På trods af forbud: Rekordmange deltog i Magiske Dage
I 2018 meddelte folkene bag den daværende Harry Potter-festival, at det var slut med festivalen, som vi kendte den.
Selskabet Warner Bros. Studios, der ejer rettighederne til Harry Potter-navnet, nedlagde forbud mod at bruge navnet og andre navne og stedbetegnelser fra det verdensberømte univers.
I stedet blev festivalen omdøbt Magiske Dage.
Skiftet fra Harry Potter Festival til et bredere fokus med Magiske Dage har ikke fået publikum til at svigte festivalen i Odense – tværtimod.
I 2019 var antallet af gæster på knap 19.000, hvilket er det største i festivalens 16 år lange historie.
Samtidig er festivalen populær i hele landet: Hele 75 procent af gæsterne kom til Odense udefra.
Kæmpe succes
Efterårsferien stod atter i magiens tegn, da Magiske Dage forvandlede Odenses centrum til et virvar af mystiske væsener og fortryllende oplevelser.
Der er tale om en festival for hele familien, hvor fantasy og magi er omdrejningspunkter.
Magiske Dage begyndte i 2003 som et lille event på Næsby Bibliotek, men 15 år senere i 2018 deltog cirka 15.000 mennesker i festivalen. Det tal blev imidlertid overgået i 2019, hvor næsten 19.000 deltog i begivenheden – det højeste antal hidtil.
Det er en succes, der glæder by- og kulturrådmand og frivillig i Trædrejerens Værksted, Jane Jegind (V), som havde en travl festival, hvor der i værkstedet blev drejet hele 2.600 tryllestave.
“Magiske Dage er et af årets højdepunkter for mig og mange andre.
Ikke kun odenseanere, men folk fra hele landet kommer til Odense for at tage del i magien. Derfor er det fantastisk at opleve, hvordan festivalen udvikler sig år for år.
Nye idéer, nye oplevelser, flere gæster og ikke mindst nye og gamle frivillige, som sørger for, at det hele kan lade sig gøre.
Jeg siger tak og på gensyn til alle i efterårsferien,” siger Jane Jegind.
Gæster fra hele landet
Mange af gæsterne kan med fordel planlægge et længere besøg i Odense, for hele 75 procent kommer ikke fra byen.
20 procent kommer fra resten af Fyn, mens der kommer lidt over 53 procent rejsende fra Sjælland og Jylland.
De sidste procenter er rejst til fra udlandet. Dermed bidrager Magiske Dage også økonomisk til Odenses udvikling.
Ifølge Odense Kommunes beregninger bidrog gæsterne til Magiske Dage med en ekstraomsætning på 3,5 mio. kroner til byens virksomheder, hvoraf de tilrejsende stod for 91 procent af ekstraomsætningen.
Desuden oplyser 59 procent af gæsterne, at de har fået en mere positiv opfattelse af Odense efter Magiske Dage.
“Det viser med al tydelighed, hvordan en institution som biblioteket kan og skal være en vigtig aktør i udviklingen af Odense.
Med Magiske Dage er der blevet skabt en festival, som giver værdi for byen og borgerne på flere områder. Her tænker jeg både på gode oplevelser, styrkelse af Odenses image og en øget omsætning i byen.
Jeg glæder mig over resultatet og den store opbakning, som vi oplever fra resten af byen.
Vi er lykkedes med at transformere en så personlig oplevelse som læsning op til en kæmpe fælles begivenhed, der fanger så mange i et stort fællesskab,” siger chef for Biblioteker og Borgerservice, Kent Skov Andersen.
Hele byen står bag
Det er nemlig ikke kun gæsterne og de mange frivillige, der bakker op om Magiske Dage. Byens kulturinstitutioner deltager med deres smukke, nærmest magiske, bygninger og evner.
På Kunstmuseet var der udstilling, Symfoniorkestret spillede, Odense Teater slog dørene op, og det samme gjorde Møntergården, Jernbanemuseet, ZOO, Rådhuset, Det Adelige jomfrukloster, Historiens Hus, Kulturmaskinen og Odense Katedralskole.
Hertil kom de private aktører, som også bakkede op. First Grand Hotel, Café Vivaldi, Privaten, Storms, Vintapperstræde og Brandts-området med flere.
“Vi har været meget glade for at opleve, at alle bakker op om Magiske Dage – også efter ændringen fra det gamle fokus. Det var ingen selvfølge, men Magiske Dage er kommet flot videre.
Vi har skabt en anderledes, og forholdsvis billig, oplevelse for børnefamilierne i efterårsferien. Noget, som er unikt for Odense. Der er vist ikke andre byer i Danmark, hvor børn kan iføre sig en kappe og lege i centrum uden at vække opsigt,” siger seniorprojektleder Søren Dahl Mortensen
Magiske Dage 2020 bliver traditionen tro afholdt i efterårsferien.