Prisregn: Odenseansk restaurant kåret til Europas bedste gourmetkøkken

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: The Balcony
Foto: The Balcony

Enhver madglad odenseaner kender The Balcony på Vestergade 68. Men gourmetrestauranten er også kendt langt udenfor bygrænsen. I weekenden fik den hele tre priser ved den prestigefyldte World Luxury Restaurant Awards, hvor den blandt andet blev kåret til det bedste gourmetkøkken i Europa.

World Luxury Restaurant Awards er ikke så kendt af den almene dansker, men prisfesten bliver under tiden kaldt for restaurantbranchens Oscaruddeling.

Det var derfor en meget glad Anders Jensen, som MigogOdense efterfølgende fangende på telefonen. Han var sammen med Peter Steen Hansen selv taget afsted til gallafesten i Nordirland for at modtage priserne. De er begge både køkkenchef og ejer af The Balcony.

“Vi er superglade. Og når man får priser ude i verden, så ved man, at man er på den rigtige vej,” siger Anders Jensen.

Ved det store gallaevent i Nordirland fik The Balcony foruden prisen som bedste gourmetkøkken i Europa også prisen som “Global Winner Danish Cusine” og “Best Fine Dining Western Europe”.

Priser betyder flere gæster

The Balcony åbnede i april 2016 og har siden da oplevet et stigende antal gæster fra nær og fjern. Det er da heller ikke først gang, at restauranten har vundet priser. Allerede sidste år løb den afsted med to priser ved World Luxury Restaurant Awards. Og derforuden har anerkendte spiseguides som White Guide og Den Danske Spiseguide kun haft rosende ord at sige om restauranten.

“Vi har mange flere gæster nu, end da vi startede. Det kan selvfølgelig være fordi, at folk kender os bedre nu, men vi kan helt klart mærke, at vi har flere gæster. Og jeg tror da, at anerkendelse i form af priser er med til at speede den proces op,” siger Anderes Jensen.

Hemmeligheden ligger i detaljen

Man kan roligt sige, at The Balcony har fundet opskriften på succes. Og spørger man Anders Jensen, hvad successen skyldes, så fremhæver han detaljerne.

“Vi går op i alle detaljer, og en ret testes fire-fem gange, inden den er klar. Det tager gerne en måned, før en ret overhovedet kommer på kortet, og når ind til gæsten,” forklarer Anders Jensen, der også fremhæver restaurantens næsten kompromisløse fokus på økologi og diodymaisk dyrkning.

“Vi tager gerne selv ud og henter råvarerne, så vi får det, som vi vil have, i stedet for at nøjes.”

Næste mål: Michelin-stjerner

Selvom det er stort at vinde priser ved World Luxury Restaurant Awards, så hviler The Balcony ikke på laurbærene. Ifølge Anders Jensen er der nemlig andre mål forude.

“Vi håber, at de her priser for eksempel kan få folkene bag Michelin til at kigge forbi. Det er det, vi går efter,” siger Anders Jensen.

Og Michelin-stjerner til The Balcony er ikke helt urealistisk. Tilbage i februar måned fik de nemlig en personlig invitation til uddelingen af de danske Michelin-stjerner. Dengang måtte de gå tomhændet hjem, men en invitaion som denne, indikerer, at der holdes øje med dem.

Om det lykkes for The Balcony at få de første fynske Michelin-stjerner nogensinde, det vil tiden vise. Men ifølge Anders Jensen, så er ambitionerne der i hvert fald.

Bliv inspireret til lækker mad: Claus Meyer holder foredrag i Odense

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen
PR foto: Tikko
PR foto: Tikko

Hvis man siger dansk madkultur, må man også sige Claus Meyer.

Den gastronomiske iværksætter har i mere end 30 år sat sit præg på den danske madkultur, bl.a. som vært på mere end 300 programmer på DR1 og som forfatter af 30 koge- og bagebøger.

Han er endvidere partner i den danske Michelin-restaurant Noma samt medejer af to andre Michelin-restauranter i New York.

Nu rejser han rundt i Danmark for at dele ud af sine erfaringer indenfor mad såvel som formålsorienteret virksomhed, og torsdag den 30. april fra kl. 19.00 til 21.00 kommer han til Magasinet i Odense.

Meyer vil i løbet af aftenen tale om sin lange karriere og også komme med konkrete idéer til, hvordan du med en minimal investering af tid og kroner, kan få et vidunderligt madliv, som fremmer din og planetens sundhed.

