Spis vildt: Festival sætter fokus på mad direkte fra naturen

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: SOIS! Odense Food Festival
Foto: SOIS! Odense Food Festival

Når SPIS! Odense Food Festival løber af stablen i uge 37, bliver en af de helt store events SPIS! VILDT.

I forbindelse med det store SPIS! Madmarked lørdag 15. september fyldes Eventyrhaven nemlig med gratis aktiviteter for hele familien med fokus på vild mad samlet i skoven eller fisket i havet.

Skyd med laser efter flamingo-lerduer

Det bliver rig lejlighed til at udforske den vilde naturs smagsunivers fra alle tænkelige – og ikke-spiselige – vinkler.

Du kan blandt andet prøve lerdueskydning, hvor du med lasershots skyder efter flamingo-lerduer, og du kan komme helt tæt på den danske naturs mægtige rovfugle i Falkecenter Samsøs rovfugleshow.

Her kan du opleve fuglenes jagtteknikker og flyvekundskaber og tage billeder sammen med de imponerende fugle.

Du kan også smage på og kokkerere med lækkert vildt kød, afprøve fisketeknikker i selskab med lystfiskere fra Fiskeskolen Fyn, prøve kræfter med bueskydning, se en konservator arbejde, lave egne bensmykker i smykkeværkstedet, og endelig kan man opleve en hel koncert kun med jagthorn.

Foto: SPIS! Odense Food Festival

Glad for nyt samarbejde

“Vild mad har altid været en del af dansk madkultur, og naturen som fødevarekilde får mere og mere relevans i en verden, der dårligt kan følge med, i forhold til at mætte os på en klimamæssigt forsvarlig måde.

Derfor er jeg så glad for, at vi sammen med Bliv Naturligvis og Danmarks Jægerforbund i år får mulighed for at præsentere denne vigtige og interessante vinkel på både de dyr og planter, vi spiser”, siger Tine Gudrun Petersen, direktør for SPIS! Odense Food Festival.

Foto: SPIS! Odense Food Festival

Jæger og mentor binder det hele sammen

Ifølge festivalen vil de mange vilde aktiviteter slet ikke kunne lade sig gøre uden en meget aktiv involvering fra den lokale erhvervsmand, jæger og mentor René Jantzen fra Uniplate A/S.

Han har bundet alle trådene i det store SPIS! Vildt-område sammen, og med et flot sponsorat har han sikret, at alle aktiviteter i området er gratis tilgængelige.

“En aktiv tilstedeværelse i naturen med jagt og sanke-samle ændrede for 5 år siden mit liv. Jeg er blevet sundere og gladere, har fået en kæmpe respekt og ydmyghed overfor naturen og dens rigdom.

Det ligger mig meget på sinde at bidrage til at børn og unge får mulighed for at lære naturen at kende, så de kan glædes over at bruge den og hjælpe med at passe fornuftigt på den”, siger René Jantzen.

SPIS! VILDT er en del af det store SPIS! Madmarked lørdag 15. september, hvor der er gratis adgang. Du kan se hele programmet for SPIS! VILDT her

Vildt hattrick: Odense-restaurant vandt Schiøtzprisen for tredje år i træk

Skrevet af: Michael Qureshi
Vinderholdet fra Restaurant Fynboen
Vinderholdet fra Restaurant Fynboen

Hele ugen har en af Danmarks største madfestivaler SPIS! Odense Festival fyldt rigtig meget i bybilledet.

Søndag kulminerede det traditionen tro med Fyns største kokkekonkurrence, Schiøtzprisen 2019.

Her dystede kokke fra hele landet om æren og hovedpræmien til en samlet værdi af 70.000 kr.

Helt fantastisk blev det for tredje år i træk Odense-favoritten Restaurant Fynboen, som løb med et usædvanligt hattrick og en præmie 30.000 kr. plus den gigantiske gære.

Var oppe imod stærke navne

Fynboen var på forhånd udråbt som favorit, men de var oppe imod stærke navne blandt andet måske Danmarks hotteste restaurant lige nu, Alchemist.

I front havde Fynboen sendt de to kreative kokkehjerner Stefano Foschi og hans assistent Frederik Hedegård på Anarkist

Kokkene havde 90 minutter til at fremstille den bedste ret, med smag, håndværk, innovation og visuel præsentation som målestok for retterne.

