Veganske spisesteder i Odense har succes: Mange bliver overrasket over smagen

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Lækker, vegansk burger fra Café Kosmos.
Lækker, vegansk burger fra Café Kosmos.

De senere år er flere og flere danskere begyndt at spise vegansk, og det mærker de på Odenses to veganske spisesteder – Café Kosmos og Café Venchi.

”Vi oplever helt sikkert en stigende interesse for vores veganske mad. Vi har næsten fuldt hus hver aften, og der er også godt booket op i løbet af dagen,” siger Henrik Camillo Halle, som er medejer af den veganske og 100% økologiske Café Kosmos.

Han fortsætter:
”Størstedelen af vores gæster er ikke veganere. Mange er bare nysgerrige efter at smage vores veganske mad.”

Dyrevelfærd i højsædet

Da Henrik Camillo Halle valgte at blive først vegetar og siden veganer, var det mest af hensyn til dyrene:

”Jeg har i seks år været vegetar, men for et halvt år siden besluttede jeg at blive veganer. For mig er det det mest rigtige at gøre. Det er først og fremmeste af hensyn til dyrene, men det er klart, at miljøet og sundhedsaspektet også spiller ind.”

Havde helbredsproblemer

Men hvorfor er vegansk mad blevet så populært? Vladimir Stanić, som sammen med sin kæreste Elisa Bresson står bag den veganske Café Venchi, mener, det i høj grad skyldes folks øgede fokus på, hvad de byder deres krop men også hensynet til miljøet:

”Personligt tror jeg, at folk er ved at blive mere og mere bevidste om, hvad det er, de indtager, og hvordan det påvirker både kroppen, miljøet og dyrene.”

Da Vladimir Stanić i sin tid selv valgte at blive veganer, var det også af helbredsmæssige årsager:

”Det startede med, at jeg fandt ud af, at jeg havde nogle helbredsproblemer. Dem opdagede jeg, at jeg kunne helbrede ved at spise sund, vegansk mad, dvs. undgå raffineret sukker og forarbejdet mad. Da det viste sig at være en succes, holdt jeg bare fast i det.”

Han fortæller også, at mange ikke-veganere bliver overraskede over den gode smag uden kød.

Øget fokus på sundhed og miljø

Henrik Camillo Halle tror også, interessen for vegansk mad skyldes folks øgede fokus på både sundhed og miljøet:

”Jeg tror helt sikkert, klimakrisen og mediernes opråb om at spise mindre kød spiller ind i forhold til den stigende interesse for vegansk mad. Men jeg tror også, det skyldes årsager som f.eks. at mange grise er smittet med MRSA. Folk vil prøve noget andet, som er sundere.”

To lækre, veganske pizzaer fra Café Venchi.
En vanesag at spise kød

Mange af os har nok en tendens til at gå hen til køddisken først og derefter vælge, hvilken form for tilbehør, vi vil have til.

Og for nogle kan det måske virke meget langt fra deres virkelighed at leve et liv helt uden kød, men det er ifølge Vladimir Stanić og Henrik Camillo Halle et spørgsmål om vane:

”Tanken om aldrig at skulle bide i et stykke kød igen er måske skræmmende for mange, men det handler nok mest om vane. Når man først har vænnet sig af med det, så indser man, at man ikke savner det og faktisk ikke forringer sin livskvalitet ved ikke at spise det igen,” siger Vladimir Stanić.

Det bakkes op af Henrik Camillo Halle:
”Før jeg blev vegetar, kunne jeg heller ikke forestille mig ikke at skulle spise kød, og jeg tror, det er fordi, vi er flasket op med at spise kød. Men det handler om gamle vaner, og jeg håber, at veganske spisesteder kan vise folk, at man kan få meget lækker, vegansk mad – uden at vi caféejere skal være visionære. Vi dømmer ingen!
 

