Testen der kan splitte Odense: Hvem laver byens bedste brunsviger?

Skrevet af: Redaktionen

Brunner, brånsvi’er, bronsvir’ eller brunsviger.

Ja, kært barn har mange navne, men selvom der er uenighed om navnet, så er der vist bred fynsk enighed om, at den smørfyldte farinkage er højt elsket.

Men hvor tager du hen, når du skal have den perfekte brunsviger? Og hvor synes vi på MigogOdense, at Odenses bedste brunsvigere bliver bagt?

Vi har spurgt rundt, fået en masse gode forslag, og så har vi smagt på nogle af Odenses angiveligt bedste brunsvigere.

Vi er med på, at “den gode brunsviger” er et meget individuelt spørgsmål. Der er forskel på, hvordan man vil have remoncen, det er vidt forskelligt, hvor højt man vægter bunden – og hvordan man vil have den – og så har vi også taget parametre som udseende og samlet oplevelse med i vores vurdering. Og her på redaktionen endte vi med at være ret enige.

Efter forskellige input endte vi med at smage på brunsvigere fra:

  • Wienerbageriet Døckerslund
  • Kvickly på Skibhusvej
  • Wendorff
  • Tankens Bageri i Stige
  • Rise’s Brød
  • Kornbageren
  • Conditoriet Hauges Plads

Og herunder kan du læse vores vurdering. Måske er du dybt uenig, måske synes du det samme som os, og måske giver det dig bare lyst til at smage ‘brånneren’ fra alle bagerierne.

Wienerbageriet Døckerslund

På Skibhusvej 179 finder du Wienerbageriet Døckerslund. Bageren er særdeles vellidt i Skibhuskvarteret og trækker tit lange køer ud på fortovet, men kan de nu også lave brunsviger?

Vores vurdering
Kagen ligner en brunsviger, som man selv kan bage den – og det er positivt. Nogle steder er der meget fyld, andre steder er der næsten ikke noget, men det passer nok meget godt til smag og behag.

Bunden er dejlig blød og fugtig, og remoncen smager godt igennem, men på minussiden var der efter nogle af smagernes mening for meget dej i forhold til mængden af fyld.

For at understrege den individuelle smag af ‘perfekt brunsviger’ var der nogle, der havde Døckerslund-bageren brunsviger helt i top, mens andre havde den langt nede på listen.

Brunsviger fra Wienerbageriet Døckerslund.

Kvickly på Skibhusvej

Flere har anbefalet os at prøve brunsvigeren fra bageren i Kvickly på Skibhusvej, så dér måtte vi også forbi. Det fortrød vi ikke.

Vores vurdering
Kagen ser dejlig crunchy ud med lækkert krystalliseret farinfyld. At bunden ser lidt tør ud, bliver så rigeligt opvejet af, at den er dejlig blød og nærmest saftig i munden. Farinfyldet lever op til sit crunchy look, og under skorpen finder man et blødt lag perfekt karamelliseret farinmasse.

Alt i alt har brunsvigeren fra Kvickly på Skibhusvej efter vores mening en perfekt balance mellem dej og farinfyld, og alle var enige om, at den var værd at køre langt efter.

Brunsviger fra bageren i Kvickly på Skibhusvej.

Wendorff

Hos Wendorff kan man som regel regne med, at bagværket er i orden. Men kan de også finde ud af at lave brunsviger?

Vores vurdering
Kagen ser fugtig og indbydende ud med en tynd bund og godt med fyld. Fordelingen af farinfyldet er jævnt fordelt, og på grund af den tynde bund smager fyldet meget igennem – dem med hang til mindre remonce mente, at det næsten smagte for meget igennem.

Den tynde bund betyder desuden, at kagen er nem at komme igennem, og her på redaktionen var vi alt i alt godt tilfredse med Wendorffs brunsviger, som havde en god smag med noter af lakrids.

Brunsviger fra Wendorff.

