Madanmeldelse: Restaurant Fynboen leverer på højt niveau

Skrevet af: Daniel Sløk Nielsen

Gastromand er en af Danmarks største madblogs og er medejere af MigogOdense. De anmelder bl.a. mad for MigogOdense.

For nyligt vandt Restaurant Fynboen for andet år i træk Schiøtzprisen.

Prisen gives for evnen til at fortolke fynske råvarer, egnsretter og specialiteter og naturligvis det gode gastronomiske håndværk.

Så forventningerne var dermed også høje, da vi slog et smut forbi.

Restaurant Fynboens menukort består af en fastsat menu, hvor der typisk kan ses nyfortolkninger af kendte retter.

Lige nu er de aktuelle med det, de kalder “En god aften på Fynboen”.

Aftenen består af 5 serveringer, hvor den første er 4 snacks, og herefter følger 2 forretter, en hovedret og en dessert.

Hele herligheden koster 550 kr. og de har også sørget for 4 glas vin til retterne.

På papiret virker det som en solid aften til en fornuftig pris.

Hertil har man mulighed for at tilkøbe bobler til sine snacks, kaffe og petit fours samt en mulighed for at opgradere til en eksklusiv vinmenu.

Bemærk at den pågældende menu vi spiste kun løber til og med uge 46.

Ankomst

Vi ankommer relativt tidligt på aftenen, og vi slår os ned ved et bord i nærheden af køkkenet.

Vi har dårligt sat os, før at stedet begynder få flere gæster.

Indretningen af restauranten vil gerne i en retroretning, og det fornemmer man også, når man kigger på udsmykningen på væggene.

Det hele virker alligevel lidt moderne, enkelt og hyggeligt på samme tid.

Efter vi har taget plads, bliver vi præsenteret for menukortet, og som jeg før nævnte, så er aftenens retter jo egentlig bestemt for os – så kortet må siges at være enkelt og overskueligt.

Jeg beslutter mig for at opgradere til en eksklusiv vinmenu, mens min medspiser “nøjes” med de almindelig vine til maden.

Desuden hopper vi også lige på et glas bobler til at starte på.

Snacktallerken

Inden vi får serveret vores 4 små snacks, får vi lige en vådserviet.

Snacksene er små hapsere, som tages med fingrene, så det er egentlig meget rart at få en serviet til lige at tørre fingrene i.

Vi får rimelig hurtigt to glas med bobler, og der går heller ikke længe før vi får den første servering.

De 4 snacks består af 2 med fisk og 2 med fjerkræ.

Den første, vi kaster os over er en ørredcreme på puffede, vilde ris (en slags riskiks). Det smager dejligt røget og glider nemt ned.

Den næste er varmrøget laks, denne gang på smørristet rugbrød.

Det er den, jeg mindst kan li’, men det skal også lige siges, at jeg ikke er den store fiskespiser.

Fire meget velsmagende snacks, lige til at starte på.

Fjerkræ som snacks

De to sidste snacks er som sagt fjerkræ, hvor den første er sprødt kyllingeskind med en sennepscreme.

Nu har jeg en stor svaghed for kyllingeskind, så når jeg får det serveret, og det smager godt, så kommer man automatisk foran på point i min bog.

Den sidste snack er konfiteret and med syltet romanescokål.

Alt i alt fire meget fedtede snacks, men hvor man alligevel har formået at kæde nogle smage sammen, som passer godt.

Boblerne passer også udemærket til de små hapsere.

Det er en tør spansk cava, og den er helt fin at starte ud på og skærer også godt igennem fedmen i de små snacks.

To slags lækkert kuvertbrød.

Efter snacks får vi lidt brød på bordet. Brød på restauranter er som regel rigtig lækkert, og det er også tilfældet her.

Det tilhørende smør med røget salt har en dejlig smag sammen med brødet.

Udover smør kommer der også en tomattapanade som smager virkelig godt – sælg den på glas, så kommer jeg gerne og køber den!

Røg og svamp(e)

Efter en veloverstået start skal vi videre til den første af de to forretter.

Vi venter godt nok lidt mellem snacks og forret, og jeg er lidt i tvivl om det er med vilje, eller om der bare er travlt i køkkenet.

Første ret er røget kulmule, og der kommer ekstra fut på røgen fra rygeosten, som der er lagt på tallerkenen i generøse mængder.

Anretningen er pæn, og retten ser indbydende ud.

Min medspiser synes dog, der er lidt for meget rygeost, men jeg er vild med det.

De tilhørende soyamandler klæder retten godt og tilfører et fint crunchy element, som er nødvendigt i forhold til de andre, meget bløde ting på tallerkenen.

Det hele bindes sammen af en velsmagende dressing. Efter min mening en god sammensat ret med klare smage.

