Tørken stopper ikke hyggen: Her er de største Sankt Hans fester i Odense

Skrevet af: Jens Erik Møller

Sankt Hans er normalt lig med festligt bål i let sommerregn. Men ikke i år.

Grundet varmen og tørken i hele maj er der indført afbrændingsforbud på det meste af Fyn, og årets sommerfest bliver derfor uden bål de fleste steder.

Men der bliver stadig masser af Sankt Hans stemning, og enkelte fester tænder bål i begrænset omfang.

VI har samlet en oversigt til jer over lørdagens Sankt Hans fester.

Sankt Hans på Engen

Det store bål, som plejer at være blandt Danmarks største Sankt Hans bål, tændes ikke. I stedet har man valgt at sætte en 21 kvadratmeter storskærm op, som viser et levende bål.

Den omgives af farvestrålende papirsstrimler, der blæses op af luftkanoner. Storskærmsbålet tændes kl. 21. til midsommervisen, mens en en mavedanser hejses op over skærmen, hvor hun vil fremføre en særlig soldans.

Det øvrige program med børneaktiviteter, snobrød over bål samt musik med Lasse og Mathilde afvikles som planlagt.

”Sankt Hans er andet end bål, og selve festen på Engen bliver bedre end nogensinde. Og vi håber, at borgerne fastholder traditionen og mødes på Engen til Sankt Hans,” udtaler Henrik Kragh, der er kulturkonsulent ved Odense Kommune.

Læs mere om Sankt Hans på Engen her

Sankt Hans i børnehøjde – Stjernespejderne på Hindemosen

Også ved Odenses næststørste Sankt Hans fest, hvor op mod 2000 plejer at samles, har afbrændingsforbuddet ændret på programmet.

Her vil Peter Nørgaard (Kendt fra Danmark har Talent) synge og danse regndans med børnene i stedet for et bål. Resten af arrangementet forbliver uændret. Der er således masser af aktiviteter for børn og voksne som for eksempel træklatring, forhindringsbane, tombola, madboder samt båltale med leder af Skibhusgården, Per Lindegaard Christensen.

Der vil desuden være underholdning i form af Peter Nørgaard, der sammen med hunden Charlie optræder med sit bugtaler- og trylleshow samt H. C. Andersen paraden, der blandt andet synger midsommervisen sammen med børnene.

Læs mere om Sankt Hans på Hindemosen

Street food og bål

Ikke alle steder er bålet aflyst. Hos Storms Pakhus er der nemlig både bål, hekse og hygge for store og små. Fra kl. 15 og frem til kl. 19 har Frk. Følleslev en hekseworkshop, hvor alle børn kan lave deres helt egen Sankt Hans heks. Og så tændes der op i alle pakhusets bålfade ude på pladsen. Der er selvfølgelig åbent i alle madboder og vinbarer – også den nyåbnede VinExpressen, der er indrettet i en gammel bus.

Læs mere om Sankt Hans på Storms Pakhus her

Historisk vingesus ved Lumby Mølle

Ved den gamle kornmølle Lumby Mølle er der bål – i begrænset omfang og efter aftale med Beredskabsstyrelsen. Kl. 18 er der fællesspisning i byens telt, hvor der er opstillet grill, så man kan tilberede medbragt kød. Båltalen holdes kl. 20 af borgmester Peter Rahbæk Juel, og efterfølgende tændes der et lille bål i et bålfad.

Lumby Mølle er fra 1820 drives af frivillige kræfter som et museum, hvor man kan få indblik i, hvordan det ældgamle håndværk fandt sted for knap 200 år siden. Den ligger i naturskønne omgivelser i det nordlige Odense.

(Foto: visit-odense.dk)

Sankt Hans gudstjeneste ved Ansgar Anlæg

Sankt Hansfesten ved Ansgar Anlæg indledes kl. 17.30 med en kort andagt i Ansgar Kirke med sang. Derefter er der levende musik med Duo Blöp, hoppeborg og FDF sælger pølser fra grillen. Og så kan du vinde konkurrencen om at lave den grimmeste hjemmelavede heks.

Medbring din heks til festen, hvor den allergrimmeste kåres.

Grundet afbrændingsforbuddet er der intet bål, men båltalen fastholdes. Kl. 19.00 taler Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, og de forhåbentlig mange grimme hekse sendes til Bloksbjerg til tonerne af Drachmanns Midsommervise.

Slotsstemning og bål ved Erholm Slot

På Erholm Slot ved Aarup – under en halv time fra Odense – danner den smukke slotspark rammen om en Sankt Hans aften, der også markerer åbningen af det nye, fynske fødevaremarked på Erholm.

Det er borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen, som åbner arrangementet og tv-kokken Claus Holm holder en inspirerende og humoristiske båltale. Aftenen byder naturligvis også på midsommervise, underholdning og god grillmad.

Bålet tændet kl. 20.30, men allerede fra kl. 17 kan du besøge det nye fødevaremarked med lækre fynske produkter, som også afholdes i parken.

