Testen der kan splitte Odense: Hvem laver byens bedste brunsviger?

Skrevet af: Redaktionen

Brunner, brånsvi’er, bronsvir’ eller brunsviger.

Ja, kært barn har mange navne, men selvom der er uenighed om navnet, så er der vist bred fynsk enighed om, at den smørfyldte farinkage er højt elsket.

Men hvor tager du hen, når du skal have den perfekte brunsviger? Og hvor synes vi på MigogOdense, at Odenses bedste brunsvigere bliver bagt?

Vi har spurgt rundt, fået en masse gode forslag, og så har vi smagt på nogle af Odenses angiveligt bedste brunsvigere.

Vi er med på, at “den gode brunsviger” er et meget individuelt spørgsmål. Der er forskel på, hvordan man vil have remoncen, det er vidt forskelligt, hvor højt man vægter bunden – og hvordan man vil have den – og så har vi også taget parametre som udseende og samlet oplevelse med i vores vurdering. Og her på redaktionen endte vi med at være ret enige.

Efter forskellige input endte vi med at smage på brunsvigere fra:

  • Wienerbageriet Døckerslund
  • Kvickly på Skibhusvej
  • Wendorff
  • Tankens Bageri i Stige
  • Rise’s Brød
  • Kornbageren
  • Conditoriet Hauges Plads

Og herunder kan du læse vores vurdering. Måske er du dybt uenig, måske synes du det samme som os, og måske giver det dig bare lyst til at smage ‘brånneren’ fra alle bagerierne.

Wienerbageriet Døckerslund

På Skibhusvej 179 finder du Wienerbageriet Døckerslund. Bageren er særdeles vellidt i Skibhuskvarteret og trækker tit lange køer ud på fortovet, men kan de nu også lave brunsviger?

Vores vurdering
Kagen ligner en brunsviger, som man selv kan bage den – og det er positivt. Nogle steder er der meget fyld, andre steder er der næsten ikke noget, men det passer nok meget godt til smag og behag.

Bunden er dejlig blød og fugtig, og remoncen smager godt igennem, men på minussiden var der efter nogle af smagernes mening for meget dej i forhold til mængden af fyld.

For at understrege den individuelle smag af ‘perfekt brunsviger’ var der nogle, der havde Døckerslund-bageren brunsviger helt i top, mens andre havde den langt nede på listen.

Brunsviger fra Wienerbageriet Døckerslund.

Kvickly på Skibhusvej

Flere har anbefalet os at prøve brunsvigeren fra bageren i Kvickly på Skibhusvej, så dér måtte vi også forbi. Det fortrød vi ikke.

Vores vurdering
Kagen ser dejlig crunchy ud med lækkert krystalliseret farinfyld. At bunden ser lidt tør ud, bliver så rigeligt opvejet af, at den er dejlig blød og nærmest saftig i munden. Farinfyldet lever op til sit crunchy look, og under skorpen finder man et blødt lag perfekt karamelliseret farinmasse.

Alt i alt har brunsvigeren fra Kvickly på Skibhusvej efter vores mening en perfekt balance mellem dej og farinfyld, og alle var enige om, at den var værd at køre langt efter.

Brunsviger fra bageren i Kvickly på Skibhusvej.

Wendorff

Hos Wendorff kan man som regel regne med, at bagværket er i orden. Men kan de også finde ud af at lave brunsviger?

Vores vurdering
Kagen ser fugtig og indbydende ud med en tynd bund og godt med fyld. Fordelingen af farinfyldet er jævnt fordelt, og på grund af den tynde bund smager fyldet meget igennem – dem med hang til mindre remonce mente, at det næsten smagte for meget igennem.

Den tynde bund betyder desuden, at kagen er nem at komme igennem, og her på redaktionen var vi alt i alt godt tilfredse med Wendorffs brunsviger, som havde en god smag med noter af lakrids.

Brunsviger fra Wendorff.

