Viggos fylder 27 år: Har du gennemført den berygtede DATO?

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Foto: Viggos.
Foto: Viggos.

På lørdag fylder det kendte Odense-værtshus Viggos 27 år, og du kender måske især Viggos for deres elskede og berygtede DATO-tradition?

7.500 ølkrus på lofter og vægge

Gennem årene har mange stået deres manddomsprøve i forsøget på at drikke 10 fadøl (5 liter) på en enkelt dag, og i loftet og på væggene løber guirlander af hele 7.500 ølkrus med navne på alle dem, der har gennemført en DATO på Viggos. Kruset bliver dog taget ned efter et år, hvis man ikke sørger for at forny det med en ny DATO.

Reglerne for en DATO er, at man ikke må kaste op eller falde i søvn undervejs. Man må dog gerne gå ud at spise i løbet af dagen – dog højest to timer, og det skal meldes til bartenderen.

DATO er som en miniferie for en dag

Carsten Jensen, der er bestyrer og daglig leder på Viggos, kan hele historien om DATO-traditionen:

“I tidernes morgen lå Viggos et helt andet sted, nemlig nede ved Grand Hotel. Og det var der, DRIK DATO startede. Når man drikker en DATO, er man lidt på en miniferie for en dag, hvor det eneste, man skal nå den dag, er at drikke nogle fadøl og hygge sig blandt ligesindede. Det har aldrig været en konkurrence om, hvem der kan gøre det hurtigst – tværtimod. Så bliver det jo bare en stressfaktor, og dem har vi jo nok af i dagligdagen. Det er hyggen og fællesskabet ved det, der er det essentielle. Alle, der kommer ind på Viggos, har minimum én ting tilfælles; nemlig DATO. Og snakken går altid hurtigt: ”Har du prøvet det før?”, ”Hvor mange gange?” og så videre. Det er lige så naturligt som at snakke om vejret og måske i virkeligheden mere interessant,” siger han.

Man har ikke rigtig været i Odense før …

Sidste år blev der gennemført 12.292 DATO’er på Viggos, men ifølge Carsten Jensen er der cirka dobbelt så mange, som forsøger, men ikke gennemfører. Og bestyreren har et bud på, hvorfor DATO-traditionen er blevet så populær i Odense:

“Der er et uofficielt ordsprog ude i byen om, at man ikke rigtigt har været i Odense, hvis man ikke har forsøgt sig med en DATO. Og det er ikke kun de studerende, der har taget det til sig. Vi favner bredt, og alle er velkomne hos os. Jeg tror, vores ældste stamgæst er lige omkring de 60 år, og gennemsnitsalderen i ”stammen” er vel omkring de 30.”

Fri fadøl og et specielt fødselsdags-krus

I anledning af deres fødselsdag inviterer Viggos på fri fadøl (alm./classic) fra klokken 12 til 13 på lørdag. Desuden får alle, der gennemfører en DATO, et lille flag indgraveret på deres krus.

Klokken 12 åbner de også førstesalen Ølhunden, så der er plads til alle fødselsdagsgæsterne. Og senere på aften byder Viggos på gratis Morgan- eller Smirnoff-sjusser i kælderen på Den Brølende And fra klokken 21 til 22.

Foto: Viggos.

Den ubesejrede mester – 178 DATO’er på et år

På hjemmesiden www.drikdato.dk/ViggosOdense kan du følge med i de mange vilde rekorder, som folk har formået igennem årene. Den ubesejrede mester er i øjeblikket en mand, som har drukket hele 832 DATO’er fordelt på 12 år. Alene i 2017 drak han 178 DATO’er. Mon du kan slå det?

Desuden fortæller Carsten Jensen, at der er nogle gæster, som har drukket syv datoer på en uge, altså en om dagen. Blandt gæsterne hedder det en ”perfect week” eller en “UGEDATO”. Og som en lille belønning til de få, der har klaret den, får de skrevet UGEDATO ud for datoerne på deres krus.

En DATO, der drikkes i alm./classic fadøl, koster mellem 270 og 330 kr., alt efter om det er hverdag eller weekend. Du kan også vælge at drikke din DATO i cider for mellem 400 og 450 kr.

