ANNONCE
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Rødt kanonvalg: Odenseanerne har valgt Peter som borgmester

Af Morten Hopballe

Vælgerne i Odense har talt; byen er en klar socialdemokratisk kommune, og odenseanerne vil have Peter Rahbæk Juel som borgmester.

Det står klart efter gårsdagens kommunalvalg, hvor Socialdemokratiet fik 42,1 procent af stemmerne, mens de direkte modkandidater til borgmesterposten, Venstre, måtte nøjes med 19.1 procent af odenseanernes gunst.

Jeg kniber mig i armen

Den 40-årige Peter Rahbæk Juel har været borgmester i Odense siden 1. januar 2017, hvor Anker Boye overlod borgmesterkæden til sin efterkommer. Det skete 11 måneder før valget for at give odenseanerne og Peter Rahbæk Juel en mulighed for at lære hinanden at kende, inden de skulle vælge, hvem der skulle tage over fra bykongen Anker Boye, der – med undtagelse af fire år – har været borgmester i Odense siden 1994.

Resultatet i Odense – for de partier, der kom i byrådet.

Det skulle vise sig at være en god taktik, for resultat trak i løbet af valgaftenen overskrifter og kommentarer som “Kolossal sejr”, “Kanonvalg”, og “Peter Rahbæk Juel knuser alle i Odense.”

“Jeg er stolt og ydmyg over resultatet, og jeg kniber mig lidt i armen,” sagde Peter Rahbæk Juel, der mener, at odenseanerne har bakket op om det, han selv kalder “et positivt projekt”:

“Vi har kørt en positiv valgkamp. Vi har været optimistiske, vi har troet på Odense, og det har odenseanerne gengældt.”

Alternativet kom ind

Kigger man på det samlede resultat i Odense, betød Socialdemokratiets kanonvalg, at de får 13 af de 29 mandater i det odenseanske byråd. Venstre går to mandater tilbage og har nu seks, mens Konservative får tre mandater i byrådet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti får to, mens SF og Radikale Venstre hver får et enkelt mandat.

Det sidste mandat går til Alternativet, der får første gang stiller op ved kommunalvalg.

I forhold til de attraktive rådmandsposter i Odense, skete der en enkelt ændring i løbet af valgnatten. Inden valget var det Venstre, Konservative, Radikale Venstre og Enhedslisten, der bestred de fire rådmandsposter – nu er Enhedslistens rådmandspost blevet overtaget af SF. Hvilke rådmandsposter, de enkelte partier skal bestride, er endnu uvist, da Jane Jegind, som er 2. vælger endnu ikke har meddelt, hvilken rådmandspost hun vil have.

I de øvrige fynske kommuner var der en jævn fordeling af borgmesterposterne. Mens Svendborg, Middelfart, Ærø og Fåborg-Midtfyn fik en socialdemokratisk borgmester, så er der Venstre-borgmestre i Nyborg, Assens Venstre og Nordfyns Kommune. Langeland fik en SF-borgmester, mens det er uvist, hvordan det ender i Kerteminde.

Del artikel