Madanmeldelse: Restaurant Fynboen leverer på højt niveau

Skrevet af: Daniel Sløk Nielsen

Gastromand er en af Danmarks største madblogs og er medejere af MigogOdense. De anmelder bl.a. mad for MigogOdense.

For nyligt vandt Restaurant Fynboen for andet år i træk Schiøtzprisen.

Prisen gives for evnen til at fortolke fynske råvarer, egnsretter og specialiteter og naturligvis det gode gastronomiske håndværk.

Så forventningerne var dermed også høje, da vi slog et smut forbi.

Restaurant Fynboens menukort består af en fastsat menu, hvor der typisk kan ses nyfortolkninger af kendte retter.

Lige nu er de aktuelle med det, de kalder “En god aften på Fynboen”.

Aftenen består af 5 serveringer, hvor den første er 4 snacks, og herefter følger 2 forretter, en hovedret og en dessert.

Hele herligheden koster 550 kr. og de har også sørget for 4 glas vin til retterne.

På papiret virker det som en solid aften til en fornuftig pris.

Hertil har man mulighed for at tilkøbe bobler til sine snacks, kaffe og petit fours samt en mulighed for at opgradere til en eksklusiv vinmenu.

Bemærk at den pågældende menu vi spiste kun løber til og med uge 46.

Ankomst

Vi ankommer relativt tidligt på aftenen, og vi slår os ned ved et bord i nærheden af køkkenet.

Vi har dårligt sat os, før at stedet begynder få flere gæster.

Indretningen af restauranten vil gerne i en retroretning, og det fornemmer man også, når man kigger på udsmykningen på væggene.

Det hele virker alligevel lidt moderne, enkelt og hyggeligt på samme tid.

Efter vi har taget plads, bliver vi præsenteret for menukortet, og som jeg før nævnte, så er aftenens retter jo egentlig bestemt for os – så kortet må siges at være enkelt og overskueligt.

Jeg beslutter mig for at opgradere til en eksklusiv vinmenu, mens min medspiser “nøjes” med de almindelig vine til maden.

Desuden hopper vi også lige på et glas bobler til at starte på.

Snacktallerken

Inden vi får serveret vores 4 små snacks, får vi lige en vådserviet.

Snacksene er små hapsere, som tages med fingrene, så det er egentlig meget rart at få en serviet til lige at tørre fingrene i.

Vi får rimelig hurtigt to glas med bobler, og der går heller ikke længe før vi får den første servering.

De 4 snacks består af 2 med fisk og 2 med fjerkræ.

Den første, vi kaster os over er en ørredcreme på puffede, vilde ris (en slags riskiks). Det smager dejligt røget og glider nemt ned.

Den næste er varmrøget laks, denne gang på smørristet rugbrød.

Det er den, jeg mindst kan li’, men det skal også lige siges, at jeg ikke er den store fiskespiser.

Fire meget velsmagende snacks, lige til at starte på.

Fjerkræ som snacks

De to sidste snacks er som sagt fjerkræ, hvor den første er sprødt kyllingeskind med en sennepscreme.

Nu har jeg en stor svaghed for kyllingeskind, så når jeg får det serveret, og det smager godt, så kommer man automatisk foran på point i min bog.

Den sidste snack er konfiteret and med syltet romanescokål.

Alt i alt fire meget fedtede snacks, men hvor man alligevel har formået at kæde nogle smage sammen, som passer godt.

Boblerne passer også udemærket til de små hapsere.

Det er en tør spansk cava, og den er helt fin at starte ud på og skærer også godt igennem fedmen i de små snacks.

To slags lækkert kuvertbrød.

Efter snacks får vi lidt brød på bordet. Brød på restauranter er som regel rigtig lækkert, og det er også tilfældet her.

Det tilhørende smør med røget salt har en dejlig smag sammen med brødet.

Udover smør kommer der også en tomattapanade som smager virkelig godt – sælg den på glas, så kommer jeg gerne og køber den!

Røg og svamp(e)

Efter en veloverstået start skal vi videre til den første af de to forretter.

Vi venter godt nok lidt mellem snacks og forret, og jeg er lidt i tvivl om det er med vilje, eller om der bare er travlt i køkkenet.

Første ret er røget kulmule, og der kommer ekstra fut på røgen fra rygeosten, som der er lagt på tallerkenen i generøse mængder.

Anretningen er pæn, og retten ser indbydende ud.

Min medspiser synes dog, der er lidt for meget rygeost, men jeg er vild med det.

