MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Sikkerhedsstyrelsen advarer: Nytårsvejret kan sende fyrværkeriet på farlig kurs

Af Emil Kjær Jørgensen

Så er det i morgen, at årets sidste (og måske største?) fest løber af stablen.

Det helt store spørgsmål er altid, hvordan nytårsvejret arter sig.

Får vi klart vejr med udsigt til det spektakulære fyrværkeri på himlen – eller ender det hele i en fuser med blæst, regn og dårlig sigtbarhed?

Det ser desværre ud til, at vi kan “se frem” til en noget ustadig nytårsaften.

“Det bliver desværre ikke så fyrværkerivenligt, for der trækker regnvejr op over landet i løbet af eftermiddagen og aftenen fra sydvest, og alle får deres part af regnen,” fortæller DMI.

Pas på forholdene

Vejret får nu Sikkerhedsstyrelsen til at advare om, at vådt fyrværkeri og blæsevejr kan få blandt andet raketter på en anden kurs end den planlagte.

Så hvis man vil ud og skyde det nye år ind med fyrværkeri, skal man være ekstra opmærksom på regnen, blæsten og fyrværkeriets sikkerhedsafstand.

Der står på fyrværkeriet, hvor stor en sikkerhedsafstand man skal holde til det. Men når det blæser, skal den afstand øges, så man mindsker risikoen for skader.

Hvis det blæser mere end fem meter i sekundet, skal man faktisk fordoble sikkerhedsafstanden. Og så er det altså ekstra vigtigt, at man husker beskyttelsesbrillerne, da regnen og blæsten kan få fyrværkeriet til at opføre sig mere uforudsigeligt, siger Nicoline Zederkof Jensen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Da det ser ud til, at der kommer regn i hele landet i løbet af nytårsaften, skal man også være særligt opmærksom på opbevaringen af fyrværkeriet. Fyrværkeri skal opbevares tørt og ikke for varmt, indtil det skal fyres af.

Bliver fyrværkeri vådt, kan fyrværkeriets egenskaber blive ændret, så det springer på en uhensigtsmæssig måde eller med forsinkelse.

“Når der regner, er det mest sikkert at tage ét stykke fyrværkeri med ud ad gangen og lade resten stå i tørvejr. På den måde mindsker man risikoen for, at fyrværkeriet ikke opfører sig, som det skal på grund af regnvejret,” pointerer Nicoline Zederkof Jensen.

Sikkerhedsstyrelsen gør desuden opmærksom på, at afstanden til bygninger og beplantning, der kan antændes, skal være dobbelt så stor i vindretningen, når det blæser. Det betyder, at der skal være mindst 20 meter til åbninger i bygninger, og man skal holde sig mindst 400 meter fra bygninger med stråtag, bevoksning og brændbart materiale, når der skydes raketter af i blæsevejr.

Del artikel

Andre læser også