Gratis film hele ugen: Årets Filmfestival i Odense er skudt i gang

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: Odense International Film Festival
Foto: Odense International Film Festival

I dag mandag begyndte Odense International Film Festival.

Den har eksisteret siden 1975, og er dermed landets ældste filmfestival. I hele uge 35 hylder man kortfilmen som medie og kunst, og alle de kreative mennesker, der lægger deres sjæl deri.

Og der er masser at glæde sig til for filmelskere. For i år deltager i alt 111 film i festivalkonkurrencen, og du kan se dem alle gratis. Dog skal du huske at reservere billet på forhånd via www.filmfestival.dk

I alt er blev der indsendt 2655 kortfilm til festivalen, svarende til cirka 27 dage med film nonstop.

Af dem er 111 fra 35 forskellige lande blevet udvalgt, og i løbet af festivalugen vises de i programmer á fem til otte små film.

Programmerne varer i alt op til to timer. Hvis filmskaberne er tilstede på festivalen, vil de ved visningerne fortælle om deres film og besvare eventuelle spørgsmål fra publikum.

Hvilke film, der vises hvor, kan du se her

Få din egen film bedømt af professionelle filmfolk

Foruden de mange filmfremvisninger af konkurrencefilmene, så er der mange andre filmarrangementer i ugens løb.

Du kan blandt andet blive introduceret til en af filmens største mestre: Stanley Kubrick. Det sker tirsdag aften kl. 19, hvor du gratis kan se hans mesterværk Eyes Wide Shut i Magasinet med introduktion af filmens executive producer, Jan Harlan.

Men du kan også meget andet end at se film. Har du selv en filmskaber gemt i maven, kan du eksempelvis få feedback på åbningsscenen i din egen film af garvede filmfolk ved arrangementet Den Gode Åbning. Alle ved, at en god og fængende start på en film er altafgørende, og fredag 31. august kan du altså få din egen filmåbning bedømt af et panel på Teater95B.

Filmfestivalen er desuden vært for en række forskellige foredrag om filmens verden – alt lige fra hvordan man fastholder den oprindelige idé bag en film, når selve produktionen går i gang til speed-meetings mellem filmskabere og komponister af filmmusik

Det fulde program for Odense International Film Festival kan ses her

Filmklassikere på storskærm

Fire aftener i ugens løb vises der film på storskærm ved Amfiscenen ved Brandts kl. 21.

Der lægges ud med den danske film Underverdenen onsdag aften.

Torsdag aften er der dobbelt op på Quentin Tarantino. En af hans mest ikoniske film Pulp Fiction vises kl. 21, men før det vil Tiptoe Bigbands store orkester dykke ned i de omfattende soundtracks fra Tarantinos samlede værker.

Derfor kan du allerede fra kl. 20 opleve en helt særlig Tarantino-filmkoncert ved Amfiscenen, hvor Tiptoe Bigband sammen med to vokalsolister fortolker nogle af filminstruktørens musikalske valg i nye, spektakulære arrangementer.

Fredag er det blevet tid til diskoklassikeren Grease, der vises i en særlig syng-med-version, så hvis du ikke kan se Grease uden at synge med på ”Greased Lightning” og ”You’re the one that I want”, så er det altså – om ikke et krav – så i hvert fald tilladt denne aften.

Filmaftenerne på storskærm sluttes af lørdag aften med kultfilmen E.T., om et rumvæsens møde og rørende venskab med drengen Elliott.

Alle storskærmsvisningerne er gratis.

Afsluttes med awardshow

Som den grande finale på filmfestivalen afsluttes ugen med et stort awardshow med skuespiller Thomas Levin som vært.

Her er der både flotte kjoler, takketaler og champagne i glasset, når der blandt de 111 deltagende film skal findes vindere i de fire hovedkonkurrencer: Den Danske Konkurrence, Animationskonkurrencen, Dokumentarkonkurrencen og Ungdomskonkurrencen.

Alle fire vindere sendes videre til det internationale Oscarakademis nomineringsudvalg, og de er derfor potentielt med i opløbet om at vinde en Oscar til næste års Oscarshow.

I alt uddeles 12 priser med et samlet præmiebeløb på cirka 200.000 kr. foruden diplomer, statuetter og blomster.

Vinderfilmene kan ses i Café Biografen søndag 2. september.

Billetter til de mange filmfremvisninger og arrangementer kan reserveres her

Vildt hattrick: Odense-restaurant vandt Schiøtzprisen for tredje år i træk

Skrevet af: Michael Qureshi
Vinderholdet fra Restaurant Fynboen
Vinderholdet fra Restaurant Fynboen

Hele ugen har en af Danmarks største madfestivaler SPIS! Odense Festival fyldt rigtig meget i bybilledet.

Søndag kulminerede det traditionen tro med Fyns største kokkekonkurrence, Schiøtzprisen 2019.

Her dystede kokke fra hele landet om æren og hovedpræmien til en samlet værdi af 70.000 kr.