De tilhørende soyamandler klæder retten godt og tilfører et fint crunchy element, som er nødvendigt i forhold til de andre, meget bløde ting på tallerkenen.

Det hele bindes sammen af en velsmagende dressing. Efter min mening en god sammensat ret med klare smage.

Vi får serveret to forskellige vine til retten, nu hvor jeg jo sprang på den eksklusive og min medspiser blev på den almindelige vinmenu.

Valget til mig er landet på en Chardonay fra Bourgogne, og det er helt godkendt.

Den er dejlig mineralsk i smagen med fine frugt- og citrusnoter præget af lidt alder fra fadet.

En god følgesvend til en røget fiskeret.

Min medspiser får også fransk hvidvin, men i stedet for en Chardonay, så stepper vi lidt ned og rammer et blend af Grenache Blanc og Sauvignon Blanc.

En ellers udmærket vin, som kan nogle af de samme ting som min vin, men jeg vil til enhver tid foretrække det eksklusive valg.

Masser af røg på smagen – det ka’ vi li’.

Ret nummer 2

Vi fortsætter med forret nummer to, som er en svamperet. Retten består af forskellige svampe, sprødt kyllingeskind (YES!), jordskokkepuré, forskellige urter og en hønseboullion med smag af svampe.

Retten dufter godt, ser pæn ud, og man er ikke i tvivl om, hvad man skal til at spise.

Retten er super smagfuld og har god fedme og umamismag.

Jeg synes dog, at boullionen kunne være serveret lidt varmere, men smagen fejler ikke noget.

Vi får serveret en riesling fra Alsace og en rosé fra Rhoneområdet til svamperetten.

Normalt er jeg meget glad for riesling, og det er da også en type vin, jeg altid har på “lager” derhjemme. Men denne gang fungerer den bare ikke til retten.

Min riesling er simpelthen for sød til min smag, og jeg synes der mangler noget syre til svampene.

Misforstå mig ikke, vinen smager godt, men fungerer bare ikke i denne sammenhæng.

Min medspisers rosé fungerer dog ganske fint til retten. Den virker mere tør og markant og går udmærket i spænd med både svampene og jordskokkerne.

Svampe og kyllingeskind – god match.

Stegt flæsk med et twist

Efter tre serveringer med smæk på smagene, så er tiden kommet til hovedretten.

Hovedretten er en fortolkning af den gode gamle danske nationalret: Stegt flæsk med persillesovs. Retten består af et stykke mør svinebryst med sprøde svær, en “grisekugle” bestående af trævlet svinekæbe, som herefter er paneret og stegt sprødt.

Hertil er det en æblekompot, syltede rødbedestrimler og en persillesauce på sifon.

Hverken svinebryst eller grisekugle er tør – det hele er saftigt mørt, og smagen fra både æble og rødbeder skærer godt igennem fedmen i retten.

Det hele går godt sammen, dog kunne smagen i persillesaucen godt have haft lidt mere spark, og måske havde et yderligere pift af syre ikke skadet retten.

Her synes min medspiser til gengæld, at det hele er perfekt balanceret, så vi er helt nede i petitesserne.

Stegt flæsk med persillesauce… I forklædning.

Vinene, både luksus og almindelig, passer rigtig godt til grisen.

Begge vine er franske, dog alligevel forskellige. Til den normale vinmenu serveres der en Cotes du Rhone, som ikke gør synderligt meget væsen af sig.

Hvis man kender lidt til Rhonevin, så er denne i den meget normale ende, men min medspiser er godt tilfreds.

“Luksusvinen”, som jeg får, er en 100 % grenache.

Der er noget mere smag, den er mere blød og har en noget længere eftersmag end min medspisers vin.

Mormordesserten

Den sidste servering er naturligvis desserten.

Igen skal vi ud i en fortolkning af noget, de fleste kender – nemlig blommer i madeira. Selve anretningen virker lidt rodet, men når man smager alle elementerne i retten, er udseendet undskyldt.

Særligt marcipansmagen fylder meget, og normalt er jeg ikke fan af blommer, men her bliver jeg ikke skræmt væk.

Chokoladecrumblen (krystaliseret chokolade) både dufter og smager godt igennem, og sammen med den saltede karamel klæder det virkelig retten. Til desserten serveres der også vin, og her må man sige, at vi kommer i hver sin retning.

Min medspiser får serveret en mousserende, forfriskende rosé fra Italien. For sig selv kan jeg egentlig godt lide den, men til denne dessert, så virker den er snert for parfumeret, så vil jeg langt hellere have den dessertvin, som jeg fik i glasset.

