Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

 1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
 2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
 3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Optimal pleje til din stomi

Af Redaktionen

 Hvordan plejer du bedst din stomi?

For at dit stomiprodukt kan sidde sikkert og optimalt, er det vigtigt at holde huden omkring din stomi sund. Derfor er god stomipleje alfa og omega. Men hvordan plejer du så bedst din stomi? Hvad enten det gælder kolostomipleje, ileostomipleje eller urostomipleje, er denne vejledning til dig, der gerne vil passe på dig selv og pleje din stomi bedst muligt.

Hvis du har et hudproblem med rød og irriteret hud omkring din stomi, er det vigtigt at handle på det. Hvis du ikke kan komme problemet til livs med god stomipleje, skal du søge hjælp hos din stomisygeplejerske, som vil hjælpe dig med at finde den rette løsning.

Du plejer bedst din stomi ved at følge disse 6 trin: 

 1. Sørg for, at din hud er ren og helt tør, inden du påsætter klæberen.
 2. Tilpas hullet i klæberen, så den passer nøjagtigt til diameteren på din stomi. Efter en stomioperation er det meget normalt, at din kropsform ændrer sig. Det er vigtigt, at du løbende kontrollerer, om din skabelon har den rigtige størrelse og form til din stomi. Dette kontrollerer du ved at anbringe din skæreskabelon over din stomi for at se, om hullet passer perfekt.
 3. Kontrollér stomiens størrelse med jævne mellemrum, især hvis du har brok.
 4. Sørg for, at der er fuld kontakt mellem klæberen og din hud ved at bruge et let tryk med din hånd. Brug gerne 1 minut på at massere pladen på plads.
 5. Skift bandage, så snart du føler kløe eller ubehag.
 6. Sørg for at bruge det stomiprodukt og det stomitilbehør, som passer bedst til din kropsfacon.

Mange stomiopererede oplever hudirritation

Flere undersøgelser[1] har vist, at hudproblemer og lækage er de to største udfordringer ved at have en stomi. Derfor er det ingen overraskelse, at de fleste mennesker, som lever med en stomi, af og til får irriteret hud.

 • Ileostomi: 57%
 • Urostomi: 48%
 • Kolostomi: 35%

Der kan være mange årsager til hudirritation ved stomi, blandt andet mekanisk påvirkning, hvor stramt tøj gnider mod huden, tillukning af huden, hvor klæbende stomimaterialer er med til at belaste huden og kemisk påvirkning, hvor urin og afføring kommer i kontakt med huden. Den langt overvejende del af hudproblemer hos stomiopererede skyldes sidstnævnte årsag.

En løsning på dette kan meget vel være at vælge en plade, der passer korrekt til din stomi. Uanset din stomitype og kropsform, så kan Coloplasts bodyfit teknologi med flad, convex og concave produkter dække ethvert behov. På den måde kan du hurtigt genoptage dagligdagen uden at bekymre dig om irritation, rødme og lækage.

Du kan også forebygge hud- og lækageproblemer ved at tilpasse hulstørrelsen i din stomiklæber korrekt, så afføring og urin ikke kommer i kontakt med huden. Hulstørrelsen i klæberen er korrekt tilpasset, når der ses 1-2 millimeter maveskind mellem klæbekant og stomien hele vejen rundt. Klipper du for stort et hul, risikerer du en hudskade, men klipper du hullet for lille, vil klæberen røre den fugtige stomi. Klæberen kan ikke klæbe på noget, der er fugtigt og vil derfor løsne sig indefra og ud. Det er vigtigt, at hullet i klæberen passer til din stomi. Tjek derfor gerne form og størrelse på din stomi hver 3 måned eller hvis du oplever problemer. Det er også en god idé at besøge din stomisygeplejerske en gang om året.

En anden årsag til udvikling af hudproblemer er mekanisk traume eller stripping, hvor man river klæberen af. Dette kan du løse ved at tage produktet langsomt af eller rulle det af, hvor også en hudbeskyttelsesfilm eller en klæbefjerner kan være med til at beskytte huden.

Plej din stomi med tilbehørsprodukter

Det bedste du kan gøre for at undgå hudproblemer, når du har stomi, er at rense huden med vand og uparfumeret sæbe, hvor det er vigtigt at sørge for, at huden bliver helt tør efter rensning. Er dette ikke nok, så findes der flere gode stomi tilbehørsprodukter, som kan være med til at forebygge og afhjælpe hudproblemer.

Følgende tilbehørsprodukter er gode til at beskytte huden:

 • Klæbefjerner
 • Hudbeskyttelsesfilm
 • Barriere Creme
 • Pulver
 • Hudbeskyttelsesplade

Bestil gratis vareprøver hos Coloplast 

Er du i tvivl om, hvilke stomiprodukter du bør vælge til din stomitype, kan du bestille gratis vareprøver direkte på Coloplast.dk eller ringe til deres kundeservice. Her skal du bare vælge de stomiprodukter, som du ønsker at prøve, så sender de dem til dig uden omkostninger og inden for 24 timer på hverdage.

I mere end 60 år har Coloplast udviklet innoverende stomiprodukter i tæt samarbejde med brugere og sundhedspersonale. Du kan derfor være helt tryg, når du vælger stomiprodukter fra Coloplast. Hvis du fremover ønsker at anvende et af de produkter, du har afprøvet, skal du tale med det hospital, hvor du blev oplært eller med din kommune, hvis du skal have ændret din bevilling.

Lev sikkert og trygt med stomi

Spekulerer du over, hvordan en stomi vil påvirke din hverdag? Hvilke produkter der findes på markedet, og hvordan de kan give dig tryghed? Du er altid velkommen til at kontakte sygeplejerskerne hos Coloplast, som kan vejlede dig i, hvordan du lever et godt og aktivt liv med stomi. Alle sygeplejersker hos Coloplast har naturligvis tavshedspligt.

[1] Study of peristomal skin disorders among patients with permanent stomas, P. Herlufsen et al., British Journal of Nursing, 2006, Vol 15, No 16.

Del artikel

Andre læser også