ANNONCE
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

To moderne typer hækplanter du bør overveje til haven

Af Annoncør

Der findes mange forskellige hækplanter man kan plante i haven herhjemme. Fra de velkendte klassikere som liguster, til de mere sjældne alternativer. I denne artikel har vi valgt to typer hækplanter du måske ikke var klar over er velegnede til det danske klima, er forholdsvis billige, og samtidig opfylder alle krav vi har om hækken.

Så hvis du er på udkig efter populære og moderne hæk til haven kan du altså med fordel læse videre! 

Portugisisk Laurbær Hæk

Portugisisk laurbær (Prunus lusitanica) er et populært valg til hækken, på grund af dens tætte og blanke blade, såvel som dens evne til at trives i det danske miljø og klima. Overordnet set er det en smuk hæk året rundt, og den er samtidig nem at holde i live.

Hækken kan plantes i fuld sol eller halvskygge, og den kan tåle en lang række jordtyper. Den foretrækker dog jord der dræner forholdsvis godt, og hækken skal vandes lidt oftere under tørre forhold, det bør dog ikke være noget problem med det danske regnvejr. 

Når du planter en portugisisk laurbærhæk skal du være opmærksom på den angivne planteafstand du får fra planteskolen. De fleste typer portugisisk laurbær hæk bliver solgt i klumper, og her kan man ofte komme ud for de skal plantes med flere meters afstand. Der er også yngre planter som kan plantes tættere på hinanden, så husk at tjek inden du graver huller forgæves.

Portugisisk laurbær bør som minimum beskæres 1 gang årligt, for at bevare den ønskede form og størrelse, og undgå sure naboer. Det er generelt en plante der har et middel niveau hvad angår væksten, så det kan være nødvendigt at beskære den mere end 1 gang årligt for at holde den i skak. 

Beskær den gerne tidligt om foråret eller sent om efteråret, og brug en skarp saks for at lave rene snit. Undgå at beskære mere end en tredjedel af planten ad gangen, da dette kan stresse planten.

Portugisisk laurbær fungerer fremragende som afskærmning ud til vejen eller støjende naboer, på grund af sit tætte og stedsegrønne løv. Hækken kan blive op til 250 centimeter høj, så den egner sig godt til højere afskærmninger.

Alt i alt er portugisisk laurbær et alsidigt og attraktivt valg i Danmark, og den kan tilføre haven interesse hele året rundt. Med den rette pleje og vedligeholdelse kan den trives under en række forskellige vækstbetingelser

Bambushæk

Bambus er et andet moderne og populært valg til hækken i haven, på grund af dets hurtigt voksende og frodige løv, såvel som gode evne til at skabe fred til privatlivet. 

Mange danskere har dog hørt om hvor besværligt det kan være at holde bambus, men det afhænger især af sorten man har valgt. Ved at vælge den rette hæk fra den rette planteskole kan du være helt fri for bekymringer. 

Samtidig er nogle arter mere kuldebestandige end andre, mens andre arter af bambus er bedre egnet til varmere klimaer. Kontakt eventuelt din planteskole for at høre nærmere inden du køber ind.

Bambus foretrækker ligesom den portugisiske laurbær også jord der drænes godt. Du kan plante bambus i skyggen, i delvis eller fuld sol alt afhængigt af arten. Sørg for at vælge en placering der opfylder de angivne krav for at sikre at din bambushæk bliver en succes.

Nogle bambusarter er kendt for deres evne til at sprede sig aggressivt, så det er vigtigt at overveje at dække dem ind hvis du bare må og skal eje en specifik type bambus. Ellers kan du risikere at din bambushæk spreder sig ud over det tilsigtede område. Der er et par forskellige muligheder for at begrænse bambus, herunder installation af en fysisk barriere eller brug af en rod-barriere. Alternativt kan du vælge en art der ikke spreder sig uden for dens eget rodnet.

Bambus er kendt for at vokse hurtigt under de rette vilkår i haven, så det kan være nødvendigt at beskære den regelmæssigt for at bevare den ønskede størrelse og form. Brug en skarp til at lave rene snit, og undgå at beskære mere end en tredjedel af planten ad gangen for at undgå at stresse planten.

Del artikel

Seneste nyt