MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fra Rundetårn til Odense: Spændende ny udstilling er åbnet på Syddansk Universitet

Af Redaktionen

200-året for H.C. Ørsteds banebrydende opdagelse af elektromagnetismen markeres med ny udstilling på SDU.

Udstillingen dykker ned i historien om både videnskabsmanden og kulturpersonligheden H.C. Ørsted.

I år fejrer vi, at det er 200 år siden, at den danske videnskabsmand H.C. Ørsted, der er født og opvokset i Rudkøbing, opdagede sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme.

Opdagelsen af elektromagnetismen førte en rivende videnskabelig teknisk udvikling med sig og gjorde elektriciteten til en afgørende forudsætning for det moderne samfund.

I anledning af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af besøger udstillingen ”H.C. Ørsted på ny – Skønheden i Naturen” SDU, og der er fri adgang på hverdage mellem kl. 10 – 14. Det er også muligt at booke rundvisninger via udstillingens hjemmeside www.sdu.dk/hco.

Satelitten

Besøgende kan lade de store tanker svæve

”H.C. Ørsted på ny – Skønheden i Naturen” har fået sit navn efter H.C. Ørsteds natursyn og filosofi om skønheden og sammenhængen i naturen.

Ørsteds opdagede af elektromagnetismen for 200 år siden er i fokus, men udstillingen belyser også Ørsteds andre bidrag inden for både kemi, farmaci, fysik og geomagnetisme.

Den nye udstilling har stået i Rundetårn over sommeren, og har været meget besøgt. Nu kan odenseanerne altså opleve den frem til den 11. december.

“Udstillingen har fået en både smuk og højtidelig ramme i Atriumgården ved indgangen til SDU’s bibliotek, hvor der er god plads og tilstrækkelig højt til loftet til, at besøgende kan inspireres til at lade de store tanker svæve,” fortæller arrangør og formand for SDU’s H. C. Ørstedudvalg Bertil F. Dorch.

Udstillingen berører også H.C. Ørsteds naturfilosofi, hans bidrag til det danske sprog og hans store formidlingsarbejde, ligesom udstillingen også belyser Ørsteds forhold til H.C. Andersen, for hvem H.C. Ørsted var en ven og mentor.

Elektromagnetismens-døbefond

Se Ørsteds originale opfindelser

Blandt genstandene i udstillingen vises bl.a. H.C. Ørsteds originale forsøgsopstilling til opdagelsen af elektromagnetismen, ligesom man kan opleve flere af hans apparater samt en række originalgenstande fra Selskabet for Naturlærens Udbredelses store samling af Ørsted-effekter.

En model af Ørstedsatellitten, som blev sendt i rotation om jorden i 1999, kan også ses i fuld størrelse.

”H.C. Ørsted på ny – Skønheden i Naturen” er arrangeret af Selskabet for Naturlærens udbredelse, og er en del af HCØ2020, der er den landsdækkende fejring af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen.

Se mere om udstillingen på www.sdu.dk/hco

Hvad: Udstillingen ”H.C. Ørsted på ny – Skønheden i Naturen”
Hvor: SDU, Campusvej 55, 5230 Odense M. Benyt indgang 59/K. Find vej på www.sdu.dk/hco
Hvornår: Hverdage kl. 10 – 14 frem til d. 11. december.

Del artikel

Andre læser også