Underholdning i karantænen: Her er 10 bøger, du skal læse derhjemme

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Der er ingen vej uden om det: Danskernes hverdag har ændret sig dramatisk.

Med alle landets skoler og dagsinstitutioner lukkede, oveni det faktum at en stor procentdel af danskerne arbejder hjemmefra, kan det hurtigt blive en intens oplevelse, at skulle være sammen 24 timer i døgnet, 3 uger i træk (indtil videre).

Det kan teste selv de mest sammentømrede familier og forhold, og derfor er MigogAalborg nu klar med det næste indslag i en række guides, der kan underholde (og ikke mindst distrahere jer) under den landsdækkende nedlukning.

Det næste i rækken er vores bog-guide, hvor vi har samlet 5 klassikere, du altid kan læse, og 5 bud på nyere bøger, der er værd at åbne.

5 klassikere

Harry Potter

Foto: Saxo

Af J. K. Rowling

Bogserien om den unge, bebrillede troldmand behøver næppe nogen nærmere introduktion. Harry Potter er elsket af millioner af mennesker over hele kloden og kan snildt læses igen og igen.

I bøgerne følger man Harry Potter og vennerne Hermione Granger og Ron Weasley, der går på den magiske skole Hogwarts. Deres mange eventyr og indædte kamp mod den onde Lord Voldemort spænder over syv bøger, hvor man både får grædt, grinet og bidt neglene ned.

Lån den som e-bog på biblioteket.

Køb den hos Saxo, Bog & Idé eller Arnold Busck.

Slaughterhouse-Five (Slagtehal 5)

Foto: Saxo

Af Kurt Vonnegut

Den ukronede mester af sort humor, satire og samfundskritik er uden tvivl den amerikanske forfatter Kurt Vonnegut.

Slaughterhouse-Five fra 1969 er hans mest berømte bog og – som alle hans andre udgivelser – en dybt mærkelig og fascinerende rejse ind i samtidens USA. Bogen handler om Billy Pilgrims liv og oplevelser; fra hans tid som soldat i krigen til efterkrigstiden, hvor han rejser gennem tiden og bliver fanget af aliens. Allerede forvirret? Perfekt! Så er det bare med at komme i gang.

Lån den som e-bog på biblioteket.

Køb den hos Saxo, Bog & Idé eller Arnold Busck.

The Handmaid’s Tale (Tjenerindens Fortælling)

Foto: Saxo

Af Margaret Atwood

Hvis du kun kender The Handmaid’s Tale fra HBO, er du virkelig gået glip af noget. TV-serien er baseret på Margaret Atwood’s dystopiske bog fra 1985, og den er stadig højaktuel i dag.

Bogen foregår i den nære fremtids USA, der er blevet til diktaturet Gilead. Forurening har gjort de fleste af landets kvinder sterile og de få fødedygtige, der er tilbage, placeres hos samfundets magtelite som “tjenerinder” (eller handmaids). En af disse er Offred, som bor hos en af det totalitære samfunds spidser og hans kone, men som nægter at lade sig kue.

Lån den som e-bog på biblioteket.

Køb den hos Saxo, Bog & Idé eller Arnold Busck.

Den Afrikanske Farm

Foto: Saxo

Af Karen Blixen

Vores muligheder for at rejse er stærkt begrænsede i øjeblikket, men der er intet i vejen for at drømme sig væk til fremmede lande.

Det kan du gøre i selskab med Karen Blixen, der i den selvbiografiske Den Afrikanske Farm tager læseren med ned til hendes kenyanske kaffefarm. Mødet med de forskellige kulturer udvider hendes horisont og gennem hendes refleksioner får man en dybere forståelse for ikke kun Blixen selv, men også for samtidens forståelse af kultur, natur og civilisationens udvikling.

Lån den som e-bog på biblioteket.

Køb den hos Saxo, Bog & Idé eller Arnold Busck.

