ANNONCE
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nedtælling til Brunsvigerens Dag: Her får du byens bedste

Af Nathalia Hentze Nielsen, Stine Kjølby Christensen & Christina Frederiksen

Snart løber en helt særlig dag af stablen: Nemlig Brunsvigerens Dag.

Det er den 13. oktober, at vi fejrer hele Odenses hjertebarn, og det er selvfølgelig ikke gået vores næse forbi på redaktionen.

Faktisk har vi planlagt en lille overraskelse til jer i form af en guide til nogle af Odenses bedste brunsvigere.

Hvor findes Odenses bedste brunsviger?

Det betyder, at vi har besøgt en masse af byens bagerier og smagt så mange brunsvigere, at vi efterhånden er gået i farin-chok.

Undervejs i den hårde tjans blev det tydeligt for os, at det er så godt som umuligt at kåre en vinder, fordi der nærmest findes lige så mange forskellige typer af brunsviger, som der findes sushisteder og caféer i Odense …

Vi har derfor valgt at beskrive nogle brunsviger-kandidater – og fremhæve de særlige kendetegn ved hver enkelt version. Herefter er det altså op til dig selv at vælge hvilken kage, der er lige præcis din favorit.

NB: Der er naturligvis ingen bagerier, der har betalt for at være med i guiden, og brunsvigerne bliver præsenteret i tilfældig rækkefølge.

Mener du, at din favorit-brunsviger mangler, så noter den endelig i kommentarfeltet på Facebook. 

Baker Boys, Tornbjerg, Højby og Skibhus

Okay, okay. Ingen brunsvigerguide uden at nævne Baker Boys; så det gør vi!

Baker Boys blev nemlig skamnævnt, da vi spurgte efter byens bedste brunsviger – så selvfølgelig tør vi ikke andet.

Hvad den famøse brunsviger indeholder, finder vi nok aldrig ud af. Baker Boys skriver i hvert fald selv på sin hjemmeside, at de under ingen omstændigheder kommer til at udlevere opskriften.

Men hvem ved … Måske, hvis vi sender tilstrækkeligt med kageglade kunder derud, kan de se sig nødsagede til det?

I hvert fald er Baker Boys (ifølge vores følgere) et oplagt bud på byens bedste brunner.

BRØD, Kongensgade 38 og Vestergade 75:

Brunsvigeren er traditionelt set en gærdej, der smøres med remonce af farin, sirup og magarine eller smør, og serveres som regtangulære stykker.

BRØD har drejet denne formel 180 grader og i stedet lavet en brunsvigersnegl, der tager det bedste af brunsvigeren og kanelsneglen, og kombinerer det.

Resultatet er sprød, nærmest karamelliseret dej, der knaser i munden og den lækre, karakteristiske brunsvigersmag, som du kender den.

Denne brun-snegl-sviger hybrid er selvsagt ekstremt populær.

Faktisk så populær, at da vi stod udenfor bageriets lokaler og spejdede ind af ruden i håb om, at de ikke var udsolgt, bemærkede en tilfældig forbipasserende kvinde, at det var Odenses bedste snegle.

Fru Lund, Odense C, Dalum, Korup, Bellinge, Seden:

Er du mere til den traditionelle brunsviger, skal du svinge forbi en af Fru Lunds mange bagerier.

Bageriet, der har serveret odenseanerne lækre kager og brød siden 1968, er kendt for deres fokus på at bevare det gode gamle håndværk, og det kommer også til udtryk i deres brunsviger, der har en næsten perfekt brød og snask ratio.

I en mundfuld får du både masser af den bløde, svampede bund samt en ordentligt omgang sødt snask, der smelter på tungen.

Brundloven, der blev lavet af DR P4 Fyn for nogle år siden, og som er brunsvigerens svar på de 10 bud, bebuder at der altid skal være “lidt mere snask, end der står i opskriften,” og den rammer Fru Lund altså ret godt.

Wendorff, Asylgade 16 og Hjallesevej 130:

Endnu en vogter af det traditionelle håndværk er bageriet Wendorff, men det betyder ikke, at de har undladt at sætte deres eget twist på opskriften.

Her er bunden tyndere, og der er mere farinfyld i en lidt fastere udgave. I modsætning til listens andre steder smager remoncen dermed mere igennem, og om man er vild med det eller ej er lidt en smagssag.

Hvis du generelt ikke har verdens største søde tand, vil vi anbefale, at du giver Wendorffs brunsviger en chance; her er der nemlig mindre sukkerchok og mere mildhed.

Vi fik hvert fald hurtigt tygget os igennem det smagfulde bagværk.

Tankens Bageri i Stige

Ingen brunsvigerguide uden Tankens Bageri i Stige – den er nemlig både prisvindende og bliver nævnt igen og igen og igen, når vi efterspørger den bedste brunsviger.

Mange forbinder sikkert tankstationer med bakeoff, men det er der altså ikke noget hold i i netop dette bageri. Brunsvigeren er vaskeægte håndværk – og det kan smages.

For det første ser kagen lækker, snasket og enormt indbydende ud. Efter vores – og i øvrigt mange andre odenseaneres – er forholdet mellem farinfyld og dej tæt på perfekt.

Dejen er lækker fugtig, og sukkeret i farinfyldet er godt kogt ud og føles fløjlsblødt på tungen.

Wienerbageriet, Døckerslund

På Skibhusvej 179 finder du Wienerbageriet Døckerslund. Bageren er særdeles vellidt i Skibhuskvarteret og trækker tit lange køer ud på fortovet, men kan de nu også lave brunsviger?

Det mener I.

Kagen ligner en brunsviger, som man selv kan bage den – og det er positivt. Nogle steder er der meget fyld, andre steder er der næsten ikke noget, men det passer nok meget godt til smag og behag.

Bunden er dejlig blød og fugtig, og remoncen smager godt igennem, men på minussiden var der efter nogle af smagernes mening for meget dej i forhold til mængden af fyld.

Dette afhænger selvfølgelig (igen) af, hvordan man foretrækker sit brune mesterværk.

Kornbageren i Tarup Center

En brunsviger, der smager præcis sådan, som man forestiller sig en brunsviger skal smage.

Godt med snask på toppen, mere mørk end lys i smagen og med en god og luftig bund. Hvis du er til den helt traditionelle brunsviger, er du helt sikkert til denne.

Bonus: Hos Kornbageren i Tarup Center skærer man kanterne af brunsvigeren, så kunderne ikke skal kløjes i den tørreste del af kagen. Dét er da service!

Rise’s Brød, Odense C, Odense M, Odense S

Denne brunsviger hører helt sikkert til i kategorien, ”den kan alle lide”.

En cremet remonce, der ikke vil genere en eneste gane, udgør toppen. Bunden har en god tykkelse, der gør den nem at håndtere og til trods for, at den ved første øjekast er guidens mindst-snaskede brunsviger, skal man endelig ikke tage fejl.

I hvert fald formåede den næsten af fedte hul i papirsposen – og det er jo et godt tegn!

Folkebos Bageri

Her får man brunsvigeren med guidens tyndeste bund. Men lad det endelig ikke narre dig til at tro, at det er et problem for brunsviger-oplevelsen.

Det er det ikke. Det betyder bare, at man kan spise flere stykker!

Den tynde bund gør, at der er noget ”hapser” over den. Man kan lige klappe den sammen og hurtigt få stillet den største brunsvigerlyst.

Remoncen er dejlig mørk og med knasende farin, og hvis man – ligesom MigogOdenses redaktion – godt kan lide, at der ligger små gullige fedt-søer i bundens huller, så er denne noget for én.

Del artikel