Tankens Bageri i Stige

På Stigevej 236 ligger Tankens Bageri, og hvis man ikke lige ved det, så opdager man ikke, at der ligger en bager gemt i tankstationen i Stige. Det er ærgerligt, for Tankens Bageri bager efter vores vurdering en helt fantastisk brunsviger.

Vores vurdering
For det første ser kagen lækker, snasket og enormt indbydende ud. Efter vores – og i øvrigt mange andre odenseaneres – er forholdet mellem farinfyld og dej tæt på perfekt. Dejen er lækker fugtig, og sukkeret i farinfyldet er godt kogt ud.

Vores smagere gav dommen “genial smag af brun og sviger – føles om fløjl på tungen,” og alle på redaktionen var imponeret over ‘tankens brunsviger’.

Tanken i Stige.

Brunsviger fra Tankens Bageri.

Rise’s Brød

I Hunderupkvarteret finder du Rise’s Brød. Vi har hørt meget godt om bageriet, så selvfølgelig skulle deres brunsviger også med i vores test.

Vores vurdering
Mange af vores smagere var enige om, at kagen fra Rise’s så lidt kedelig og tør ud, men det hjalp meget at sætte tænderne i den. For trods udseendet er både dej og farinfyld udemærket både i fordeling og konsistens, og brunsvigeren efterlod et langt bedre sidste end første indtryk.

Brunsviger fra Rise’s Brød.

Kornbageren

Kornbageren har en beskeden adresse og er en lille, hyggelig bager. Og deres brunsviger er lige så charmerende som bageriet.

Vores vurdering
Kagen ligner en rigtig brunsviger, som mor laver den. Det er altid positivt. Nok oplevede nogle af os en lidt tør bund, men den opleves overraskende luftig, og farinfyldet – der efter nogles smag var lidt for tyndt – smager godt og er fint krystalliseret.

Brunsviger fra Kornbageren.

 

Conditoriet Hauges Plads

På Middelfartvej finder du Conditoriet Hauges Plads, som er Bolbros lokale bager. Bagerens gode ry er nået ind til os på redaktionen, og derfor skal vi også prøve deres brunsviger.

Vores vurdering
Kagen ser dejligt snasket ud. Flere steder er farinfyldet dog tyndt og så gennemsigtigt, at det blotter den glatte dej nedenunder. Det trak ned hos nogle af smagerne.

Selvom farinlaget er lidt tyndt (efter nogles smag), er dejen dejligt fugtig og luftig, og alt i alt smager Bolbros bidrag til brunsvigertesten rigtig udmærket, selv om nogle savner lidt tykkere farinfyld.

Brunsviger fra Conditoriet Hauges Plads.

 

Tanken og Kvickly – og andre gode brunsvigere på Fyn

Efter at have spist os gennem syv af Odenses bedste brunsvigere – og trods uenigheder – er vores dom ganske klar: Vores favorit-brunsvigere i Odense fås på Tankens Bageri i Stige og i Kvickly på Skibhusvej.

Disse to brunsvigere har det hele – efter vores smag – og kommer nok til at give anledning til et par køreture i fremtiden.

I vores jagt på Odenses bedste brunsviger løb vi også ind i en del anbefalinger til gode brunsvigere uden for Odense, og de varme anbefalinger vil vi her fra MigogOdense skynde os at give videre. Det drejer sig blandt andet om:

  • Bentes Bageri i Ryslinge
  • Stub’s Bageri i Langeskov
  • Vesterport Bageri i Faaborg
  • Vissenbjerg Bageri

Hvilken kage skal vi teste næste gang?

ArtWeek 2018: Bryggeriet Flakhaven lancerer kunst-øl

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: Bryggeriet Flakhaven
Foto: Bryggeriet Flakhaven

Lørdag 28. juli indledes den ugelange kunstfestival ArtWeek 2018, som finder sted i DOK5000. Men det handler ikke kun om traditionel kunst som skulpturer, malerier og den slags.