Her er der tale om en dessertvin fra Languedoc i Frankrig, og som nærmer sig portvin i smag og udseende.

Den er ikke for sød og har lidt præg af fad. Jeg synes, den smager dejligt sammen med desserten.

Endnu en klassiker i forklædning.

Lukker aftenen med kaffe og petit fours

Selvom det ikke var planen, lukker vi aftenen med kaffe og petit fours.

Nu har vi jo prøvet alt andet, så kan vi jo ligeså godt sætte flueben ved det sidste. Kaffen er en stempelkaffe og smager fint.

Vi får også tre forskellige petit fours til kaffen, og de var ikke, som jeg havde forventet. De bliver præsenteret af kokken, som fortæller, at han vil lave noget med afsæt i hans barndomsminder.

Den første er popcorn med karamel – serveret på pind. Den anden er pære med popping candy (igen på pind) og den sidste er en marengs med øllebrødsmalt og rugbrødsknas.

Ofte er sødt til kaffen lavet af chokolade, så det er forfriskende at se et andet bud på petit fours.

Inden regningen napper vi lige lidt kaffe og sødt.

Gennemført aften

Jeg må sige, at Restaurant Fynboen mener det, når de kalder deres menu for “En god aften på Fynboen”.

Retterne er godt sammensat, og smagene følger også med. Hvis man ikke har behov for selv at vælge retterne men tør lade sig føre igennem af køkkenet, så er dette et koncept man roligt kan kigge på.

Prisen fejler heller ikke noget, eftersom der er vin med til 4 serveringer. Muligheden for at opgradere til lidt bedre vine synes jeg er fin – det kunne dog måske have været rart hvis man på forhånd vidste, hvilke vine man opgraderede fra og til – dette fremgik nemlig ikke af menukortet.

Service tog måske lidt lang tid set i forhold til antallet af serveringer – vi brugte på den gode side af 3 timer, men vi følte faktisk ikke på noget tidspunkt, at vi ventede for længe mellem retterne.

Der var tid til at fordøje de mange indtryk, og de lækre smage – der heldigvis var mange af i løbet af denne gode aften.

Klar til gæsterne: Populær café-kæde åbner fredag i hjertet af Odense

Skrevet af: Daniel Poulsen

Når klokken slår 10.00 i morgen fredag d. 15. november slår tvillingebrødrene Morten og Jakob Poulsen dørene op til deres sjette café i Odense centrum og den første udenfor Sjælland.

Lokalerne i Kongensgade 40 er hurtigt blevet renoveret og gjort klar til gode madoplevelser, efter at thai-restauranten Thaiger lukkede.

Inden åbningen har brødrene ad flere omgange været på besøg hos små og større producenter på Fyn for at finde særligt udvalgte råvarer til den familiedrevne café-kæde.

Vil lave lidt anderledes café-mad

Morten Poulsen, der er en af brødrene og medejer af kæden, fortæller, at menukortet fokuserer på få skarpe retter, der også består af nogle vegetariske og veganske valg.

“Vi holder fast i de samme værdier som på Sjælland, så vi har lavet et nyt menukort til Odense.

Grundlæggende går det igen, at vi forsøger at lave noget mad, som er en lille smule anderledes, men stadig café-mad.

Vi vil gerne have, at der er noget for alle. Vi har valgt de retter, som vi kan stå inde for og dem, som vi er gode til, så vi altid har friske råvarer i køkkenet,” forklarer han.

Inviteret til sneak peek

MigOgOdense er torsdag inviteret til sneak peek og en prøvesmagning, og det står det hurtigt klar, at ejerne bagved caféen har prøvet en åbning mere end en gang.

Menukortet kommer hurtigt, og gæsterne har god tid til at komme med deres bestilling, da den foregår i baren.

En af de ting, som brødrene satser særligt på, er en lækker brunchbuffet i weekenden, hvor de lokale råvarer igen bliver en høj prioritet, og der bliver retter for enhver smag, så den samlede oplevelse bliver så god som mulig, når gæster aflægger den nye café et besøg.

En løbende tilpasning til café

I tidernes morgen havde familien en produktionsvirksomhed, der håndterede kartofler, men nye muligheder gjorde, at forældrene endte med at sælge den.

Morten Poulsen, der oprindelig er uddannet bankrådgiver, gik sammen med sin fødevareuddannede bror, Jakob Poulsen, om firmaet Landmad, der rykkede gårdbutikker ind til byerne.

Her havde de muligheden for at holde fast i værdierne omkring landbrug og fødevarer og samle dem et sted.