Viggos
Vindegade 76
5000 Odense

Jesper Buchs pølsegryde slår pizza: Her er børnefamiliernes yndlingsretter

Skrevet af: Redaktionen

De fleste kender Jesper Buch som den benhårde superiværksætter fra Løvens Hule på DR 1 og ikke mindst som stifter af JustEat, der gjorde ham til mangemillionær.

Men de færreste ved, at rigmanden også er en legende ved spisebordet hos tusindvis af børnefamilier.

Jesper Buchs opskrift på hjemmelavet pølsegryde slår nemlig pizza, burger og boller i karry med flere længder på top ti-listen over de mest populære retter hos danske børnefamilier.

Listen er opgjort af Mambeno, der er Danmarks mest populære madplans- og opskrift app til børnefamilier.

Hos Mambeno forsøger man også at målrette deres app mod Odense, hvor man  kan se, hvad der hitter her i det fynske.

“Vi er glade for at se, at vi også har god aktivitet i Odense, som også i sig selv rykker på madfronten i byen.

Men når man ikke lige er ude og spise på en af de gode Odense-restauranter, så er det meget rart at have nogle simple og gode opskrifter at falde tilbage på.

Det hjælper Mambeno med,” siger Morten Resen, der er medejer af Mambeno, til MigogOdense.

Ingen pizza eller bolognese i top ti

På Mambenos Top ti Jesper Buchs pølsegryde nemlig nummer fire på listen over de mest populære opskrifter – og hverken pizza, boller i karry eller spaghetti bolognese er at finde på top ti.

1. Kyllingetærte med spinat
2. Spaghetti i fad med oksekød og grønt
3. Sammenkogt ret med kylling
4. Jesper Buchs berømte pølsegryde
5. Grøntsagslasagne
6. Gratineret kylling i fad
7. Paprikagryde med kylling
8. One pot pasta med pølser og grøntsager
9. Stegte nudler med kylling og sesam
10. Pasta med rejer i tomatsauce

Morten Resen: Jesper er en glimrende kok!

Opskriften på Jesper Buchs pølsegryde kom på madplanen hos Mambeno, da GoLittle app-stifteren Morten Resen besøgte den kendte erhvervsmand i Spanien.

Mambeno er ejet af GoLittle, som Jesper Buch blandt andet har investeret i.

“Jesper er jo mager som en ræv i parringstid. Så at han var en glimrende kok og kunne røre en pølsegryde med bacon og masser af fløde sammen på rekordtid kom som en ret stor overraskelse.

Men selvom opskriften er simpel, smager den fuldkommen fantastisk!

Vores egne unger elsker den, og det samme gør tusindvis af andre familier, har det vist sig,” siger Morten Resen.

Hent opskriften på pølsegryden gratis

Opskriften kan hentes gratis på mambeno.dk/jesper eller i Mambenos app i App Store. Og selvom Jesper Buch mener, at retten kræver masser af piskefløde, kan den (trods alt) også laves i en lidt mere fedtfattig udgave.

Listen er udarbejdet i perioden 1. oktober 2016 – 1. oktober 2018 og tager udgangspunkt i flere end 2 millioner besøg på mambeno.dk.

Unik spiseoplevelse: Kæmpe navne laver gourmetaften på Hotel Grand

Skrevet af: Simone Vestergaard

First Hotel Grand inviterer til en unik vin- og madoplevelse i hjertet af Odense, når Winemakers Dinner finder sted d. 25. oktober fra kl. 18-22.30. 

På denne aften går mad og vin op i en højere enhed, når Løgismose med det kendte vinhus Domaine Michelot og kokken Per Hallundbæk byder indenfor til en unik gourmetaften.

Per Hallundbæk har over 30 års erfaring fra restaurant- og hotelbranchen, både som kok, souschef, køkkenchef og direktør.

Han har tidligere ført Falsled Kro op som Fyns største bejler til en Michelin-stjerne.

På aftenen vil den erfarne kok servere en skøn fem retters menu med nyfortolkning af klassikere fra Bourgogne, til vinene fra Domaine Michelot.

Gæster for første gang Danmark

Nicolas Mestre fra Domaine Michelot gæster for første gang Danmark, og med sig har han årets høst fra 2016 årgangen, samt ældre udvalgte vine fra familiens historiske domaine i en af Bourgognes fineste hvidvinskommuner.