Undervejs hyldede Fynboen-teamet afdøde Kim Larsen ved at afspille nogle af hans sange og ved at mixe noget Kim Larsen favoritter ind i maden.

Havde hyldest til Kim Larsen

Restaurant Fynboen jublede naturligvis over deres fornemme hattrick.

“Vi vandt fandme!
Det lykkedes os igen for tredje gang i træk at hjemtage sejren i Schiøtzprisen 2019.

Tak til dommerne. Vi er glade for at I forstod vores hyldest til Kim Larsen

Vi er trætte, glade og en lille smule fulde. Vi glæder os til at se jer på besøg på Fynboen.

Tak til alle vores dygtige ansatte, vores dedikerede venner og familie og alle andre der har støttet os i vores hårde kamp. Både på Fynboen og på vores søsterrestaurant Ristorante Capri.

Og tak til SPIS Odense Food Festival for at skabe noget af det fedeste, der er sket for Odense de sidste 10 år,” skrev de på Facebook efter sejren.

Sdr. Bjert Kro og Restaurant Hesselet kom på henholdsvis anden- og tredjeplads i konkurrencen.

 

Starter mandag: Vejarbejde spærrer motorvejstilkørsel ved Odense

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Vejdirektoratet
Foto: Vejdirektoratet

Som om at mandag morgen ikke er hektisk nok i forvejen, så har Vejdirektoratet nu meldt ud, at den kommende mandag måske kan blive lidt mere frustrerende end normalt.

En ny 1600 meter lang støjskærm skal nemlig etableres langs den Fynske Motorvej, hvilket kommer til at medføre, at tilkørselsrampe 52 skal delvist spærres i tre uger.

Det kan derfor kun betale sig, at du allerede nu er opmærksom og planlægger en anden rute, hvis du normalt benytter dig af tilkørsel 52.

Benyt en anden tilkørsel

Rampen vil være delvist spærret allerede fra mandag morgen, mens den spærres fuldstændigt fra 19.30 om aftenen til 6.00 om morgenen, hvor etableringsarbejdet finder sted.

Spærringen for konsekvenser for de bilister, der kommer fra Odense C ad Assensvej og skal i retning mod Jylland. Her anbefaler Vejdirektoratet, at trafikanterne i stedet sætter kurs mod tilkørsel 51 eller 53.

Men det er selvfølgelig ikke uden en god grund, at vejarbejdet startes op.

Den nye støjskærm skal nemlig være med til at reducere støjgener fra motorvejen for boligområdet vest for Assensvej.

Eventyrligt løb for store og små: HCA Marathon vender tilbage til Odense

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

For 20. gang kan odenseanerne se frem til, at byens gader forvandles til eventyrlige løberuter, når HCA Marathon vender tilbage.

Maratonet tiltrækker altid tusindvis af både løbere og tilskuere, og du kan stadig nå at tilmelde dig – uanset om du er garvet løber eller modig debutant.

Med de mange forskellige løb og ruter er der i høj grad mulighed for, at alle kan få en god og eventyrlig oplevelse.

Løberuter for alle

Som med H.C. Andersens eventyr, der tit kan forstås på flere niveauer, er dette løb også opdelt sådan, at både små og store ben kan følge med.

Som en del af arrangementet afvikles DM Marathon for 14. gang til Nordens 5. største maraton. Derudover er der også mulighed for at deltage i ½ Marathon og “Løb de sidste 10”.

Børn og unge kan skrive deres eget eventyr ved MiniMarathon og Klassedysten på 1/10 maraton, dvs. 4,2 km.

Der vil være eventyrlige medaljer til alle deltagere.

Det store deltagerantal vidner om, at HCA Marathon ikke blot er en lokal begivenhed, men også tiltrækker løbere på et internationalt plan.

Eventyrene hepper på dig

Foruden at være opkaldt efter byens berømte forfatter så vil omgivelserne også understøtte det eventyrlige navn. Der vil blandt andet være eventyrfigurer ved hvert kilometermærke.

Du kan altså næsten mærke historiens vingesus, når du selv flyver igennem Odenses gader.

Ruten vil være trafikfri i seks timer.

Læs mere og tilmeld dig her – tilmelding lukker 26. september 2019 kl. 12:00

Hvad: HCA Marathon
Hvor:Odense Idrætspark
Hvornår: 29. september 2019