Stor stigning i lejlighedspriser i Odense i 2018
Det har ikke været til at undgå, at høre om, at den vilde himmelflugt for lejlighedspriserne er ved at stagnere. Meget tyder dog på, at det udelukkende gør sig gældende for København og Aarhus – og til dels Aalborg. Det er nemlig endnu ikke noget, der har ramt ejerlejlighedsmarkedet i Odense.
I København oplevede de en beskeden prisændring på 0,9% på ejerlejligheder. I Aarhus lyder tallet på 1,2%, mens det i Aalborg faktisk blev til -2,8%. Odense trumfer derfor samtlige danske storbyer med en stigning på intet mindre end 13% i 2018. Derfor er der god grund til glæde blandt de odenseanske lejlighedsejere.
Fortsætter den positive udvikling i 2019?
Det er svært at spå om fremtiden. Det er dog muligt at komme med kvalificerede gæt. Ikke desto mindre, så er boligmarkedet ikke nemt at spå om. På trods af, at der har været meget positive stigninger, så er Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, dog fortsat af den opfattelse, at udviklingen bremses.
Lejlighedsmarkedet er allerede bremset op i 2018 i store dele af landet, men det er dog hovedsageligt i den danske hovedstad, at det er tilfældet. Det er dog flere elementer, der er med til at forårsage, at kurven for det generelle prisniveau for ejerlejligheder vil være nedadgående i løbet af 2019.
Boligskattereformen kommer til at have betydning
Én af de faktorer, der i høj grad vil komme til at påvirke prisudviklingen på ejerlejlighederne er den nye boligskattereform. Det er en reform, der træder i kraft pr. 1. januar 2021. Den vil i høj grad have betydning for ejere af de dyre lejligheder. Det er dog ikke placeringen, men derimod prisen, der har relevans her.
Det er dog ikke en regning, der ender hos de nuværende ejere af denne type bolig. Den vil derimod ende hos de kommende boligkøbere. Det er noget, der vil komme til at lægge en hånd på den kraftige udvikling i prisen, der har været over de seneste år. Faktisk er det noget, der allerede nu har lagt en dæmper på prisen.
Det er en ganske naturlig følge af, at et højere udgiftsniveau på driften af boligen vil medføre, at der også ske et fald i prisen. Ifølge Lise Nytoft Bergmann er det også én af de mest afgørende faktorer for prisudviklingen på ejerlejligheder over hele landet – og det inkluderer selvfølgelig også ejerlejlighederne i Odense.
Antallet af bolighaler daler
I og med, at prisniveauet har været under kraftig vækst i løbet af de seneste par år, så er det mange steder nået et niveau, hvor den menige dansker ikke længere kan være med. Det har betydet, at antallet af handler er faldet i løbet af de sidste par år, hvor lejlighedspriserne har været sendt på en sand himmelflugt.
Sidste år blev der ligeledes indført nye regler pr. 1. januar om, at det skal være sværere at få realkreditlån med afdragsfrihed og rentetilpasningslån som F1- og F3-lån. Det er ikke længere muligt med en gældsfaktor på mere end fire gange husstandsindkomst og en belåningsgrad på over 60% af boligens værdi.
Det har medført, at der er færre og færre, der rent faktisk har råd til at købe de dyre ejerlejligheder i storbyerne. Det er også med afsæt i disse retningslinjer, at det er nemmere at se, at priserne har nået et for højt niveau.
Danskerne begynder at undersøge andre muligheder
På baggrund af dette, er der mange danskere, der er begyndt at undersøge andre muligheder. Nogle vælger at købe bolig udenfor centrum, mens det hos andre er lån penge hos én af udbyderne af boliglån på nettet, der synes at være den bedste løsning.