Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Selvstændig håndværker? Sådan undgår du sure kunder

Af Redaktionen

Som håndværker er dit ry ufatteligt vigtigt, og takket være internettet kan sure kunder nemt sprede deres negative oplevelser. Det kan sætte dig i en svær situation, for utilfredse kunder vil altid fortælle deres side af historien – og det nytter sjældent at tage til genmæle.

Selv med den bedste kundepleje, vil du aldrig kunne gøre alle kunder fuldstændig tilfredse, men du kan mindske antallet markant ved at tage nogle forholdsregler. Læs mere herunder.

Hav styr på kommunikationen

Fejlkommunikation er den hyppigste årsag til, at kunder føler sig dårligt behandlet. Ansvaret for god kommunikation ligger dog primært hos dig, og derfor er det vigtigt, at du er god til at lytte til dine kunder. På den måde kan du mindske risikoen for misforståelser.

Kommunikation kan især blive udfordrende, hvis det sker på skrift. Der kan dels opstå misforståelser i forhold til budskabet, men derudover er der også stor risiko for at tonen bliver misforstået. En hurtig mail kan nemt komme til at lyde uvenlig.

Kort sagt er kommunikation i høj grad et spørgsmål om at finde balancen mellem skriftlig og verbal kommunikation. Det er en god idé at have aftaler på skrift, men samtidig er det også en god idé at følge op med verbal kommunikation – for eksempel et telefonopkald.

Giv ikke for optimistiske løfter

Du vil med garanti gerne gøre dine kunder glade, og kunder bliver især glade, hvis de kan få rekordhurtig service. Det kan være en stor motivationsfaktor til at give hurtige deadlines, men du skal også være forsigtig. Du må ikke blive for optimistisk med dine deadlines, for der kan ske uforudsete ting, så du ikke kan overholde dem.

Med andre ord kan man sige, at en kunde sjældent bliver vred over, at du giver en lidt senere deadline. Omvendt kan det virkelig slå skår i kundeforholdet, hvis du ikke kan levere en service som aftalt.

Hvis du bliver færdig med en opgave før tid, er det bare en bonus – og noget som vil gøre kunden glad og tilfreds. Kort sagt bør du gøre dig umage med ikke at give for optimistiske løfter.

Oplys kunden om risikoen for ekstra udgifter

Ligesom med tidsforbruget er det også vigtigt at være ærlig med hensyn til den samlede pris overfor kunden. Mange kunder går meget op i prisen, og selv ekstraudgifter på et par hundrede kroner kan være med til at give kunden en negativ oplevelse.

Når du aftaler opgaven med kunden, er det vigtigt, at du får oplyst om risikoen for ekstra udgifter. Du skal naturligvis kun oplyse om realistiske udgifter.  Dit professionelle indblik i opgaven burde hjælpe dig med at vurdere, hvad kunden har behov for at vide.

Vær ærlig, hvis du begår fejl

Vi kan alle begå fejl, og det er vigtigt, at du er ærlig, hvis du begår fejl i dit arbejde. Fejl bliver typisk opdaget før eller siden, og du kan ende i en meget ubehagelig situation, hvis din fejl først bliver opdaget sent.

Du vil fremstå mere professionel, hvis du er ærlig med hensyn til din fejl og samtidig giver kunden en konkret løsningsplan, så de ved, at du har styr på det.

Nogle håndværkere står i dag i en situation, hvor flere kunder først har opdaget fejl efter at samarbejdet er afsluttet. Det kan lynhurtigt give et dårligt ry, hvis der begynder at tegne sig et mønster.

Lad professionelle håndtere dårlige betalere

Pengeopkrævningen er én af de situationer, hvor der virkelig kan opstå uenighed mellem håndværker og kunde. Heldigvis betaler de fleste kunder uden problemer, men der vil altid være nogle brodne kar.

Hvis en kundes betaling udebliver, kan du risikere, at de pludselig begynder at klage over dit arbejde, når du minder dem om betalingen. Det er ofte en forsvarsmekanisme, men det kan blive en kilde til stor splid.

Det er en god idé at hente hjælpe fra en inkassovirksomhed, nå du skal håndtere dårlige betaler. Du kan læse mere her: https://www.intrum.dk/services/vores-services/faq-og-gode-rad-om-inkasso/.

En inkassovirksomhed hjælper dig med at håndtere en dårlig betaler på en god og professionel måde. Samtidig undgår du også eventuelle direkte konfrontationer med kunden, for det er ikke personligt for inkassovirksomheden. De følger bare loven og tager samtidig hensyn til din kunde.

Du kan naturligvis også blive bedre til at håndtere udeblivende betaling fra dine kunder. Du kan blandt andet finde gode råd på finans.dk.

Del artikel

Andre læser også