Spøjs Odense-café solgt: Bliver ikke pænere i fremtiden
Det er én af Odenses mest ikoniske caféer, der netop har fået nye ejere for første gang siden åbningen i 1995.
Tilbage i november blev Den Smagløse Café i Vindegade nemlig overtaget af Bargroup.
Restaurationskoncernen har længe drømt om at gøre Den Smagløse til en del af sin portefølje, men i modsætning til hvad man måske skulle tro, har Bargroup ingen nævneværdige planer for stedet.
Det fortæller Gregers Schmidt, der sammen med Bjørn Hentze og Martin Bødker står bag Bargroup.
“Nej.
Alt bliver ved det gamle. Det kan godt være, at vi over tid kommer til at sætte gang i nogle flere aktiviteter på Den Smagløse, men det er også dét.”
Ifølge Gregers Schmidt er erhvervelsen af Den Smagløse Café lidt atypisk i forhold til, hvordan Bargroup ellers arbejder.
“Der er nogle steder, man gerne vil drive på grund af pengepungen.
Og så er der nogle steder, man gerne vil drive på grund af hjertet. Den Smagløse hører til i den sidste kategori for mig,” siger Gregers Schmidt og tilføjer:
“Jeg er helt klart den i Bargroup, der har været størst fortaler for, at vi skulle overtage Den Smagløse.
Og jeg ved ærlig talt ikke, om det er et sted, vi kommer til at tjene penge på.
Men jeg havde det sådan, da Philip (Dudzinski – den tidligere ejer red.) satte den til salg, at det bare er et sted, der skal bevares.
Der er få steder med så meget kant – hvis nogen overhovedet – som Den Smagløse i Odense.”
Der åbnes muligvis for optagelse af nye pølser
Den kant som Gregers Schmidt hentyder til er selvfølgelig indretningen på caféen. Som dens navn understreger, er den præget af manglende, ja, nok lige frem dårlig smag:
Udstillede dukkehoveder, billeder af hunde fremstillet med korssting, alverdens tingeltangel og nipsgenstande som de færreste nok ville have stående i deres hjem nu om dage.
Og selvfølgelig det berømte Pölseüm, hvor Den Smagløse Café udstiller pølser fra hele verden.
Eneste ændring, der kan komme på tale her, er muligheden for, at man måske i fremtiden vil kunne komme ind med en sjælden pølse fra et fjernt land og få den byttet til en øl eller en kop kaffe – hvor efter pølsen selvfølgelig vil blive udstillet i det lille Pölseüm.
Da Gregers Schmidt selv var ung og gik rigtig meget i byen, var Den Smagløse ét af hans stamsteder, og han erkender fuldstændig, at Bargroups drift af stedet er forbundet med en masse nostalgi.
Er Bargroups overtagelse så en måde for dig at bevare noget ungdomshistorie på?
“Ja, det er det.
Helt klart,” siger 42-årige Gregers Schmidt.
Med overtagelsen af Den Smagløse Café har Bargroup selvfølgelig også overtaget stedets personale. Og Stefan Jørgensen fortsætter som bestyrer af Den Smagløse.
Han bekræfter, at der ikke er planer om vilde, revolutionerende ændringer på stedet, hvor den dårlige smag og hyggelige stemning stadig vil være i højsædet.
Personalet vil fortsat komme med skøre påfund og gakkede indskydelser, der udgør nerven på Den Smagløse.
“Her i december laver vi for eksempel Lucia-optog med én af vores bartendere som brud.
Hun fortalte, at hun nærmest havde traumer over, at hun som barn aldrig blev Lucia-brud, så derfor skal hun være Lucia-brud i vores optog,” siger Stefan Jørgensen til Gregers Schmidts store begejstring:
“Ej, hvor er det fedt! Og det er dét der, man bare ikke må ødelægge på Den Smagløse!”
Hvis du vil overvære det traume-behandlende Lucia-optog, besøge Pölseüm eller bare nyde den dårlige smag for fuld udblæsning, så er det som altid i Vindegade 57, det foregår.