Stor stigning i lejlighedspriser i Odense i 2018

Skrevet af: Martin Jørgensen

Det har ikke været til at undgå, at høre om, at den vilde himmelflugt for lejlighedspriserne er ved at stagnere. Meget tyder dog på, at det udelukkende gør sig gældende for København og Aarhus – og til dels Aalborg. Det er nemlig endnu ikke noget, der har ramt ejerlejlighedsmarkedet i Odense.

I København oplevede de en beskeden prisændring på 0,9% på ejerlejligheder. I Aarhus lyder tallet på 1,2%, mens det i Aalborg faktisk blev til -2,8%. Odense trumfer derfor samtlige danske storbyer med en stigning på intet mindre end 13% i 2018. Derfor er der god grund til glæde blandt de odenseanske lejlighedsejere.

Fortsætter den positive udvikling i 2019?

Det er svært at spå om fremtiden. Det er dog muligt at komme med kvalificerede gæt. Ikke desto mindre, så er boligmarkedet ikke nemt at spå om. På trods af, at der har været meget positive stigninger, så er Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, dog fortsat af den opfattelse, at udviklingen bremses.

Lejlighedsmarkedet er allerede bremset op i 2018 i store dele af landet, men det er dog hovedsageligt i den danske hovedstad, at det er tilfældet. Det er dog flere elementer, der er med til at forårsage, at kurven for det generelle prisniveau for ejerlejligheder vil være nedadgående i løbet af 2019.

Boligskattereformen kommer til at have betydning

Én af de faktorer, der i høj grad vil komme til at påvirke prisudviklingen på ejerlejlighederne er den nye boligskattereform. Det er en reform, der træder i kraft pr. 1. januar 2021. Den vil i høj grad have betydning for ejere af de dyre lejligheder. Det er dog ikke placeringen, men derimod prisen, der har relevans her.

Det er dog ikke en regning, der ender hos de nuværende ejere af denne type bolig. Den vil derimod ende hos de kommende boligkøbere. Det er noget, der vil komme til at lægge en hånd på den kraftige udvikling i prisen, der har været over de seneste år. Faktisk er det noget, der allerede nu har lagt en dæmper på prisen.

Det er en ganske naturlig følge af, at et højere udgiftsniveau på driften af boligen vil medføre, at der også ske et fald i prisen. Ifølge Lise Nytoft Bergmann er det også én af de mest afgørende faktorer for prisudviklingen på ejerlejligheder over hele landet – og det inkluderer selvfølgelig også ejerlejlighederne i Odense.

Antallet af bolighaler daler

I og med, at prisniveauet har været under kraftig vækst i løbet af de seneste par år, så er det mange steder nået et niveau, hvor den menige dansker ikke længere kan være med. Det har betydet, at antallet af handler er faldet i løbet af de sidste par år, hvor lejlighedspriserne har været sendt på en sand himmelflugt.

Sidste år blev der ligeledes indført nye regler pr. 1. januar om, at det skal være sværere at få realkreditlån med afdragsfrihed og rentetilpasningslån som F1- og F3-lån. Det er ikke længere muligt med en gældsfaktor på mere end fire gange husstandsindkomst og en belåningsgrad på over 60% af boligens værdi.

Det har medført, at der er færre og færre, der rent faktisk har råd til at købe de dyre ejerlejligheder i storbyerne. Det er også med afsæt i disse retningslinjer, at det er nemmere at se, at priserne har nået et for højt niveau.

Danskerne begynder at undersøge andre muligheder

På baggrund af dette, er der mange danskere, der er begyndt at undersøge andre muligheder. Nogle vælger at købe bolig udenfor centrum, mens det hos andre er lån penge hos én af udbyderne af boliglån på nettet, der synes at være den bedste løsning.

Ny tradition på Odense Havn: Kom til julehygge med flæskestegssandwich og juleøl

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Der findes allerede rigtig mange danske juletraditioner, men nogle gange skal der også noget nyt til.

Hvad med flæskestegs-sandwich, økologiske juleøl, æbleskiver og brændte mandler på Odense Havn?

Restauranten Alfred og Kamilla og Munkebo Brewery er gået sammen om et jule-arrangement lørdag den 26. oktober, hvor netop disse lækre elementer kan nydes på Møllekajen 5, og de to restauratører håber på at skabe en årlig tradition.

