Optimal pleje til din stomi

Skrevet af: Redaktionen

 Hvordan plejer du bedst din stomi?

For at dit stomiprodukt kan sidde sikkert og optimalt, er det vigtigt at holde huden omkring din stomi sund. Derfor er god stomipleje alfa og omega. Men hvordan plejer du så bedst din stomi? Hvad enten det gælder kolostomipleje, ileostomipleje eller urostomipleje, er denne vejledning til dig, der gerne vil passe på dig selv og pleje din stomi bedst muligt.

Hvis du har et hudproblem med rød og irriteret hud omkring din stomi, er det vigtigt at handle på det. Hvis du ikke kan komme problemet til livs med god stomipleje, skal du søge hjælp hos din stomisygeplejerske, som vil hjælpe dig med at finde den rette løsning.

Du plejer bedst din stomi ved at følge disse 6 trin: 

 1. Sørg for, at din hud er ren og helt tør, inden du påsætter klæberen.
 2. Tilpas hullet i klæberen, så den passer nøjagtigt til diameteren på din stomi. Efter en stomioperation er det meget normalt, at din kropsform ændrer sig. Det er vigtigt, at du løbende kontrollerer, om din skabelon har den rigtige størrelse og form til din stomi. Dette kontrollerer du ved at anbringe din skæreskabelon over din stomi for at se, om hullet passer perfekt.
 3. Kontrollér stomiens størrelse med jævne mellemrum, især hvis du har brok.
 4. Sørg for, at der er fuld kontakt mellem klæberen og din hud ved at bruge et let tryk med din hånd. Brug gerne 1 minut på at massere pladen på plads.
 5. Skift bandage, så snart du føler kløe eller ubehag.
 6. Sørg for at bruge det stomiprodukt og det stomitilbehør, som passer bedst til din kropsfacon.

Mange stomiopererede oplever hudirritation

Flere undersøgelser[1] har vist, at hudproblemer og lækage er de to største udfordringer ved at have en stomi. Derfor er det ingen overraskelse, at de fleste mennesker, som lever med en stomi, af og til får irriteret hud.

 • Ileostomi: 57%
 • Urostomi: 48%
 • Kolostomi: 35%

Der kan være mange årsager til hudirritation ved stomi, blandt andet mekanisk påvirkning, hvor stramt tøj gnider mod huden, tillukning af huden, hvor klæbende stomimaterialer er med til at belaste huden og kemisk påvirkning, hvor urin og afføring kommer i kontakt med huden. Den langt overvejende del af hudproblemer hos stomiopererede skyldes sidstnævnte årsag.

En løsning på dette kan meget vel være at vælge en plade, der passer korrekt til din stomi. Uanset din stomitype og kropsform, så kan Coloplasts bodyfit teknologi med flad, convex og concave produkter dække ethvert behov. På den måde kan du hurtigt genoptage dagligdagen uden at bekymre dig om irritation, rødme og lækage.

Du kan også forebygge hud- og lækageproblemer ved at tilpasse hulstørrelsen i din stomiklæber korrekt, så afføring og urin ikke kommer i kontakt med huden. Hulstørrelsen i klæberen er korrekt tilpasset, når der ses 1-2 millimeter maveskind mellem klæbekant og stomien hele vejen rundt. Klipper du for stort et hul, risikerer du en hudskade, men klipper du hullet for lille, vil klæberen røre den fugtige stomi. Klæberen kan ikke klæbe på noget, der er fugtigt og vil derfor løsne sig indefra og ud. Det er vigtigt, at hullet i klæberen passer til din stomi. Tjek derfor gerne form og størrelse på din stomi hver 3 måned eller hvis du oplever problemer. Det er også en god idé at besøge din stomisygeplejerske en gang om året.

En anden årsag til udvikling af hudproblemer er mekanisk traume eller stripping, hvor man river klæberen af. Dette kan du løse ved at tage produktet langsomt af eller rulle det af, hvor også en hudbeskyttelsesfilm eller en klæbefjerner kan være med til at beskytte huden.

Plej din stomi med tilbehørsprodukter

Det bedste du kan gøre for at undgå hudproblemer, når du har stomi, er at rense huden med vand og uparfumeret sæbe, hvor det er vigtigt at sørge for, at huden bliver helt tør efter rensning. Er dette ikke nok, så findes der flere gode stomi tilbehørsprodukter, som kan være med til at forebygge og afhjælpe hudproblemer.