Vi får serveret to forskellige vine til retten, nu hvor jeg jo sprang på den eksklusive og min medspiser blev på den almindelige vinmenu.

Valget til mig er landet på en Chardonay fra Bourgogne, og det er helt godkendt.

Den er dejlig mineralsk i smagen med fine frugt- og citrusnoter præget af lidt alder fra fadet.

En god følgesvend til en røget fiskeret.

Min medspiser får også fransk hvidvin, men i stedet for en Chardonay, så stepper vi lidt ned og rammer et blend af Grenache Blanc og Sauvignon Blanc.

En ellers udmærket vin, som kan nogle af de samme ting som min vin, men jeg vil til enhver tid foretrække det eksklusive valg.

Masser af røg på smagen – det ka’ vi li’.

Ret nummer 2

Vi fortsætter med forret nummer to, som er en svamperet. Retten består af forskellige svampe, sprødt kyllingeskind (YES!), jordskokkepuré, forskellige urter og en hønseboullion med smag af svampe.

Retten dufter godt, ser pæn ud, og man er ikke i tvivl om, hvad man skal til at spise.

Retten er super smagfuld og har god fedme og umamismag.

Jeg synes dog, at boullionen kunne være serveret lidt varmere, men smagen fejler ikke noget.

Vi får serveret en riesling fra Alsace og en rosé fra Rhoneområdet til svamperetten.

Normalt er jeg meget glad for riesling, og det er da også en type vin, jeg altid har på “lager” derhjemme. Men denne gang fungerer den bare ikke til retten.

Min riesling er simpelthen for sød til min smag, og jeg synes der mangler noget syre til svampene.

Misforstå mig ikke, vinen smager godt, men fungerer bare ikke i denne sammenhæng.

Min medspisers rosé fungerer dog ganske fint til retten. Den virker mere tør og markant og går udmærket i spænd med både svampene og jordskokkerne.

Svampe og kyllingeskind – god match.

Stegt flæsk med et twist

Efter tre serveringer med smæk på smagene, så er tiden kommet til hovedretten.

Hovedretten er en fortolkning af den gode gamle danske nationalret: Stegt flæsk med persillesovs. Retten består af et stykke mør svinebryst med sprøde svær, en “grisekugle” bestående af trævlet svinekæbe, som herefter er paneret og stegt sprødt.

Hertil er det en æblekompot, syltede rødbedestrimler og en persillesauce på sifon.

Hverken svinebryst eller grisekugle er tør – det hele er saftigt mørt, og smagen fra både æble og rødbeder skærer godt igennem fedmen i retten.

Det hele går godt sammen, dog kunne smagen i persillesaucen godt have haft lidt mere spark, og måske havde et yderligere pift af syre ikke skadet retten.

Her synes min medspiser til gengæld, at det hele er perfekt balanceret, så vi er helt nede i petitesserne.

Stegt flæsk med persillesauce… I forklædning.

Vinene, både luksus og almindelig, passer rigtig godt til grisen.

Begge vine er franske, dog alligevel forskellige. Til den normale vinmenu serveres der en Cotes du Rhone, som ikke gør synderligt meget væsen af sig.

Hvis man kender lidt til Rhonevin, så er denne i den meget normale ende, men min medspiser er godt tilfreds.

“Luksusvinen”, som jeg får, er en 100 % grenache.

Der er noget mere smag, den er mere blød og har en noget længere eftersmag end min medspisers vin.

Mormordesserten

Den sidste servering er naturligvis desserten.

Igen skal vi ud i en fortolkning af noget, de fleste kender – nemlig blommer i madeira. Selve anretningen virker lidt rodet, men når man smager alle elementerne i retten, er udseendet undskyldt.

Særligt marcipansmagen fylder meget, og normalt er jeg ikke fan af blommer, men her bliver jeg ikke skræmt væk.

Chokoladecrumblen (krystaliseret chokolade) både dufter og smager godt igennem, og sammen med den saltede karamel klæder det virkelig retten. Til desserten serveres der også vin, og her må man sige, at vi kommer i hver sin retning.

Min medspiser får serveret en mousserende, forfriskende rosé fra Italien. For sig selv kan jeg egentlig godt lide den, men til denne dessert, så virker den er snert for parfumeret, så vil jeg langt hellere have den dessertvin, som jeg fik i glasset.

Her er der tale om en dessertvin fra Languedoc i Frankrig, og som nærmer sig portvin i smag og udseende.

Den er ikke for sød og har lidt præg af fad. Jeg synes, den smager dejligt sammen med desserten.

Endnu en klassiker i forklædning.

Lukker aftenen med kaffe og petit fours

Selvom det ikke var planen, lukker vi aftenen med kaffe og petit fours.

