Viggos fylder 27 år: Har du gennemført den berygtede DATO?

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Foto: Viggos.
Foto: Viggos.

På lørdag fylder det kendte Odense-værtshus Viggos 27 år, og du kender måske især Viggos for deres elskede og berygtede DATO-tradition?

7.500 ølkrus på lofter og vægge

Gennem årene har mange stået deres manddomsprøve i forsøget på at drikke 10 fadøl (5 liter) på en enkelt dag, og i loftet og på væggene løber guirlander af hele 7.500 ølkrus med navne på alle dem, der har gennemført en DATO på Viggos. Kruset bliver dog taget ned efter et år, hvis man ikke sørger for at forny det med en ny DATO.

Reglerne for en DATO er, at man ikke må kaste op eller falde i søvn undervejs. Man må dog gerne gå ud at spise i løbet af dagen – dog højest to timer, og det skal meldes til bartenderen.

DATO er som en miniferie for en dag

Carsten Jensen, der er bestyrer og daglig leder på Viggos, kan hele historien om DATO-traditionen:

“I tidernes morgen lå Viggos et helt andet sted, nemlig nede ved Grand Hotel. Og det var der, DRIK DATO startede. Når man drikker en DATO, er man lidt på en miniferie for en dag, hvor det eneste, man skal nå den dag, er at drikke nogle fadøl og hygge sig blandt ligesindede. Det har aldrig været en konkurrence om, hvem der kan gøre det hurtigst – tværtimod. Så bliver det jo bare en stressfaktor, og dem har vi jo nok af i dagligdagen. Det er hyggen og fællesskabet ved det, der er det essentielle. Alle, der kommer ind på Viggos, har minimum én ting tilfælles; nemlig DATO. Og snakken går altid hurtigt: ”Har du prøvet det før?”, ”Hvor mange gange?” og så videre. Det er lige så naturligt som at snakke om vejret og måske i virkeligheden mere interessant,” siger han.

Man har ikke rigtig været i Odense før …

Sidste år blev der gennemført 12.292 DATO’er på Viggos, men ifølge Carsten Jensen er der cirka dobbelt så mange, som forsøger, men ikke gennemfører. Og bestyreren har et bud på, hvorfor DATO-traditionen er blevet så populær i Odense:

“Der er et uofficielt ordsprog ude i byen om, at man ikke rigtigt har været i Odense, hvis man ikke har forsøgt sig med en DATO. Og det er ikke kun de studerende, der har taget det til sig. Vi favner bredt, og alle er velkomne hos os. Jeg tror, vores ældste stamgæst er lige omkring de 60 år, og gennemsnitsalderen i ”stammen” er vel omkring de 30.”

Fri fadøl og et specielt fødselsdags-krus

I anledning af deres fødselsdag inviterer Viggos på fri fadøl (alm./classic) fra klokken 12 til 13 på lørdag. Desuden får alle, der gennemfører en DATO, et lille flag indgraveret på deres krus.

Klokken 12 åbner de også førstesalen Ølhunden, så der er plads til alle fødselsdagsgæsterne. Og senere på aften byder Viggos på gratis Morgan- eller Smirnoff-sjusser i kælderen på Den Brølende And fra klokken 21 til 22.

Foto: Viggos.

Den ubesejrede mester – 178 DATO’er på et år

På hjemmesiden www.drikdato.dk/ViggosOdense kan du følge med i de mange vilde rekorder, som folk har formået igennem årene. Den ubesejrede mester er i øjeblikket en mand, som har drukket hele 832 DATO’er fordelt på 12 år. Alene i 2017 drak han 178 DATO’er. Mon du kan slå det?

Desuden fortæller Carsten Jensen, at der er nogle gæster, som har drukket syv datoer på en uge, altså en om dagen. Blandt gæsterne hedder det en ”perfect week” eller en “UGEDATO”. Og som en lille belønning til de få, der har klaret den, får de skrevet UGEDATO ud for datoerne på deres krus.

En DATO, der drikkes i alm./classic fadøl, koster mellem 270 og 330 kr., alt efter om det er hverdag eller weekend. Du kan også vælge at drikke din DATO i cider for mellem 400 og 450 kr.

Viggos
Vindegade 76
5000 Odense

Lang næse: Fyn igen forbigået af Michelin Guiden

Skrevet af: Redaktionen
Vår
Vår

Det var i år, at det skulle være.

For første gang nogensinde skulle Fyn have en Michelin-stjerne. Mange tippede, at Falsled Kro eller Balcony her i Odense kunne tage den.

Derfor var forventningerne enorme, da Michelin Guiden for første gang nogensinde afholdt deres nordiske uddeling uden for en hovedstad.