Tankens Bageri i Stige

På Stigevej 236 ligger Tankens Bageri, og hvis man ikke lige ved det, så opdager man ikke, at der ligger en bager gemt i tankstationen i Stige. Det er ærgerligt, for Tankens Bageri bager efter vores vurdering en helt fantastisk brunsviger.

Vores vurdering
For det første ser kagen lækker, snasket og enormt indbydende ud. Efter vores – og i øvrigt mange andre odenseaneres – er forholdet mellem farinfyld og dej tæt på perfekt. Dejen er lækker fugtig, og sukkeret i farinfyldet er godt kogt ud.

Vores smagere gav dommen “genial smag af brun og sviger – føles om fløjl på tungen,” og alle på redaktionen var imponeret over ‘tankens brunsviger’.

Tanken i Stige.

Brunsviger fra Tankens Bageri.

Rise’s Brød

I Hunderupkvarteret finder du Rise’s Brød. Vi har hørt meget godt om bageriet, så selvfølgelig skulle deres brunsviger også med i vores test.

Vores vurdering
Mange af vores smagere var enige om, at kagen fra Rise’s så lidt kedelig og tør ud, men det hjalp meget at sætte tænderne i den. For trods udseendet er både dej og farinfyld udemærket både i fordeling og konsistens, og brunsvigeren efterlod et langt bedre sidste end første indtryk.

Brunsviger fra Rise’s Brød.

Kornbageren

Kornbageren har en beskeden adresse og er en lille, hyggelig bager. Og deres brunsviger er lige så charmerende som bageriet.

Vores vurdering
Kagen ligner en rigtig brunsviger, som mor laver den. Det er altid positivt. Nok oplevede nogle af os en lidt tør bund, men den opleves overraskende luftig, og farinfyldet – der efter nogles smag var lidt for tyndt – smager godt og er fint krystalliseret.

Brunsviger fra Kornbageren.

 

Conditoriet Hauges Plads

På Middelfartvej finder du Conditoriet Hauges Plads, som er Bolbros lokale bager. Bagerens gode ry er nået ind til os på redaktionen, og derfor skal vi også prøve deres brunsviger.

Vores vurdering
Kagen ser dejligt snasket ud. Flere steder er farinfyldet dog tyndt og så gennemsigtigt, at det blotter den glatte dej nedenunder. Det trak ned hos nogle af smagerne.

Selvom farinlaget er lidt tyndt (efter nogles smag), er dejen dejligt fugtig og luftig, og alt i alt smager Bolbros bidrag til brunsvigertesten rigtig udmærket, selv om nogle savner lidt tykkere farinfyld.

Brunsviger fra Conditoriet Hauges Plads.

 

Tanken og Kvickly – og andre gode brunsvigere på Fyn

Efter at have spist os gennem syv af Odenses bedste brunsvigere – og trods uenigheder – er vores dom ganske klar: Vores favorit-brunsvigere i Odense fås på Tankens Bageri i Stige og i Kvickly på Skibhusvej.

Disse to brunsvigere har det hele – efter vores smag – og kommer nok til at give anledning til et par køreture i fremtiden.

I vores jagt på Odenses bedste brunsviger løb vi også ind i en del anbefalinger til gode brunsvigere uden for Odense, og de varme anbefalinger vil vi her fra MigogOdense skynde os at give videre. Det drejer sig blandt andet om:

  • Bentes Bageri i Ryslinge
  • Stub’s Bageri i Langeskov
  • Vesterport Bageri i Faaborg
  • Vissenbjerg Bageri

Hvilken kage skal vi teste næste gang?

Jesper Buchs pølsegryde slår pizza: Her er børnefamiliernes yndlingsretter

Skrevet af: Redaktionen

De fleste kender Jesper Buch som den benhårde superiværksætter fra Løvens Hule på DR 1 og ikke mindst som stifter af JustEat, der gjorde ham til mangemillionær.

Men de færreste ved, at rigmanden også er en legende ved spisebordet hos tusindvis af børnefamilier.