Fra Lolland til Frankrig

Det har bestemt ikke ligget i kortene, at Claus Meyer skulle blive så toneangivende indenfor den danske madscene, som han er blevet.

Som 18-årig forlod han, hvad han selv kalder et ”kulinarisk mørke” på Lolland for at tage til Frankrig.

Her mødte han et konditorægtepar i Gascogne, som åbnede hans øjne for mulighederne i maden, og siden da har han rejst rundt i hele verden for at realisere uforløste potentialer.

I 2010 stiftede Meyer fonden Melting Pot, som har til formål at forbedre livet og fremtidsmulighederne for udsatte mennesker med velsmag som våben.

Du kan købe billetter fra 299 kr hos Tikko.

Hvad: Claus Meyer foredrag – om at følge sit potentiale

Hvor: Magasinet, 5000 Odense C

Hvornår: 30. april, kl. 19.00-21.00

Mærkedagen skal fejres: Nyd en gratis Irish Coffee i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: PR
Foto: PR

Der er efterhånden en mærkedag for alverdens ting, og det gælder selvfølgelig også den populære drik Irish Coffee.

National Irish Coffee Day finder sted hvert år den 25. januar, og den dag kan du fejre lige her i Odense med din kaffeglade ven, for du kan nyde en gratis Irish Coffee mellem kl. 20.00 og 21.00 i Storms Pakhus.

I anledning af mærkedagen uddeles der gratis Irish Coffee til de første 100 personer, der kommer forbi Vakse Viggo mellem kl. 20.00 – 21.00

Historien om Irish Coffee

Den populære Irish Coffee, der oprindeligt blev serveret med den irske whiskey Tullamore D.E.W., stammer helt tilbage fra vinteren 1943/44.

Et fly måtte lande på vandet ved Foynes Lufthavn i Irland, og passagererne blev sejlet i små, åbne joller til lufthavnen, hvortil de ankom gennemkolde og forfrosne.

For at de hurtigt kunne få varmen og noget at styrke sig på, fik de serveret kaffe tilsat irsk whiskey.

En af passagerne takkede kokken for den vidunderlige kaffe og spurgte, om han brugte brasiliansk kaffe, men kokken svarede: “Nej, det er irsk kaffe!”

Irish Coffee blev den traditionelle velkomstdrink i lufthavnen, og da en journalist fortalte sin ven, ejeren af Buena Vista Cafe i San Fransisco, om den varme drik, skabte de den opskrift, vi kender i dag – med Tullamore D.E.W. whiskey, kaffe, sukker og letpisket fløde.

Den første levering af Tullamore D.E.W. whiskey til Buena Vista Cafe i San Francisco.

På Buena Vista Cafe serverer man stadig op til 2.000 Irish Coffees om dagen. Og de serverer den stadig med Tullamore D.E.W. – den originale whiskey til Irish Coffee.

Gældende betingelser

Der serveres én Irish Coffee per person i tidsrummet 15.00-16.00 d. 25. januar 2020.

Der er et begrænset antal, så der udskænkes efter først-til-mølle-princippet.

Hvad: Gratis Irish Coffee
Hvor: Vakse Viggo’s i Storms Pakhus
Hvornår: Kl. 20.00-21.00 d. 25. januar 2020

The Food Stall udvider: Åbner nyt sted i Odense

Skrevet af: Redaktionen
Arkivfoto
Arkivfoto

The Food Stall er blandt de mest populære steder i Odense, når det gælder frisksmurte sandwich og en stor bland selv salatbar.

De er allerede godt repræsenteret i Odense C i Magasin og i Odense Banegård Center. Nu har de så udvidet med endnu et sted.

Det er dog ikke helt en tro kopi af de to steder, de har inde i centrum.

Forleden åbnede The Food Stall nemlig en butik udelukkende med lækker frisk salatbar i Rosengårdcentret.

40 varianter af frisk salat

Man kan blande sin salat i ta’ selv baren, som er propfyldt med 40 varianter af frisk salat, økologiske grøntsager og rigelige mængder sprøde toppings og dressinger.

The Food Stall oplyser desuden, at man sparer 50 % en time før lukketid for at minimere madspild.

Her kan du få frisksmurte sandwich og blande din egen salat i deres store, lækre salatbar.

Salatbaren er åbnet i hjertet af Rosengårdcentret på Storetorv.