Stor stigning i lejlighedspriser i Odense i 2018

Skrevet af: Martin Jørgensen

Det har ikke været til at undgå, at høre om, at den vilde himmelflugt for lejlighedspriserne er ved at stagnere. Meget tyder dog på, at det udelukkende gør sig gældende for København og Aarhus – og til dels Aalborg. Det er nemlig endnu ikke noget, der har ramt ejerlejlighedsmarkedet i Odense.

I København oplevede de en beskeden prisændring på 0,9% på ejerlejligheder. I Aarhus lyder tallet på 1,2%, mens det i Aalborg faktisk blev til -2,8%. Odense trumfer derfor samtlige danske storbyer med en stigning på intet mindre end 13% i 2018. Derfor er der god grund til glæde blandt de odenseanske lejlighedsejere.

Fortsætter den positive udvikling i 2019?

Det er svært at spå om fremtiden. Det er dog muligt at komme med kvalificerede gæt. Ikke desto mindre, så er boligmarkedet ikke nemt at spå om. På trods af, at der har været meget positive stigninger, så er Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, dog fortsat af den opfattelse, at udviklingen bremses.

Lejlighedsmarkedet er allerede bremset op i 2018 i store dele af landet, men det er dog hovedsageligt i den danske hovedstad, at det er tilfældet. Det er dog flere elementer, der er med til at forårsage, at kurven for det generelle prisniveau for ejerlejligheder vil være nedadgående i løbet af 2019.

Boligskattereformen kommer til at have betydning

Én af de faktorer, der i høj grad vil komme til at påvirke prisudviklingen på ejerlejlighederne er den nye boligskattereform. Det er en reform, der træder i kraft pr. 1. januar 2021. Den vil i høj grad have betydning for ejere af de dyre lejligheder. Det er dog ikke placeringen, men derimod prisen, der har relevans her.

Det er dog ikke en regning, der ender hos de nuværende ejere af denne type bolig. Den vil derimod ende hos de kommende boligkøbere. Det er noget, der vil komme til at lægge en hånd på den kraftige udvikling i prisen, der har været over de seneste år. Faktisk er det noget, der allerede nu har lagt en dæmper på prisen.

Det er en ganske naturlig følge af, at et højere udgiftsniveau på driften af boligen vil medføre, at der også ske et fald i prisen. Ifølge Lise Nytoft Bergmann er det også én af de mest afgørende faktorer for prisudviklingen på ejerlejligheder over hele landet – og det inkluderer selvfølgelig også ejerlejlighederne i Odense.

Antallet af bolighaler daler

I og med, at prisniveauet har været under kraftig vækst i løbet af de seneste par år, så er det mange steder nået et niveau, hvor den menige dansker ikke længere kan være med. Det har betydet, at antallet af handler er faldet i løbet af de sidste par år, hvor lejlighedspriserne har været sendt på en sand himmelflugt.

Sidste år blev der ligeledes indført nye regler pr. 1. januar om, at det skal være sværere at få realkreditlån med afdragsfrihed og rentetilpasningslån som F1- og F3-lån. Det er ikke længere muligt med en gældsfaktor på mere end fire gange husstandsindkomst og en belåningsgrad på over 60% af boligens værdi.

Det har medført, at der er færre og færre, der rent faktisk har råd til at købe de dyre ejerlejligheder i storbyerne. Det er også med afsæt i disse retningslinjer, at det er nemmere at se, at priserne har nået et for højt niveau.

Danskerne begynder at undersøge andre muligheder

På baggrund af dette, er der mange danskere, der er begyndt at undersøge andre muligheder. Nogle vælger at købe bolig udenfor centrum, mens det hos andre er lån penge hos én af udbyderne af boliglån på nettet, der synes at være den bedste løsning.

Bakker op global kampagne: Lyset slukkes i hele Odense i en time

Skrevet af: Redaktionen
Arkivfoto på Earth Hour
Arkivfoto på Earth Hour

WWF Naturfonden står den 30. marts bag klima-opråbet ‘Earth Hour’, hvor millioner af mennesker over hele kloden slukker for lyset i en time mellem klokken 20.30 og 21.30.

Odense Kommune bakker igen i år op om initiativet ved at slukke for gadebelysningen i hele byen. Som en grøn og bæredygtig by er det et vigtigt signal at sende, mener by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Det skriver Odense Kommune i en pressemeddelelse.

“I Odense bakker vi naturligvis op om Earth Hour, fordi vi også ønsker at bidrage til den gode sag og samtidig minde om, at alle bidrag betyder noget.

Hver gang vi forlader et værelse med en tændt computer eller fjernsyn og lader lyset brænde, er vi med til at øge det samlede forbrug i en negativ retning,” siger hun.

Strømforbrug reduceres hele tiden

Der er med andre ord plads til forbedring hos de fleste.

Rådmanden glæder sig derfor over, at Odense Kommune løbende optimerer byens gadebelysning, så strømforbruget falder år for år.

I 2013 var strømforbruget på godt 12 millioner kilowatttimer.

I 2018 var tallet faldet til under otte millioner, og dermed er der sket en reduktion af forbruget på 34 procent.

Odense Kommune fortsætter også i de kommende år med at renovere gadebelysningen, som er tændt cirka 4.000 timer om året og styres efter, hvor mørkt det er.

Selv om en time med slukket gadebelysning ikke betyder så meget i det store regnskab, så bliver der dog alligevel sparet, hvad der svarer til det årlige energiforbrug i et typisk en-families rækkehus.

