Optimal pleje til din stomi

Skrevet af: Redaktionen

 Hvordan plejer du bedst din stomi?

For at dit stomiprodukt kan sidde sikkert og optimalt, er det vigtigt at holde huden omkring din stomi sund. Derfor er god stomipleje alfa og omega. Men hvordan plejer du så bedst din stomi? Hvad enten det gælder kolostomipleje, ileostomipleje eller urostomipleje, er denne vejledning til dig, der gerne vil passe på dig selv og pleje din stomi bedst muligt.

Hvis du har et hudproblem med rød og irriteret hud omkring din stomi, er det vigtigt at handle på det. Hvis du ikke kan komme problemet til livs med god stomipleje, skal du søge hjælp hos din stomisygeplejerske, som vil hjælpe dig med at finde den rette løsning.

Du plejer bedst din stomi ved at følge disse 6 trin: 

 1. Sørg for, at din hud er ren og helt tør, inden du påsætter klæberen.
 2. Tilpas hullet i klæberen, så den passer nøjagtigt til diameteren på din stomi. Efter en stomioperation er det meget normalt, at din kropsform ændrer sig. Det er vigtigt, at du løbende kontrollerer, om din skabelon har den rigtige størrelse og form til din stomi. Dette kontrollerer du ved at anbringe din skæreskabelon over din stomi for at se, om hullet passer perfekt.
 3. Kontrollér stomiens størrelse med jævne mellemrum, især hvis du har brok.
 4. Sørg for, at der er fuld kontakt mellem klæberen og din hud ved at bruge et let tryk med din hånd. Brug gerne 1 minut på at massere pladen på plads.
 5. Skift bandage, så snart du føler kløe eller ubehag.
 6. Sørg for at bruge det stomiprodukt og det stomitilbehør, som passer bedst til din kropsfacon.

Mange stomiopererede oplever hudirritation

Flere undersøgelser[1] har vist, at hudproblemer og lækage er de to største udfordringer ved at have en stomi. Derfor er det ingen overraskelse, at de fleste mennesker, som lever med en stomi, af og til får irriteret hud.

 • Ileostomi: 57%
 • Urostomi: 48%
 • Kolostomi: 35%

Der kan være mange årsager til hudirritation ved stomi, blandt andet mekanisk påvirkning, hvor stramt tøj gnider mod huden, tillukning af huden, hvor klæbende stomimaterialer er med til at belaste huden og kemisk påvirkning, hvor urin og afføring kommer i kontakt med huden. Den langt overvejende del af hudproblemer hos stomiopererede skyldes sidstnævnte årsag.

En løsning på dette kan meget vel være at vælge en plade, der passer korrekt til din stomi. Uanset din stomitype og kropsform, så kan Coloplasts bodyfit teknologi med flad, convex og concave produkter dække ethvert behov. På den måde kan du hurtigt genoptage dagligdagen uden at bekymre dig om irritation, rødme og lækage.

Du kan også forebygge hud- og lækageproblemer ved at tilpasse hulstørrelsen i din stomiklæber korrekt, så afføring og urin ikke kommer i kontakt med huden. Hulstørrelsen i klæberen er korrekt tilpasset, når der ses 1-2 millimeter maveskind mellem klæbekant og stomien hele vejen rundt. Klipper du for stort et hul, risikerer du en hudskade, men klipper du hullet for lille, vil klæberen røre den fugtige stomi. Klæberen kan ikke klæbe på noget, der er fugtigt og vil derfor løsne sig indefra og ud. Det er vigtigt, at hullet i klæberen passer til din stomi. Tjek derfor gerne form og størrelse på din stomi hver 3 måned eller hvis du oplever problemer. Det er også en god idé at besøge din stomisygeplejerske en gang om året.

En anden årsag til udvikling af hudproblemer er mekanisk traume eller stripping, hvor man river klæberen af. Dette kan du løse ved at tage produktet langsomt af eller rulle det af, hvor også en hudbeskyttelsesfilm eller en klæbefjerner kan være med til at beskytte huden.

Plej din stomi med tilbehørsprodukter

Det bedste du kan gøre for at undgå hudproblemer, når du har stomi, er at rense huden med vand og uparfumeret sæbe, hvor det er vigtigt at sørge for, at huden bliver helt tør efter rensning. Er dette ikke nok, så findes der flere gode stomi tilbehørsprodukter, som kan være med til at forebygge og afhjælpe hudproblemer.