Anne Franks Dagbog

Foto: Saxo

Af Anne Frank

Det virker måske som en dyster tilføjelse til listen, men Anne Franks Dagbog er i disse tider en relevant påmindelse om, at der findes langt værre grunde til at være isoleret på få kvadratmeter.

Dagbogen blev skrevet af den hollandsk-jødiske teenager Anne Frank fra 1942 til 1944, mens hun og familien skjulte sig fra den tyske besættelsesmagt. Det er en unik skildring af hvordan livet går videre, selv i skjul fra den visse død, men også et ærligt indblik i Annes udvikling fra barn til teenager.

Lån den som e-bog på biblioteket.

Køb den hos Saxo, Bog & Idé eller Arnold Busck.

5 nye

Factfulness

Foto: Saxo

Af Hans Rosling, Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund

På trods af de mange overskrifter, der fremhæver krig, klimakriser og katastrofer  – krydret med en pandemi oveni det hele – er verden uomtvisteligt blevet et bedre sted i løbet af det seneste århundrede. Tror du ikke på os, skal du læse Factfulness af den nu afdøde statistiker Hans Rosling.

Bogen slår et slag for at se verden gennem faktabaserede briller i stedet for kun at lytte til følelser og intuition, da vi ofte har en tendens til at misforstå verden omkring os. Verden er et langt bedre sted i dag på mange områder, og netop det fremhæver Factfulness med anekdoter og solide kendsgerninger.

Lån den som e-bog på biblioteket.

Køb den hos Saxo, Bog & Idé eller Arnold Busck.

Som Pesten

Foto: Saxo

Af Hanne-Vibeke Holst

Hvad gør man, når en pandemi rammer verden?

Det er udgangspunket i romanen Som Pesten fra 2017, hvor man følger den danske læge Karoline Branner, som forsøger at bremse den dødelige influenze.

Hanne-Vibeke Holst er (så vidt vi ved) ikke synsk, men den fiktive historie minder foruroligende meget om den pandemi, der lige nu lammer hele verden. Udover at være en vanvittig spændende moppedreng på 682 sider, er den også velresearchet, og man kan uden tvivl lære en ting eller to om, hvordan det kan have gået så galt i dag.

Lån den som e-bog på biblioteket.

Køb den hos Saxo, Bog & Idé eller Arnold Busck.

The Witcher

Foto: Saxo

Af  Andrzej Sapkowski 

Udover at være et vanvittigt godt spil og en lovende ny serie på Netflix, er The Witcher først og fremmest en bog-serie, som har lagt fundamentet for hele det populære univers.

Sapkowskis første bog om monsterjægeren Geralt of Rivia udkom helt tilbage i 1993 på originalsproget (polsk) og findes heldigvis også på både dansk og engelsk nu – sammen med de resterende syv bøger. Trænger du til et ordentligt skud fantasy med alt, hvad det indebærer af legendariske kampe, venskaber og komplicerede kærlighedsforhold, skal du i gang med The Witcher. 

Lån den som e-bog på biblioteket.

Køb den hos Saxo, Bog & Idé eller Arnold Busck.

Ser du månen, Daniel

Foto: Saxo

Af Puk Damsgård

I 2013 blev freelance fotografen Daniel Rye kidnappet af Islamisk Stat i Syrien og måtte udholde 398 dage under rædselsvækkende forhold.

Ser du månen, Daniel fortæller Daniels historie fra fængslet i Syrien og følger også hans familie, mens de lever i konstant frygt for aldrig at se deres søn og bror igen. Det er til tider svær læsning, men lige så vel som man undres over menneskehedens ondskab, bliver man også rørt af især venskabet mellem Daniel og medfangen, James Foley.

Lån den som e-bog på biblioteket.

Køb den hos Saxo, Bog & Idé eller Arnold Busck.

Skyggedanseren

Foto: Saxo

Af Sara Omar

Skyggedanseren blev i 2019 kåret som vinderen af den prestigefyldte litteraturpris De Gyldne Laurbær, hvilket i sig selv er et kæmpe kvalitetsstempel.