Følgende tilbehørsprodukter er gode til at beskytte huden:

 • Klæbefjerner
 • Hudbeskyttelsesfilm
 • Barriere Creme
 • Pulver
 • Hudbeskyttelsesplade

Bestil gratis vareprøver hos Coloplast 

Er du i tvivl om, hvilke stomiprodukter du bør vælge til din stomitype, kan du bestille gratis vareprøver direkte på Coloplast.dk eller ringe til deres kundeservice. Her skal du bare vælge de stomiprodukter, som du ønsker at prøve, så sender de dem til dig uden omkostninger og inden for 24 timer på hverdage.

I mere end 60 år har Coloplast udviklet innoverende stomiprodukter i tæt samarbejde med brugere og sundhedspersonale. Du kan derfor være helt tryg, når du vælger stomiprodukter fra Coloplast. Hvis du fremover ønsker at anvende et af de produkter, du har afprøvet, skal du tale med det hospital, hvor du blev oplært eller med din kommune, hvis du skal have ændret din bevilling.

Lev sikkert og trygt med stomi

Spekulerer du over, hvordan en stomi vil påvirke din hverdag? Hvilke produkter der findes på markedet, og hvordan de kan give dig tryghed? Du er altid velkommen til at kontakte sygeplejerskerne hos Coloplast, som kan vejlede dig i, hvordan du lever et godt og aktivt liv med stomi. Alle sygeplejersker hos Coloplast har naturligvis tavshedspligt.

[1] Study of peristomal skin disorders among patients with permanent stomas, P. Herlufsen et al., British Journal of Nursing, 2006, Vol 15, No 16.

Sammen hver for sig: Kom med til Danmarks største påskefrokost

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Danmark er lukket ned, og årets påskefrokost bliver ikke den velkendte sammenkomst med familie og venner.

Men selvom COVID-19 har vendt op og ned på hverdagen, skal der stadig være plads til at hylde fællesskabet og vores højtider.

Derfor vil Aalborg Akvavit og Gastromand samle danskerne om påskebordet, hver for sig.

Det skriver de i dag i en pressemeddelelse.

Danskerne opfordres til at holde fast i en af påskens bedste traditioner, også selvom det hyggelige frokostselskab i år er reduceret til husstandens familiemedlemmer.

Selvom du ikke skal lave mad til mange, skal der selvfølgelig stadig serveres gode påskeklassikere. Gastromand går forrest i forberedelserne og deler løbende deres bud på årets påskeretter, mens Aalborg Akvavit guider dig til påskeskænken.

Sådan foregår Danmarks største påskefrokost

Frokosteventet er et virtuelt fællesskab, søndag den 12. april, hvor danskerne kan sætte sig til bords fra kl. 13 til 16.

Hele oplevelsen deles med hinanden og resten af Danmark under #Danmarksstørstepåskefrokost på instagram og Facebook.

”Det kan godt være, at Corona-krisen forhindrer os i at mødes fysisk, men vi nægter at lade en pandemi holde os fra at have en klassisk påskefrokost med gode venner – sammen, hver for sig. Og vi er overbeviste om, at mange har det som os!

Så i år, er vi nødt til at være lidt kreative,” fortæller Frederik Lundberg, der er en del af teamet bag Gastromand.dk.

”Aalborg Akvavit er en naturlig del af det danske frokostbord. Men i år står familie og venner sammen på afstand, i stedet for at samles til det store påskebord.

Mange er spredt i hele landet og derfor er Aalborg Akvavit gået sammen med Gastromand, om en skål til alle, der savner sidemanden til påskefrokosten,” fortsætter Lajs Kaznelson, International Kategorichef, Aalborg Akvavit.

Sådan forbereder du dig

Du kan forberede dig på årets påskebord med inspiration til lækre opskrifter på gastromand.dk.

Fra den 1. april, kan du også lytte med på Radio NOVA, hvor du kan følge forberedelser på Danmarks største påskefrokost sammen med Aalborg Akvavit og Gastromand.

Hvad: Danmarks største påskefrokost
Hvor: Facebook og Instagram under #Danmarksstørstepåskefrokost
Hvornår: Søndag d. 12. april fra kl. 13-16

Spis ude-hjemme: Smageriet lancerer 9 retters menu til 149 kr. med gratis levering

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvis der er noget vi danskere er gode til, er det at få det bedste ud af en dårlig situation.

Og i disse tider har mange heldigvis fået øjnene op for de muligheder, der faktisk ligger ligefor:

Lækker mad, vise samfundssind og hygge med den helt nære familie.

Man kan kalde det 3 fluer med ét smæk.

Smageriet Familieforkælelse Menu Foto Smageriet

NYHED: nu fra 4 kuverter

Smageriets dygtige kokke har også været hurtige til at omstille sig.

De har netop udviklet denne helt nye Familie-forkælelses-menu, som består af intet mindre end 9 retter til bare 149,- (se hele menuen i bunden af artiklen).