På sigt gik det dog ikke, og Morten Poulsen fortæller her om, hvordan processen er forløbet, så Café Korn i dag har 6 caféer i alt.

“Vi er blevet restauratører ved en lille fejl, kan man sige, fordi det ikke faldt os naturligt for nogen af os qua, ingen af os er kokke eller tjenere.

Vi ser det som en kæmpe fordel, at vi ikke griber forretningen af ved at stå ude i køkkenet og lave mad.

I stedet kan vi kigge på, hvordan vi selvfølgelig får besøg af nogle gæster, men specielt at motivere vores medarbejdere og skabe en virksomhed, der er god at arbejde i,” forklarer Morten.

Lokale producenter leverer råvarer

Et par af de producenter, som familien har udvalgt til at levere lokale råvarer til caféen, er Nybro Most, der laver æblemost til de tørstige gæster.

På madfronten leverer Høkildegård Landhandel pålæg, mens De Fynske Gårde producerer desuden en lokal brunchpølse, der primært skal bruges til den store brunchbuffet, som Café Korn vil køre med hver lørdag og søndag.

Et besøg i den nye café betyder også desuden, at gæster har mulighed for at købe udvalgte produkter med hjem som Kirsten Brøndsted, der er mor til de to brødre, indkøber og gør klar til salg i de enkelte caféer.

Familien bag caféen fører på denne måde lokalt salg videre fra Landmad, men det bliver oplevelsen med et godt måltid mad, der vil blive satset på.

Alle burgerne kommer med grove pommes frites ad libitum, der er serveret med hjemmelavet chilimayo.

I dagens anledning bliver der både smagt på to burgere med oksekød og variation af mayo samt en burger med langtidsstegt revet kylling, der giver et ekstra touch til den.

Kødet fra Öxneholm har rigtig god smag og giver sammen med den hjemmerørte mayo en god sammensætning i de to burgere med oksekød.

Odense var det naturlige valg

Fra den ene dag til den anden opstod der en god mulighed et stenkast fra den mest centrale gågade i Odense og med tvillingebrødrenes sans for købmandskab, skulle den udnyttes.

Til MigOgOdense fortæller Jacob Poulsen, at medarbejderne er en værdifuld aktie, når der skal tages beslutninger om eventuelle nye åbninger.

”Vi har aldrig ikke sat et tal, vi har ikke noget mål om at nå et bestemt antal caféer. Vi gør det så længe, at vi synes, det er sjovt, men vigtigst af alt så længe, at vores medarbejdere synes, at det er sjovt, så gør vi det.”

Café Korn fortæller desuden, at åbningen af et nyt sted i Odense ikke skal ses som opbygningen af et fornemt korthus, der efter kort tid sælges videre til et større firma.

Det handler mere om at bygge en sund forretning op og have glade medarbejdere og tage tingene fra dag til dag.

Til smagningen bliver der desuden bestilt en ribeye på 300 gram serveret med både garniture, salat, pommes og bearnaise.

Kødets kraftfulde smag giver et solidt bidrag til et rigtig godt måltid mad.

Til dessert bliver der smagt på hjemmebagt brownie serveret med vaniljeis og flødeskum.

Afslutningsvist sætter den lune rabarbertærte et solidt prik over i’et, da kagecremen tilføjer noget ekstra.

 

Ribeye med tilbehør
Dessert

Vi tør godt at love, at odenseanerne skal glæde sig til at prøve Café Korn.

Hvad: Åbning af Café Korn den 15. november

Hvor: Kongensgade 40, 5000 Odense C

Hvornår: Alle dage fra 10-22

Find menukort og mere information lige her

Facebook: https://www.facebook.com/cafekornodense/

Stor musicalsucces vender tilbage: Oplev Midt om natten i en fornyet version

Skrevet af: Michael Qureshi

Nu får publikum over hele Danmark igen mulighed for at opleve hitmusicalen Midt om natten – denne gang i en fornyet udgave, der lægger sig endnu tættere op ad den originale handling fra filmen.

Og nu med endnu mere plads til Kim Larsens gyldne evergreens.

Sidste år spillede musicalen for fulde huse og blev set af mere end 150.000 begejstrede publikummer i hele landet.

Mange måtte gå forgæves efter billetter til forestillingen, som nu er tilbage efter utallige opfordringer.