Café Venchi
Vestergade 83
Odense C (indgang fra pantheonsgade)

Café Kosmos
Lottrups Gård 1
5000 Odense C

Lækkert vin-event i denne uge: Smag på 10 Bourgogner for en 50’er i vinbutik

Skrevet af: Redaktionen

Vinbutikken Bichel Vine har gjort en dyd ud af at skabe særarrangementer, som skiller sig ud i Odense.

Bichel Vine med butikker i Århus og København udvidede i 2018 med en butik lige her i Odense i Nørregade. Siden har der ikke været stille fra deres side med en masse forskellige spændende arrangementer.

I december gav de et juletræ, hvis man købte vin i butikken, og i marts i år kunne man smage på 25 vine for 25 kr.

Nu er de her igen, hvor man i denne uge fra torsdag til lørdag kan få lov til at smage 10 vine fra Bourgogne for 50 kr.

Attraktiv pris for vinentusiaster

Ægte vinentusiaster vil hurtigt spotte, at det er en attraktiv pris for at komme ind og få smagt på forskellige gode vine og årgange.

“Hos Bichel elsker vi Bourgogne og vi vil gerne dele ud af vores begejstring!

Det er enkelt at gøre vores kunder til lige så store Bourgogne-fans som os selv – man skal bare smager det.

Vi ved godt, at Bourgogne ikke er billigt, men vi har fundet 10 vine fra Bourgogne, som for det første er til at betale og som for det andet giver fantastisk meget vin for pengene,” siger Lars Bo Henriksen, direktør for Bichel Vin, til MigogOdense.

De udvalgte vine er følgende;

Hvidvine
Chablis 2017, Louis Michel
Bourgogne Blanc 2015, Patrice Rion
Viré-Clessé 2016, Domaine de Roally
Bourgogne Blanc 2107, Domaine Paul Pernot

Rødvine
Bourgogne Rouge “Vierge Romaine” 2017, Domaine Machard de Gramont
Hautes-Côtes de Nuits “les Dames Huguettes” 2017, Patrice Rion
Chorey-les-Beaune “Vielles Vignes” 2017, Domaine Machard de Gramont
Chambolle-Musigny “Nazoires” 2017, Domaine Machard de Gramont
Gevrey-Chambertin “Vielles Vignes” 2015, Domaine Rossignol-Trapet
Savigny-les-Beaune “Talmettes” 2015, Domaine Simon Bize

 

Foto: Bichel Vine

 

Hvad: Vin-event i Bichel Vine
Hvor: Nørregade 29
Hvornår:
Torsdag d. 25. april
Fredag d. 26. april
Lørdag d. 27 april

Du kan købe din billet på 50 kr. her

Danske Bank Bygningen blev købt for kæmpe beløb: Nu skal de nye planer udføres

Skrevet af: Redaktionen

Sidste år blev en af Odenses mest markante bygninger solgt i en handel for svimlende 133 mio. kr.

Bygningen er nok mest kendt som Danske Bank bygningen på Flakhaven 1, og det var den odenseanske ejendomsinvestor Karsten Bill Rasmussen, som stod bag købet.

Nu vil han skabe liv og glade dage på den centrale plads i Odense C.

Det fortæller han i et interview med Fyens.

“Vi skal have gang i Flakhaven, for det er i dag en død plads. Hvis du kommer til en by i Tyskland eller England, og går ind på den centrale plads i byen, så er der altid liv.

Det er der ikke på Flakhaven i dag, men det skal vi have lavet om.

Det kan både blive en god forretning og god ejendom for byen i forhold til, hvad den har været indtil nu. Som bank lukkede den jo om eftermiddagen og var lukket om lørdagen. Nu er der chance for, vi kan holde den åben syv dage om ugen og i nogle flere timer hver dag,” siger han til avisen.

Vil skabe bedre muligheder for caféer og butikker

Helt konkret er der planer om at forvandle bygningens facade, som den var i gamle dage. Det vil man gøre blandt andet for at skabe bedre muligheder for at få caféer og butikker ind i bygningen.

