MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Odense-festival: Danske stjerner hylder Johnny Cash

Af Christina Frederiksen

16.-18. september lægger Odense for anden gang scener til festivalen, Nashville Nights International Songwriters Festival.

På festivalens første dag kommer et stjernehold af sangere og musikere til Odeon for sammen at hylde og fortolke en af sangskrivningens helt store mestre, Johnny Cash.

Allan Olsen, Fallulah, Kira Skov, M. Rexen, Bjørn Fjæstad og Ginne Marker samt amerikanske Dan Smalley, Payton Taylor og Noah Smith indtager Odeon og hylder Johnny Cash flankeret af et stærkt band med kapelmester Troels Skjærbæk i centrum.

I løbet af aftenen dukker også to stjerne-surprise-gæster op.

Kærligheden til Cash er de fælles om, ligesom de er enige om, at aftenen bliver noget helt særligt.

Respekt på tværs af generationer

Allan Olsen er vokset op med Cash’ sange:

”Der var måske 10 eller 15 vigtige solister og sangskrivere i min opvækst. Johnny Cash var én af dem. Han repræsenterede autenticitet.”

Johnny Cash ville være fyldt 90 år i år, og selvom det er 19 år siden, han døde, står hans sange stadig som noget exceptionelt og respektindgydende for nye generationer af sangskrivere.

Kira Skov fortæller:

”Jeg sagde ja uden tøven. Jeg er stor fan af Johnny Cash, både som historiefortæller og som en uafrystelig stemme i amerikansk musikhistorie. Èn af de største fortolkere nogensinde. For mig er han på mange måder en ledestjerne. Så det er absolut med stor respekt og ærefrygt, at vi går på scenen og fortolker hans sange”.

I 1971 gæstede Johnny Cash Danmark. Dengang sagde han, på dansk vel at mærke, om sin musik:

”Mine sange er blevet kaldt countrymusik, men de er meget mere end det”.

Cash var ikke klassisk country, han var også folk og blues, rock’n’roll, gospel og rockabilly.

En sangskriver og performer, der gik sin egen vej, og som appellerede til et bredt publikum.

Et ægte menneske

Fallulah gik i skole, da filmen om Cash, Walk the Line, udkom, og snakken om filmen satte hende i gang med at lytte til hans sange.

”Min bedste veninde og jeg sad på teenageværelset og lyttede til hans sange igen og igen.

Der er så meget historie i hans stemme, og jeg bliver altid både fascineret og rørt af at lytte til ham. Han er et ægte menneske.

En af mine allerførste offentlige optrædener som sanger var i 2009 på Jazzhouse til en Cash-hyldest, hvor jeg blandt andet sang “Walk the line”, og jeg glæder mig meget til at få chancen for at hylde ham igen i Odeon”,  fortæller Fallulah.

En sammenhængende rejse gennem klassikerne

Når de mange forskellige stjernevokaler blander sig med Johnny Cash’ fortællinger, bliver de bakket op af et stærkt band under Troels Skjærbæks ledelse.

Udover ham selv på bas består det af hans bror, Lars Skjærbæk, der sammen med Rune Kjeldsen spiller guitar, trommeslager Mads Andersen samt Mikkel Damgaard på keyboard.

Hver solist byder ind med sine favoritter, og Troels Skjærbæk får det hele til at gå op, så publikum kommer til at høre et bredt udvalg af Johnny Cash’ kæmpe katalog af legendariske sangfortællinger.

”Jeg har gjort meget ud af at vælge et hold af musikere, der kan forløse sangene dynamisk og er lige så begejstrede, som jeg selv over at skulle præstentere Cash’s sange denne her aften.

Der vil helt sikkert være gengangere i sangønskerne blandt solisterne, men vi skal nok få det hele til at gå op, så vi får skabt en sammenhængende rejse i Cash’ musik.

Jeg har enorm respekt for Johnny Cash og elsker hans sange, så det bliver en fuldstændig unik oplevelse,” siger Troels Skjærbæk.

Alle yder deres ypperste

Kira Skov ved ikke endnu, hvilke sange hun skal optræde med , men hun ved, hun skal synge duet med M. Rexen, som hun også havde med på sin seneste turné.

”Vi overvejer nogle af de sange Johnny Cash og June Carter har sunget sammen – det vil være et oplagt valg for os. M. Rexen har en utrolig stemme, som kan bevæge sig i samme dybe leje som Cash’. Det bliver en helt særlig oplevelse, og vi kommer til at gøre os umage og glæder os til koncerten”.

Derfor bliver det også M. Rexen, der kommer til at stemme i fra de dybe lejer i sangene:

”Jeg glæder mig specielt til at synge Cash, fordi jeg kan få lov at folde min dybe stemme lidt ud, som Papa Johnny har lært mig. Og så glæder jeg mig til at repræsentere den mere forrykte side af Cash og hans virke – den sensitive, inderlige, eksplosive del. Sammen med Kira kan det ikke andet end at blive fantastisk”.

På spørgsmålet om, hvad Allan Olsen glæder sig mest til denne aften, svarer han:

”Jeg glæder mig altid til aftener, hvor noget godt bliver præsenteret og taget seriøst”.

Billetter til festivalen kan købes her.

Del artikel

Andre læser også