I år er der nemlig også brygget en helt særlig ArtWeek-øl, som sælges i en begrænset periode i forbindelse med festivalen.

Det er brygmester Peter Schrøder fra Bryggeriet Flakhaven, der står bag øllen, der med brygmesterens egne ord er ”en fyldig, ravfarvet øl med en sød malt-profil med en alkoholprocent på cirka 5 procent.”

Selvom det er første gang, at der laves en særlig ArtWeek-øl, så mener Peter Schrøder, at det lå lige til højrebenet at lave en øl i forbindelse med ArtWeek.

”Vi vil gerne støtte op om kunst og kultur og på den her måde, kan vi vise vores håndværk og kunst,” siger Peter Schrøder.

Der er i første omgang brygget 1000 liter ArtWeek-øl, men Peter Schrøder understreger, at der sagtens kan laves mere ArtWeek-øl, hvis den bliver en succes.

Ølsmagning på åen

ArtWeek-øllen sælges selvfølgelig ved Bryggeriet Flakhaven, men den er også sat i salg hos blandt andet Gorm’s, First Hotel Grand, Arkaden Food Market, Storms Pakhus og hos H.J. Hansen Vin.

Men du kan også smage den i mere kunstneriske rammer. Som en del af ArtWeek 2018 arrangeres der fredag 3. august en helt særlig ølsmagning på Odense Å i samarbejde med Odense Aafart.

Her kan du smage ArtWeek-øllen og flere andre øl fra Bryggeriet Flakhaven samtidig med, at du underholdes med livemusik og kunstfortællinger. Udover Peter Schrøders præsentation af øllen, så vil kunstner Michael Sasserson fortælle om sin kunst.

Foto: Odense Aafart.

Efter denne særlige ølsmagning inklusiv livemusik og kunst er der mulighed for at nyde en særlig ArtWeek-platte på Flakhaven.

Hele herligheden koster 595 kr. inkl. et meget flot Eventyrligt Øl Glas, og vil du kun deltage i selve øl-smagningen på åen, koster det 295 kr. Du kan købe billet til ølsmagning på åen her.

Under ArtWeek-ugen kan du også opleve kunsten helt tæt på. Der er blandt andet croquis tegning med nøgenmodeller, stenhugger-workshop og spændende foredrag. Læs mere om ArtWeek 2018 her

Unikt tiltag: Gloove donerer 75 % af overskuddet til gode formål

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

VI har før skrevet om det danske firma Gloove, der tilbyder alternativ flyttehjælp til en pris, der er 60-70 procent billigere end traditionelle flyttemænd. Du kan læse den historie her.

“Odense har taget rigtig godt imod konceptet, og væksten i byen har været rigtig fin. Det er skønt, at folk har fået øjnene op for, at flytning kan gøres på en ny, smartere og billigere måde,” fortæller Andreas Zacho, stifter af Gloove.

Og nu er Gloove så klar med en endnu en vild nyhed. Den deleøkonomiske platform har nemlig besluttet sig for, hvert år at donere 75% af deres overskud til almennyttige formål.

Virksomheder skal tage et ansvar

Donationerne vil primært gå til miljøinitiativer og lokalt foreningsliv i eksempelvis Odense.

“Det var Storm P. der sagde: ‘Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det’. Det samme kan siges om mange virksomheders holdning og handling til deres social ansvar. Beslutningen er taget, fordi vi mener, at virksomheder skal gå forrest og tage et større ansvar for samfundet og ikke mindst miljøet,” siger Andreas Zacho.

Gloove er i forvejen baseret på en fællesskabstanke om at hjælpe hinanden. Når du skal flytte, kan du gennem platformen på Gloove.dk bestille studerende til at hjælpe med at bære. Prisen er 225 kr. timen pr. studerende.

Mere end penge

I to år har Gloove arbejdet på at give danskerne et billigt og socialt alternativ til deres flytning. Men for seks måneder siden trådte Andreas Zachos partner ud af virksomheden, og siden har Andreas arbejdet på, at bevæge virksomheden i en anden retning.

