Viggos fylder 27 år: Har du gennemført den berygtede DATO?

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Foto: Viggos.
Foto: Viggos.

På lørdag fylder det kendte Odense-værtshus Viggos 27 år, og du kender måske især Viggos for deres elskede og berygtede DATO-tradition?

7.500 ølkrus på lofter og vægge

Gennem årene har mange stået deres manddomsprøve i forsøget på at drikke 10 fadøl (5 liter) på en enkelt dag, og i loftet og på væggene løber guirlander af hele 7.500 ølkrus med navne på alle dem, der har gennemført en DATO på Viggos. Kruset bliver dog taget ned efter et år, hvis man ikke sørger for at forny det med en ny DATO.

Reglerne for en DATO er, at man ikke må kaste op eller falde i søvn undervejs. Man må dog gerne gå ud at spise i løbet af dagen – dog højest to timer, og det skal meldes til bartenderen.

DATO er som en miniferie for en dag

Carsten Jensen, der er bestyrer og daglig leder på Viggos, kan hele historien om DATO-traditionen:

“I tidernes morgen lå Viggos et helt andet sted, nemlig nede ved Grand Hotel. Og det var der, DRIK DATO startede. Når man drikker en DATO, er man lidt på en miniferie for en dag, hvor det eneste, man skal nå den dag, er at drikke nogle fadøl og hygge sig blandt ligesindede. Det har aldrig været en konkurrence om, hvem der kan gøre det hurtigst – tværtimod. Så bliver det jo bare en stressfaktor, og dem har vi jo nok af i dagligdagen. Det er hyggen og fællesskabet ved det, der er det essentielle. Alle, der kommer ind på Viggos, har minimum én ting tilfælles; nemlig DATO. Og snakken går altid hurtigt: ”Har du prøvet det før?”, ”Hvor mange gange?” og så videre. Det er lige så naturligt som at snakke om vejret og måske i virkeligheden mere interessant,” siger han.

Man har ikke rigtig været i Odense før …

Sidste år blev der gennemført 12.292 DATO’er på Viggos, men ifølge Carsten Jensen er der cirka dobbelt så mange, som forsøger, men ikke gennemfører. Og bestyreren har et bud på, hvorfor DATO-traditionen er blevet så populær i Odense:

“Der er et uofficielt ordsprog ude i byen om, at man ikke rigtigt har været i Odense, hvis man ikke har forsøgt sig med en DATO. Og det er ikke kun de studerende, der har taget det til sig. Vi favner bredt, og alle er velkomne hos os. Jeg tror, vores ældste stamgæst er lige omkring de 60 år, og gennemsnitsalderen i ”stammen” er vel omkring de 30.”

Fri fadøl og et specielt fødselsdags-krus

I anledning af deres fødselsdag inviterer Viggos på fri fadøl (alm./classic) fra klokken 12 til 13 på lørdag. Desuden får alle, der gennemfører en DATO, et lille flag indgraveret på deres krus.

Klokken 12 åbner de også førstesalen Ølhunden, så der er plads til alle fødselsdagsgæsterne. Og senere på aften byder Viggos på gratis Morgan- eller Smirnoff-sjusser i kælderen på Den Brølende And fra klokken 21 til 22.

Foto: Viggos.

Den ubesejrede mester – 178 DATO’er på et år

På hjemmesiden www.drikdato.dk/ViggosOdense kan du følge med i de mange vilde rekorder, som folk har formået igennem årene. Den ubesejrede mester er i øjeblikket en mand, som har drukket hele 832 DATO’er fordelt på 12 år. Alene i 2017 drak han 178 DATO’er. Mon du kan slå det?

Desuden fortæller Carsten Jensen, at der er nogle gæster, som har drukket syv datoer på en uge, altså en om dagen. Blandt gæsterne hedder det en ”perfect week” eller en “UGEDATO”. Og som en lille belønning til de få, der har klaret den, får de skrevet UGEDATO ud for datoerne på deres krus.

En DATO, der drikkes i alm./classic fadøl, koster mellem 270 og 330 kr., alt efter om det er hverdag eller weekend. Du kan også vælge at drikke din DATO i cider for mellem 400 og 450 kr.