Man behøver heller ikke læse mange sider af fortællingen om den kurdiske pige Frmesk, før man er helt og aldeles grebet af hendes indædte kamp for at undslippe de kvindeundertrykkende miljøer i Kurdistan og Danmark og finde frihed. Skyggedanseren kan læses uafhængigt af den første bog fra 2017men vil du gerne dykke endnu dybere ned i Frmesk historie, kan du med fordel læse Dødevaskeren.

Lån den som e-bog på biblioteket.

Køb den hos Saxo, Bog & Idé eller Arnold Busck.

Præmier for over 10.000 kr.: Kom til gratis banko i Arkaden

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

“BANKO!”

Er vi de eneste, der kan mærke spændingen i maven blot ved at læse dette ord?

Banko er efterhånden blevet en trendy fætter igen, og man skal ikke lade sig narre af de ellers mange år på bagen.

Men under corona har vi måtte undvære det geniale spil, og derfor er det jo kun skønt, at vi igen kan gå og glæde os til banko rundt omkring i landet.

Her i Odense bliver der en oplagt mulighed torsdag den 11. juni fra klokken 19-21, hvor Arkaden inviterer til Odense Banko.

Deltagelse er fuldstændig gratis, men det kræver dog en billet, som du kan sikre dig her.

Din plads til bankospillet er reserveret fra kl.18.30. Er du ikke mødt op senest kl.18.45 frigives din plads til andre gæster.

Vilde præmier på højkant

Du kan vinde præmier for mere end 10.000 kr. til oplevelser, mad & drikke i og omkring skønne Odense.

“Vi sørger naturligvis for at overholde alle de gældende regler i forbindelse med Covid-19, af samme årsag er der begrænset antal deltagere,” skriver Arkaden.

Du kan vinde præmier fra følgende steder:

Billetter til Odense Aafart
Cykelabonnement fra Swapfiets
Lækre Kiehl’s samples fra Magasin du Nord
Gavekort til Bager From & Bæk’s Konditori
Gavekort til Restaurant Bondestuen
Gavekort til 5 l fadøl på Ølkunsten hos Lørups Vinstue
Gavekort til Vaffelhuset i Kerteminde
Gavekort til Restaurant Grand Hotel
Gavekort til UNIK i Kerteminde
Gavekort til Nybro Frugtplantage
Gavekort til The Original Pita
Gavekort til Let’s B Frank

Praktisk info

Pladerne er gratis. Der udleveres 1 plade pr. deltager inden start.
Spiser du aftensmaden på Arkaden inden bankospillet kan du gratis få udleveret en ekstra plade ved fremvisning af din kvittering fra madboden.

Du finder mere info lige her.

Datoen er på plads: Nu kan du igen prøve superbiler i HCA Airport

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Pressefoto: Sportscar Event
Pressefoto: Sportscar Event

Har du drømt om at få lov til at køre en tur i en Lamborghini, Porsche, Ferrari eller måske Ford Mustang GT?

Så kan du igen i år både få en tur og ikke mindst opleve nogle af verdens hurtigste biler på tæt hold i Odense Lufthavn. Det sker lørdag den 5. september fra klokken 09.00 – 16.00.

Her køres der nemlig SportsCar Event, som er et velgørenhedsarrangement til fordel for Børnecancerfonden.

“Vi ser frem til at kunne åbne dørene igen, og byde jer velkommen til et univers af unikke sportsvogne fra allerøverste hylde, samt oplevelser for livet for både små og store,” skriver SportsCar Event på Facebook.

De mange lækre superbiler, der samles i HCA Airport kommer til at udbyde ture, hvor man som codriver virkelig kan mærke hvor hurtige disse biler er.

Man kan booke en tur på to forskellige måder. Enten bestiller man et gavekort her.

Gavekortet skal veksles til en billet i billetvognen.

