Rødt kanonvalg: Odenseanerne har valgt Peter som borgmester

Skrevet af: Morten Hopballe

Vælgerne i Odense har talt; byen er en klar socialdemokratisk kommune, og odenseanerne vil have Peter Rahbæk Juel som borgmester.

Det står klart efter gårsdagens kommunalvalg, hvor Socialdemokratiet fik 42,1 procent af stemmerne, mens de direkte modkandidater til borgmesterposten, Venstre, måtte nøjes med 19.1 procent af odenseanernes gunst.

Jeg kniber mig i armen

Den 40-årige Peter Rahbæk Juel har været borgmester i Odense siden 1. januar 2017, hvor Anker Boye overlod borgmesterkæden til sin efterkommer. Det skete 11 måneder før valget for at give odenseanerne og Peter Rahbæk Juel en mulighed for at lære hinanden at kende, inden de skulle vælge, hvem der skulle tage over fra bykongen Anker Boye, der – med undtagelse af fire år – har været borgmester i Odense siden 1994.

Resultatet i Odense – for de partier, der kom i byrådet.

Det skulle vise sig at være en god taktik, for resultat trak i løbet af valgaftenen overskrifter og kommentarer som “Kolossal sejr”, “Kanonvalg”, og “Peter Rahbæk Juel knuser alle i Odense.”

“Jeg er stolt og ydmyg over resultatet, og jeg kniber mig lidt i armen,” sagde Peter Rahbæk Juel, der mener, at odenseanerne har bakket op om det, han selv kalder “et positivt projekt”:

“Vi har kørt en positiv valgkamp. Vi har været optimistiske, vi har troet på Odense, og det har odenseanerne gengældt.”

Alternativet kom ind

Kigger man på det samlede resultat i Odense, betød Socialdemokratiets kanonvalg, at de får 13 af de 29 mandater i det odenseanske byråd. Venstre går to mandater tilbage og har nu seks, mens Konservative får tre mandater i byrådet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti får to, mens SF og Radikale Venstre hver får et enkelt mandat.

Det sidste mandat går til Alternativet, der får første gang stiller op ved kommunalvalg.

I forhold til de attraktive rådmandsposter i Odense, skete der en enkelt ændring i løbet af valgnatten. Inden valget var det Venstre, Konservative, Radikale Venstre og Enhedslisten, der bestred de fire rådmandsposter – nu er Enhedslistens rådmandspost blevet overtaget af SF. Hvilke rådmandsposter, de enkelte partier skal bestride, er endnu uvist, da Jane Jegind, som er 2. vælger endnu ikke har meddelt, hvilken rådmandspost hun vil have.

I de øvrige fynske kommuner var der en jævn fordeling af borgmesterposterne. Mens Svendborg, Middelfart, Ærø og Fåborg-Midtfyn fik en socialdemokratisk borgmester, så er der Venstre-borgmestre i Nyborg, Assens Venstre og Nordfyns Kommune. Langeland fik en SF-borgmester, mens det er uvist, hvordan det ender i Kerteminde.

Starter i morgen: Fortryllende feer fylder Odenses gader

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Sommerferien er skudt i gang, og det kræver et par tons underholdning, hvis de yngste skal holdes beskæftiget de næste par uger.

Heldigvis er der masser af fantastiske aktiviteter i Odense, der kan vække glæden i selv de mindste øjne.

Eksempelvis fra i morgen, når Magiske Dage Odense sammen med Odense Hovedbibliotek går sammen om en vaskeægte fe-workshop.

Workshoppen finder sted i Vintapperstræde, hvor fortryllende feer og sommermagi vil fylde gaderne.

Det hele starter kl 10, hvor I kan lægge vejen forbi strædet og møde de smukke, magiske væsner og deres venner – som ellers sjældent lader sig se af mennesker.

I feernes workshop kan I for eksempel lave en drømmefanger eller din helt egen fe-stav, så du kan tage magien med hjem til hele sommerferien.

Arrangementet er for børn og barnlige sjæle, hvis hjerter banker for fantasi og fe-trylleri.

Det koster 25 kr. at være med i det kreative værksted, som har åbent kl. 10.00-16.00 indtil d. 18. juli.

Læs mere her

Stærkt line-up: Kulturmaskinen inviterer til corona-venlig festival

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Da coronaen kom, tegnede 2020 til at blive en sommer helt uden festivaler.

Sådan går det dog heldigvis ikke, og her i weekenden – fredag 17 juli og lørdag 18. juli – får du et lille plaster på det åbne festivalsår.

Kulturmaskinen byder nemlig velkommen til Parasol på Farvergården.

En helt ny todags – og corona-venlig – festival midt i byen. Den beskrives som en komplet gårdfest med kulørte lamper og klapstole, lækker musik, kunst og performance, læskende drinks, og høj solskin – what’s not to like?

