by ses blandt andet ved tilstedeværelsen af en række permanente huse i Odense fra 700-800-tallet samt spor af specialiseret håndværk og aktiviteter på vikingeborgen Nonnebakken.

Blandt andet har man fundet et sværdgreb ved Nonnebakken. Det kan dateres til starten af 800-tallet, og det er med til at pege på aktiviteter på stedet i den tidlige vikingetid – og altså samtidig med, at byen vokser frem på nordsiden af Odense Å.

Odense er vigtig brik i de danske byers historie

Artiklen peger på, at Odense – sammen med en håndfuld andre byer – kan lukke et hul i udviklingshistorien for Danmarks byer. Hidtil har man således beskrevet bydannelsen som sket i to uafhængige bølger.

En første bølge i 700-800-tallet med handelsstationer som Ribe og Hedeby og en anden bølge af kongeligt anlagte byer fra omkring år 1000. Gennem det nye forskningsarbejde om det tidligste Odense er det blevet tydeligt, at der i 800-900-tallet opstår en række byer med afsæt i det lokale opland, og disse har dannet bro mellem de to oprindelige bølger af bygrundlæggelser.

Del af større forskningsprojekt

Artiklen er sidste led i et stort forskningsprojekt, som Odense Bys Museer med en bevilling fra Kulturministeriets Forskningsudvalg har arbejdet med over de seneste år.

Projektet er udført af museumsinspektør Mogens Bo Henriksen og forskningscenterleder Mads Runge og er del af museets fokus på Odenses tidligste historie under titlen ”Knuds Odense – vikingerne by”.