Testen der kan splitte Odense: Hvem laver byens bedste brunsviger?
Brunner, brånsvi’er, bronsvir’ eller brunsviger.
Ja, kært barn har mange navne, men selvom der er uenighed om navnet, så er der vist bred fynsk enighed om, at den smørfyldte farinkage er højt elsket.
Men hvor tager du hen, når du skal have den perfekte brunsviger? Og hvor synes vi på MigogOdense, at Odenses bedste brunsvigere bliver bagt?
Vi har spurgt rundt, fået en masse gode forslag, og så har vi smagt på nogle af Odenses angiveligt bedste brunsvigere.
Vi er med på, at “den gode brunsviger” er et meget individuelt spørgsmål. Der er forskel på, hvordan man vil have remoncen, det er vidt forskelligt, hvor højt man vægter bunden – og hvordan man vil have den – og så har vi også taget parametre som udseende og samlet oplevelse med i vores vurdering. Og her på redaktionen endte vi med at være ret enige.
Efter forskellige input endte vi med at smage på brunsvigere fra:
- Wienerbageriet Døckerslund
- Kvickly på Skibhusvej
- Wendorff
- Tankens Bageri i Stige
- Rise’s Brød
- Kornbageren
- Conditoriet Hauges Plads
Og herunder kan du læse vores vurdering. Måske er du dybt uenig, måske synes du det samme som os, og måske giver det dig bare lyst til at smage ‘brånneren’ fra alle bagerierne.
Wienerbageriet Døckerslund
På Skibhusvej 179 finder du Wienerbageriet Døckerslund. Bageren er særdeles vellidt i Skibhuskvarteret og trækker tit lange køer ud på fortovet, men kan de nu også lave brunsviger?
Vores vurdering
Kagen ligner en brunsviger, som man selv kan bage den – og det er positivt. Nogle steder er der meget fyld, andre steder er der næsten ikke noget, men det passer nok meget godt til smag og behag.
Bunden er dejlig blød og fugtig, og remoncen smager godt igennem, men på minussiden var der efter nogle af smagernes mening for meget dej i forhold til mængden af fyld.
For at understrege den individuelle smag af ‘perfekt brunsviger’ var der nogle, der havde Døckerslund-bageren brunsviger helt i top, mens andre havde den langt nede på listen.
Kvickly på Skibhusvej
Flere har anbefalet os at prøve brunsvigeren fra bageren i Kvickly på Skibhusvej, så dér måtte vi også forbi. Det fortrød vi ikke.
Vores vurdering
Kagen ser dejlig crunchy ud med lækkert krystalliseret farinfyld. At bunden ser lidt tør ud, bliver så rigeligt opvejet af, at den er dejlig blød og nærmest saftig i munden. Farinfyldet lever op til sit crunchy look, og under skorpen finder man et blødt lag perfekt karamelliseret farinmasse.
Alt i alt har brunsvigeren fra Kvickly på Skibhusvej efter vores mening en perfekt balance mellem dej og farinfyld, og alle var enige om, at den var værd at køre langt efter.
Wendorff
Hos Wendorff kan man som regel regne med, at bagværket er i orden. Men kan de også finde ud af at lave brunsviger?
Vores vurdering
Kagen ser fugtig og indbydende ud med en tynd bund og godt med fyld. Fordelingen af farinfyldet er jævnt fordelt, og på grund af den tynde bund smager fyldet meget igennem – dem med hang til mindre remonce mente, at det næsten smagte for meget igennem.
Den tynde bund betyder desuden, at kagen er nem at komme igennem, og her på redaktionen var vi alt i alt godt tilfredse med Wendorffs brunsviger, som havde en god smag med noter af lakrids.
Tankens Bageri i Stige
På Stigevej 236 ligger Tankens Bageri, og hvis man ikke lige ved det, så opdager man ikke, at der ligger en bager gemt i tankstationen i Stige. Det er ærgerligt, for Tankens Bageri bager efter vores vurdering en helt fantastisk brunsviger.
Vores vurdering
For det første ser kagen lækker, snasket og enormt indbydende ud. Efter vores – og i øvrigt mange andre odenseaneres – er forholdet mellem farinfyld og dej tæt på perfekt. Dejen er lækker fugtig, og sukkeret i farinfyldet er godt kogt ud.
Vores smagere gav dommen “genial smag af brun og sviger – føles om fløjl på tungen,” og alle på redaktionen var imponeret over ‘tankens brunsviger’.
Brunsviger fra Tankens Bageri.
Rise’s Brød
I Hunderupkvarteret finder du Rise’s Brød. Vi har hørt meget godt om bageriet, så selvfølgelig skulle deres brunsviger også med i vores test.
Vores vurdering
Mange af vores smagere var enige om, at kagen fra Rise’s så lidt kedelig og tør ud, men det hjalp meget at sætte tænderne i den. For trods udseendet er både dej og farinfyld udemærket både i fordeling og konsistens, og brunsvigeren efterlod et langt bedre sidste end første indtryk.
Kornbageren
Kornbageren har en beskeden adresse og er en lille, hyggelig bager. Og deres brunsviger er lige så charmerende som bageriet.
Vores vurdering
Kagen ligner en rigtig brunsviger, som mor laver den. Det er altid positivt. Nok oplevede nogle af os en lidt tør bund, men den opleves overraskende luftig, og farinfyldet – der efter nogles smag var lidt for tyndt – smager godt og er fint krystalliseret.
Conditoriet Hauges Plads
På Middelfartvej finder du Conditoriet Hauges Plads, som er Bolbros lokale bager. Bagerens gode ry er nået ind til os på redaktionen, og derfor skal vi også prøve deres brunsviger.
Vores vurdering
Kagen ser dejligt snasket ud. Flere steder er farinfyldet dog tyndt og så gennemsigtigt, at det blotter den glatte dej nedenunder. Det trak ned hos nogle af smagerne.
Selvom farinlaget er lidt tyndt (efter nogles smag), er dejen dejligt fugtig og luftig, og alt i alt smager Bolbros bidrag til brunsvigertesten rigtig udmærket, selv om nogle savner lidt tykkere farinfyld.
Tanken og Kvickly – og andre gode brunsvigere på Fyn
Efter at have spist os gennem syv af Odenses bedste brunsvigere – og trods uenigheder – er vores dom ganske klar: Vores favorit-brunsvigere i Odense fås på Tankens Bageri i Stige og i Kvickly på Skibhusvej.
Disse to brunsvigere har det hele – efter vores smag – og kommer nok til at give anledning til et par køreture i fremtiden.
I vores jagt på Odenses bedste brunsviger løb vi også ind i en del anbefalinger til gode brunsvigere uden for Odense, og de varme anbefalinger vil vi her fra MigogOdense skynde os at give videre. Det drejer sig blandt andet om:
- Bentes Bageri i Ryslinge
- Stub’s Bageri i Langeskov
- Vesterport Bageri i Faaborg
- Vissenbjerg Bageri
Hvilken kage skal vi teste næste gang?