Kendt sted har udvidet i nabolokalerne: Her er Odenses nye tapas-restaurant

Skrevet af: Simone Vestergaard
Foto: Småsulten - PR Facebook
Foto: Småsulten - PR Facebook

Odense er en eftertragtet by – og nye restauranter skyder op i høj fart.

Aldrig har byen haft et større udvalg inden for restauranter, caféer, bistroer og Take Away-steder.

For få uger siden så Odenses nyeste tapasrestaurant dagens lys.

Navnet er Småsulten, og er beliggende i Lottrups Gård.

Indehaveren Marie Louise Breith er ikke helt ny i faget. Hun ejer nemlig også Restaurant Marie Louise, som er nabo til det nye tapassted.

Bemærkelsesværdigt er det, at de to restauranter deler samme lokaler, køkken, personale og råvarer.

Netop denne synergi er noget Marie Louise længe har drømt om.

“Jeg har i snart tre år kørt Restaurant Marie Louise, hvor vi serverer finere madlavning bestående af tre-retters menu med vin, og a la carte med blandt andet hummerbisque og rosastegt andebryst.

Men tanken om at have to forskellige restauranter under samme tag, har længe været en drøm for mig.

Da lokalerne inde ved siden af blev ledige – og Snik Snak lukkede (tidligere tapasrestaurant, red.), så jeg mit snit til, at lave en hyggelig og uformel tapasrestaurant, hvor maden er af god kvalitet.

For det var netop noget, jeg syntes Odense manglede.

Et af målene med Småsulten er også, at jeg kan kombinere de to restauranters madlavning og undgå madspild,” fortæller indehaver Marie Louise Breith.

Tilgodeser det brede publikum

Hos Småsulten henvender man sig til en bredere målgruppe.

Restauranten skifter menukortet enten hver uge eller hveranden uge – og Marie Louise lægger også stor vægt på at tilbyde både veganske og vegetariske retter.

Således at der også er noget til de gæster, der ikke ønsker kød.

“Det er super vigtigt for mig, at de gæster der besøger Småsulten, kan få det de ønsker. Det er meget populært med både veganske og vegetariske retter, så selvfølgelig har vi det på menuen også.

På samme tid gør vi meget i, at de råvarer vi bruger på Restaurant Marie Louise, kan gå igen på Småsulten, således at vi hele tiden tænker bæredygtigt og får det meste ud af vores lokale råvarer.

Laver vi eksempelvis en ret med flæskesteg på Restaurant Marie Louise, så kan vi bruge det samme stykke kød i en flæskestegsburger på Småsulten,” fortæller Marie Louise.

Og selvom der er en stor synergi mellem de to restauranter, så har de hver sin indgang, eget bookingsystem og hvert sit menukort.

Den optimale kombination

Kombinationen af de to restauranter er ifølge Marie Louise den perfekte løsning, hvis man vil nå flere potentielle gæster både hverdag og weekend.

“I min optik kan det ikke gøres mere optimalt.

Småsulten lægger op til tapasretter lige inden en biograftur eller efter et besøg i teatret. Og maden er meget hverdagspræget set i forhold til Restaurant Marie Louise, hvor der mere er fokus på fin madlavning, som primært er populært torsdag, fredag og lørdag,” fortæller Marie Louise og fortsætter:

“Det smarte ved netop denne kombination er også, at hvis jeg en aften har flere gæster i Småsulten end Restaurant Marie Louise, så kan vi rykke rundt på bordene eller flytte alle gæster over i samme lokale,” afslutter Marie Louise.

Hvad: Småsulten – tapasbar
Hvor: Lottrups Gård 9
Tjek ud på Facebook her

Smag løs i hyggelige omgivelser: Kom til stor portvinsfestival i Odense

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Fredag d. 6. og lørdag d. 7. september 2019 kan vi endnu engang se frem til, at det hyggelige Vintapperstræde i Odense forvandles til et slaraffenland for portvinselskere.

Portvinsfestival.dk har siden 2017 arrangeret festivalen, og i 2018 udvidede man endda med en portvinsfestival på Frederiksø på havnen i Svendborg, og her i 2019 kommer man også til Spinderihallerne i Vejle.

Her i Odense er festivalen mere populær end nogensinde før, og billetterne til lørdag er allerede revet væk, mens du stadig kan finde billetter til fredag.

Sådan foregår det

På festivalen møder du lokale fynske vinhandlere, hvorfra du kan smage en masse lækker portvin i hyggelige omgivelser.

Billetten til festivalen koster 299 kr., og med i den pris får du et smageglas, og et stempelkort til minimum 10 glas portvin (ét på hver stand).

Derudover kan du tilkøbe ekstra og mere eksklusive smagninger for poletter, som eksempelvis ældre Vintage, Colheita og Tawny.

Festivalen foregår fra klokken 15.00 – 20.00.

Du kan møde følgende vinhandlere

H.J. Hansen Vin Odense
Holte Vinlager
Selmer Vin
Vinlandet
Portugisisk Vinkælder
Det Portugisiske Hus
Løvbjerg Tarup center Odense
Skjold Burne vinhandel / Bjerre-vin
Meny Hjallese
Nørregade Vin

Hvad er portvin?

Hvis du endnu ikke er helt bekendt med den fantastiske drik, har portvinsfestival.dk lavet følgende beskrivelse:

Portvin stammer fra Douro-dalen i det nordlige Portugal. Dalen strækker sig fra øst for byen Porto og hele vejen mod grænsen til Spanien. Det er kun vine fra denne region der må bære navnet Portvin.

