På trods af forbud: Rekordmange deltog i Magiske Dage

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I 2018 meddelte folkene bag den daværende Harry Potter-festival, at det var slut med festivalen, som vi kendte den. 

Selskabet Warner Bros. Studios, der ejer rettighederne til Harry Potter-navnet, nedlagde forbud mod at bruge navnet og andre navne og stedbetegnelser fra det verdensberømte univers.

I stedet blev festivalen omdøbt Magiske Dage. 

Skiftet fra Harry Potter Festival til et bredere fokus med Magiske Dage har ikke fået publikum til at svigte festivalen i Odense – tværtimod.

I 2019 var antallet af gæster på knap 19.000, hvilket er det største i festivalens 16 år lange historie.

Samtidig er festivalen populær i hele landet: Hele 75 procent af gæsterne kom til Odense udefra.

Kæmpe succes

Efterårsferien stod atter i magiens tegn, da Magiske Dage forvandlede Odenses centrum til et virvar af mystiske væsener og fortryllende oplevelser.

Der er tale om en festival for hele familien, hvor fantasy og magi er omdrejningspunkter.

Magiske Dage begyndte i 2003 som et lille event på Næsby Bibliotek, men 15 år senere i 2018 deltog cirka 15.000 mennesker i festivalen. Det tal blev imidlertid overgået i 2019, hvor næsten 19.000 deltog i begivenheden – det højeste antal hidtil.

Det er en succes, der glæder by- og kulturrådmand og frivillig i Trædrejerens Værksted, Jane Jegind (V), som havde en travl festival, hvor der i værkstedet blev drejet hele 2.600 tryllestave.

“Magiske Dage er et af årets højdepunkter for mig og mange andre.

Ikke kun odenseanere, men folk fra hele landet kommer til Odense for at tage del i magien. Derfor er det fantastisk at opleve, hvordan festivalen udvikler sig år for år.

Nye idéer, nye oplevelser, flere gæster og ikke mindst nye og gamle frivillige, som sørger for, at det hele kan lade sig gøre.

Jeg siger tak og på gensyn til alle i efterårsferien,” siger Jane Jegind.

Gæster fra hele landet

Mange af gæsterne kan med fordel planlægge et længere besøg i Odense, for hele 75 procent kommer ikke fra byen.

20 procent kommer fra resten af Fyn, mens der kommer lidt over 53 procent rejsende fra Sjælland og Jylland.

De sidste procenter er rejst til fra udlandet. Dermed bidrager Magiske Dage også økonomisk til Odenses udvikling.

Ifølge Odense Kommunes beregninger bidrog gæsterne til Magiske Dage med en ekstraomsætning på 3,5 mio. kroner til byens virksomheder, hvoraf de tilrejsende stod for 91 procent af ekstraomsætningen.

Desuden oplyser 59 procent af gæsterne, at de har fået en mere positiv opfattelse af Odense efter Magiske Dage.

“Det viser med al tydelighed, hvordan en institution som biblioteket kan og skal være en vigtig aktør i udviklingen af Odense.

Med Magiske Dage er der blevet skabt en festival, som giver værdi for byen og borgerne på flere områder. Her tænker jeg både på gode oplevelser, styrkelse af Odenses image og en øget omsætning i byen.

Jeg glæder mig over resultatet og den store opbakning, som vi oplever fra resten af byen.

Vi er lykkedes med at transformere en så personlig oplevelse som læsning op til en kæmpe fælles begivenhed, der fanger så mange i et stort fællesskab,” siger chef for Biblioteker og Borgerservice, Kent Skov Andersen.

Hele byen står bag

Det er nemlig ikke kun gæsterne og de mange frivillige, der bakker op om Magiske Dage. Byens kulturinstitutioner deltager med deres smukke, nærmest magiske, bygninger og evner.

På Kunstmuseet var der udstilling, Symfoniorkestret spillede, Odense Teater slog dørene op, og det samme gjorde Møntergården, Jernbanemuseet, ZOO, Rådhuset, Det Adelige jomfrukloster, Historiens Hus, Kulturmaskinen og Odense Katedralskole.

Hertil kom de private aktører, som også bakkede op. First Grand Hotel, Café Vivaldi, Privaten, Storms, Vintapperstræde og Brandts-området med flere.

“Vi har været meget glade for at opleve, at alle bakker op om Magiske Dage – også efter ændringen fra det gamle fokus. Det var ingen selvfølge, men Magiske Dage er kommet flot videre.

Vi har skabt en anderledes, og forholdsvis billig, oplevelse for børnefamilierne i efterårsferien. Noget, som er unikt for Odense. Der er vist ikke andre byer i Danmark, hvor børn kan iføre sig en kappe og lege i centrum uden at vække opsigt,” siger seniorprojektleder Søren Dahl Mortensen

Magiske Dage 2020 bliver traditionen tro afholdt i efterårsferien.

Efterforskningen fortsætter: Fyns Politi efterlyser ukendt fører fra gaderæset

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Lørdag aften endte et ulovligt gaderæs på Rugårdsvej fatalt, da den ene af de deltagende biler, en blå Volvo S60, stødte ind i en tilfældig modkørende Hyundai, som igen ramte en tredje bil.

Resultatet var syv tilskadekomne, hvoraf en alvorligt. Efterfølgende flygtede den anden deltager i gaderæset fra stedet.

Den bil er nu fundet, oplyser Fyns Politi, der samtidig efterlyser vidner til ulykken og optakten forud.

“Der er tale om en sort Volvo S60, som sent søndag aften blev fundet på Nyborgvej udfor nummer 283.

