Sådan laver du det ideelle udekøkken

Skrevet af: Redaktionen

Der er rigtig mange gode grunde til at lave et udekøkken.

Når vejret er godt, og temperaturerne er høje, er der mange, som foretrækker at tilbringe de vågne timer udendørs. Hvis aftensmaden tilmed kan tilberedes udenfor, får man endnu flere timer i det gode vejr.

Derudover er der mange, som synes, at mad tilberedt og serveret udenfor bare smager meget bedre. Herunder giver vi dig en række tips til, hvordan du indretter det ideelle udekøkken hjemme hos dig.

Forbered middagen udenfor

Alt god mad kræver forberedelse – og hvorfor ikke også klare dette udenfor, hvis vejret tillader det? For at kunne forberede middagen på terrassen, er det nødvendigt med de rette faciliteter.

Det gælder særligt, hvis der er andet end grillpølser og snobrød på menuen. Skal der eksempelvis skæres kød og grøntsager, er det oplagt med en metalbordplade i det udendørs køkken.

En metalbordplade – eller stålbordplade – er nemlig særdeles nem at rengøre efter brug, og det er især en fordel, hvis du har skåret kød, der helst ikke skal i kontakt med andre fødevarer, eller hvis du har håndteret grøntsager med jord eller lignende.

I de tilfælde er metalbordpladen altså både hygiejnisk og praktisk at anvende.

Tilbered maden på terrassen

Efter forberedelserne kommer tilberedningen af middagen. Til dette findes mange forskellige redskaber, der passer perfekt ind i et udendørskøkken. Først og fremmest er det praktisk med en enkelt kogeplade.

Denne kan du nemlig flytte rundt, som det passer dig, og den tager ikke meget af pladsen i køkkenet. Derudover vælger mange at installere en miniovn på terrassen, da miniovnen ligesom bordgrillen er nem at anvende og flytte rundt efter behov.

Begge dele fås desuden til ret billige penge, så det er altså ikke nødvendigt at spare op i evigheder for at få forvandlet terrassen til et udendørskøkken.

Ønsker du at gå mere all-in i forhold til udekøkkenet, er en mulighed at købe en Weber-kuglegrill eller lave et bålsted i nærheden af terrassen.

Ved begge løsninger kan du grille maden, så den får den lækre smag, som de fleste forbinder med sol og sommer.

Det kræver en smule mere arbejde at starte grillen eller bålstedet op, men når det først er gjort, er der garanti for god stemning, hygge og lækker sommermad.

Server maden for familie og gæster udenfor – året rundt

Når maden er tilberedt, er det tid til at servere den.

Serveringen skal naturligvis også foregå på terrassen eller et andet sted i haven. Som bekendt har det danske vejr det med at være en anelse omskifteligt, og af den grund vælger mange at montere en markise på terrassen, så det er muligt at sidde på terrassen, selvom det skulle blive regnvejr.

Markisen kan ligeledes dække det udendørs køkken, så du ikke skal tænke på, at mad og apparater bliver våde. Med en markise på terrassen kan du altså lave mad på terrassen året rundt og få udnyttet dine udendørsarealer – og dit nye udendørs køkken – fuldt ud.

Vildt hattrick: Odense-restaurant vandt Schiøtzprisen for tredje år i træk

Skrevet af: Michael Qureshi
Vinderholdet fra Restaurant Fynboen
Vinderholdet fra Restaurant Fynboen

Hele ugen har en af Danmarks største madfestivaler SPIS! Odense Festival fyldt rigtig meget i bybilledet.

Søndag kulminerede det traditionen tro med Fyns største kokkekonkurrence, Schiøtzprisen 2019.

Her dystede kokke fra hele landet om æren og hovedpræmien til en samlet værdi af 70.000 kr.

Helt fantastisk blev det for tredje år i træk Odense-favoritten Restaurant Fynboen, som løb med et usædvanligt hattrick og en præmie 30.000 kr. plus den gigantiske gære.

Var oppe imod stærke navne

Fynboen var på forhånd udråbt som favorit, men de var oppe imod stærke navne blandt andet måske Danmarks hotteste restaurant lige nu, Alchemist.

I front havde Fynboen sendt de to kreative kokkehjerner Stefano Foschi og hans assistent Frederik Hedegård på Anarkist

Kokkene havde 90 minutter til at fremstille den bedste ret, med smag, håndværk, innovation og visuel præsentation som målestok for retterne.