Følgende tilbehørsprodukter er gode til at beskytte huden:

 • Klæbefjerner
 • Hudbeskyttelsesfilm
 • Barriere Creme
 • Pulver
 • Hudbeskyttelsesplade

Bestil gratis vareprøver hos Coloplast 

Er du i tvivl om, hvilke stomiprodukter du bør vælge til din stomitype, kan du bestille gratis vareprøver direkte på Coloplast.dk eller ringe til deres kundeservice. Her skal du bare vælge de stomiprodukter, som du ønsker at prøve, så sender de dem til dig uden omkostninger og inden for 24 timer på hverdage.

I mere end 60 år har Coloplast udviklet innoverende stomiprodukter i tæt samarbejde med brugere og sundhedspersonale. Du kan derfor være helt tryg, når du vælger stomiprodukter fra Coloplast. Hvis du fremover ønsker at anvende et af de produkter, du har afprøvet, skal du tale med det hospital, hvor du blev oplært eller med din kommune, hvis du skal have ændret din bevilling.

Lev sikkert og trygt med stomi

Spekulerer du over, hvordan en stomi vil påvirke din hverdag? Hvilke produkter der findes på markedet, og hvordan de kan give dig tryghed? Du er altid velkommen til at kontakte sygeplejerskerne hos Coloplast, som kan vejlede dig i, hvordan du lever et godt og aktivt liv med stomi. Alle sygeplejersker hos Coloplast har naturligvis tavshedspligt.

[1] Study of peristomal skin disorders among patients with permanent stomas, P. Herlufsen et al., British Journal of Nursing, 2006, Vol 15, No 16.

Starter i morgen: Fortryllende feer fylder Odenses gader

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Sommerferien er skudt i gang, og det kræver et par tons underholdning, hvis de yngste skal holdes beskæftiget de næste par uger.

Heldigvis er der masser af fantastiske aktiviteter i Odense, der kan vække glæden i selv de mindste øjne.

Eksempelvis fra i morgen, når Magiske Dage Odense sammen med Odense Hovedbibliotek går sammen om en vaskeægte fe-workshop.

Workshoppen finder sted i Vintapperstræde, hvor fortryllende feer og sommermagi vil fylde gaderne.

Det hele starter kl 10, hvor I kan lægge vejen forbi strædet og møde de smukke, magiske væsner og deres venner – som ellers sjældent lader sig se af mennesker.

I feernes workshop kan I for eksempel lave en drømmefanger eller din helt egen fe-stav, så du kan tage magien med hjem til hele sommerferien.

Arrangementet er for børn og barnlige sjæle, hvis hjerter banker for fantasi og fe-trylleri.

Det koster 25 kr. at være med i det kreative værksted, som har åbent kl. 10.00-16.00 indtil d. 18. juli.

Læs mere her

Stærkt line-up: Kulturmaskinen inviterer til corona-venlig festival

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Da coronaen kom, tegnede 2020 til at blive en sommer helt uden festivaler.

Sådan går det dog heldigvis ikke, og her i weekenden – fredag 17 juli og lørdag 18. juli – får du et lille plaster på det åbne festivalsår.

Kulturmaskinen byder nemlig velkommen til Parasol på Farvergården.

En helt ny todags – og corona-venlig – festival midt i byen. Den beskrives som en komplet gårdfest med kulørte lamper og klapstole, lækker musik, kunst og performance, læskende drinks, og høj solskin – what’s not to like?

Gårdfest med engagement

Når Parasol åbner hegnet på klem for et lille festivalhungrende publikum, sker det med et stærkt line-up af især lokale helte.

Blandt navnene findes Bisse, som senest har været aktuel som hofnar på Odense Teater, den lokale hitsmed Andreas Odbjerg, Jacobløberhjemmefra, Dopha, Angående Mig og mange andre.

Foruden lækre koncerter kan publikum også opleve radiobiograf, oplæsninger og andre overraskelser.

Flere ”kendte navne” fra Kulturmaskinen bidrager til Parasol, blandt andet præsenterer arrangørgruppen Røde Himmel et nyt band hver dag, Åben Scene Fyn åbner lørdagens program, og koncertarrangørgruppen DanceLikeAMoney stiller med frivillige begge dage.