Nu har vi jo prøvet alt andet, så kan vi jo ligeså godt sætte flueben ved det sidste. Kaffen er en stempelkaffe og smager fint.

Vi får også tre forskellige petit fours til kaffen, og de var ikke, som jeg havde forventet. De bliver præsenteret af kokken, som fortæller, at han vil lave noget med afsæt i hans barndomsminder.

Den første er popcorn med karamel – serveret på pind. Den anden er pære med popping candy (igen på pind) og den sidste er en marengs med øllebrødsmalt og rugbrødsknas.

Ofte er sødt til kaffen lavet af chokolade, så det er forfriskende at se et andet bud på petit fours.

Inden regningen napper vi lige lidt kaffe og sødt.

Gennemført aften

Jeg må sige, at Restaurant Fynboen mener det, når de kalder deres menu for “En god aften på Fynboen”.

Retterne er godt sammensat, og smagene følger også med. Hvis man ikke har behov for selv at vælge retterne men tør lade sig føre igennem af køkkenet, så er dette et koncept man roligt kan kigge på.

Prisen fejler heller ikke noget, eftersom der er vin med til 4 serveringer. Muligheden for at opgradere til lidt bedre vine synes jeg er fin – det kunne dog måske have været rart hvis man på forhånd vidste, hvilke vine man opgraderede fra og til – dette fremgik nemlig ikke af menukortet.

Service tog måske lidt lang tid set i forhold til antallet af serveringer – vi brugte på den gode side af 3 timer, men vi følte faktisk ikke på noget tidspunkt, at vi ventede for længe mellem retterne.

Der var tid til at fordøje de mange indtryk, og de lækre smage – der heldigvis var mange af i løbet af denne gode aften.

Byggeplaner godkendt: Gammel skole forvandles til boliger

Skrevet af: Redaktionen
Sådan skal de nye boliger se ud
Illustration: Sandal Ejendomme
Sådan skal de nye boliger se ud Illustration: Sandal Ejendomme

På grunden hvor den gamle Fyns Privat Skole ligger, skal der nu bygges 25 nye boliger.

Byrådet i Odense vedtog forleden en lokalplan, hvor nye boliger bygges på hjørnet af Ivar Vinds Vej og Demantsvej i Hjallelse.

Indtil 2016 var der fuld af liv i bygningerne på Fyns Privat Skole, men de seneste år har den stået tom.

Der er stor interesse for at bygge boliger i attraktive område.

“Der er ikke nogen tvivl om, at Dalum er et meget eftertragtet område at bo i i Odense. Rigtigt mange vil gerne bo i vores forstæder og ikke mindst i Dalum.

Derfor lytter vi med interesse, når en privat bygherre ønsker at opføre nye boliger, sagde by- og kulturrådmand, Jane Jegind, ifølge Byens Ejendom.

Bygning skal rives ned

Projektet kræver, at den eksisterende bygning på ejendommen rives ned, så der kan opføres ny bebyggelse.

Det er kvarter primært med villaer, parcelhuse, rækkehuse og enkelte etageboliger. Der ligger flere bevaringsværdige bygninger fra slutningen af 1800-tallet og 1920´erne. Flere af dem er opført i forbindelse med Dalum Fabriksby.

De nye boliger på skolegrunden opføres i 1,5-2,5 etager, og lokalplanen sikrer, at bygningerne danner bygade ud mod Demantsvej og Iver Vinds Vej og trapper ned i højden ind mod eksisterende boliger umiddelbart nord for planområdet.

Ud mod Demantsvej og Iver Vinds Vej kan opføres 2 nye bygninger i 2,5 etager med 8 og 12 lejligheder, og ind mod Zacharisvej kan der opføres 5 rækkehuse 1,5 etage.

Gode øl og grin: Kom til Comedy Night på Anarkist for 150 kr.

Skrevet af: Michael Qureshi

Det er tre stærke navne, som det kombinerede bryggeri og restaurant Anarkist Beer & Food Lab præsenterer til deres Comedy Night i starten af marts.

Her har de blandt andet formået at få fingrene i Tobias Dybvad, der er blandt landets hotteste komikere.

Anarkist Comedy Night – består af tre dygtige stand-up komikere, der med hver deres stil vil skabe en fantastisk aften med god stemning og utallige grin.

Start med en god middag og gode øl

Lørdag d. 9. marts har de især hentet tre stærke comedy-navne, som nok skal fuldende en rigtig god aften.

Billetterne koster 150 kr., og det bør være pengene værd for, hvad der helt sikkert bliver en hylende morsom aften.

Man kan starte aftenen med en god middag og øl på Anarkist Beer & Food Lab for at slutte af med Comedy Night.

