På trods af forbud: Rekordmange deltog i Magiske Dage

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I 2018 meddelte folkene bag den daværende Harry Potter-festival, at det var slut med festivalen, som vi kendte den. 

Selskabet Warner Bros. Studios, der ejer rettighederne til Harry Potter-navnet, nedlagde forbud mod at bruge navnet og andre navne og stedbetegnelser fra det verdensberømte univers.

I stedet blev festivalen omdøbt Magiske Dage. 

Skiftet fra Harry Potter Festival til et bredere fokus med Magiske Dage har ikke fået publikum til at svigte festivalen i Odense – tværtimod.

I 2019 var antallet af gæster på knap 19.000, hvilket er det største i festivalens 16 år lange historie.

Samtidig er festivalen populær i hele landet: Hele 75 procent af gæsterne kom til Odense udefra.

Kæmpe succes

Efterårsferien stod atter i magiens tegn, da Magiske Dage forvandlede Odenses centrum til et virvar af mystiske væsener og fortryllende oplevelser.

Der er tale om en festival for hele familien, hvor fantasy og magi er omdrejningspunkter.

Magiske Dage begyndte i 2003 som et lille event på Næsby Bibliotek, men 15 år senere i 2018 deltog cirka 15.000 mennesker i festivalen. Det tal blev imidlertid overgået i 2019, hvor næsten 19.000 deltog i begivenheden – det højeste antal hidtil.

Det er en succes, der glæder by- og kulturrådmand og frivillig i Trædrejerens Værksted, Jane Jegind (V), som havde en travl festival, hvor der i værkstedet blev drejet hele 2.600 tryllestave.

“Magiske Dage er et af årets højdepunkter for mig og mange andre.

Ikke kun odenseanere, men folk fra hele landet kommer til Odense for at tage del i magien. Derfor er det fantastisk at opleve, hvordan festivalen udvikler sig år for år.

Nye idéer, nye oplevelser, flere gæster og ikke mindst nye og gamle frivillige, som sørger for, at det hele kan lade sig gøre.

Jeg siger tak og på gensyn til alle i efterårsferien,” siger Jane Jegind.

Gæster fra hele landet

Mange af gæsterne kan med fordel planlægge et længere besøg i Odense, for hele 75 procent kommer ikke fra byen.

20 procent kommer fra resten af Fyn, mens der kommer lidt over 53 procent rejsende fra Sjælland og Jylland.

De sidste procenter er rejst til fra udlandet. Dermed bidrager Magiske Dage også økonomisk til Odenses udvikling.

Ifølge Odense Kommunes beregninger bidrog gæsterne til Magiske Dage med en ekstraomsætning på 3,5 mio. kroner til byens virksomheder, hvoraf de tilrejsende stod for 91 procent af ekstraomsætningen.

Desuden oplyser 59 procent af gæsterne, at de har fået en mere positiv opfattelse af Odense efter Magiske Dage.

“Det viser med al tydelighed, hvordan en institution som biblioteket kan og skal være en vigtig aktør i udviklingen af Odense.

Med Magiske Dage er der blevet skabt en festival, som giver værdi for byen og borgerne på flere områder. Her tænker jeg både på gode oplevelser, styrkelse af Odenses image og en øget omsætning i byen.

Jeg glæder mig over resultatet og den store opbakning, som vi oplever fra resten af byen.

Vi er lykkedes med at transformere en så personlig oplevelse som læsning op til en kæmpe fælles begivenhed, der fanger så mange i et stort fællesskab,” siger chef for Biblioteker og Borgerservice, Kent Skov Andersen.

Hele byen står bag

Det er nemlig ikke kun gæsterne og de mange frivillige, der bakker op om Magiske Dage. Byens kulturinstitutioner deltager med deres smukke, nærmest magiske, bygninger og evner.

På Kunstmuseet var der udstilling, Symfoniorkestret spillede, Odense Teater slog dørene op, og det samme gjorde Møntergården, Jernbanemuseet, ZOO, Rådhuset, Det Adelige jomfrukloster, Historiens Hus, Kulturmaskinen og Odense Katedralskole.

Hertil kom de private aktører, som også bakkede op. First Grand Hotel, Café Vivaldi, Privaten, Storms, Vintapperstræde og Brandts-området med flere.

“Vi har været meget glade for at opleve, at alle bakker op om Magiske Dage – også efter ændringen fra det gamle fokus. Det var ingen selvfølge, men Magiske Dage er kommet flot videre.

Vi har skabt en anderledes, og forholdsvis billig, oplevelse for børnefamilierne i efterårsferien. Noget, som er unikt for Odense. Der er vist ikke andre byer i Danmark, hvor børn kan iføre sig en kappe og lege i centrum uden at vække opsigt,” siger seniorprojektleder Søren Dahl Mortensen

Magiske Dage 2020 bliver traditionen tro afholdt i efterårsferien.

Når du er sulten for sjov: Kom til kæmpe åbningsfest i KiMS Outlet

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen
Foto: KIMS
Foto: KIMS

Når du er sulten for sjov.