Jesper Buchs opskrift på hjemmelavet pølsegryde slår nemlig pizza, burger og boller i karry med flere længder på top ti-listen over de mest populære retter hos danske børnefamilier.

Listen er opgjort af Mambeno, der er Danmarks mest populære madplans- og opskrift app til børnefamilier.

Hos Mambeno forsøger man også at målrette deres app mod Odense, hvor man  kan se, hvad der hitter her i det fynske.

“Vi er glade for at se, at vi også har god aktivitet i Odense, som også i sig selv rykker på madfronten i byen.

Men når man ikke lige er ude og spise på en af de gode Odense-restauranter, så er det meget rart at have nogle simple og gode opskrifter at falde tilbage på.

Det hjælper Mambeno med,” siger Morten Resen, der er medejer af Mambeno, til MigogOdense.

Ingen pizza eller bolognese i top ti

På Mambenos Top ti Jesper Buchs pølsegryde nemlig nummer fire på listen over de mest populære opskrifter – og hverken pizza, boller i karry eller spaghetti bolognese er at finde på top ti.

1. Kyllingetærte med spinat
2. Spaghetti i fad med oksekød og grønt
3. Sammenkogt ret med kylling
4. Jesper Buchs berømte pølsegryde
5. Grøntsagslasagne
6. Gratineret kylling i fad
7. Paprikagryde med kylling
8. One pot pasta med pølser og grøntsager
9. Stegte nudler med kylling og sesam
10. Pasta med rejer i tomatsauce

Morten Resen: Jesper er en glimrende kok!

Opskriften på Jesper Buchs pølsegryde kom på madplanen hos Mambeno, da GoLittle app-stifteren Morten Resen besøgte den kendte erhvervsmand i Spanien.

Mambeno er ejet af GoLittle, som Jesper Buch blandt andet har investeret i.

“Jesper er jo mager som en ræv i parringstid. Så at han var en glimrende kok og kunne røre en pølsegryde med bacon og masser af fløde sammen på rekordtid kom som en ret stor overraskelse.

Men selvom opskriften er simpel, smager den fuldkommen fantastisk!

Vores egne unger elsker den, og det samme gør tusindvis af andre familier, har det vist sig,” siger Morten Resen.

Hent opskriften på pølsegryden gratis

Opskriften kan hentes gratis på mambeno.dk/jesper eller i Mambenos app i App Store. Og selvom Jesper Buch mener, at retten kræver masser af piskefløde, kan den (trods alt) også laves i en lidt mere fedtfattig udgave.

Listen er udarbejdet i perioden 1. oktober 2016 – 1. oktober 2018 og tager udgangspunkt i flere end 2 millioner besøg på mambeno.dk.

Unik spiseoplevelse: Kæmpe navne laver gourmetaften på Hotel Grand

Skrevet af: Simone Vestergaard

First Hotel Grand inviterer til en unik vin- og madoplevelse i hjertet af Odense, når Winemakers Dinner finder sted d. 25. oktober fra kl. 18-22.30. 

På denne aften går mad og vin op i en højere enhed, når Løgismose med det kendte vinhus Domaine Michelot og kokken Per Hallundbæk byder indenfor til en unik gourmetaften.

Per Hallundbæk har over 30 års erfaring fra restaurant- og hotelbranchen, både som kok, souschef, køkkenchef og direktør.

Han har tidligere ført Falsled Kro op som Fyns største bejler til en Michelin-stjerne.

På aftenen vil den erfarne kok servere en skøn fem retters menu med nyfortolkning af klassikere fra Bourgogne, til vinene fra Domaine Michelot.

Gæster for første gang Danmark

Nicolas Mestre fra Domaine Michelot gæster for første gang Danmark, og med sig har han årets høst fra 2016 årgangen, samt ældre udvalgte vine fra familiens historiske domaine i en af Bourgognes fineste hvidvinskommuner.

Løgismose har længe haft et godt samarbejde med Domaine Michelot – et samarbejde, der faktisk startede for præcis 20 år siden.