Viggos
Vindegade 76
5000 Odense

ArtWeek 2018: Bryggeriet Flakhaven lancerer kunst-øl

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: Bryggeriet Flakhaven
Foto: Bryggeriet Flakhaven

Lørdag 28. juli indledes den ugelange kunstfestival ArtWeek 2018, som finder sted i DOK5000. Men det handler ikke kun om traditionel kunst som skulpturer, malerier og den slags.

I år er der nemlig også brygget en helt særlig ArtWeek-øl, som sælges i en begrænset periode i forbindelse med festivalen.

Det er brygmester Peter Schrøder fra Bryggeriet Flakhaven, der står bag øllen, der med brygmesterens egne ord er ”en fyldig, ravfarvet øl med en sød malt-profil med en alkoholprocent på cirka 5 procent.”

Selvom det er første gang, at der laves en særlig ArtWeek-øl, så mener Peter Schrøder, at det lå lige til højrebenet at lave en øl i forbindelse med ArtWeek.

”Vi vil gerne støtte op om kunst og kultur og på den her måde, kan vi vise vores håndværk og kunst,” siger Peter Schrøder.

Der er i første omgang brygget 1000 liter ArtWeek-øl, men Peter Schrøder understreger, at der sagtens kan laves mere ArtWeek-øl, hvis den bliver en succes.

Ølsmagning på åen

ArtWeek-øllen sælges selvfølgelig ved Bryggeriet Flakhaven, men den er også sat i salg hos blandt andet Gorm’s, First Hotel Grand, Arkaden Food Market, Storms Pakhus og hos H.J. Hansen Vin.

Men du kan også smage den i mere kunstneriske rammer. Som en del af ArtWeek 2018 arrangeres der fredag 3. august en helt særlig ølsmagning på Odense Å i samarbejde med Odense Aafart.

Her kan du smage ArtWeek-øllen og flere andre øl fra Bryggeriet Flakhaven samtidig med, at du underholdes med livemusik og kunstfortællinger. Udover Peter Schrøders præsentation af øllen, så vil kunstner Michael Sasserson fortælle om sin kunst.

Foto: Odense Aafart.

Efter denne særlige ølsmagning inklusiv livemusik og kunst er der mulighed for at nyde en særlig ArtWeek-platte på Flakhaven.

Hele herligheden koster 595 kr. inkl. et meget flot Eventyrligt Øl Glas, og vil du kun deltage i selve øl-smagningen på åen, koster det 295 kr. Du kan købe billet til ølsmagning på åen her.

Under ArtWeek-ugen kan du også opleve kunsten helt tæt på. Der er blandt andet croquis tegning med nøgenmodeller, stenhugger-workshop og spændende foredrag. Læs mere om ArtWeek 2018 her

Unikt tiltag: Gloove donerer 75 % af overskuddet til gode formål

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

VI har før skrevet om det danske firma Gloove, der tilbyder alternativ flyttehjælp til en pris, der er 60-70 procent billigere end traditionelle flyttemænd. Du kan læse den historie her.

“Odense har taget rigtig godt imod konceptet, og væksten i byen har været rigtig fin. Det er skønt, at folk har fået øjnene op for, at flytning kan gøres på en ny, smartere og billigere måde,” fortæller Andreas Zacho, stifter af Gloove.

Og nu er Gloove så klar med en endnu en vild nyhed. Den deleøkonomiske platform har nemlig besluttet sig for, hvert år at donere 75% af deres overskud til almennyttige formål.

Virksomheder skal tage et ansvar

Donationerne vil primært gå til miljøinitiativer og lokalt foreningsliv i eksempelvis Odense.

“Det var Storm P. der sagde: ‘Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det’. Det samme kan siges om mange virksomheders holdning og handling til deres social ansvar. Beslutningen er taget, fordi vi mener, at virksomheder skal gå forrest og tage et større ansvar for samfundet og ikke mindst miljøet,” siger Andreas Zacho.

Gloove er i forvejen baseret på en fællesskabstanke om at hjælpe hinanden. Når du skal flytte, kan du gennem platformen på Gloove.dk bestille studerende til at hjælpe med at bære. Prisen er 225 kr. timen pr. studerende.

Mere end penge

I to år har Gloove arbejdet på at give danskerne et billigt og socialt alternativ til deres flytning. Men for seks måneder siden trådte Andreas Zachos partner ud af virksomheden, og siden har Andreas arbejdet på, at bevæge virksomheden i en anden retning.