”Det er skønt at se, hvordan Parasol har aktiveret hele Kulturmaskinen, på tværs af grupper,” fortæller faglig leder og koordinator for Program og PR, Niels Christian Geil, og uddyber:

”Baren, teknikken, eleverne og flere selvstændige brugergrupper arbejder sammen om at skabe noget nyt.
Det sprudler af energi!”

Corona-sikret

Parasol foregår på det store udendørsareal foran Kulturmaskinen, Farvergården.

Her indrettes området med alle nødvendige foranstaltninger for at imødekomme de udvidede sikkerhedskrav, som myndighederne har udstukket i forbindelse med corona-genåbningen af kulturen.

Der er stort fokus på køer og generel hygiejne, ligesom et hold af seatere anviser publikum, hvor man kan stille enten sin egen medbragte festivalstol eller den officielle Parasol merch festival stol, som kan bestilels sammen med køb af billet.

”Det er selvfølgelig vigtigt for os at gøre det her ordentligt, men vi har samtidig forsøgt at vende
benspændene til noget kreativt.

Jeg er sikker på, at stemningen og oplevelsen på dagen kommer til at
overdøve de mange nødvendige tiltag, så vi alle får nogle hyggelige dage!”, siger Niels Christian Geil.

Det er muligt at købe billet til fredag eller lørdag – eller en partoutbillet, så du får hele gårdfesten med.

Det sprøde Parasol-sommerprogram er:

Fredag 17. juli
15:00 – 16:00 // AKT1 & Teater Momentum: ”Til Eftertiden” (afspilning)
16:00 – 17:00 // Angående Mig
17:00 – 18:00 // Røde Himmel præsenterer Højkvist
18:00 – 19:00 // CH10
19:00 – 20:00 // Søn
20:00 – 21:00 // Bisse
21:00 – 22:00 // Andreas Odbjerg

Lørdag 18. juli
15:00 – 16:00 // Den Åbne Scene Fyn
16:00 – 17:00 // Dusin
17:00 – 18:00 // Røde Himmel præsenterer Infant Finches
18:00 – 19:00 // Ecstasy In Order
19:00 – 20:00 // Timur
20:00 – 21:00 // Jacobløberhjemmefra
21:00 – 22:00 // Dopha

Dagsbilletter koster 150 kr. + gebyr, mens en partoutbillet til begge dage fås fra 280 kr. + gebyr. Køber du en festivalstol med, koster det 50 kr. ekstra.

Læs mere, og køb billet her

Efterforskningen fortsætter: Fyns Politi efterlyser ukendt fører fra gaderæset

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Lørdag aften endte et ulovligt gaderæs på Rugårdsvej fatalt, da den ene af de deltagende biler, en blå Volvo S60, stødte ind i en tilfældig modkørende Hyundai, som igen ramte en tredje bil.

Resultatet var syv tilskadekomne, hvoraf en alvorligt. Efterfølgende flygtede den anden deltager i gaderæset fra stedet.

Den bil er nu fundet, oplyser Fyns Politi, der samtidig efterlyser vidner til ulykken og optakten forud.

“Der er tale om en sort Volvo S60, som sent søndag aften blev fundet på Nyborgvej udfor nummer 283.

Den er nu indbragt til videre undersøgelse,” fortæller vicepolitiinspektør ved Fyns Poiliti, Sten Sørensen.

Fører efterlyses

Hvem føreren af den sorte Volvo 60S var lørdag aften under det, som videpolitiinspektøren kalder for vanvidskørsel, er dog stadig uklart.

“Det er med 100 % sikkerhed ikke ejeren af bilen, så vi ved endnu ikke helt, hvem der kørte bilen,” siger Sten Sørensen.

I den forbindelse efterlyser Fyns Politi derfor vidner til ulykken lørdag aften for at klarlægge hændelsesforløbet.

Så hvis du har set eller ved noget, der kan kaste lys over sagen, opfordrer Fyns Politi derfor til, at man kontakter politiet på 114.

Den 23-årige vanvidsbillist fra gaderæset blev efter ulykken indlagt på Odense Universitets Hospital, og mandag eftermiddag er hans tilstand ifølge Fyns Politi “stabil, men kritisk”.