”Iværksætteri er hårdt arbejde, og jeg gerne arbejde for et mål, der er større end blot at tjene penge. Jeg vil gerne være med til at forbedre samfundet og miljøet. Jeg mener, at dette initiativ kan give en unik mulighed for, at vi som folk kan hjælpe hinanden og forbedre lokalsamfundene på tværs af landet og forhåbentlig på tværs af landegrænserne i takt med, at virksomheden vokser,” siger Andreas Zacho.

Lokale initiativer er vejen frem

Så vidt Andreas ved, er Gloove den eneste deleøkonomiske platform i verden, der nu indfører dette tiltag.

”Vi har som dele-økonomisk platform en masse muligheder, som traditionelle virksomheder ikke har, og det mener vi, skal udnyttes rigtigt. Derfor har vi besluttet, at bruge vores virksomhed til at arbejde mod en bæredygtig fremtid for hele samfundet,” siger Andreas Zacho.

Det er især miljøet og lokale initiativer, der lægger Andreas Zachos hjerte nær. Han mener kun, at det er gennem lokale initiativer, hvor mennesker engagerer sig direkte, at vi kan opnå en større forandring.

”Miljøet kræver al vores opmærksomhed, og den bedste måde at gøre det konkret på er ved, at vi begynder med os selv. Der er mange af de mindre foreninger og udviklingsprojekter rundt om i landet, der har et kæmpe potentiale for at skabe den nødvendige forandring, hvis de blot får lidt hjælp med på vejen,” afslutter Andreas Zacho.

Donationerne vil ikke kun blive givet som direkte støtte, men også som eksempelvis vejledning, økonomistyring eller revisorhjælp.

Bas Under Byens Bro: Ny bas-festival indtager Odense

Skrevet af: Jens Erik Møller
Bas Under Buen har tidligere gæstet Odense. I 2018 bliver det afløst af den nye bas-fetival Bas Under Byens Bro. Arkivfoto
Bas Under Buen har tidligere gæstet Odense. I 2018 bliver det afløst af den nye bas-fetival Bas Under Byens Bro. Arkivfoto

De sidste tre år har Odense haft fornøjelsen af et besøg af endags-festivalen Bas Under Buen forskellige steder i byen. Men efter at den mistede en del af sin økonomiske støtte blev 2018-udgaven i Odense aflyst tidligere på året. Dermed afholdes Bas Under Buen nu kun på Frederiksberg og i Aarhus.

Men det betyder langt fra, at det er slut med bas-tung folkefest i Odense, for i kølvandet på aflysningen af Bas Under Buen er et nyt initiativ – Bas Under Byens Bro – sat i søen.

Fredag 20. juli fra kl. 15 til 23 bliver området ved Byens Bro på Østre Stationsvej, derfor omdannet til en festivalplads med otte timers musikalsk underholdning i velkendte bas-genrer som reggae, dubstep, dub, Ggarage, grime, trap, drum & bass.

Line up med nyt talent og erfarne kræfter

Og der bliver noget for enhver bas-smag, da publikum kan blandt andet kan opleve artister som ZOOKEEPERS, DJ Ras Kjærbo, Amin Safari, Black Daniels, Jesus Kristus Lydsystem, Mass F, Dieko / Daniel Møller, Skøtt & Tams, LHT Sound og TRAUZERS. Der er således både nye talenter og erfarne kræfter inden for bas-musikken.

Arrangementet er gratis, men arrangørerne bag opfordrer publikum til at købe mad og drikke på festivalpladsen, og på den måde sikre et økonomisk grundlag for en bas-festival de kommende år. Musikhuset Posten leverer kolde drikkevarer, mens den populære foodtruck Falafelhuset serverer mad til festivalens gæster.

