MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Rekordlave tal: Så mange indbrud har der været i private hjem i 2020

Af Emil Kjær Jørgensen

2020 har på mange måder været et år som ingen andre. Det gælder også, når man ser på antallet af indbrud i private hjem.

Hvor der i 2010 var cirka 44.000 indbrud i privat beboelse, så har politiet indtil videre i år registret cirka 16.500.

Henrik Sønderby, som er leder af Nationalt Efterforskningscenter i Rigspolitiet, glæder sig over det lave tal, som følger den generelle tendens for de seneste ti år, men alligevel tegner til at blive ekstraordinært lavt – også selvom alle jule-indbruddene af gode grunde ikke er talt med endnu.

”Selvom jule-indbruddene ikke er talt med endnu, ender vi på et markant lavere antal end i 2019, hvor der blev anmeldt cirka 29.000 indbrud i privat hjem,” siger han.

Målrettet indsats og corona påvirker statistik

Henrik Sønderby fortæller, at forklaringen på det seneste årtis drastiske fald i indbrud i private hjem, blandt andet skal findes i politiets målrettede indsats mod at forebygge indbrud, som bl.a. har ført til, at borgerne er blevet bedre til at sikre deres hjem.

Men han påpeger også, at dette års lave antal anmeldelser ikke alene kan tilskrives politiets indsats og bedre sikring af folks hjem.

Coronaen spiller nemlig også en rolle.

”Det forgangne år har været meget specielt på mange måder. På grund af corona har vi rejst mindre, gået mindre ud og arbejdet mere hjemme, hvilket jo i sagens natur gør det sværere for tyvene at begå indbrud. Så det har helt sikkert været en medvirkende faktor.”

Men selvom det går den rigtige vej, skal indbrudstallene ifølge Henrik Sønderby gerne længere ned – derfor arbejder politiet fortsat målrettet på både at oplyse om, hvordan man kan sikre sit hjem bedre, og på at efterforske og anholde gerningsmændene, når indbruddene har fundet sted.

”Politiet arbejder i dag meget analytisk for bedre at kunne forudse, hvor og i hvilke tidsrum indbruddene vil blive forøvet. På den måde kan vores patruljer i langt højere grad virke præventive og lokalisere evt. gerningsmænd.

Vi har i stigende grad med organiseret og grænseoverskridende kriminalitet at gøre på indbrudsområdet, hvilket gør det sværere og mere tidskrævende at efterforske.

Derfor er vores efterforskning også mere specialiseret og rettet imod den organiserede kriminalitet,” siger Henrik Sønderby, der er chef for Nationalt Efterforskningscenter i Rigspolitiet.

Del artikel

Andre læser også