De kommer til Comedy Night på Anarkist

Tobias Dybvad

Tobias indtager altid selskabet med en sprudlende, charmerende, glad energi og en komisk timing i særklasse.

Uanset emnevalg går han altid uden om de værste klichéer, og strammer sig an for at levere et show på et joketeknisk højt niveau.

Han er ikke bange for at tage nogle chancer og sætte sig selv på spil – det er altid meget tilladt at grine både med og af ham.

Tobias har 16 år på bagen, men er i dag mest kendt for TV2 Zulus største succes til dato, tv-programmet Dybvaaaaad som kører på niende sæson.

Derudover har han tre succesfulde one man shows i ryggen – senest “Fasser Partner” som turnerede rundt i landet i 2018 og endte på noget nær 100 shows.

Mikkel Rask

Mikkel Rask er én af de skarpeste komikere i branchen.

Mikkel slog sit navn fast, da han vandt titlen som Danmarksmester i stand-up, og han har optrådt med stor succes til Comedy Aid og Zulu Comedy Galla, hvor han også har været nomineret til Talentprisen.

I 2018 lavede han sit anmelderroste første onemanshow, Hvad Fatter Gør, som blev vist på TV2 Zulu og kan ses på TV2 Play og fbi.tv.

Kasper Porsdal

I 2013 så du måske Kasper Porsdal for første gang, da han blev udvalgt som en af De Nye Håb ved Zulu Comedy Galla og høstede mange roser for sin optræden.

Siden er det blevet til et par enkelte tv-optrædener, men ellers har Kasper mest udfoldet sit talent på de små og store scener rundt om i landet, hvor han hele tiden forsøger at dygtiggøre sig.

I 2014 blev han nomineret til årets upcoming komiker af Euroman, og samme år lancerede han i samarbejde med Red Barnet sit anti-mobning show, som han sammen med freestylerapperen Klaskefar, har turneret rundt med på landets folke- og efterskoler.

Man kan købe billetter via dette link

Nu sker der noget: Første kig til den nye forplads ved Banegården

Skrevet af: Redaktionen

Det har været let at skælde ud på Letbanen de seneste mange måneder.

Konstant graves der veje op og spærres af i forbindelse med anlægsarbejdet af Letbanen.

Men der er faktisk også positive ting at tage fat på i forbindelse med Letbanens indtog af Odense.

Eksempelvis bliver stationspladserne rigtig smukke, og nu kan man få første kig til, hvordan det kommer til at se ud foran Odense Banegård Center.

Hvis du har været forbi banegården i den sidste måneds tid, har du formentlig bemærket et stort, hvidt telt, der er rejst foran Odense Banegård Center og Borgernes Hus.

Måske har du undret dig over, hvad det præcis er, der foregår.

Teltet giver ly for vintervejret for de brolæggere, der er i fuld gang med at skabe den nye busbane på banegårdens nye forplads i forbindelse med Letbanen.

Busbanen bliver nemlig anlagt på en måde, hvor fugt og frost helst skal holdes ude.

Del af telt er fjernet

Regn og frost er ikke optimale betingelser, når klinkerne skal fuges – for det kan medføre, at fugerne sprænger, når vandet udvider sig i frostvejr.

Teltet er med til at sikre, at arbejdet kan fortsætte tørt og frostfrit frem til foråret.

Nu er den del af teltet fjernet, der er tættet på banegårdsbygningens hovedindgang – og forbipasserende kan opleve en flig af det færdige resultat.

Sådan skulle resultatet gerne blive

Fodgængerfelt allerede taget i brug

Arbejdet med at brolægge fodgængerfeltet og det første stykke vejbane er nemlig afsluttet.

Fodgængerfeltet er allerede taget i brug, så tog- og buspassagerer ikke længere er henvist til den midlertidige smalle passage.

Det nye fodgængerfelt er ligesom den nye busbane anlagt i grå granit. Med ’striber’ af lysegrå granit. De bidrager til at skabe det nye visuelle udtryk, som banegårdspladsen får.

Odense er en ’klinke-by’. Store dele af midtbyen er belagt med klinker i én eller anden form.

Det kommer også til at gælde for den nye banegårdsplads, som på dén måde kommer til at fungere som en slags ny port til Odense for folk, der kommer til byen med tog eller bus.

Grundstenen er den såkaldte OBC-klinke i gule og brune nuancer, som de fleste besøgende på banegården nok allerede har stiftet bekendtskab med. Det er nemlig den, der lagt umiddelbart foran banegårdsbygningens facade.

Den går igen i belægningen på forpladsen, men fordelingen mellem de forskellige farvetoner ændrer sig efter funktionen, så der – i samspil med tydelige kantstene – opstår tydelige kontraster mellem for eksempel cykelsti og fortov. Busbanen bliver lagt med grålige klinker.