Reklame-sloganet over dem alle, behøver næppe nogen nærmere introduktion, og det gør figuren bag heller ikke.

Chipskongen Jørgen har været en fast del af KiMs – og danskernes sendeflade – siden 1998, og her 22 år senere er han klar til at gå på pension.

Nu får du mulighed for at sige farvel og tak til Jørgen, når den nye KiMs Outlet slår dørene op i Odense til en stor åbningsfest fredag den 31. januar fra kl. 14.00 til 20.00.

KiMs Outlet går de ind for “undgå snackspild”, så her finder du sprøde tilbud på chips, snacks, nødder, chokolade og dip, der f.eks. har kort holdbarhedsdato eller skønhedsfejl i emballagen.

Sprøde tilbud og smagsprøver

Når Chipskongen er involveret, går tingene sjældent stille for sig, og åbningen af outlet-butikken er ingen undtagelse.

Efter butikkens indvielse kl. 14.00, kan man mellem 14.00-15.00 få taget billeder med Jørgen og hilse på ham en sidste gang før hans pension er en realitet.

Derudover vil der være sprøde tilbud, sjove konkurrencer og masser af smagsprøver på chips og nødder.

Læs mere her.

Hvad: Åbningsfest i KiMs Outlet

Hvor: Ejlskovsgade 13, 5000 Odense

Hvornår: 31. januar, kl. 14.00-20.00

Quiz, kaffe og kage for de morgenfriske: Odense Aafart holder Nostalgi-quiz på vandet

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen
Foto: Odense Aafart.
Foto: Odense Aafart.

Foråret er praktisk talt rundt om hjørnet, hvis du spørger os, og så er det jo passende at begynde at glæde sig til nogle af årstidens mange aktiviteter.

Nogen, der allerede har en masse planlagt for odenseanerne, er Odense Aafart, som snart starter bådene op til en ny sæson på Odense Å.

I år bliver det med et særligt tiltag for de morgenfriske, når der fra den 5. maj kl. 10.00 – og hver efterfølgende tirsdag, onsdag og torsdag i hele maj måned – afholdes “Nostalgi-quiz”.

Odense Aafart lover, at formiddagssejlturerne bliver indbegrebet af forårshygge med kaffe, kage og quiz – og forhåbentligt masser af solskin.

Nostalgiske spørgsmål om Odense

Inden afgang får gæster udleveret et ark med spørgsmål, der omhandler Odense by, betydningsfulde personer fra Odense samt historien bag Odense Å, og så er det ellers bare i gang med at quizze.

Undervejs kan man nyde en kop kaffe, der er inkluderet i prisen og også tilkøbe et stykke kage.

Er man god til at quizze og har styr på sin lokalhistoriske paratviden, kan man vinde nogle af de fine præmier, som er på højkant.

Deltagere bestemmer selv, om de vil quizze alene eller i en gruppe.

Billetter koster 95 kr og kan købes her.

Hvad: Nostalgi-quiz på Odense Å

Hvor: Odense Aafart, Filosofgangen 30, 5000 Odense

Hvornår: 05-28. maj, kl. 10.00-11.00

Bliv inspireret til lækker mad: Claus Meyer holder foredrag i Odense

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen
PR foto: Tikko
PR foto: Tikko

Hvis man siger dansk madkultur, må man også sige Claus Meyer.

Den gastronomiske iværksætter har i mere end 30 år sat sit præg på den danske madkultur, bl.a. som vært på mere end 300 programmer på DR1 og som forfatter af 30 koge- og bagebøger.

Han er endvidere partner i den danske Michelin-restaurant Noma samt medejer af to andre Michelin-restauranter i New York.

Nu rejser han rundt i Danmark for at dele ud af sine erfaringer indenfor mad såvel som formålsorienteret virksomhed, og torsdag den 30. april fra kl. 19.00 til 21.00 kommer han til Magasinet i Odense.

Meyer vil i løbet af aftenen tale om sin lange karriere og også komme med konkrete idéer til, hvordan du med en minimal investering af tid og kroner, kan få et vidunderligt madliv, som fremmer din og planetens sundhed.

Fra Lolland til Frankrig

Det har bestemt ikke ligget i kortene, at Claus Meyer skulle blive så toneangivende indenfor den danske madscene, som han er blevet.

Som 18-årig forlod han, hvad han selv kalder et ”kulinarisk mørke” på Lolland for at tage til Frankrig.

Her mødte han et konditorægtepar i Gascogne, som åbnede hans øjne for mulighederne i maden, og siden da har han rejst rundt i hele verden for at realisere uforløste potentialer.

I 2010 stiftede Meyer fonden Melting Pot, som har til formål at forbedre livet og fremtidsmulighederne for udsatte mennesker med velsmag som våben.

Du kan købe billetter fra 299 kr hos Tikko.

Hvad: Claus Meyer foredrag – om at følge sit potentiale

Hvor: Magasinet, 5000 Odense C

Hvornår: 30. april, kl. 19.00-21.00