OL feberen har ramt: Her kan du prøve de olympiske sportsgrene i Odense
OL-feberen har for alvor ramt kloden, og vi ved ikke med jer, men vi sidder hvert fald klinet til skærmen ved hvert ledigt øjeblik.
Med 12 dage tilbage af den spektakulære konkurrence kan vi hurtigt nå at forvandle os til nogle sofakartofler i forsøget på at absorbere al den verdensklasse sport, så vi har besluttet os – for sundhedens skyld – at gøre entusiasmen mere … håndgribelig.
Odense er og bliver en sportsby med et utroligt stort udbud af sportsgrene, og det ligger derfor lige til højrebenet at lave en lille guide til olympiske discipliner i byen, som man kan afprøve på egen krop.
Føler I jer også inspirerede til at løbe i Usain Bolts KÆMPE fodspor, balle som Luka Dončić eller shredde som det 13 årige vidunderbarn Momiji Nishiya, opfordrer vi jer ikke kun til at læse med, men rent faktisk udleve jeres indre OL drømme.
100-meter løb, Odense Atletikstadion
Ved siden af Bolbro Parken ligger Odense Atletikstadion, som huser en rød, ellipseformet bane, som man kender den fra TV.
Her har du de perfekte rammer til at slå den olympiske rekord på 100 meter sprint, der lyder på 9,63 sekunder – selvfølgelig opnået af legenden selv, Usain Bolt, i 2012.
Stadionet er åbent for offentligheden, men vi anbefaler, at du tjekker deres kalender, før du begiver dig afsted, da Atletikklubben har eneret til at anvende faciliteterne på visse tidspunkter af ugen.
Er du ikke heeeeeelt så hurtig, kan du med fordel melde dig til et af Odense Atletiks mange løbehold og oppe formen.
Efter sådan en udmattende omgang løb, har du brug for noget energi, og her anbefaler vi endnu en Usain-special: 100 nuggets fra McDonalds.
Det var så mange nuggets, at jamaicaneren spiste om dagen i løbet af de 10 dage, han befandt sig i Beijing til OL 2008, og der er hvert fald nogle af os, der synes at 100 nuggets er mere overkommeligt end 9,36 sekunder.
Bouldering, Odense Boulderklub og Odense Sportsklatreklub
Sportsklatring er én af fem helt nye sportsgrene, der får æren at blive kategoriseret som en olympisk disciplin, og herunder er bouldering, lead og speed.
For dem, der ikke er bekendte med sporten er bouldering en form for friklatring (dvs. uden reb), hvor man bruger små klippeformationer til at klatre på, og som er relativt tæt på jorden i modsætning til andre former for klatring.
Er du frisk på trække dig små 4 meter op af en mur ved hjælp af rå styrke, kan du besøg enten Odense Boulderklub eller Odense Sportsklatreklub, der har nogle gode klatreforhold.
Også her er der nogle skarpe rekorder, man skal slå, hvis man vil være med i verdenseliten. F.eks. er speed rekorden 5,208 sekunder, sat af Kiromal Katibin i 2021.
Vi foreslår at tage den lidt med ro, især med tanke på at ens hænder kan være godt flænsede efter bare et par langsomme turer op af væggen.
Karate, Odense Karate og Selvforsvarsklub
Vi fortsætter i kategorien med nye OL sportsgrene.
Karate er også med for første gang, og det overraskede faktisk os, at kampsporten ikke er kommet på programmet tidligere givet dens popularitet i eksempelvis film og serier.
Vi kan ikke love, at du bliver en ren Karate Kid med det samme (eller en Sandra Sánchez eller Damián Quintero, hvis vi kigger på virkelige personer indenfor sporten), men du får uden tvivl lært nogle vigtige lektioner om selvforsvar og ikke mindst at falde korrekt uden at slå dig.
Færdighederne anbefaler vi, at du lærer hos professionelle og ikke i en baggård, og her er Odense Karate og Selvforsvarsklub et rigtigt godt bud på en ansvarlig dojo. Der er endda sommertræning, hvis du er meget ivrig efter at komme i gang.
Skateboarding, Odense Street House
Har du ligesom os spillet meget Tony Hawk’s Pro Skater på computeren som barn, er det en dream come true, at skateboarding nu er blevet en del af det fine OL selskab for første gang.
Sporten er uden tvivl kommet med for at appellere til et yngre publikum, men tag ikke fejl; skateboarding er for alle og har et fantastisk fælleskab.
I den ene ende af spektrummet har du f.ek.s 13 årige Momiji Nishiya, der lige har vundet OL guld i street kategorien, og i den anden ende har du den 46 årige dansker Rune Glifberg, der er den ældste OL debutant nogensinde.
Fællesskabet er også i højsædet hos Odense Street House, hvor byens skatere mødes på kryds og tværs. Skal det være lidt mere uforpligtende, og vil du gerne skate for dig selv, findes der heldigvis også en masse skateparks i Odense og omegn.
Se en samlet oversigt over skateparks på Fyn her.
Basketball, GAME Odense
Når man hører “basketball” og “OL”, følger det givetvis, at snakken falder på USA og deres Dream Team fra 1992.
Men, men… OL 2020 er meget mere end traditionel basketball. Faktisk er der nu blevet plads til den såkaldte “3×3” turnering, hvor der kun er 6 spillere på banen, der spiller i 10 minutter.
Denne form for basketball er meget hurtigere, givetvis også mere underholdende og bestemt sjovt at prøve.
Vil du gerne give dig i kast med sporten uden at skulle lære alverdens regler og plays, er 3×3 og street basket generelt meget nemt at komme i gang med.
Tag et par kammerater under armen og tag ud på en af byens mange baner eller mød nye mennesker hos GAME Odense, der har baner til rådighed.