Det gjorde de i Århus, og derfor troede man på mere kærlighed til byerne uden for København.

Men igen blev både Nordjylland og Fyn forbigået.

Kun en ny dansk restaurant i Michelin Guiden

Selv om Michelin inspektørerne havde været i begge regioner. Her på Fyn havde de blandt andet besøgt Falsled Kro, Pasfall og Sortebro Kro.

Men det blev ved forhåbningerne. For det var kun Alouette fra København, der var den eneste nye danske restaurant med en stjerne.

Noma bragede ind igen i Michelin Guiden efter en lukkeperiode, og de røg direkte ind på to stjerner.

Geranium forblev eneste danske restaurant med tre stjerner, og er stadig blandt Nordens bedste restauranter.

Tre stjerner:

* Geranium, København.

To stjerner:

* A|O|C, København.

* Kadeau København, København.

* Henne Kirkeby Kro, Henne Kirkeby.

* Noma, København

En stjerne:

* Clou, København.

* Era Ora, København.

* Formel B, København.

* Jordnær, Gentofte.

* Kiin Kiin, København.

* Kokkeriet, København.

* Kong Hans Kælder, København.

* Marchal, København.

* 108, København.

* Relæ, København.

* Søllerød Kro, Holte.

* Studio at the Standard, København.

Alouette, København (ny)

* Domestic, Aarhus.

* Frederikshøj, Aarhus.

* Gastromé, Aarhus.

* Substans, Aarhus.

* Kadeau Bornholm, Bornholm.

* Ti Trin Ned, Fredericia.

* MeMu, Vejle.

* Slotskøkkenet (Dragsholm Slot), Hørve.

* Frederiksminde, Præstø.

Drop ventetiden: Du kan følge din bus på Rejseplanens app

Skrevet af: Redaktionen
Odense: Fynbus holdeplads nord ved Odense Banegårdcenter OBC. Foto: Robert Wengler
Odense: Fynbus holdeplads nord ved Odense Banegårdcenter OBC. Foto: Robert Wengler

Kender du det, at du står ved busstoppestedet, du har tjekket køreplanen, og du ved præcis, hvornår din bus skal ankomme?

Hvorefter du til din frustration, med et nedslået ansigtsudtryk, kolde hænder og med stampen i jorden for at holde varmen, erfarer, at bussen ikke kommer til tiden.

Det er en træls situation. Det værste er dog den ubekendte faktor – hvornår kommer bussen så, når den nu ikke overholder køreplanen?

Heldigvis kan du med få klik på din telefon slå den ubekendte faktor af bordet. Alt, du skal bruge, er en af Danmarks mest populære apps, Rejseplanen.

Rejseplanen er en ”must have” app

Du ved sikkert, at du med rejseplanen i hånden kan søge efter en rejse fra a til b.

Derimod er der færre, der kender til de små ninjatricks, der mindsker frustrationerne, og gør det nemmere at være kunde i den kollektive trafik.

Vidste du, at du kan abonnere på en fast busafgang i f.eks. hverdagene? Følge én enkelt busafgang, så du automatisk får besked, hvis den er forsinket?

Eller, i realtid, se på et kortet, hvor din bus befinder sig?

Det er statistisk meget sandsynligt, at du desværre ikke kender til disse funktioner i rejseplanens app.

Men det er funktioner, du bør kende til, hvis du ofte, eller blot engang imellem, tager bussen eller toget.

Odense: Fynbus holdeplads syd ved OBC. Foto: Robert Wengler

Drop ventetiden. Bliv oplyst. Brug rejseplanen

Når du skal med bussen rundt i Odense, behøver du derfor to ting. En smartphone med rejseplanen installeret og et rejsekort.

Med et rejsekort i hånden får du nemlig stort set altid den billigste busbillet.

Gør det til en rutine, at du tjekker rejseplanen, inden du går mod busstoppestedet. Så ved du hurtigt og nemt, om din bus er forsinket.

Skulle netop din afgang være meget forsinket, kan du med ro i maven blive inde i varmen lidt endnu, inden du begiver dig mod stoppestedet.

Samtidig fortæller rejseplanen dig, hvis der er ændringer på din rute.

Stiger du på bussen langs den kommende letbanerute, er det i disse år, i særdeleshed, en god idé at bruge rejseplanen, da du her kan se, hvis dit stoppested er blevet nedlagt eller blevet flyttet for en kort periode.

Sådan mestrer du rejseplanen

Hvis du er blevet lidt lun på rejseplanen og dens mange muligheder, så kan vi med glæde fortælle, at FynBus har gjort forarbejdet for dig.