Du kan læse mere om Bas Under Byens Bro her

Sushikursus hos Arkaden: Lær at lave den perfekte rulle

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: Bar Ramen
Foto: Bar Ramen

Elsker du sushi, så skal du læse med her – for nu kan du selv lære at lave de lækreste sushistykker.

Søndag 5. august kl. 10 afholder Arkaden Food Marked nemlig sushikursus, hvor Andreas fra Arkadens japanske gadekøkken, Bar Ramen, viser, hvordan du ruller den perfekte sushirulle, mens han fortæller om sushiens historie.

På kurset vil Andreas lære deltagerne den svære kunst at koge ris, så de er helt perfekte, hvordan man skærer fisk til forskellige typer af sushiruller samt hvordan sushi anrettes efterfølgende.

Når du og de andre deltagere har kogt ris, skåret fisk og rullet sushi, så er der fællesmiddag med sushi og den japanske øl Sapporo – og som en ekstra bonus, så præmieres de flotteste sushiruller med to gavekort á 250 kr.

Læs mere om Arkadens sushikursus her, hvor du også kan købe billet.

Prisen for at deltage i sushikurset er 399 kr.

Sommerteater ved Odense Slot: Fransk komedieklassiker i nye klæ’r

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: Teatret Slotsgården
Foto: Teatret Slotsgården

Det er efterhånden blevet en fast sommertradition med teater i den gamle slotsgård ved Odense Slot i Kongens Have. Således også i år, hvor Teatret Slotsgården fortolker den klassiske Moliére-komedie Scapins Rævestreger.

Og selvom komedien er skrevet helt tilbage i 1671, har den stadig relevans i dag, mener leder af Teatret Slotsgården, Jacob Moth-Poulsen.

“Hvis man spillede det som dengang, hvor det blev skrevet, og bare genskabte noget, så har det ingen relevans. Så er det en slags museumsteater. Men når man læser Moliére, er der en eviggyldig tematik. Og med nyuddannede skuespillere med fingerne på pulsen, så skaber vi noget nyt,” siger Jacob Moth-Poulsen, og fortsætter:

“Vi spiller ikke i historiske kostumer eller bruger parykker, og vi har flyttet handlingen fra Napoli til en hønsegård med dragkostumer og hønsekostumer. Men fordi hans stykker er  mesterværker, så er det genkendeligt også i dag.”

Derfor er publikum, ifølge Jacob Moth-Poulsen, garanteret en helt unik, crazy og moderne teateroplevelse.

Moderne, crazy og ungt teater

Grundfilosofien bag Teatret Slotsgården er da også at lave sommerteater under åben himmel på nye måder, som bevæger sig væk fra de klassiske en-til-en komedier og lystspil, som præger langt de fleste sommerteatre og friluftsscener.

“Vi vil gerne lave noget, som er der, hvor teaterscenen er ligenu. Det skal være en crazy og inkluderende oplevelse, så publikum får en eksklusiv oplevelse,” siger Jacob Moth-Poulsen.

Derfor er omgivelserne i den gamle slotsgård, hvor der er plads til 150 publikummer også helt perfekt, mener teaterlederen, der også var med til at starte Teatret Slotsgården tilbage i 2012..

“Vi ønsker at gøre teateroplevelsen mere nærværende, så alle kan se selv det mindste, der sker på scenen.”

Teatret Slotsgården er da også netop kendt for sine nyfortolkninger det klassiske teaterrepertoire. Det har hvert eneste år siden 2013 underholdt odenseanerne med komedier af franske Moliére – deriblandt Don Juan og Den Indbildte Syge – og i år er det så klassikeren Scapins Rævestreger’s tur til at komme på plakaten.

Scapins Rævestreger har premiere 21. juli og spiller frem til 18. august i slotsgården ved Odense Slot – dog med en enkelt afstikker til Aalborg, hvor stykket kan opleves i dagene 25. juli til 29. juli på amfiscenen i haven bag Kunsten.

Du kan købe billet til Scapins Rævestreger her.