Undervejs hyldede Fynboen-teamet afdøde Kim Larsen ved at afspille nogle af hans sange og ved at mixe noget Kim Larsen favoritter ind i maden.

Havde hyldest til Kim Larsen

Restaurant Fynboen jublede naturligvis over deres fornemme hattrick.

“Vi vandt fandme!
Det lykkedes os igen for tredje gang i træk at hjemtage sejren i Schiøtzprisen 2019.

Tak til dommerne. Vi er glade for at I forstod vores hyldest til Kim Larsen

Vi er trætte, glade og en lille smule fulde. Vi glæder os til at se jer på besøg på Fynboen.

Tak til alle vores dygtige ansatte, vores dedikerede venner og familie og alle andre der har støttet os i vores hårde kamp. Både på Fynboen og på vores søsterrestaurant Ristorante Capri.

Og tak til SPIS Odense Food Festival for at skabe noget af det fedeste, der er sket for Odense de sidste 10 år,” skrev de på Facebook efter sejren.

Sdr. Bjert Kro og Restaurant Hesselet kom på henholdsvis anden- og tredjeplads i konkurrencen.

 

Starter mandag: Vejarbejde spærrer motorvejstilkørsel ved Odense

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Vejdirektoratet
Foto: Vejdirektoratet

Som om at mandag morgen ikke er hektisk nok i forvejen, så har Vejdirektoratet nu meldt ud, at den kommende mandag måske kan blive lidt mere frustrerende end normalt.

En ny 1600 meter lang støjskærm skal nemlig etableres langs den Fynske Motorvej, hvilket kommer til at medføre, at tilkørselsrampe 52 skal delvist spærres i tre uger.

Det kan derfor kun betale sig, at du allerede nu er opmærksom og planlægger en anden rute, hvis du normalt benytter dig af tilkørsel 52.

Benyt en anden tilkørsel

Rampen vil være delvist spærret allerede fra mandag morgen, mens den spærres fuldstændigt fra 19.30 om aftenen til 6.00 om morgenen, hvor etableringsarbejdet finder sted.

Spærringen for konsekvenser for de bilister, der kommer fra Odense C ad Assensvej og skal i retning mod Jylland. Her anbefaler Vejdirektoratet, at trafikanterne i stedet sætter kurs mod tilkørsel 51 eller 53.

Men det er selvfølgelig ikke uden en god grund, at vejarbejdet startes op.

Den nye støjskærm skal nemlig være med til at reducere støjgener fra motorvejen for boligområdet vest for Assensvej.

Eventyrligt løb for store og små: HCA Marathon vender tilbage til Odense

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

For 20. gang kan odenseanerne se frem til, at byens gader forvandles til eventyrlige løberuter, når HCA Marathon vender tilbage.

Maratonet tiltrækker altid tusindvis af både løbere og tilskuere, og du kan stadig nå at tilmelde dig – uanset om du er garvet løber eller modig debutant.

Med de mange forskellige løb og ruter er der i høj grad mulighed for, at alle kan få en god og eventyrlig oplevelse.

Løberuter for alle

Som med H.C. Andersens eventyr, der tit kan forstås på flere niveauer, er dette løb også opdelt sådan, at både små og store ben kan følge med.

Som en del af arrangementet afvikles DM Marathon for 14. gang til Nordens 5. største maraton. Derudover er der også mulighed for at deltage i ½ Marathon og “Løb de sidste 10”.

Børn og unge kan skrive deres eget eventyr ved MiniMarathon og Klassedysten på 1/10 maraton, dvs. 4,2 km.

Der vil være eventyrlige medaljer til alle deltagere.

Det store deltagerantal vidner om, at HCA Marathon ikke blot er en lokal begivenhed, men også tiltrækker løbere på et internationalt plan.

Eventyrene hepper på dig

Foruden at være opkaldt efter byens berømte forfatter så vil omgivelserne også understøtte det eventyrlige navn. Der vil blandt andet være eventyrfigurer ved hvert kilometermærke.

Du kan altså næsten mærke historiens vingesus, når du selv flyver igennem Odenses gader.

Ruten vil være trafikfri i seks timer.

Læs mere og tilmeld dig her – tilmelding lukker 26. september 2019 kl. 12:00

Hvad: HCA Marathon
Hvor:Odense Idrætspark
Hvornår: 29. september 2019