Frihedsdrømme, kærlighed og oprør

Flere vil kunne nikke genkendende til, at Kim Larsens sange er en vigtig del af soundtracket til vores liv – både som børn, unge og voksne. Volver Volver, Susan Himmelblå, Haveje og Papirsklip – sangene fra Midt om natten kan noget helt særligt og samler generationer til en helt fantastisk oplevelse i den nye version af musicalen.

Forestillingen er en hyldest til det stykke historie, som Midt om natten også er.

Filmen er blandt de mest sete biograffilm nogensinde og albummet, der udkom et år før filmen, er stadig et af de mest sælgende danske album nogensinde.

Det – og meget mere – gør Midt om natten til en episk fortælling, hvor du bliver transporteret tilbage til København i 1980’erne – en tid, hvor frihedsdrømme, kærlighed og spirende oprør blomstrer.

Udover de mange kendte hits indeholder den nye version af musicalen sange som Langebro, Kvinde Min, Tarzan Mamma Mia, Rita og Vi er dem de andre ikke må lege med – store hits fra både Kim Larsens og Gasolins imponerende bagkatalog.

Et must see i 2020

Midt om natten tager på Danmarksturné næste år, og fra den 19.-28. marts 2020 gæster forestillingen Odeon i hjertet af Odense.

Uanset om du tager af sted for at genopleve en skøn klassiker, eller du ser forestillingen for første gang – så er Midt om natten er oplevelse, der skal ses, høres og skråles med på.

Står du og mangler den perfekte julegave? Så er billetter til denne must see musical et rigtig godt bud, der helt sikkert ikke skal byttes.

 Hvad: Hitmusical Midt om natten

Hvor: Odeon, 5000 Odense C

Hvornår: Fra den 19.-28. marts 2020

Køb billetter hos ticketmaster her 

100 mio. kr. til kæmpe projekt: Odense skal være verdens bedste robotby

Skrevet af: Redaktionen
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Odense skal være verdens bedste robotby – også i børnehøjde.

Så klar er visionen bag en ny strategi, som Odense Byråd nu præsenterer.

Strategien skal løbe de næste 10 år og vil med op mod 100 mio. kroner i ryggen danne og uddanne Odenses børn og unge til den digitale verden, de allerede står midt i, og som kun tager fart de kommende år.

Det skriver Odense Kommune i en pressemeddelelse torsdag.

Ifølge borgmester Peter Rahbæk Juel skal strategien ruste børnene med sunde digitale vaner og lære dem at styre teknologien fremfor at lade sig styre af den.

“Vores børn og unge kaster sig ind i den digitale verden med hovedet først og gør det ofte meget mere nysgerrigt og dygtigt end vi voksne.

Den tilgang kan føre dem langt, men som voksne og som politikere skal vi guide dem.

Samtidig skal vi inspirere dem til at vælge teknologiens vej, når de bliver ældre, så især Odenses robotvirksomheder kan rekruttere direkte fra byens eget dna. Første skridt mod det er at skabe verdens bedste robotby i børnehøjde,” siger han.

Bydækkende bevægelse

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley-Larsen mener, at det er vigtigt, at den nye strategi nu sætter en retning for den bevægelse, der allerede er godt i gang i byens dagtilbud og skoler.

“Mange steder i vores dagpleje, børnehuse og skoler er børnene i fuld gang med at lege, eksperimentere og introduceres til teknologiens forunderlige verden.

Ildsjæle blandt vores medarbejderne er gået forrest, men med strategien bliver bevægelsen bydækkende.

Dermed får alle Odenses børn adgang til en arena, der ikke alene uddanner og bidrager til fødekæden til verdens bedste robotby, men i høj grad også udvikler personlige og sociale egenskaber, der gør børn af i dag til morgendagens gode kolleger, naboer og forældre, ” siger hun.

Nu går arbejdet i gang

Odense Byråd afsætter 50 mio. kroner til strategien “Verdens bedste robotby – strategi for dannelse og uddannelse i børnehøjde”.

De penge kommer fra salget af naturgasselskabet Nature Energy, som Odense Kommune solgte i december 2017 sammen med de syv øvrige fynske ejerkommuner.

Herudover er ambitionen at rejse yderligere 50 mio. kroner gennem strategiske partnerskaber med virksomheder, fonde og uddannelsessteder.

Strategien står på tre ben

 

  • Alle voksne omkring børnene skal rustes til at hjælpe børnene i deres digitale dannelse.
  • Byen skal have et børn- og ungemiljø med fokus på robotter og teknologi-fantasi i et internationalt snit.
  • Strategiske partnerskaber skal binde tætte bånd mellem fx daginstitutioner, folkeskoler, erhvervsliv og frivillige.