Helt fantastisk blev det for tredje år i træk Odense-favoritten Restaurant Fynboen, som løb med et usædvanligt hattrick og en præmie 30.000 kr. plus den gigantiske gære.

Var oppe imod stærke navne

Fynboen var på forhånd udråbt som favorit, men de var oppe imod stærke navne blandt andet måske Danmarks hotteste restaurant lige nu, Alchemist.

I front havde Fynboen sendt de to kreative kokkehjerner Stefano Foschi og hans assistent Frederik Hedegård på Anarkist

Kokkene havde 90 minutter til at fremstille den bedste ret, med smag, håndværk, innovation og visuel præsentation som målestok for retterne.

Undervejs hyldede Fynboen-teamet afdøde Kim Larsen ved at afspille nogle af hans sange og ved at mixe noget Kim Larsen favoritter ind i maden.

Havde hyldest til Kim Larsen

Restaurant Fynboen jublede naturligvis over deres fornemme hattrick.

“Vi vandt fandme!
Det lykkedes os igen for tredje gang i træk at hjemtage sejren i Schiøtzprisen 2019.

Tak til dommerne. Vi er glade for at I forstod vores hyldest til Kim Larsen

Vi er trætte, glade og en lille smule fulde. Vi glæder os til at se jer på besøg på Fynboen.

Tak til alle vores dygtige ansatte, vores dedikerede venner og familie og alle andre der har støttet os i vores hårde kamp. Både på Fynboen og på vores søsterrestaurant Ristorante Capri.

Og tak til SPIS Odense Food Festival for at skabe noget af det fedeste, der er sket for Odense de sidste 10 år,” skrev de på Facebook efter sejren.

Sdr. Bjert Kro og Restaurant Hesselet kom på henholdsvis anden- og tredjeplads i konkurrencen.

 

Starter mandag: Vejarbejde spærrer motorvejstilkørsel ved Odense

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Vejdirektoratet
Foto: Vejdirektoratet

Som om at mandag morgen ikke er hektisk nok i forvejen, så har Vejdirektoratet nu meldt ud, at den kommende mandag måske kan blive lidt mere frustrerende end normalt.

En ny 1600 meter lang støjskærm skal nemlig etableres langs den Fynske Motorvej, hvilket kommer til at medføre, at tilkørselsrampe 52 skal delvist spærres i tre uger.

Det kan derfor kun betale sig, at du allerede nu er opmærksom og planlægger en anden rute, hvis du normalt benytter dig af tilkørsel 52.

Benyt en anden tilkørsel

Rampen vil være delvist spærret allerede fra mandag morgen, mens den spærres fuldstændigt fra 19.30 om aftenen til 6.00 om morgenen, hvor etableringsarbejdet finder sted.

Spærringen for konsekvenser for de bilister, der kommer fra Odense C ad Assensvej og skal i retning mod Jylland. Her anbefaler Vejdirektoratet, at trafikanterne i stedet sætter kurs mod tilkørsel 51 eller 53.

Men det er selvfølgelig ikke uden en god grund, at vejarbejdet startes op.

Den nye støjskærm skal nemlig være med til at reducere støjgener fra motorvejen for boligområdet vest for Assensvej.

Eventyrligt løb for store og små: HCA Marathon vender tilbage til Odense

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

For 20. gang kan odenseanerne se frem til, at byens gader forvandles til eventyrlige løberuter, når HCA Marathon vender tilbage.

Maratonet tiltrækker altid tusindvis af både løbere og tilskuere, og du kan stadig nå at tilmelde dig – uanset om du er garvet løber eller modig debutant.

Med de mange forskellige løb og ruter er der i høj grad mulighed for, at alle kan få en god og eventyrlig oplevelse.

Løberuter for alle

Som med H.C. Andersens eventyr, der tit kan forstås på flere niveauer, er dette løb også opdelt sådan, at både små og store ben kan følge med.

Som en del af arrangementet afvikles DM Marathon for 14. gang til Nordens 5. største maraton. Derudover er der også mulighed for at deltage i ½ Marathon og “Løb de sidste 10”.

Børn og unge kan skrive deres eget eventyr ved MiniMarathon og Klassedysten på 1/10 maraton, dvs. 4,2 km.

Der vil være eventyrlige medaljer til alle deltagere.

Det store deltagerantal vidner om, at HCA Marathon ikke blot er en lokal begivenhed, men også tiltrækker løbere på et internationalt plan.

Eventyrene hepper på dig

Foruden at være opkaldt efter byens berømte forfatter så vil omgivelserne også understøtte det eventyrlige navn. Der vil blandt andet være eventyrfigurer ved hvert kilometermærke.

Du kan altså næsten mærke historiens vingesus, når du selv flyver igennem Odenses gader.

Ruten vil være trafikfri i seks timer.

Læs mere og tilmeld dig her – tilmelding lukker 26. september 2019 kl. 12:00

Hvad: HCA Marathon
Hvor:Odense Idrætspark
Hvornår: 29. september 2019