Arrangementet foregår fra kl. 11.00 til 24.00 med gratis adgang for alle og gratis fadøl til de første 20 gæster.

Munkebo Brewery flyttede ind i et af de gamle pakhuse ved Odense havn i juni i år, mens Alfred og Kamilla allerede har været på havnen i halvandet år.

Juleøl frigives

De saftige flæskestegs-sandwich fra familierestauranten skal selvfølgelig nydes med noget koldt at drikke, og det står Munkebo Brewery for.

Bryggeriet frigiver årets juleøl, der bliver Noél – belgisk mørk ale med fennikelfrø, appelsinskal med en knivspids nellike – og Maple Winter Ale med ahornsirup, kanel og appelsinskal.

Øllene er skabt i samarbejde Genys Brewing Co. og er de første økologiske øl fra Munkebo Brewery.

Læs mere om jule-arrangementet her.

Hvad: Jul ved Odense Havn
Hvor: Møllekajen 5, 5000 Odense
Hvornår: Lørdag den 26. oktober, 11.00 – 24.00

Mørke afkroge og desperate skrig: Bryggeri bliver til rædselshus

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen
Arkivfoto
Arkivfoto

Halloween er måske en amerikansk opfindelse, men vi er blevet overordentligt glade for den uhyggelige højtid i Danmark.

Så glade at vi strømmer til diverse horror nights, skrækfester og gyserkavalkader, der ofte melder hurtigt udsolgt.

Albanibryggeriet sprang med på bølgen sidste år med deres rædselshus og i år er ingen undtagelse.

Fredag den 25. oktober og lørdag den 26. oktober samt fredag den 1. november og lørdag den 2. november forvandler bryggeriets lokaler sig igen til et hus fyldt med rædsler – og der er heldigvis stadig billetter.

Undervejs på turen gennem de mørke afkroge af bryggeriet, vil man kunne høre barnegråd, desperate skrig og raslende kæder; rygtet har det nemlig, at bryggeriet er hjemsøgt og for at slippe ud, skal du løse alle opgaverne.

Ikke for de sarte

Turene foregår på engelsk den 25. oktober og på dansk de resterende dage og er ikke for sarte sjæle.

Arrangørerne skriver, at det af sundhedsmæssige årsager ikke er tilladt at deltage, hvis man er under 18 år, er gravid, har epilepsi eller har et dårligt hjerte.

Der vil dermed være gys for alle pengene på Albanigade.

Hvad: Horror Night hos Albani
Hvor: Albanigade 20, 5000 Odense
Hvornår: 25-26 oktober, 1-2 november, 19:00 – 23:30

Billetter koster fra 200 kr og kan købes her.

Vær vor gæst: Kom til kæmpe Disney Karaoke event i Odense

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Hvis der er Ingen bånd, der binder dig torsdag den 17. oktober kl. 20.00, og du gerne vil synge En tosset sang, skal du tage dine venner under armen og Føl hvordan dit liv bliver fyldt med glæde til Disney Karaoke på Studenterhus Odense. 

Arrangørerne sørger for Det rent og skært nødvendige; du skal bare komme ned til arrangementet med din sangstemme smurt og Lad det ske.

Karaoke-aftenen er gratis, så Når du ser et stjerneskud behøver du ikke ønske, at du havde råd til at deltage, men du opfordres til at tilkalde den gode fe og tilføje lidt Bibbidi bobbidi boo til dit outfit – de bedste kostumer vinder nemlig præmier.

Så tag det roligt! Karaoke er det bedste på jorden. Vælg en melodi, som gør dig fri, og lev efter mottoet Hakuna matata. 

En del af Magiske Dage

Disney Karaoke er en del af festivalen Magiske Dage, arrangeret af Odense Bibliotekerne, som løber fra torsdag den 17. oktober til og med lørdag d. 19. oktober.

Der vil være massevis af gratis og betalte aktiviteter rundt om i byen hele ugen; bl.a. mini-Quidditch, kosteværksted, escape rooms og en magisk markedsplads for blot at nævne et par eksempler.

Du kan finde programmet for den magiske festival på MigogOdense.

Læs mere om Disney Karaoke her.

Hvad: Disney Karaoke

Hvor: Studenterhus Odense, 5000 Odense

Hvornår: Torsdag d. 17 oktober, fra kl. 20.00