På den måde slipper man for at stå hele dagen i køkkenet, og man får en oplagt hyggestund med familien, når man spiser ude – hjemme.

Og Familie-forkælelses-menuen kan faktisk bestilles helt ned fra 4 kuverter – når vi nu alligevel skal være sammen, hver for sig.

Som et særligt tilbud kører Smageriet med gratis levering til kunder i København, Odense og Aarhus, når man bestiller telefonisk på 7015 1030. (Se postnumre i bunden af artiklen.)

Smageriet Familieforkælelse Menu Foto Smageriet

Så her har du løsningen på tidspres

Tiden er som altid en faktor – måske især i øjeblikket.

Mange børnefamilier er nemlig tilmed røget ind i travlt dobbeltarbejde.

Arbejdet skal ikke bare passes hjemmefra, men børnene skal også hjemmeundervises, og så er tid til madlavning måske lidt presset.

Heldigvis kunne løsningen faktisk ikke være lettere:
Smageriet leverer i hele landet (fastland & brofaste øer) og menuen kan bestilles til alle ugens dage fra 4 kuverter.

Menuen leveres kold – og skal blot varmes og anrettes –  ingen indkøb, intet spild, ingen returservice.

✔️ Beefsalad af okseinderlår med sesam, chili og honning
✔️ Kyllingespyd med sweet chili
✔️ Minitærte med chorizo og salturt
✔️ Mini-samosa med kylling tikka masala
✔️ Babyspinat med agurk, melon, salatost toppet med hasselnødder
✔️ Tomatsalat af cherrytomater og mozzarella vendt med persilleolie
✔️ Små bagte kartofler med citron, grana padano og persilleolie
✔️ Stenovnsbagt baguette
✔️ Chokoladebrownie med vaniljecreme

Hvad: Smageriets nyhed ‘Familie-forkælelses-menu’ med 9 lækre retter
Hvor: Leveret lige hvor du vil i hele Danmark (fastland & brofaste øer)
Hvornår: Præcis når det passer dig – alle ugens dage
Hvor meget: 149,- pr. kuvert (ex. miljøtillæg & transport) Gratis levering gælder ved telefonisk bestilling – på 7015 1030
Hvordan: Læs mere lige her

*Tilbuddet om Gratis levering gælder i følgende postnumre:
1050 til 2930, 4200, 5000​, 5200​, 5210​, 5220​, 5240​, 5260​, 5270​, 5290​, 5320​, 5491, 8000 til 8390 (undtaget 8305), 8520.

Smageriet Familieforkælelse Menu Foto Smageriet

Rapport med friske tal: Antallet af indlagte på Fyn rammer mere stabilt niveau

Skrevet af: Redaktionen

90 danskere er nu afgået ved døden smittet med Corona-virus.

Det er 13 døde det seneste døgn. Det er dagens dårlige nyheder.

Men der er også små lyspunkter at finde i dagens overvågningsrapport fra Statens Serum Institut.

For første gang her i Corona-krisen er antallet af indlagte i hele Danmark faldet.

Ganske vist kun med 4 personer fra 533 til 529 personer, og det hænger desværre nok sammen med antallet af dødsfald.

Mangedobles ikke

Lyspunktet er imidlertid, at de ikke samtidig er erstattet eller mangedoblet af nye indlagte, sådan som kurven har været i eksempelvis Italien og Spanien.

Antallet af indlagte i Region Syddanmark heriblandt på Odense Universitetshospital stiger heldigvis heller ikke på samme eksplosive måde som i weekenden.

Her blev 13 personer på et døgn indlagt fra 28. marts til 29. marts, og derfor toppede Syddanmark hele landsstatistikken med fleste indlagte.

Siden er de faldet til et mere stabilt niveau.

Et lille fald det seneste døgn

Faktisk har man for første gang siden Corona-krisens indtog oplevet et fald af antal indlagte det seneste døgn med 5%.

Det oplyses desværre ikke om det skyldes, at patienterne er døde de seneste døgn eller udskrevet.

Men som nævnt så er døde eller udskrevede patienter ikke erstattet af mange flere nye indlagte.

Tirsdag d. 31. marts siger Epidemiologisk overvågningsrapport, at i Region Syddanmark er nu 79 indlagt med 22 på intensivafdelingen, heraf er alle 22 i respirator.

Mandag d. 30. marts var tallet 83 indlagte med 21 på intensiv og 19 i respirator.

Der er dog ingen tvivl om, at det selvfølgelig lynhurtigt kan vende, hvis man tager for let på myndighedernes anbefalinger om at opholde sig mest muligt hjemme, og uden for vise hensyn, tage afstand og vaske hænder.