MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Tørken stopper ikke hyggen: Her er de største Sankt Hans fester i Odense

Af Jens Erik Møller
Arkivfoto
Arkivfoto

Sankt Hans er normalt lig med festligt bål i let sommerregn. Men ikke i år.

Grundet varmen og tørken i hele maj er der indført afbrændingsforbud på det meste af Fyn, og årets sommerfest bliver derfor uden bål de fleste steder.

Men der bliver stadig masser af Sankt Hans stemning, og enkelte fester tænder bål i begrænset omfang.

VI har samlet en oversigt til jer over lørdagens Sankt Hans fester.

Sankt Hans på Engen

Det store bål, som plejer at være blandt Danmarks største Sankt Hans bål, tændes ikke. I stedet har man valgt at sætte en 21 kvadratmeter storskærm op, som viser et levende bål.

Den omgives af farvestrålende papirsstrimler, der blæses op af luftkanoner. Storskærmsbålet tændes kl. 21. til midsommervisen, mens en en mavedanser hejses op over skærmen, hvor hun vil fremføre en særlig soldans.

Det øvrige program med børneaktiviteter, snobrød over bål samt musik med Lasse og Mathilde afvikles som planlagt.

”Sankt Hans er andet end bål, og selve festen på Engen bliver bedre end nogensinde. Og vi håber, at borgerne fastholder traditionen og mødes på Engen til Sankt Hans,” udtaler Henrik Kragh, der er kulturkonsulent ved Odense Kommune.

Læs mere om Sankt Hans på Engen her

Sankt Hans i børnehøjde – Stjernespejderne på Hindemosen

Også ved Odenses næststørste Sankt Hans fest, hvor op mod 2000 plejer at samles, har afbrændingsforbuddet ændret på programmet.

Her vil Peter Nørgaard (Kendt fra Danmark har Talent) synge og danse regndans med børnene i stedet for et bål. Resten af arrangementet forbliver uændret. Der er således masser af aktiviteter for børn og voksne som for eksempel træklatring, forhindringsbane, tombola, madboder samt båltale med leder af Skibhusgården, Per Lindegaard Christensen.

Der vil desuden være underholdning i form af Peter Nørgaard, der sammen med hunden Charlie optræder med sit bugtaler- og trylleshow samt H. C. Andersen paraden, der blandt andet synger midsommervisen sammen med børnene.

Læs mere om Sankt Hans på Hindemosen

Street food og bål

Ikke alle steder er bålet aflyst. Hos Storms Pakhus er der nemlig både bål, hekse og hygge for store og små. Fra kl. 15 og frem til kl. 19 har Frk. Følleslev en hekseworkshop, hvor alle børn kan lave deres helt egen Sankt Hans heks. Og så tændes der op i alle pakhusets bålfade ude på pladsen. Der er selvfølgelig åbent i alle madboder og vinbarer – også den nyåbnede VinExpressen, der er indrettet i en gammel bus.

Læs mere om Sankt Hans på Storms Pakhus her

Historisk vingesus ved Lumby Mølle

Ved den gamle kornmølle Lumby Mølle er der bål – i begrænset omfang og efter aftale med Beredskabsstyrelsen. Kl. 18 er der fællesspisning i byens telt, hvor der er opstillet grill, så man kan tilberede medbragt kød. Båltalen holdes kl. 20 af borgmester Peter Rahbæk Juel, og efterfølgende tændes der et lille bål i et bålfad.

Lumby Mølle er fra 1820 drives af frivillige kræfter som et museum, hvor man kan få indblik i, hvordan det ældgamle håndværk fandt sted for knap 200 år siden. Den ligger i naturskønne omgivelser i det nordlige Odense.

(Foto: visit-odense.dk)

Sankt Hans gudstjeneste ved Ansgar Anlæg

Sankt Hansfesten ved Ansgar Anlæg indledes kl. 17.30 med en kort andagt i Ansgar Kirke med sang. Derefter er der levende musik med Duo Blöp, hoppeborg og FDF sælger pølser fra grillen. Og så kan du vinde konkurrencen om at lave den grimmeste hjemmelavede heks.

Medbring din heks til festen, hvor den allergrimmeste kåres.

Grundet afbrændingsforbuddet er der intet bål, men båltalen fastholdes. Kl. 19.00 taler Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, og de forhåbentlig mange grimme hekse sendes til Bloksbjerg til tonerne af Drachmanns Midsommervise.

Slotsstemning og bål ved Erholm Slot

På Erholm Slot ved Aarup – under en halv time fra Odense – danner den smukke slotspark rammen om en Sankt Hans aften, der også markerer åbningen af det nye, fynske fødevaremarked på Erholm.

Det er borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen, som åbner arrangementet og tv-kokken Claus Holm holder en inspirerende og humoristiske båltale. Aftenen byder naturligvis også på midsommervise, underholdning og god grillmad.

Bålet tændet kl. 20.30, men allerede fra kl. 17 kan du besøge det nye fødevaremarked med lækre fynske produkter, som også afholdes i parken.

Læs mere om Sankt Hans på Erholm Slot

Foto: Erholms facebookside

Afbrændingsforbuddet i seks af de ni fynske kommuner, inklusiv Odense Kommune, betyder desværre også, at nogle arrangementer er blevet helt aflyst. Det gælder blandt andet den traditionsrige Sankt Hans fest i Åløkkekvarteret samt den Sankt Hans fejring, der normalt finder sted ved friluftsbadet i Allerup gamle have.

Del artikel