WWF Naturfonden sætter i år fokus på klimaforandringernes konsekvenser for vores natur, økosystemer og dyr. Hver sjette art er nemlig i fare for at uddø på grund af klimaforandringer.

Du kan også selv deltage i kampen ved at slukke for lyset og andre elektriske apparater i tidsrummet 20.30 til 21.30 den 30. marts.

Kampagnen kan også følges på Instagram under de to hashtags #EarthHour og #Connect2Earth

 

Helt unikt tilbud: Overtag værtshus i Odense for 0 kroner

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Majoren/Facebook
Foto: Majoren/Facebook

De brune værtshuse er en stor del af den danske historie.

Rent faktisk er de ved at få et popularitets comeback, hvor flere og flere yngre mennesker bruger værtshusene til at varme op til byturen senere på natten.

Hvis du har gået med en nostalgisk drøm om at stå bag baren på dit eget værtshus, så er der opstået en gylden mulighed i hjertet af Odense.

Værtshuset Majoren i Overgade kan nemlig overtages ganske kvit og frit. Det skriver TV 2 Fyn.

Fuldtidsjob koster på energien

Siden september har kammeraterne Nicolai Lommer og Rasmus Dolmer drevet værtshuset Majoren sideløbende med fuldtidsjobs.

Men det kan de ikke længere overskue, og derfor er de klar til at overlevere nøglerne for 0 kr.

“Vi har skabt en forretning og en succes hernede, og vi har mange stamkunder.

Så det er ikke bare at sælge stedet. Vi håber i virkeligheden, at nogen vil overtage nøglerne til Majoren,” fortæller Nicolai Lommer til TV 2/Fyn.

Ramte også Ekstra Bladet

Nyheden ramte også onsdag et af Danmarks største medier, da Ekstra Bladet på deres website skrev nyheden.

På Ekstra Bladets Facebook fik den også vanvittigt mange kommentarer med over 1000 i skrivende stund.

Tidligere hed stedet Aben & Kyllingen, som var kendt som et af de bedste raflesteder i Odense.

Da makkerparret overtog stedet i Overgade renoverede de lokalerne helt igennem og fik sat et mere moderne udtryk ind.

Nicolai Lommer er i forvejen kendt i Odense, hvor han har sandwichbaren Lommer’s Sandwich og Salat, som også har til huse i Overgade.

Vild nyhed: Megastjernen Miley Cyrus kommer til Tinderbox

Skrevet af: Redaktionen

Den amerikanske popstjerne sættes på plakaten sammen med Giorgio Moroder, Stefflon Don, Eric Prydz og 20 andre danske og internationale navne

Plakaten til Tinderbox 2019 indeholder allerede verdensstjerner som Neil Young, Swedish House Mafia, Lana Del Rey, A$AP Rocky, Lil Uzi Vert, Billie Eilish, The Chainsmokers, Duran Duran, Greta Van Fleet, The Lumineers, Macklemore og mange andre.

Nu færdiggøres et allerede imponerende program med tilføjelsen af 24 stærke navne inklusive megastjernen Miley Cyrus, der topper, hvad der må siges at være den stærkeste plakat i festivalens 5-årige levetid.

Ingen har som Miley Cyrus konverteret en karriere som populær barnestjerne på tv til en provokerende, farvestrålende og konstant grænsesøgende karriere som popstjerne, der kun har gjort hende til et endnu større og mere omdiskuteret navn.

Siden Miley Cyrus i 2008 sprang ud som sanger i eget navn, har hun solgt 16 millioner plader, ligget nummer et på albumhitlisten i USA tre gange og haft verdensomspændende hits med sange som ”Malibu”, ”We Can’t Stop” og ”Wrecking Ball”.

Mere end en milliard visninger på Youtube

Sidstnævnte har mere end 1 milliard visninger på YouTube, hvilket var en afgørende faktor, da Time Magazine i 2014 for anden gang listede hende som en af de 100 mest indflydelsesrige personer i verden.

Senest har Miley Cyrus medvirket på Mark Ronsons seneste hit, ”Nothing Breaks Like a Heart”, hvor den 26-årige sanger endnu engang viser, at uanset om det er pop, rock, rap eller country, så mestrer hun det som ingen anden.

Miley Cyrus har kun en gang tidligere spillet i Danmark, så det er lidt af en sensation, at den millionsælgende megastjerne har valgt at spille på Tinderbox som et ud af kun en håndfuld shows i Europa denne sommer.

“Vi er vanvittigt begejstrede over, at det er lykkedes at få så stort et navn med i sidste runde offentliggørelser. Der har været stor efterspørgsel på et stort popnavn, og med Miley Cyrus må man sige, at vi har leveret et af de største i verden lige nu.

Programmet i år er vanvittigt stærkt, og det har krævet et markant større musikbudget end tidligere. I år bruger vi ikke mindre end 58 millioner på musik, så prisreguleringen på billetten er geninvesteret i programmet,” siger talsmand for Tinderbox, John Fogde.

Miley Cyrus får følgeskab af 23 andre spændende navne, hvor særligt legendariske Giorgio Moroder, og den stærke dancehall-rapper Stefflon Don er værd at fremhæve.

Derudover vil man kunne opleve Eric Prydz som hovednavn på Magicbox i år. Den populære svenske dj har haft internationale hits som ”Proper Education” og ”Pjanoo” og har stået bag remixes for verdensstjerner som Depeche Mode, Calvin Harris og Duran Duran.

Han ligger i top 20 på DJ Mags liste over verden største dj-navne, og lørdag aften står han som sidste navn på Magicbox.