Ellers køber man en billet til den ønskede bil i billetvognen på pladsen.

Hvad: Sportscar Event
Hvor: HCA Airport
Hvornår: Lørdag d. 5. september kl. 9-16

Entré er gratis til at komme og se bilerne køre – en prøvetur koster penge.

Du kan finde mere info om eventet her.

Klar til sommer: Havnebadet og Friluftsbadet åbner snart

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Pludselig forsvandt Odenses mange fritids- og kulturtilbud. Samværet, oplevelserne og velværet fortonede sig, da foreninger, biografer, museer og meget mere måtte lukke ned.

Det har heller ikke været let at få sig en svømmetur under coronakrisen. Alle byens svømmehaller har været lukkede – og er det fortsat – men nu varer det ikke længe, før Havnebadet og Friluftsbadet står klar til at tage imod gæsterne.

Sundhedsmyndighederne har vurderet, at det er forsvarligt at åbne friluftsbadene igen, og derfor har By- og Kulturforvaltningen sat gang i processen med det samme.

Det betyder, at vandglade odenseanere kan få dyppet kroppen allerede den onsdag den 3. juni kl. 13, hvor Friluftsbadet åbner dørene. Ugen efter – den 10. juni kl. 6 – er det Havnebadets tur.

QVi trænger til, at hverdagens muligheder kommer tilbage. Byens mange fritids- og kulturtilbud giver mening i livet, og det er noget af det, vi savner allermest under coronakrisen. Derfor er vi også parat til at reagere på myndighedernes udmelding, så vi kan få åbnet Havnebadet og Friluftsbadet.

Forhåbentlig får vi en god og lang sommer, men der er også mange odenseanere, der holder af en kølig svømmetur uanset vejret. Vi vil i hvert fald sørge for, at vores udendørs svømmebassiner er klar til brug inden for de muligheder, der er, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Klar til sommeren

Der er fortsat en del forholdsregler, som skal overholdes for at sikre en tryg åbning, og derfor er forberedelsesarbejdet allerede i gang, så brugerne kan føle sig trygge i både Havnebadet og Friluftsbadet.

Åbningen vil foregå under følgende retningslinjer og vilkår:

Friluftsbadet:

Fra denne sommer skal brugerne betale for at benytte Friluftsbadet. Hvis man ikke er oprettet som bruger, kan dette ske hjemmefra for at spare tid ved automaten.

Der vil hele tiden være personale i og omkring de to omklædningsrum. Det er vigtigt, at brugerne overholder deres retningslinjer samt skiltningen i omklædningsrummene.

Der vil være opmærkede opholdsarealer, hvor der maksimalt må sidde 10 personer. Hvis brugerne ikke opholder sig i omklædningsrummene, på toilettet, i bassinerne eller ved cafeen, skal de opholde sig i de markerede arealer.

Toiletterne vil bliver rengjort minimum én gang i timen.

Der skal være minimum to meter mellem hver person i bassinerne – børnebassinerne er undtaget, så én forældre gerne må være helt tæt på sit barn.

Der vil være ekstra personale til at guide brugerne.

Vi forventer at kunne øge opholdsarealerne til imellem 30 og 50 personer fra den 8. juni.

Havnebadet:

Der vil hele tiden være personale i og omkring de to omklædningsrum. Det er vigtigt, at brugerne overholder deres retningslinjer samt skiltningen i omklædningsrummene.

Der vil være opmærkede opholdsarealer, hvor der maksimalt må sidde 10 personer. Dette gælder også, når forsamlingsforbuddet bliver hævet til mere end 10 personer, da vi skal kunne håndtere mange personer på et forholdsvis lille areal. Brugere, som ikke opholder sig i omklædningsrummene, i bassinet eller på toilettet skal være i de markerede arealer.

Toiletterne vil bliver rengjort minimum én gang i timen.

Der skal være minimum to meter mellem hver person i bassinet og saunaen.

Der vil være ekstra personale til at guide jer.