Slaraffenland i Vintapperstræde: Kom til stor portvinsfestival i Odense
Fredag den 4. og lørdag den 5. september kan vi endnu engang se frem til, at det hyggelige Vintapperstræde i Odense forvandles til et slaraffenland for portvinselskere.
Portvinsfestivalen er yderst populær, og derfor gør det ikke noget, at være i god tid, hvis du vil sikre dig en billet – lørdagen er nemlig allerede udsolgt.
Portvinsfestival.dk har siden 2017 arrangeret festivalen, og i 2018 udvidede man endda med en portvinsfestival på Frederiksø på havnen i Svendborg, og i 2019 kom Spinderihallerne i Vejle også på – så hvis du ikke når at få bilelt til Odense, så er der alternativer.
Sådan foregår det
På festivalen møder du lokale fynske vinhandlere, hvorfra du kan smage en masse lækker portvin i hyggelige omgivelser.
Billetten til festivalen koster 299 kr., og med i den pris får du et smageglas, og et stempelkort til minimum 10 glas portvin (ét på hver stand).
Derudover kan du tilkøbe ekstra og mere eksklusive smagninger for poletter, som eksempelvis ældre Vintage, Colheita og Tawny.
Og så er der naturligvis mulighed for at handle portvin med hjem til særlige festivalpriser.
Portvinsfestivalen foregår fra klokken 15.00 – 20.00.
I år er der selvfølgelig en særlig coronasituation, som man skal have in mente, og på Facebook skriver arrangørerne bag:
“Vi forventer naturligvis at måtte afholde Portvinsfestival 2020 til september, men vi er samtidig klar over, at vi kan komme ud i en situation hvor vi, pga. den nuværende samfundssituation, ikke får lov. Vi håber dog, at I vil støtte op om os ved at købe billetten allerede nu. Vi lover selvfølgelig refundering ved aflysning.”
Hvad er portvin?
Hvis du endnu ikke er helt bekendt med den fantastiske drik, har portvinsfestival.dk lavet følgende beskrivelse:
Portvin stammer fra Douro-dalen i det nordlige Portugal. Dalen strækker sig fra øst for byen Porto og hele vejen mod grænsen til Spanien. Det er kun vine fra denne region der må bære navnet Portvin.
Douro er verdens ældste markerede vinregion, og er også en del af Unescos verdens kulturarv. Regionen blev demarkeret i 1756 for at sikre kvaliteten af den vin, som blev produceret i regionen.
Gennem Douros smukke landskab løber Dourofloden omgivet af de stejle terrasser med vinstokke, og i byen Vila Nova de Gaia (naboby til Porto) ved flodens udmunding, ligger de berømte portvinshuse side om side, med lagrene fulde af dejlig portvin.
Ved fremstilling af portvin starter man, som om det var en rødvin og lader drueskallen gære sammen med mosten. Allerede efter 24-36 timer når vinmosten har opnået ca 6% tilsættes druesprit på 77% så den endelige portvin lander på ca. 20%.
Man kan opdele portvin i to hovedtyper: Ruby, som er de røde typisk flaskelagrede, og Tawny som er de brune fadlagrede. Derudover findes der hvid og rosé. I hver hovedkategori findes forskellige varianter og kvalitetsniveauer.
I ruby kategorien er de mest kendte varianter Ruby, Ruby Reserve, Crusted, Late Bottled Vintage (LBV), samt Vintage som anses som det ypperste, og altid er fra et bestemt høstår. I tawny kategorien er det Tawny, Tawny Reserve, Tawny med alder (10 års, 20 års, 30 års og over 40 års), samt Colheita, der ligesom Vintage er fra et enkelt høstår.
Hvad: Portvinsfestival.dk
Hvor: Vintapperstræde i Odense
Hvornår: Fredag 4. september og lørdag 6. september (UDSOLGT)