Douro er verdens ældste markerede vinregion, og er også en del af Unescos verdens kulturarv. Regionen blev demarkeret i 1756 for at sikre kvaliteten af den vin, som blev produceret i regionen.

Gennem Douros smukke landskab løber Dourofloden omgivet af de stejle terrasser med vinstokke, og i byen Vila Nova de Gaia (naboby til Porto) ved flodens udmunding, ligger de berømte portvinshuse side om side, med lagrene fulde af dejlig portvin.

Ved fremstilling af portvin starter man, som om det var en rødvin og lader drueskallen gære sammen med mosten. Allerede efter 24-36 timer når vinmosten har opnået ca 6% tilsættes druesprit på 77% så den endelige portvin lander på ca. 20%.

Man kan opdele portvin i to hovedtyper: Ruby, som er de røde typisk flaskelagrede, og Tawny som er de brune fadlagrede. Derudover findes der hvid og rosé. I hver hovedkategori findes forskellige varianter og kvalitetsniveauer.

I ruby kategorien er de mest kendte varianter Ruby, Ruby Reserve, Crusted, Late Bottled Vintage (LBV), samt Vintage som anses som det ypperste, og altid er fra et bestemt høstår. I tawny kategorien er det Tawny, Tawny Reserve, Tawny med alder (10 års, 20 års, 30 års og over 40 års), samt Colheita, der ligesom Vintage er fra et enkelt høstår.

Hvad: Portvinsfestival.dk
Hvor: Vintapperstræde i Odense
Hvornår: Fredag d. 6. september og lørdag d. 7. september (UDSOLGT)

Du finder mere info her.

Genial sejltur: Nyd kager og søde vine på Odense Å

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Vi er (heldigvis) mange, der slet ikke kan få nok af søde sager.

Derfor er det jo ret heldigt, at vi her i byen ofte kan lade os friste af syndige og fristende arrangementer.

Vi har fundet ét, som du bare ikke må gå glip af, hvis du har en sød tand.

Med titlen “Kage og søde vine” afholder Odense Aafart i samarbejde med H.J. Hansen og Konditoriet Kagedåsen nemlig en smagning af kage og søde vine, mens du sejler på den smukke Odense Å.

En oplevelse for alle sanser

Turen starter med afgang i Munke Mose, hvor man sejler op ad Odense Å, mens du smager på fire forskellige smukke anretninger af kager og tilhørende søde vine.

“Hver kage og vin er en oplevelse i sig selv, og du får mulighed for at gå på opdagelse i kage og vinens verden, mens du nyder Odense skønne natur,” skriver Odense Aafart om oplevelsen.

Turen varer cirka 2 timer og koster 299 kr pr. person.

Odense Aafart anbefaler, at du køber billet i god tid, hvis du vil sikre dig plads ombord på båden.

Mødestedet er ved Odense Aafarts billetsalg, og du skal møde op 15 minutter før afgang.

“Denne sejltur er for dig, der har en sød tand og gerne vil finde inspiration til små lækre desserter med tilhørende vine, så du kan imponere dine gæster,” skriver de videre.

Hvad: Kage og søde vine på Odense Å
Hvor: Odense Å (Mødested: Odense Aafarts billetsalg)
Hvornår: Lørdag d. 31. august kl. 14.00 (Mødetid 15 min. før)

Du finder mere info her.

Øl, gris og fællessang: Lørups Vinstue inviterer til stor grisefest

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Arkivfoto
Arkivfoto

I 1960’erne og 1970’erne var Simon Spies kongen af charterferier i Danmark.

Han blev især kendt for at arrangere de såkaldte grisefester, hvor han fragtede tørstige og sultne turister til Mallorca, hvor danskerne kunne samles i sydens sol til gilde med helstegt pattegris og masser af alkohol.

Rejsekatalogerne nu om dage bugner ikke ligefrem med tilbud om grisefester, men drømmer du dig tilbage til en svunden tid, har du snart chancen her i Odense.

Under sloganet “Spis, rejs og hyg dig tyk!”, kan du nemlig drømme dig væk til sydlige himmelstrøg, hvor maden smager lidt bedre, øllen føles lidt koldere, og stemningen er på sit højeste.

Det sker fredag den 30. august, hvor Lørups Vinstue inviterer til grisefest.

Øl, gris og fællessang

Det bliver i bedste Mallorcastil med øl, gris, fællessang og latin liveband, at Lørups Vinstue inviterer indenfor og programmet for dagen ser således ud:

16:00 – 17:00 Velkomst og sjove konkurrencer med  Mikkel Ollerup Tomsen og krofatter Kevin Sean Burke på slap line

17:00 – 18:00 Fællessang med Dupont & Dupont

18:00 – 19:30 Spisning med lækker gris og salatbuffet

19:30 – 21:30 Sabor Latino Duo spiller op til dans

Kl 22 rykkes festen indenfor og fortsætter, så længe bevillingen tillader.

Prisen for grisefesten er 200 kr., som også inkluderer en fadøl/sodavand/glas vin til maden.

Billetter kan købes frem til på mandag d. 26. august, eller indtil der er udsolgt.

Hvad: Grisefest
Hvor: Lørups Vinstue
Hvornår: Fredag d. 30 august kl. 16.00

Du finder mere info her.