Den er nu indbragt til videre undersøgelse,” fortæller vicepolitiinspektør ved Fyns Poiliti, Sten Sørensen.

Fører efterlyses

Hvem føreren af den sorte Volvo 60S var lørdag aften under det, som videpolitiinspektøren kalder for vanvidskørsel, er dog stadig uklart.

“Det er med 100 % sikkerhed ikke ejeren af bilen, så vi ved endnu ikke helt, hvem der kørte bilen,” siger Sten Sørensen.

I den forbindelse efterlyser Fyns Politi derfor vidner til ulykken lørdag aften for at klarlægge hændelsesforløbet.

Så hvis du har set eller ved noget, der kan kaste lys over sagen, opfordrer Fyns Politi derfor til, at man kontakter politiet på 114.

Den 23-årige vanvidsbillist fra gaderæset blev efter ulykken indlagt på Odense Universitets Hospital, og mandag eftermiddag er hans tilstand ifølge Fyns Politi “stabil, men kritisk”.

Vi sejler op ad åen: Odense går sammen om fællessang på vandet

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Hvis der er noget som corona har lært os, så er det da genfinde glæden ved fællessang.

Igennem foråret mødtes danskerne i sangens fællesskab på kryds og tværs af alder, køn og geografi.

Selvom nedlukningen er et overstået kapitel, så er fællessangen det ikke.

Nu går Odense Aafart og Den Fynske Opera nemlig sammen om et nyt, storslået fællessangsprojekt, hvor både Aafartens turbåde, vandcykler og en enestående have på Langelinje kommer i spil fire sommeraftener i august.

I projektet får gæsterne (udover en enestående fællessangsoplevelse) også får en tur på åen, som de aldrig har oplevet det før.

Turen med turbådene går nemlig ikke som normalt til Fruens Bøge, men i stedet lægger de til ved en smuk have på Langelinje, hvorfra sangere og musikere står klar i haven til at give gæsterne en oplevelse udover det sædvanlige.

“Nu hvor vi ikke må samles inde og synge sammen mange mennesker, hvorfor så ikke rykke ud i det fri? Endda helt ud på åen! Her skal vi sammen træde i vandcyklernes pedaler og mærke den rolige vuggen i bådene, alt imens vi synger velkendte, danske favoritter sammen,” skriver de i en pressemeddelse.

Opsang fra operasangere

Men det er ikke kun deltagerne, der skal synge.

Undervejs kan de også læne sig tilbage og nyde et par skønne soloindslag med et hold dygtige operasangere, som synger for dem – det vil være både velkendte og erfarne sangere samt lovende, nye sangere, der netop har afsluttet deres uddannelse på Syddansk Musikkonservatorium.

Men bærende for dette skønne fællessangsprojekt er, at de professionelle sangere for en gangs skyld vil synge SAMMEN med publikum, hvorved fællessangen er i centrum.

”Vi glæder os helt enormt til dette nye samarbejde, og til at give en masse gæster en enestående oplevelse.

Det er en helt ny måde at opleve åen på, og jeg tror, at gæsterne kommer til at knibe en tåre eller to, når de ombord på to turbåde og alle vores vandcykler i fællesskab skal synge sange, som de kender, og som har en betydning for os alle.

Og samtidig er det første gang, at vi inddrager en have på Langelinje. Det bliver helt unikt” fortæller direktør for Odense Aafart, Eva Pasgaard.

Også Kunstnerisk Leder på Den Fynske Opera glæder sig til samarbejdet:

“Fællessang har været en hjælp under nedlukningen, men den skal ikke glemmes, når samfundet åbner igen! J

eg glæder mig til at se Odense samles ude på vandet og synge alt fra Kim Larsen til gamle danske sange – og vi synger sammen med operasangere, der guider os igennem en henrivende aften! Måske vi er heldige, de giver et enkelt nummer eller to?” udtaler Ida Fogh Kiberg.

Alle er velkomne til deltage; store som små, operakendere som nye i genren.

Det bliver uden tvivl en hyggelig, uhøjtidelig og skøn aften i fælleskabets, operaens og vandhundens tegn.

 

Du kan købe billetter her

Nej tak til efterårsvejr: I næste uge rammer vi igen 20 grader

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Kan man få kompensation for manglende sommer?

Sandsynligvis ikke – men sikkert en tanke, som mange tænker, da en stor del af danskernes ferie afholdes i disse uger.

Vi havde ellers været inde i en solrig periode, hvor korte kjoler og opknappede skjorter var et must, hvis man ville undgå et hedeslag.

Den sidste uges tid har himlen set noget anderledes ud. Ikke ligefrem opmuntrende taget i betragtning af, at de fleste i år afvikler ferien i gode, gamle Danmark.

Men inden vi bliver alt for vinterdeprimerede over blæst, skyer og regn – så kan vi foreløbigt genfinde lidt sommerglæde ved at kigge på vejrudsigten i den kommende uge.

I Odense ser det nemlig ud til, at vi endelig får flere solskinstimer end regnbyger.

Rammer 20 grader i Odense

Ugen starter med dagstemperaturer på 22 grader, men dog overskyet det meste af dagen. Dette kompenseres heldigvis fra onsdag, hvor solen endelig kigger frem bag en sky. Denne dag bliver der 18 grader og med let vind på 1 m/s.

Om fredagen ser det ekstra godt ud med fuld sol og hele 23 grader. Lørdag følger trop med sol og 21 grader.

Søndag får vi en solpause med lidt skyer, mens mandag og tirsdag står på sol og hhv. 22 og 19 grader.

Umiddelbart ser det altså ikke ud til, at vi endeligt skal opgive sommeren – endnu.

Du kan selv følge med i vejret lige her