Veganske spisesteder i Odense har succes: Mange bliver overrasket over smagen

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Lækker, vegansk burger fra Café Kosmos.
Lækker, vegansk burger fra Café Kosmos.

De senere år er flere og flere danskere begyndt at spise vegansk, og det mærker de på Odenses to veganske spisesteder – Café Kosmos og Café Venchi.

”Vi oplever helt sikkert en stigende interesse for vores veganske mad. Vi har næsten fuldt hus hver aften, og der er også godt booket op i løbet af dagen,” siger Henrik Camillo Halle, som er medejer af den veganske og 100% økologiske Café Kosmos.

Han fortsætter:
”Størstedelen af vores gæster er ikke veganere. Mange er bare nysgerrige efter at smage vores veganske mad.”

Dyrevelfærd i højsædet

Da Henrik Camillo Halle valgte at blive først vegetar og siden veganer, var det mest af hensyn til dyrene:

”Jeg har i seks år været vegetar, men for et halvt år siden besluttede jeg at blive veganer. For mig er det det mest rigtige at gøre. Det er først og fremmeste af hensyn til dyrene, men det er klart, at miljøet og sundhedsaspektet også spiller ind.”

Havde helbredsproblemer

Men hvorfor er vegansk mad blevet så populært? Vladimir Stanić, som sammen med sin kæreste Elisa Bresson står bag den veganske Café Venchi, mener, det i høj grad skyldes folks øgede fokus på, hvad de byder deres krop men også hensynet til miljøet:

”Personligt tror jeg, at folk er ved at blive mere og mere bevidste om, hvad det er, de indtager, og hvordan det påvirker både kroppen, miljøet og dyrene.”

Da Vladimir Stanić i sin tid selv valgte at blive veganer, var det også af helbredsmæssige årsager:

”Det startede med, at jeg fandt ud af, at jeg havde nogle helbredsproblemer. Dem opdagede jeg, at jeg kunne helbrede ved at spise sund, vegansk mad, dvs. undgå raffineret sukker og forarbejdet mad. Da det viste sig at være en succes, holdt jeg bare fast i det.”

Han fortæller også, at mange ikke-veganere bliver overraskede over den gode smag uden kød.

Øget fokus på sundhed og miljø

Henrik Camillo Halle tror også, interessen for vegansk mad skyldes folks øgede fokus på både sundhed og miljøet:

”Jeg tror helt sikkert, klimakrisen og mediernes opråb om at spise mindre kød spiller ind i forhold til den stigende interesse for vegansk mad. Men jeg tror også, det skyldes årsager som f.eks. at mange grise er smittet med MRSA. Folk vil prøve noget andet, som er sundere.”

To lækre, veganske pizzaer fra Café Venchi.
En vanesag at spise kød

Mange af os har nok en tendens til at gå hen til køddisken først og derefter vælge, hvilken form for tilbehør, vi vil have til.

Og for nogle kan det måske virke meget langt fra deres virkelighed at leve et liv helt uden kød, men det er ifølge Vladimir Stanić og Henrik Camillo Halle et spørgsmål om vane:

”Tanken om aldrig at skulle bide i et stykke kød igen er måske skræmmende for mange, men det handler nok mest om vane. Når man først har vænnet sig af med det, så indser man, at man ikke savner det og faktisk ikke forringer sin livskvalitet ved ikke at spise det igen,” siger Vladimir Stanić.

Det bakkes op af Henrik Camillo Halle:
”Før jeg blev vegetar, kunne jeg heller ikke forestille mig ikke at skulle spise kød, og jeg tror, det er fordi, vi er flasket op med at spise kød. Men det handler om gamle vaner, og jeg håber, at veganske spisesteder kan vise folk, at man kan få meget lækker, vegansk mad – uden at vi caféejere skal være visionære. Vi dømmer ingen!
 

Café Venchi
Vestergade 83
Odense C (indgang fra pantheonsgade)

Café Kosmos
Lottrups Gård 1
5000 Odense C

Kendt for deres panini: Zult åbner som café midt i Odense

Skrevet af: Redaktionen

Hvis man skulle have en lækker panini eller en burger der var kælet for, så vidste man, at Zult i Arkaden Food Market var et besøg værd.

I dag er det nye Arkaden uden Zult, men det er heldigvis ikke ensbetydende med, at man må se langt efter deres specialiteter.

Parret bag Zult, Sigrun Prægel Mouritsen og Martin Prægel Pedersen, har nemlig fundet nye lokaler, hvorfra de igen vil serveres deres lækre mad med fokus på at lave det meste fra bunden.

De åbner nemlig i Albanigade nummer 54 i det centrale Odense.

Vil gerne åbne i næste uge

Planen er, at de åbner i næste uge, når Odense i forvejen summer af liv.

Der var muligheder for at starte op igen med resten af boderne, da Arkaden Food Market blev genoplivet med nye ejere efter det oprindelige selskab gik konkurs.

Men tiden var inde til, at Zult står på egne ben, og der er ingen tvivl om, at det bliver et populært sted med siddepladser og masser af lækkert på menukortet.

Åbner om få uger: Danmarks hyggeligste julemarked byder på flere nyheder

Skrevet af: Michael Qureshi

Bor man her i Odense kan der ikke være nogen tvivl.

H.C. Andersen julemarkedet i det gamle Odense er Danmarks hyggeligste julemarked.

50.000 kommer hvert år forbi og oplever den gode, gammeldags julestemning, når julemarkedet inviterer til jul i det gamle Odense. I år sker det fredag, lørdag og søndag i uge 48 og 49.

Åbningsdatoen er nu på plads, og julemarkedet slår dørene op første gang i år fredag d. 29. november.

Årets julemarked har flere nyheder.

