Gratis film hele ugen: Årets Filmfestival i Odense er skudt i gang

Af Jens Erik Møller
Foto: Odense International Film Festival
Foto: Odense International Film Festival

I dag mandag begyndte Odense International Film Festival.

Den har eksisteret siden 1975, og er dermed landets ældste filmfestival. I hele uge 35 hylder man kortfilmen som medie og kunst, og alle de kreative mennesker, der lægger deres sjæl deri.

Og der er masser at glæde sig til for filmelskere. For i år deltager i alt 111 film i festivalkonkurrencen, og du kan se dem alle gratis. Dog skal du huske at reservere billet på forhånd via www.filmfestival.dk

I alt er blev der indsendt 2655 kortfilm til festivalen, svarende til cirka 27 dage med film nonstop.

Af dem er 111 fra 35 forskellige lande blevet udvalgt, og i løbet af festivalugen vises de i programmer á fem til otte små film.

Programmerne varer i alt op til to timer. Hvis filmskaberne er tilstede på festivalen, vil de ved visningerne fortælle om deres film og besvare eventuelle spørgsmål fra publikum.

Hvilke film, der vises hvor, kan du se her

Få din egen film bedømt af professionelle filmfolk

Foruden de mange filmfremvisninger af konkurrencefilmene, så er der mange andre filmarrangementer i ugens løb.

Du kan blandt andet blive introduceret til en af filmens største mestre: Stanley Kubrick. Det sker tirsdag aften kl. 19, hvor du gratis kan se hans mesterværk Eyes Wide Shut i Magasinet med introduktion af filmens executive producer, Jan Harlan.

Men du kan også meget andet end at se film. Har du selv en filmskaber gemt i maven, kan du eksempelvis få feedback på åbningsscenen i din egen film af garvede filmfolk ved arrangementet Den Gode Åbning. Alle ved, at en god og fængende start på en film er altafgørende, og fredag 31. august kan du altså få din egen filmåbning bedømt af et panel på Teater95B.

Filmfestivalen er desuden vært for en række forskellige foredrag om filmens verden – alt lige fra hvordan man fastholder den oprindelige idé bag en film, når selve produktionen går i gang til speed-meetings mellem filmskabere og komponister af filmmusik

Det fulde program for Odense International Film Festival kan ses her

Filmklassikere på storskærm

Fire aftener i ugens løb vises der film på storskærm ved Amfiscenen ved Brandts kl. 21.

Der lægges ud med den danske film Underverdenen onsdag aften.

Torsdag aften er der dobbelt op på Quentin Tarantino. En af hans mest ikoniske film Pulp Fiction vises kl. 21, men før det vil Tiptoe Bigbands store orkester dykke ned i de omfattende soundtracks fra Tarantinos samlede værker.

Derfor kan du allerede fra kl. 20 opleve en helt særlig Tarantino-filmkoncert ved Amfiscenen, hvor Tiptoe Bigband sammen med to vokalsolister fortolker nogle af filminstruktørens musikalske valg i nye, spektakulære arrangementer.

Fredag er det blevet tid til diskoklassikeren Grease, der vises i en særlig syng-med-version, så hvis du ikke kan se Grease uden at synge med på ”Greased Lightning” og ”You’re the one that I want”, så er det altså – om ikke et krav – så i hvert fald tilladt denne aften.

Filmaftenerne på storskærm sluttes af lørdag aften med kultfilmen E.T., om et rumvæsens møde og rørende venskab med drengen Elliott.

Alle storskærmsvisningerne er gratis.

Afsluttes med awardshow

Som den grande finale på filmfestivalen afsluttes ugen med et stort awardshow med skuespiller Thomas Levin som vært.

Her er der både flotte kjoler, takketaler og champagne i glasset, når der blandt de 111 deltagende film skal findes vindere i de fire hovedkonkurrencer: Den Danske Konkurrence, Animationskonkurrencen, Dokumentarkonkurrencen og Ungdomskonkurrencen.

Alle fire vindere sendes videre til det internationale Oscarakademis nomineringsudvalg, og de er derfor potentielt med i opløbet om at vinde en Oscar til næste års Oscarshow.

I alt uddeles 12 priser med et samlet præmiebeløb på cirka 200.000 kr. foruden diplomer, statuetter og blomster.

Vinderfilmene kan ses i Café Biografen søndag 2. september.

Billetter til de mange filmfremvisninger og arrangementer kan reserveres her