Arkitekten bag den meget renæssance-prægede paladsstil var odenseaneren C. Lendorf, der i et samarbejde med professor Herholdt ligeledes stod bag opførelsen af Odense Rådhus.

Planerne om ombygning handler om bygningens facade, hvor Karsten Bill Rasmussen vil installere nye døre og vinduer.

Vinduerne skal gå helt ned til soklen, og den nye ejer er inspireret af, hvordan bygningen så ud i gamle dage, før man i sin tid ændrede facaden.

Derudover vil han etablere tre nye indgangspartier, som skal ligge i bygningens to sider og i midten. Også her er Karsten Bill Rasmussen inspireret af bygningens tidligere udseende.

Danske Bank er flyttet

Danske Bank flyttede for nylig ”hjem” til Albani Torv 2 i nybyggede kontorer for at samle forskellige afdelinger under ét tag.

Ejendommen har siden november 2016 været på udenlandske hænder, hvor M7 Real Estate sammen med den amerikanske kapitalforvalter HIG Capital købte 67, hovedsagelig, filialejendomme af Danske Bank.

Men nu har Karsten Bill Rasmussen, der ejer et stort antal ejendomme i Odense, altså overtaget.

Ejendommen andrager i alt 5.586 kvm, hvoraf de 1.451 kvm er beliggende i kælderen, og indeholder alt fra velkomstområde, kontorer og kantine.

Rift om billetter: Verdens største løbefest på oppustelig bane kommer igen til Odense

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto fra Gung Ho i England
Foto fra Gung Ho i England

Vi er vant til en del forskellige motionsløb her i Odense og omegn.

Men sidste år blev Odense introduceret til forhindringsløbet Gung-Ho. De kalder det selv for verdens største løbefest på oppustelig bane.

Det var en kæmpe succes sidste år i august, og derfor er det ikke overraskende, at vi igen her i 2019 kan se frem til at få besøg af konceptet igen.

Lørdag d 25. maj vender det retur til Tusindsårsskoven med 10 oppustede, kæmpestore forhindringer, fordelt på 5 km.

En vanvittig løbefest fyldt med sjove overraskelser, udfordringer og oplevelser. Der er plads til hele famillien. Konceptet er enkelt: Man skal have det sjovt!

Der er også rift om billetterne allerede. Hele 15 start-tidspunkter er allerede udsolgt. Dermed er der kun 12 starttidspunkter ledige.

Billetterne bliver også dyrere jo tættere, man kommer på løbsdagen.

Det handler om at udfordre hinanden

Løbet adskiller sig fra andre fun-runs på grund af de store forhindringer.

En vigtig detalje er også, at man ikke nødvendigvis behøver at have en perfekt kondition for at deltage. Ingen bliver målt i tid – det er fun run for alle. Man kommer til at hoppe, springe, kravle og løbe på de 5 km.

Det handler om at have en fest og udfordre sig selv på en sjov måde. Udfordre sine venner og grine af dem når de vælter rundt i de oppustelige giganter.

En seriøst sjov dag

Man kan blandt andet opleve verdens største luftmadras. Hold nu fast! 12 meter bred, 32 meter lang og 5 meter høj. I alt dækker den 378 kvartmeter og 1.890 kubikmeter.

Forhindringerne har navne som: The Wall, Born Slippy, Surfin’ og The Final Countdown – alle forhindringerne er navngivet efter nogle af pophistoriens mest populære sange.

Både voksne og børn kan være med til løbet. Arrangørerne anbefaler dog at børn, er minimum otte år gamle. Alle børn under 12 år skal løbe sammen med en voksen.

Det afholdes i København, Aalborg, Århus og Odense i år.

Hvad: Gung Ho – løbefest på oppustelig bane
Hvor: Tusindsårsskoven
Hvornår: Lørdag d. 25. maj
Billetter her