Erling Hjernø og Rasmus Skovmand er klar til at præsentere det elskede Lykkehjul for julemarkedets gæster.

De præsenterer det i en en ny version, som aldrig er oplevet før på H.C. Andersen Julemarkedet. Kom og vær med, du kan være heldig at gå derfra med gode gevinster, eller i hvert fald med et godt grin på læben.

Desuden kan vi glæde os til at opleve et magisk lysoptog baseret på eventyret om Ole Lukøje.

Gruppen Det andet Scenarie fortryller med smuk lysperformance i skumringen. Deres performance er specielt skabt til H.C. Andersen Julemarkedet, og vi glæder os til at se, hvordan de har tryllet med historien om Ole Lukøje.

H. C. Andersen Paraden vil traditionen tro optræder med deres stemningsfulde forestilling bygget op omkring H.C. Andersens eventyr. Derudover kan I opleve de eventyrlige figurer helt tæt på, når de går rundt i gader og stræder på julemarkedet.

Træhytte og juleværksted

Som altid venter mere end 50 boder på gæsterne, og her er der mulighed for at handle store og små julegaver eller forkæle sig selv med smukke og unikke ting.

I nogle boder tilbydes der også klejner, julekager friskbagte boller og i andre kan man forsyne sig med varm kakao, gløgg og andre varmende juledrikke.

Fru Lunds Bager Kogte klejner på stedet. Masser af julelækkerier. Og en konditor med som vil stå og skrive navne med glasur på honningkagehjerter i løbet af både lørdag og søndag.

Laluna har brændte mandler, brændte Hasselnødder og dadler og andet tørret frugt

Der er altså rig lejlighed til at smage på julen – og tage lidt af den med hjem. De populære Koffi Boys er der selvfølgelig med deres lækre kaffe og Eventyrpandekager laver varme pandekager med lækkert fyld.

Således er alt, som det plejer på H.C. Andersen Julemarkedet, men der er også nye hyggelige tiltag at glæde sig til.

Spejlteltet bliver i år erstattet af en stor træhytte med siddepladser samt et udendørs areal med flis, gran, overdækkede borde og bænke.

Der er også indgået et samarbejde med Happy X-mas Trees, som vil lave en “julecamino” med store kunst-juletræer gennem byen, og på selve markedet afholder de et juleværksted, hvor alle kan pynte små udgaver af kunsttræerne.

De store kunsttræer, som bl.a. byens skoler har været med til at udsmykke, bliver efterfølgende aktioneret bort og pengene går til at plante træer i verden.

Ud over “julecaminoen” vil de også have et kreativt værksted med.

Børneaktiviteter

Der er altså lagt op til oplevelser for børn og voksne i alle aldre, men børnene får dog i år deres helt eget område på pladsen ved Odeon og Koncertsalen.

Her vil der være mini-pariserhjul og mini-karrusel, sjove tombolaer og tivoli-leg, H.C. Andersen-fortællinger i en nyetableret hule samt masser af mulighed for leg og hygge blandt grantræer, julelys og træstubbe.

Cirkus Flik Flak og musikgruppen ÆSKEN sørger for underholdningen på børnejulemarkedet.

De forskellige kunstværker, som er med til at gøre H.C. Andersen Julemarkedet endnu mere magisk, er skabt i samarbejde med gruppen Fletværket.

Møntergården har naturligvis også en stor rolle på julemarkedet, og museet er klar med en masse spændende aktiviteter for børn og familier.

H.C. Andersen Julemarkedet 2019 bliver afholdt på følgende dage

  • Fredag den 29. nov. kl.15-19
  • Lørdag den 30. nov. kl.10-18
  • Søndag den 1. dec. kl.10-17
  • Fredag den 6. dec. kl.15-19
  • Lørdag den 7. dec. kl.10-18
  • Søndag den 8. dec. kl.10-17

Fik du læst alt det der sker i weekenden med tænding af årets juletræk på Flakhaven og julelys i Brandts? Læs mere her

Kinesisk fænomen indtager landet: Magasin fejrer Singles Day med massevis af tilbud

Skrevet af: Michael Qureshi
PR-foto
PR-foto

I dag går Kina helt salgs-amok, og resten af verden rider med på bølgen, som det også er set med Black Friday.

Konceptet Singles’ Day opstod i 1993 i Kina, hvor en gruppe studerende på Nanjing Universitet ønskede at fejre og hylde singler som et modsvar til Valentines Day.

Singles’ Day falder hvert år 11. november, da datoen kan skrives ene og alene af 1-taller (11/11).

Sætter fokus på forkælelse og gode tilbud

Magasin i Odense er selvfølgelig med på trenden og har taget mærkedagen Singles Day til sig. Her vil Magasin sætte fokus på forkælelse og fylde forretningen med gode tilbud.

“Singles Day er en rigtig hyggelig tradition, hvor der sættes særligt fokus på dem, der har valgt at være alene, og som gerne vil gøre noget godt for sig selv. Det vil vi gerne være med til at fejre i Magasin, og derfor har vi dedikeret weekenden og mandag d. 11.11 til at forkæle sig selv,” siger Store Manager i Magasin Odense Sofie Andreassen.

Alle besøgende kan forkæle sig selv med luksuriøse skønhedsbehandlinger, duftkonsultationer eller en tid hos Magasins personlige shopper.

Der vil også være mulighed for at nyde lækre desserter, et godt glas vin eller kvalitetskaffe. Derudover vil der være 20 procent på blandt andet bolig, beauty, lingeri og meget mere.

“Det er jo helt oplagt at kigge forbi og forkæle sig selv med et nyt outfit, en lækker skønhedsbehandling eller en tur forbi vores personlige shopper,” siger Sofie Andreassen.