Læs mere om Sankt Hans på Erholm Slot

Foto: Erholms facebookside

Afbrændingsforbuddet i seks af de ni fynske kommuner, inklusiv Odense Kommune, betyder desværre også, at nogle arrangementer er blevet helt aflyst. Det gælder blandt andet den traditionsrige Sankt Hans fest i Åløkkekvarteret samt den Sankt Hans fejring, der normalt finder sted ved friluftsbadet i Allerup gamle have.

Gælder også Odense: Gastromand og Mads Cortsen leverer vild nytårsmenu til døren

Skrevet af: Michael Qureshi

Mads Cortsen og Gastromand går sammen om at levere den ultimative nytårsmenu – til døren

Er du typen der ikke kan få det vildt nok på årets sidste aften, ja så er det måske nu du skal spidse ører.

For hvordan lyder kaviar, trøffel, hummer og bladguld måske?

Det er det unge stjernefrø Mads Cortsen, der dagligt lever af at servere menuer i 3-4000 kroners klassen, der er gået sammen med folkene bag Danmarks måske mest populære madblog Gastromand.dk, om at lave deres svar på den ultimative nytårsmenu.

Mads Cortsen har desuden opnået en andenplads i tv-programmet Masterchef.

Her på MigogOdense redaktionen tør vi godt at lægge hovedet på blokken og hævde, at det ikke blive

Menuen indeholder 3 snacks og 4 retter.

Med andre ord: Alt hvad man behøver for en nytårsaften i særklasse!

Læs også: Guide: De her fede juleting SKAL du opleve i København

Ingen detalje er for lille

Ifølge de ambitiøse herrer er intet overladt til tilfældighederne.

“Det er bare ikke nytårsaften, du ønsker at stå med en overtilberedt mørbrad eller en skilt sauce!” 

Derfor kommer menuen i 3 kasser – 1 til fryseren, 1 til køleskabet og 1 til køkkenbordet.

Samtlige råvarer er pakket i passende bøtter, poser og flasker, mærket med en farvekode for henholdsvis snacks, forret osv.

En farvekode der går igen i opskrifterne, så det er nemt at afkode og finde de rigtige råvarer – også når alkoholen går ind.

Sidst men ikke mindst er tilberedningen minimal og vejledningerne er overskuelige og nemt forståelige.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Leverer til døren

Som de eneste i landet leveres menuen til døren af professionelle kokke, som personligt gennemgår menuen, så alle forudsætninger er på plads for en perfekt aften.

“For os er det rigtig vigtigt, at alt står helt skarpt og lever fuldt ud op til jeres forventinger.

Derfor kører vores kokke selv ud og leverer alle nytårmenuerne personligt og gennemgår ved leveringen menuen med gæsterne,” forklarer Mads Cortsen til MigogOdense.

Omkring samarbejdet mellem en af Danmarks største madblogs og et uovertruffent kokke-talent lyder det;

“Mads er kompromisløs og det vildeste kokketalent.

Læs også: Farlig torsdagsklub: Spis burger ad libitum for 150 kr

Hans nytårsmenu anno 2017 var med afstand den bedste jeg har prøvet.

Menuen er skræddersyet til den kræsne nytårsvært/gæst, der vil have det bedste af det bedste på årets sidste dag! Hvor mange andre nytårsmenuer får du eksempelvis en hel dåse luksuskaviar pr. mand?,” spørger Anders Damm fra Gastromand retorisk.

Omkring menuen tilføjer;

“Der er lagt så mange timer og så meget energi i at levere det ultimative produkt. Vi kan stå inde for hvert et gram,” afslutter Mads Cortsen.

Menuen kommer i stærkt begrænset antal, koster 995,- pr. kuvert og kan bestilles på cortsendining.dk og der leveres direkte til hoveddøren i hele Danmark (brofaste øer).

Snedronningen opføres i Rådhushallen: Gratis entré til eventyrlig forestilling

Skrevet af: Redaktionen

Julen nærmer sig med hastige skridt.

Det er nu, at december-hyggen for alvor træder i karakter.

I weekenden er der lagt op til et arrangement, der i den grad kan frembringe hyggen og ikke mindst fascinationen af dygtige unge mennesker.

Det er efterhånden blevet en tradition, at Det Kongelige Teater Balletskolen Odense afholder en fortryllende forestilling i hjertet af Odense hvert år i december.

Nærmere betegnet Rådhushallen på Flakhaven. I år bliver ingen undtagelse.

Opfører Snedronningen i år

Eleverne fra Det Kongelige Teater Balletskolen Odense og Danse Grunduddannelsen DGU – professionelt dansegymnasium vil i 2018 fortolke H.C. Andersens eventyr Snedronningen.

Der er gratis entré til alle forestillinger. For børn og voksne i alle aldre!

Skoleforestillingerne er allerede totalt forhåndsreserveret, men i weekenden afvikles der seks forestillinger over to dage ud over selve premieren på fredag.

