MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Verdenssensation: Forskere i Odense udvikler robot der kan teste for Corona

Af Michael Qureshi
Pressefoto fra SDU
Pressefoto fra SDU

En vaskeægte verdenssensation er skabt lige her i Odense.

I dag løftede robotforskere fra Syddansk Universitet sløret for verdens første robot, der kan teste mennesker for Corona-smitte og andre slags infektioner.

Det er endnu mere imponerende, at det kun har taget forskerne fire uger at udvikle sådan en robot, der kan bruges ved andre pandemier i fremtiden.

Det skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

Det kan aflaste sundhedspersonale for det ressourcekrævende arbejde med at teste mange mennesker. Ikke mindst fordi man skal bruge en masse værnemidler og andet beskyttelse hver gang, man skal teste.

Reducerer risiko for sundhedspersonale

Man forventer, at robotten allerede kan afprøves i de hvide telte hvor Testcenter Danmark har taget opstilling i landets største byer.

Det er således nu, at alle kan booke en Corona-test med sit Nem-Id uden henvisning fra egen læge.

“Som så mange andre var jeg forfærdet over at se den lynhurtige udvikling af Covid-19 i hele verden. Jeg følte, at vi var nødt til at gøre noget.

Med min baggrund var det oplagte at få automatiseret processen. En robot vil reducere risikoen for at sundhedspersonale bliver smittet og give en højere testkvalitet,” lyder det fra Esben Østergaard fra REinvest Robotics og medstifter af Universal Robots her i Odense.

Har knoklet i døgndrift

Det er professor Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra SDU Robotics som har været ledende forsker på det team, som har knoklet i døgndrift for at udvikle robotten.

“Vi har på SDU forsket rigtigt meget i styring i robotter. Jeg har selv arbejdet med robotter til sundhedssektoren, så vi tog nogle teknologier, vi havde godt styr på ned fra hylderne og tog afsæt i dem,” siger Thiusius Rajeeth Savarimuthu.

Med et helt særligt engangsværktøj holder robotten en pind som den poder med. Den kan ramme præcist hver gang podningen foretages.

Derfra stikker robotten podepinden ned i et glas og forsegler prøven.

Med et 3d-printet specialdesignet engangsværktøj holder robotten en podepind og rammer roligt det præcise sted i halsen, hvorfra podningen skal foretages.

Efterfølgende stikker robotten podepinden ned i et glas og skruer låg på, så prøven forsegles.

Robotten har allerede hentet to mio. kr. i investering fra Vækstfonden ligesom der også er støtte fra Odense Universitetshospital.

Man satser nu på at få robotten udviklet til det internationale marked, hvor der helt sikkert vil være mange lande, som er interesseret.

Del artikel


Top 3 i dag




 


 


 


 


Udvalgte artikler

Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien