MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Græssende dyr og gamle træer: Odense får ny og vild skov

Af Christina Frederiksen

Odense Kommune får med støtte fra ”15. Juni Fonden” en helt ny og vild skov, hvor publikum kan gå og se på tyndakset gøgeurt og græssende dyr.

I dag har naturen dårlige kår i Kohaveskoven i kommunens sydøstlige del, men fremover får træer lov til at forfalde og nye arter kan spire frem og trives sammen med frøer, insekter og andet dyreliv.

Biodiversiteten skal blomstre ved, at træer ikke bliver fældet, men får lov at blive gamle og til at nedbrydes naturligt til glæde for insekter i naturen.

Sjælden løvfrø sættes ud

De gamle, udgåede eller væltede træer giver føde og levesteder for mange planter og dyr. Derudover skal kvæg og heste græsse på en stor del af området.

Her og nu har Kohaveskoven brug for starthjælp. Derfor graves vandhuller så padder og andre dyr får gode vilkår.

Kommunens biologer sætter den sjældne løvfrø ud i området og sørger for, at den får velegnede levesteder med lysninger i skoven.

Lysninger i skoven vil også give mulighed for flere blomster og planter, der kan skabe nyt liv.

Jeg håber, at mange vil give skoven ideer med på vej, så vi får en skov for alle

By- og Kulturrådmand Søren Windell

De græssende dyr skaber variation og plads til flere plante- og dyrearter, og det er blandt andet håbet, at områdets orkide – tyndakset gøgeurt – kan sprede sig.

Ideer fra borgerne

Borgere, naboer og andre interesserede har fra i dag til og med søndag den 4. september mulighed for at komme med deres forslag til mere biodiversitet i Kohaveskoven.

“Vi har Elmelundskoven i vest og har netop indgået et samarbejde med Den Danske Naturfond om Hesbjerg Skov, og med det, man kunne kalde en naturvending i Kohaveskoven, får vi nu en helt særlig og biodivers skov med køer og heste, som borgerne kan færdes i.

Jeg håber, at mange vil give skoven ideer med på vej, så vi får en skov for alle,” siger by- og kulturrådmand Søren Windell (C).

Også klima- og miljørådmand Tim Vermund (S) ser frem til borgernes bud og til at udvide byens rekreative muligheder.

Kom på guidede ture

“Kohaveskoven er med sine 140 hektar et af Odenses største sammenhængende naturområder.

Jeg er glad for, at vi midt i en biodiversitetskrise, hvor der både i Danmark og resten af verden forsvinder dyre- og plantearter i et alarmerende tempo, styrker biodiversiteten i vores by og samtidig giver et løft til odenseanernes adgang til oplevelser i naturen,” siger Tim Vermund.

Odense Kommune arrangerer to guidede ture i Kohaveskoven 24. august klokken 19 til 20.30 og torsdag 1. september klokken 16 til 18.00.

Turene er gratis og kræver ingen tilmelding. Man mødes på parkeringspladsen ved Grevenlundsvej, hvor en biolog vil fortælle om vejen til mere vild natur.

“Efter mange år, hvor naturen i Kohaveskoven har været styret af menneskelig planlægning og aktivitet, er det en stor glæde, at det nu i samarbejde med “15. Juni Fonden” bliver muligt at sætte naturen mere fri og genskabe og give plads til de naturlige dynamikker i skoven.

Det bliver spændende at følge skovens udvikling,” siger funktionsleder Heidi Kastrup Christensen.

Omdannelsen af Kohaveskoven er ét ud af 22 forskellige tiltag, der skal bevare og sikre større biodiversitet i Odense Kommune.

Projektet er en del af “Handleplan for natur og biodiversitet i Odense Kommune”.

By- og Kulturudvalget har afsat 1,5 mio. til projektet og “15. Juni Fonden” bidrager med yderligere en million kroner. Det forventes, at indvielsen af den omdannede Kohaveskoven finder sted i juni 2023.

Du kan læse meget mere om Kohaveskoven her.

Hvad: Guidet tur i Kohaveskoven
Hvor: Kohaveskoven, Odense SØ
Hvornår: 24. august kl. 19-20.30, 1. september kl.16-18

Del artikel

Andre læser også