For dem som ikke helt kender historien om Snedronningen, så følger her et meget kort oprids;

“Djævlen har skabt et spejl, der har den egenskab, at alt godt og smukt, som spejler sig deri, svinder til næsten ingenting.

Smukke mennesker og gode gerninger forvrænges og ser ækle ud. Og alt dårligt synes endnu værre.

Men da Djævelens troldskolelever vil spejle Vorherre og englene i spejlet, splintrer det og går i mange tusind stykker.

Små stykker flyver ud i verden, hvor de sætter sig i mennesker. Og rammes et hjerte af en sådan splint, så er det ganske grueligt, for det hjerte bliver ligesom en klump is…”

Hvad: Snedronningen
Hvor: Rådhushallen på Flakhaven
Hvornår: Fredag den 14. december kl. 17.00 Premiere (primært for inviterede gæster).
Lørdag den 15. december kl. 13.00, 15.00, 17.00
Søndag den 16. december kl. 13.00, 15.00, 17.00

Der er gratis entré til alle forestillinger.

Base i Odense: Fynbo overtager hele home Erhverv-kæden

Skrevet af: Michael Qureshi
Mikkel Søby (v) og Henrik Bendix Poulsen-Svane
Mikkel Søby (v) og Henrik Bendix Poulsen-Svane

Home a/s sælger nu sin erhvervskæde home Erhverv fra mæglervirksomheden.

Køberne er Mikkel Søby og fynboen Henrik Bendix Poulsen-Svane. Begge har været franchisetagere i home Erhverv i en årrække.

De otte erhvervscentre fordelt rundt i landet fortsætter deres drift og virke under navnet indtil 2020.

home a/s er en del af Danske Bank-koncernen, som et datterselskab ejet af Realkredit Danmark.

”Vi sælger home Erhverv-kæden, fordi vi vil fokusere endnu mere på de 167 private boligforretninger, der er inde i en god udvikling med stigende markedsandele,” siger adm. direktør Uffe Drejer i home a/s.

Den nye indehaver forklarer, at det nuværende navn fortsætter mindst et år endnu.

”home Erhverv kæden fortsætter til 2020 under samme navn, og der er ikke taget stilling til et nyt navn endnu,” siger Henrik Bendix Poulsen-Svane.

To velkendte profiler som nye ejere

Henrik Bendix Poulsen-Svane har været indehaver af home Erhverv Fyn, med base i Odense og home Erhverv Jylland Syd, der har base i Kolding, siden 2015.

Henrik har i det daglige arbejde primært fokus på salg af investerings- og projektejendomme og har opbygget et bredt og stærkt netværk blandt nationale såvel som internationale investorer.

Mikkel Søby har været indehaver i home Erhverv siden 2010 og driver i forvejen tre home Erhvervscentre i København, Hillerød og Helsingør – ligesom han er bestyrelsesformand for erhvervsmæglernes ejendomsportal, Ejendomstorvet.dk, der er Danmarks største portal for erhvervslokaler.

Med det nye ejerselskab kommer home Erhverv endnu tættere på markedet, og det vil komme kunderne til gode.

”Vi er glade for, at vi har indgået en aftale med Mikkel Søby og Henrik Bendix Poulsen-Svane. De er velkendte, dygtige, og de har kompetencerne til at udvikle en erhvervskæde yderligere,” udtaler Uffe Drejer.

Navnet består altså, og det samme gør samarbejdet mellem home og home Erhverv.

Fortsat samarbejde med Danske Bank-koncernen

Et frasalg er ikke et farvel til mange års samarbejde mellem bolig og erhverv – eller samarbejdet med Danske Bank-koncernen.

”Vi vil fortsætte samarbejdet med det ”nye” home Erhverv på kommercielle vilkår,” siger Uffe Drejer.

”Vi har traditionelt og historisk altid haft et godt samarbejde med Danske Bank-koncernen, og det falder derfor naturligt for os at bibeholde dette. Samtidig skal vi videreudvikle home Erhverv og vores interne samarbejde,” siger Henrik Bendix Poulsen-Svane

home Erhverv vil særligt fokusere på det voksende projektmarked i provinsen i samarbejde med homes boligforretninger.

”Tanken er at fokusere på provinsen bl.a. med projektsamarbejdet med de eksisterende home bolig-butikker. Det kan vi gøre endnu bedre i den nye konstruktion,” siger Mikkel Søby.

De nye ejere kalder det en force i det marked, som vi har nu, og som vi ser ind i, at home Erhverv har en meget slank struktur.

”Vi er pt. ikke blandt de største, men vi vil etablere os yderligere med bund i faglige kompetencer og en struktur, som er mindre omkostningssårbar, fordi vi outsourcer nogle interne opgaver.

Eksempelvis laver vi analysearbejde med ekstern samarbejdspartner,” siger Henrik Bendix Poulsen-Svane.