Gårdfest med engagement

Når Parasol åbner hegnet på klem for et lille festivalhungrende publikum, sker det med et stærkt line-up af især lokale helte.

Blandt navnene findes Bisse, som senest har været aktuel som hofnar på Odense Teater, den lokale hitsmed Andreas Odbjerg, Jacobløberhjemmefra, Dopha, Angående Mig og mange andre.

Foruden lækre koncerter kan publikum også opleve radiobiograf, oplæsninger og andre overraskelser.

Flere ”kendte navne” fra Kulturmaskinen bidrager til Parasol, blandt andet præsenterer arrangørgruppen Røde Himmel et nyt band hver dag, Åben Scene Fyn åbner lørdagens program, og koncertarrangørgruppen DanceLikeAMoney stiller med frivillige begge dage.

”Det er skønt at se, hvordan Parasol har aktiveret hele Kulturmaskinen, på tværs af grupper,” fortæller faglig leder og koordinator for Program og PR, Niels Christian Geil, og uddyber:

”Baren, teknikken, eleverne og flere selvstændige brugergrupper arbejder sammen om at skabe noget nyt.
Det sprudler af energi!”

Corona-sikret

Parasol foregår på det store udendørsareal foran Kulturmaskinen, Farvergården.

Her indrettes området med alle nødvendige foranstaltninger for at imødekomme de udvidede sikkerhedskrav, som myndighederne har udstukket i forbindelse med corona-genåbningen af kulturen.

Der er stort fokus på køer og generel hygiejne, ligesom et hold af seatere anviser publikum, hvor man kan stille enten sin egen medbragte festivalstol eller den officielle Parasol merch festival stol, som kan bestilels sammen med køb af billet.

”Det er selvfølgelig vigtigt for os at gøre det her ordentligt, men vi har samtidig forsøgt at vende
benspændene til noget kreativt.

Jeg er sikker på, at stemningen og oplevelsen på dagen kommer til at
overdøve de mange nødvendige tiltag, så vi alle får nogle hyggelige dage!”, siger Niels Christian Geil.

Det er muligt at købe billet til fredag eller lørdag – eller en partoutbillet, så du får hele gårdfesten med.

Det sprøde Parasol-sommerprogram er:

Fredag 17. juli
15:00 – 16:00 // AKT1 & Teater Momentum: ”Til Eftertiden” (afspilning)
16:00 – 17:00 // Angående Mig
17:00 – 18:00 // Røde Himmel præsenterer Højkvist
18:00 – 19:00 // CH10
19:00 – 20:00 // Søn
20:00 – 21:00 // Bisse
21:00 – 22:00 // Andreas Odbjerg

Lørdag 18. juli
15:00 – 16:00 // Den Åbne Scene Fyn
16:00 – 17:00 // Dusin
17:00 – 18:00 // Røde Himmel præsenterer Infant Finches
18:00 – 19:00 // Ecstasy In Order
19:00 – 20:00 // Timur
20:00 – 21:00 // Jacobløberhjemmefra
21:00 – 22:00 // Dopha

Dagsbilletter koster 150 kr. + gebyr, mens en partoutbillet til begge dage fås fra 280 kr. + gebyr. Køber du en festivalstol med, koster det 50 kr. ekstra.

Læs mere, og køb billet her

Efterforskningen fortsætter: Fyns Politi efterlyser ukendt fører fra gaderæset

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Lørdag aften endte et ulovligt gaderæs på Rugårdsvej fatalt, da den ene af de deltagende biler, en blå Volvo S60, stødte ind i en tilfældig modkørende Hyundai, som igen ramte en tredje bil.

Resultatet var syv tilskadekomne, hvoraf en alvorligt. Efterfølgende flygtede den anden deltager i gaderæset fra stedet.

Den bil er nu fundet, oplyser Fyns Politi, der samtidig efterlyser vidner til ulykken og optakten forud.

“Der er tale om en sort Volvo S60, som sent søndag aften blev fundet på Nyborgvej udfor nummer 283.

Den er nu indbragt til videre undersøgelse,” fortæller vicepolitiinspektør ved Fyns Poiliti, Sten Sørensen.

Fører efterlyses

Hvem føreren af den sorte Volvo 60S var lørdag aften under det, som videpolitiinspektøren kalder for vanvidskørsel, er dog stadig uklart.

“Det er med 100 % sikkerhed ikke ejeren af bilen, så vi ved endnu ikke helt, hvem der kørte bilen,” siger Sten Sørensen.

I den forbindelse efterlyser Fyns Politi derfor vidner til ulykken lørdag aften for at klarlægge hændelsesforløbet.

Så hvis du har set eller ved noget, der kan kaste lys over sagen, opfordrer Fyns Politi derfor til, at man kontakter politiet på 114.

Den 23-årige vanvidsbillist fra gaderæset blev efter ulykken indlagt på Odense Universitets Hospital, og mandag eftermiddag er hans tilstand ifølge Fyns Politi “stabil, men kritisk”.