De har nemlig lavet en lille guide, der viser dig, hvordan du kommer til at mestre rejseplanens ”hemmelige” funktioner.

God rejse og du finder guiden her

Nu uddeles Michelin-stjernerne: Disse kan hente Fyns allerførste

Skrevet af: Mads Schytte

Klumme skrevet af Mads Schytte fra gastromand.dk  Gastromand er også medejere af MigogOdense

Michelin-guiden er større i Danmark end nogensinde.

Aldrig før har stjernerne været så tætte på os i Danmark men for nogen alligevel også så langt væk.

Flere restauranter end nogensinde har i dag en Michelin-stjerne, og rygterne om hvem de næste på listen bliver, flyver rundt i medierne i disse dage.

Får vi endnu en 3-stjernet i Danmark udover Geranium?

Kommer der nye spillere på banen? Vil Nærvær, Trio eller muligvis Restaurant Brace i København modtage deres første?

Der er endda rygter om, at NOMA 2.0 modtager mere end en stjerne ved uddelingen.

I Danmark kæmper vi bravt for at få guidens opmærksomhed, og alene det at modtage en stjerne er her i landet enormt stort.

Verdens Bedste Kok er fra Danmark

For få uger siden gjorde Danmark sig igen gastronomisk bemærket.

Kenneth Toft-Hansen var nemlig rejst til Bocuse d´Or med sin coach Rasmus Kofoed (Geranium) for at kæmpe i Lyon i den uofficielle konkurrence om at blive verdens bedste kok.

Norge var storfavorit, efter at have vundet EM med adskillige længder over Danmark.

Kenneth og teamet havde dog trænet, kæmpet, svedt og blødt inden konkurrencen og stod skarpere end nogensinde – så skarpt, at de kom der fra med en guldmedalje.

En helt afsindig bedrift som vi skal nogle år tilbage for at finde, hvor Rasmus Kofoed selv vandt guld efter ”tredje forsøg”.

Vi kan noget i Danmark, og det er Michelin-guiden tvunget til at indse.

Hvad med resten af Danmark?

Byer som Vejle, Fredericia og Henne Kirkeby har allerede landet en Michelin stjerne. Men her på Fyn og i Odense har vi endnu den første tilgode.

I 2018 har de i hvert fald besøgt Fyn, hvilket endeligt bekræfter, at Michelin-guiden har været omkring i hele Danmark.

Mulighederne ligger altså for vores fødder – men har vi været skarpe nok på Fyn? Har restauranterne med ambitioner om at nå stjerner været i topform?

Vi ved, at vi i hvert fald er tættere på end sidste år. Men hvem er så i spil i Odense og resten af Fyn?

Falsled Kro.

Vores bud på en shortlist er følgende

Falsled Kro,

Michelin-guiden postede i løbet af 2018 på Instagram, at de var på Falsled Kro. Så de er i hvert fald i spil. Falsled Kro har længe været bedste bud på en Michelin-stjerne på Fyn, og er det igen i år.

The Balcony

De dygtige ambitiøse gutter fra Balcony har taget Odense med storm. De har fået forrygende anmeldelser fra flere af de største medier, og de er placeret som Odenses bedste i White Guide.

De har også allerede vundet et par internationale titler.

Spørgsmålet er, om de er for nye til at hente den første stjerne til Fyn.

Restaurant Pasfall

Thomas Pasfall har spillet en kæmpe rolle i udviklingen af gastronomien i Odense og i hele regionen. Michelin-folkene kender til hans kreationer, så han er helt sikkert i spil.

Sortebro Kro

Endnu et sted vi med sikkerhed ved, at Michelin har besøgt i 2018. Der leveres tårnhøjt niveau, men det må være en outsider til en stjerne. Andre må stå foran dem.

Restaurant Lieffroy

I Nyborg har man en perle i Lieffroy. Stort set hvert eneste år får de Fyns bedste gæsteanmeldelser, og de kendte anmeldere elsker også deres mad.

Restaurant Vår

Michelin-folkene har været vidt omkring i det forgange år. For også Vår har haft besøg. Endnu en restaurant, der er braget igennem på madscenen i Odense.

Niveauet hos de andre er øget

Udfordringen bliver dog, at niveauet i hovedstaden og Århus, som vi baseliner imod, også har hævet niveauet.

Se fx på Frederikshøj under Wasim Hallal som ”blot” har en enkelt stjerne og sammenlign denne restaurant med Balcony – hånden på hjertet, de er et stykke fra hinanden.

Så selv om Fyn og navnlig Odense stormer frem så bliver det nok en udfordring – men vi har vi ikke mistet håbet!