Efter års arbejde: Nu lanceres soldrevne el-både i Odense
Den grønne omstilling er i fuld gang i Odense.
Efter en større ombygning er Odense Aafart nu klar til at indvie to eldrevne turbåde d. 8. april.
De to turbåde vil således fremover sejle lydløst med elmotorer drevet af solceller på taget.
Det skriver Odense Aafart i en pressemeddelelse.
Lydløs og idyllisk
Odense skal være CO2-neutral i 2030, og det støtter Odense Aafart op omkring.
Gennem det sidste halve år er der blevet knoklet og arbejdet hårdt for at turbådene blev klar inden sæsonstart, og det lykkedes lige på falderebet.
Nu har du mulighed for at opleve naturen og Odense Å på en helt ny måde, når du sejler op ad åen næste gang.
Turen bliver mere idyllisk end nogensinde. Motorerne i de elektriske både er nemlig helt lydløse.
Fakta om el-bådene:
– Ombyggede el-både: H.C Andersen og Riborg Voigt
– 20 kW elektrisk fremdrivningsmotorer
– 21 kWh Valence LFP batterier
. 45 x 116w Sunbeam TOUGH+ solpaneler pr. båd
Det er ikke blot en fantastisk oplevelse for gæsterne, men skaber også en større ro for de omkringliggende naboer og dem, der færdes omkring Odense Å.
En spændende og lærerig proces
Projektet ’Zero Emission’ startede tilbage i 2019, hvor Odense Aafart undersøgte mulighederne for at udfase brugen af diesel.
Forskellige leverandører blev kontaktet og priser indhentet. Det viste sig dog at være en del dyrere og mere komplekst end først antaget.
I foråret 2022 tog projektet for alvor fart, da Odense Aafart gennem Destination Fyn blev optaget i rådgivningsforløbet Grøn Cirkulær Omstilling.
Her blev de tilknyttet en rådgiver med erfaring fra den eldrevne færge.
Rådgivningsforløbet gav Odense Aafart den fornødne viden og indsigt, og i efteråret 2022 blev den endelige beslutning taget og udstyret bestilt.
Solceller og egenproduceret grøn strøm
Gennem rådgivningsforløbet blev Odense Aafart præsenteret for muligheden for solceller på taget af elbådene.
Det er ikke før set i branchen, men er en helt unik mulighed for ikke blot at opnå ’Zero emission’ – altså både, der ikke udsender udstødningsgas eller andre forurenende stoffer fra den indbyggede strømkilde – men også at kunne egenproducere ca. 90 procent af strømmen til bådene.
”Solcellerne var en helt unik mulighed for at opnå en cirkulær grøn omstilling, og vi valgte derfor at gå all-in og investere ikke blot i elmotorer, men også i solceller, som placeres på taget af bådene.
På en solskinsdag vil vi fremover kunne sejle helt gratis på el, vi selv producerer’ fortæller Eva Pasgaard Skytte, direktør i Odense Aafart.
Større investering end forventet
Projektet har vist sig at være større og mere omfattende end forventet, både i forhold til investeringens størrelse, ombygningens omfang, godkendelsesprocessen ved Søfartsstyrelsen og ikke mindst investeringen i solceller.
Den samlede investering løber op i knap 2 mio. kr. inkl. rådgivning og godkendelser.
Heldigvis har Odense Aafart oplevet en stor opbakning til den grønne transformation af den 141 år gamle kulturarv og har modtaget støtte fra Energi Fyn Fonden, Sydbank Fonden og Albani Fonden.
Herudover er der givet tilsagn om tilskud fra puljerne SMV:Grøn og Grøn Cirkulær Omstilling. I alt har det været muligt at opnå støtte og fonding til ca. 30% af den samlede investering.
Sæsonen ved Odense Aafart starter d. 1. april, og de nye elbåde indvies d. 8. april, hvor borgmester Peter Rahbæk Juel klipper det røde bånd og officielt byder ombord på Odense å’s førte elbåd.
Fra klokken 12 på lørdag vil man således kunne sejle i de lydløse elbåde.