Løgismose har længe haft et godt samarbejde med Domaine Michelot – et samarbejde, der faktisk startede for præcis 20 år siden.

“Det er første gang i mange år, at vi har besøg af Domaine Michelot.

Det er et mindre vinhus drevet af familien selv, så det er ikke så ofte, de besøger Danmark.

Domaine Michelot er meget specielt.

Det er jo en hjørnesten i Løgismoses sortiment, og et vinhus der har været med i rigtig mange år – og som vi har et rigtig godt og nært forhold til.

Derudover laver de vine på et utroligt højt niveau.” fortæller Remi Sahner, salgschef hos Løgismose.

Et arrangement udover det sædvanlige

Det er første gang at denne konstellation er blevet en realitet, og Remi Sahner er meget glad for at kunne give de kommende gæster en helhedsoplevelse udover det sædvanlige.

“Med dette arrangement har vi fået muligheden for at lave en perfekt aften med kombinationen af vinhuset og Per – som også er en gammel kending af Løgismose.

Så gæsterne kan godt forvente en aften med god vin og mad på højt niveau, i fantastiske rammer.” fortæller Remi og afslutter:

“Det er en af de helt specielle aftener på året, og en aften vi glæder os rigtig meget til.”

Aftenens menu er:
– Syltet pighvar med persillecreme og små porrer
– Torsk med snegle ragout, peberbacon og bagt fennikel
– Kanin med sennepcreme og glaskål
– Gratineret and fra Dombes ”Bourguignon” med nye løg og karl johan aroma
– Brie de Meaux med brioche, salater og trøffelvinaigrette

Det får du:
– Kir Royale & Snacks
– 5 retters menu med tilhørende vine
– Kaffe & sødt
– Vand under middagen

Pris pr. person 995 kr. (ekskl. booking gebyr på 25 kr.)

Læs mere og køb din billet til arrangementet her.

Kan et tog hedde Brunneren? Odense griner af de skøreste forslag til Letbanen

Skrevet af: Redaktionen
Foto: Letbane Odense
Foto: Letbane Odense

“Du skal bare tage Brunneren i retning mod Hjallese.”

Forestil dig den sætning, hvis en dansk turist kommer til Odense og skal en tur med Letbanen.

Det kan meget vel blive virkelighed, når Letbanen står færdig om nogle år.

Lige nu er der en afstemning i gang om, hvad de 16 forskellige Letbane-vogne skal hedde.

En af de helt store favoritter er nemlig “Brunneren” med reference til vores elskede nationalret – Brunsvigeren.

Ikke desto mindre kan der også refereres til andet, hvis man tænker lidt latrinært.

Vi har taget et kig på, hvad der især på sociale medier som Facebook diskuteres på navnene, og her er vores bud på de mærkeligste/skøreste/sjoveste navneforslag til Letbanen.

Sjoveste forslag

Det hele skal kunne sammensættes efter sætningen;

At rejse er at…

BRUNNEREN (at rejse er…lige så godt som brunsvigeren)

FODFÆSTET (at rejse er…at miste fodfæstet)

SOLNEDGANGEN (at rejse er…at se solnedgangen nye steder)

SMAGEN (at rejse er…at smage på verden)

PERSPEKTIVET (at rejse er…at forny sit perspektiv)

UNDRINGEN (at rejse er…at undre sig)

SINDET (at rejse er…at flytte sit sind)

KOMMENTARER PÅ Odense Letbanes Facebook-side

Nu skal der stemmes

Hele Odense fik mulighed for at byde ind med mulige navne, og de er nu blevet evalueret og udvalgt.

Nu skal der så stemmes på de bedste bud, så man kan indsnævre det til 16 letbanevogne.

“I har hjulpet med at finde et samlende tema og en liste med konkrete navneforslag. Her i tredje fase er dine krydser afgørende – Odenses letbanetog får de 16 navne med flest stemmer.

Stem ved at udfylde stemmesedlen herunder med højst 5 krydser,” skriver Odense Letbane.

Der trækkes lod om gavekort på 3000 kr. til ODEON.

Deadline er 24. oktober.

Du kan stemme og se alle navne-forslagene her