Nedtælling til Brunsvigerens Dag: Her får du byens bedste

Af Nathalia Hentze Nielsen & Stine Kjølby Christensen

For ikke så længe siden skrev vi om en fantastisk årsdag, der snart løber af stablen: Nemlig Brunsvigerens Dag.

Det er den 14. oktober, at vi fejrer hele Odenses hjertebarn, og det er selvfølgelig ikke gået vores næse forbi på redaktionen.

Faktisk har vi planlagt en lille overraskelse til jer i form af en guide til nogle af Odenses bedste brunsvigere.

Ja, kagen er faktisk så populær her i byen, at vi ved flere lejligheder gik forgæves i byens gode bagerier, da der simpelthen var totalt udsolgt.

Hvor findes Odenses bedste brunsviger?

Nå. Nok snak.

Vi spurgte vores skønne følgere på Instagram, hvor vi skulle hen for at få byens bedste brunsviger, og der kom MANGE bud ind.

Vi har besøgt flere af dem, og vi er efterhånden gået i farin-chok.

Undervejs i den hårde tjans at smage os igennem brunsviger efter brunsviger blev det tydeligt for os, at det er så godt som umuligt at kåre en vinder, fordi der nærmest findes lige så mange forskellige typer af brunsviger, som der findes sushisteder og caféer i Odense …

Vi har derfor valgt at beskrive nogle brunsviger-kandidater – og fremhæve de særlige kendetegn ved hver enkelt version. Herefter er det altså op til dig selv at vælge, hvilken kage, der er lige præcis din favorit.

NB: Der er naturligvis ingen bagerier, der har betalt for at være med i guiden, og brunsvigerne bliver præsenteret i alfabetisk rækkefølge.

Mener du, at din favorit-brunsviger mangler, så noter den endelig i kommentarfeltet på Facebook. 

Baker Boys, Tornbjerg & Højby

Okay, okay. Ingen brunsvigerguide uden at nævne Baker Boys; så det gør vi!

Baker Boys blev nemlig skamnævnt, da vi spurgte efter byens bedste brunsviger – så selvfølgelig tør vi ikke andet.

Hvad den famøse brunsviger indeholder, finder vi nok aldrig ud af. Baker Boys skriver i hvert fald selv på sin hjemmeside, at de under ingen omstændigheder kommer til at udlevere opskriften.

Men hvem ved … Måske, hvis vi sender tilstrækkeligt med kageglade kunder derud, kan de se sig nødsagede til det?

I hvert fald er Baker Boys (ifølge vores følgere) et oplagt bud på byens bedste brunner.

BRØD, Kongensgade 38 og Vestergade 75:

Brunsvigeren er traditionelt set en gærdej, der smøres med remonce af farin, sirup og magarine eller smør, og serveres som regtangulære stykker.

BRØD har drejet denne formel 180 grader og i stedet lavet en brunsvigersnegl, der tager det bedste af brunsvigeren og kanelsneglen, og kombinerer det.

Resultatet er sprød, nærmest karamelliseret dej, der knaser i munden og den lækre, karakteristiske brunsvigersmag, som du kender den.

Denne brun-snegl-sviger hybrid er selvsagt ekstremt populær.

Faktisk så populær, at da vi stod udenfor bageriets lokaler og spejdede ind af ruden i håb om, at de ikke var udsolgt, bemærkede en tilfældig forbipasserende kvinde, at det var Odenses bedste snegle.

Fru Lund, overalt i byen:

Er du mere til den traditionelle brunsviger, skal du svinge forbi en af Fru Lunds mange bagerier.

Bageriet, der har serveret odenseanerne lækre kager og brød siden 1968, er kendt for deres fokus på at bevare det gode gamle håndværk, og det kommer også til udtryk i deres brunsviger, der har en næsten perfekt brød og snask ratio.

I en mundfuld får du både masser af den bløde, svampede bund samt en ordentligt omgang sødt snask, der smelter på tungen.

Brundloven, der blev lavet af DR P4 Fyn for nogle år siden, og som er brunsvigerens svar på de 10 bud, bebuder at der altid skal være “lidt mere snask, end der står i opskriften,” og den rammer Fru Lund altså ret godt.

Wendorff, Asylgade 16 og Hjallesevej 130:

Endnu en vogter af det traditionelle håndværk er bageriet Wendorff, men det betyder ikke, at de har undladt at sætte deres eget twist på opskriften.

Her er bunden tyndere, og der er mere farinfyld i en lidt fastere udgave. I modsætning til listens andre steder smager remoncen dermed mere igennem, og om man er vild med det eller ej er lidt en smagssag.

Hvis du generelt ikke har verdens største søde tand, vil vi anbefale, at du giver Wendorffs brunsviger en chance; her er der nemlig mindre sukkerchok og mere mildhed.

Vi fik hvert fald hurtigt tygget os igennem det smagfulde bagværk.

NORDFREDs, Overgade 25:

Café Nordfreds var desværre lukket, da vi kom forbi, men skulle alligevel med på listen, fordi så mange af jer har nævnt dem.

Derfor: Her er Nordfreds svar på en brunsviger! Nemlig endnu en brunsvigersnegl, der ser en smule mere volumeiøs ud end den tidligere omtale hos BRØD.

Om den smager bedre, må vi desværre være jer et svar skyldigt på. Til gengæld kan vi love jer, at vi har en hel hær af positive anmeldere bag os.

Foto: NORDFREDs

Tankens Bageri i Stige

Ingen brunsvigerguide uden Tankens Bageri i Stige – den er nemlig både prisvindende og bliver nævnt igen og igen og igen, når vi efterspørger den bedste brunsviger.

Mange forbinder sikkert tankstationer med bakeoff, men det er der altså ikke noget hold i i netop dette bageri. Brunsvigeren er vaskeægte håndværk – og det kan smages.

For det første ser kagen lækker, snasket og enormt indbydende ud. Efter vores – og i øvrigt mange andre odenseaneres – er forholdet mellem farinfyld og dej tæt på perfekt.

Dejen er lækker fugtig, og sukkeret i farinfyldet er godt kogt ud og føles fløjlsblødt på tungen.

Wienerbageriet i Døckerslund

På Skibhusvej 179 finder du Wienerbageriet Døckerslund. Bageren er særdeles vellidt i Skibhuskvarteret og trækker tit lange køer ud på fortovet, men kan de nu også lave brunsviger?

Det mener I.

Kagen ligner en brunsviger, som man selv kan bage den – og det er positivt. Nogle steder er der meget fyld, andre steder er der næsten ikke noget, men det passer nok meget godt til smag og behag.

Bunden er dejlig blød og fugtig, og remoncen smager godt igennem, men på minussiden var der efter nogle af smagernes mening for meget dej i forhold til mængden af fyld.

Dette afhænger selvfølgelig (igen) af, hvordan man foretrækker sit brune mesterværk.