“Det er første gang i mange år, at vi har besøg af Domaine Michelot.

Det er et mindre vinhus drevet af familien selv, så det er ikke så ofte, de besøger Danmark.

Domaine Michelot er meget specielt.

Det er jo en hjørnesten i Løgismoses sortiment, og et vinhus der har været med i rigtig mange år – og som vi har et rigtig godt og nært forhold til.

Derudover laver de vine på et utroligt højt niveau.” fortæller Remi Sahner, salgschef hos Løgismose.

Et arrangement udover det sædvanlige

Det er første gang at denne konstellation er blevet en realitet, og Remi Sahner er meget glad for at kunne give de kommende gæster en helhedsoplevelse udover det sædvanlige.

“Med dette arrangement har vi fået muligheden for at lave en perfekt aften med kombinationen af vinhuset og Per – som også er en gammel kending af Løgismose.

Så gæsterne kan godt forvente en aften med god vin og mad på højt niveau, i fantastiske rammer.” fortæller Remi og afslutter:

“Det er en af de helt specielle aftener på året, og en aften vi glæder os rigtig meget til.”

Aftenens menu er:
– Syltet pighvar med persillecreme og små porrer
– Torsk med snegle ragout, peberbacon og bagt fennikel
– Kanin med sennepcreme og glaskål
– Gratineret and fra Dombes ”Bourguignon” med nye løg og karl johan aroma
– Brie de Meaux med brioche, salater og trøffelvinaigrette

Det får du:
– Kir Royale & Snacks
– 5 retters menu med tilhørende vine
– Kaffe & sødt
– Vand under middagen

Pris pr. person 995 kr. (ekskl. booking gebyr på 25 kr.)

Læs mere og køb din billet til arrangementet her.

Kan et tog hedde Brunneren? Odense griner af de skøreste forslag til Letbanen

Skrevet af: Redaktionen
Foto: Letbane Odense
Foto: Letbane Odense

“Du skal bare tage Brunneren i retning mod Hjallese.”

Forestil dig den sætning, hvis en dansk turist kommer til Odense og skal en tur med Letbanen.

Det kan meget vel blive virkelighed, når Letbanen står færdig om nogle år.

Lige nu er der en afstemning i gang om, hvad de 16 forskellige Letbane-vogne skal hedde.

En af de helt store favoritter er nemlig “Brunneren” med reference til vores elskede nationalret – Brunsvigeren.

Ikke desto mindre kan der også refereres til andet, hvis man tænker lidt latrinært.

Vi har taget et kig på, hvad der især på sociale medier som Facebook diskuteres på navnene, og her er vores bud på de mærkeligste/skøreste/sjoveste navneforslag til Letbanen.

Sjoveste forslag

Det hele skal kunne sammensættes efter sætningen;

At rejse er at…

BRUNNEREN (at rejse er…lige så godt som brunsvigeren)

FODFÆSTET (at rejse er…at miste fodfæstet)

SOLNEDGANGEN (at rejse er…at se solnedgangen nye steder)

SMAGEN (at rejse er…at smage på verden)

PERSPEKTIVET (at rejse er…at forny sit perspektiv)

UNDRINGEN (at rejse er…at undre sig)

SINDET (at rejse er…at flytte sit sind)

KOMMENTARER PÅ Odense Letbanes Facebook-side

Nu skal der stemmes

Hele Odense fik mulighed for at byde ind med mulige navne, og de er nu blevet evalueret og udvalgt.

Nu skal der så stemmes på de bedste bud, så man kan indsnævre det til 16 letbanevogne.

“I har hjulpet med at finde et samlende tema og en liste med konkrete navneforslag. Her i tredje fase er dine krydser afgørende – Odenses letbanetog får de 16 navne med flest stemmer.

Stem ved at udfylde stemmesedlen herunder med højst 5 krydser,” skriver Odense Letbane.

Der trækkes lod om gavekort på 3000 kr. til ODEON.

Deadline er 24. oktober.

Du kan stemme og se alle navne-forslagene her