”Iværksætteri er hårdt arbejde, og jeg gerne arbejde for et mål, der er større end blot at tjene penge. Jeg vil gerne være med til at forbedre samfundet og miljøet. Jeg mener, at dette initiativ kan give en unik mulighed for, at vi som folk kan hjælpe hinanden og forbedre lokalsamfundene på tværs af landet og forhåbentlig på tværs af landegrænserne i takt med, at virksomheden vokser,” siger Andreas Zacho.

Lokale initiativer er vejen frem

Så vidt Andreas ved, er Gloove den eneste deleøkonomiske platform i verden, der nu indfører dette tiltag.

”Vi har som dele-økonomisk platform en masse muligheder, som traditionelle virksomheder ikke har, og det mener vi, skal udnyttes rigtigt. Derfor har vi besluttet, at bruge vores virksomhed til at arbejde mod en bæredygtig fremtid for hele samfundet,” siger Andreas Zacho.

Det er især miljøet og lokale initiativer, der lægger Andreas Zachos hjerte nær. Han mener kun, at det er gennem lokale initiativer, hvor mennesker engagerer sig direkte, at vi kan opnå en større forandring.

”Miljøet kræver al vores opmærksomhed, og den bedste måde at gøre det konkret på er ved, at vi begynder med os selv. Der er mange af de mindre foreninger og udviklingsprojekter rundt om i landet, der har et kæmpe potentiale for at skabe den nødvendige forandring, hvis de blot får lidt hjælp med på vejen,” afslutter Andreas Zacho.

Donationerne vil ikke kun blive givet som direkte støtte, men også som eksempelvis vejledning, økonomistyring eller revisorhjælp.

Bas Under Byens Bro: Ny bas-festival indtager Odense

Skrevet af: Jens Erik Møller
Bas Under Buen har tidligere gæstet Odense. I 2018 bliver det afløst af den nye bas-fetival Bas Under Byens Bro. Arkivfoto
Bas Under Buen har tidligere gæstet Odense. I 2018 bliver det afløst af den nye bas-fetival Bas Under Byens Bro. Arkivfoto

De sidste tre år har Odense haft fornøjelsen af et besøg af endags-festivalen Bas Under Buen forskellige steder i byen. Men efter at den mistede en del af sin økonomiske støtte blev 2018-udgaven i Odense aflyst tidligere på året. Dermed afholdes Bas Under Buen nu kun på Frederiksberg og i Aarhus.

Men det betyder langt fra, at det er slut med bas-tung folkefest i Odense, for i kølvandet på aflysningen af Bas Under Buen er et nyt initiativ – Bas Under Byens Bro – sat i søen.

Fredag 20. juli fra kl. 15 til 23 bliver området ved Byens Bro på Østre Stationsvej, derfor omdannet til en festivalplads med otte timers musikalsk underholdning i velkendte bas-genrer som reggae, dubstep, dub, Ggarage, grime, trap, drum & bass.

Line up med nyt talent og erfarne kræfter

Og der bliver noget for enhver bas-smag, da publikum kan blandt andet kan opleve artister som ZOOKEEPERS, DJ Ras Kjærbo, Amin Safari, Black Daniels, Jesus Kristus Lydsystem, Mass F, Dieko / Daniel Møller, Skøtt & Tams, LHT Sound og TRAUZERS. Der er således både nye talenter og erfarne kræfter inden for bas-musikken.

Arrangementet er gratis, men arrangørerne bag opfordrer publikum til at købe mad og drikke på festivalpladsen, og på den måde sikre et økonomisk grundlag for en bas-festival de kommende år. Musikhuset Posten leverer kolde drikkevarer, mens den populære foodtruck Falafelhuset serverer mad til festivalens gæster.

Du kan læse mere om Bas Under Byens Bro her

Sushikursus hos Arkaden: Lær at lave den perfekte rulle

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: Bar Ramen
Foto: Bar Ramen

Elsker du sushi, så skal du læse med her – for nu kan du selv lære at lave de lækreste sushistykker.

Søndag 5. august kl. 10 afholder Arkaden Food Marked nemlig sushikursus, hvor Andreas fra Arkadens japanske gadekøkken, Bar Ramen, viser, hvordan du ruller den perfekte sushirulle, mens han fortæller om sushiens historie.

På kurset vil Andreas lære deltagerne den svære kunst at koge ris, så de er helt perfekte, hvordan man skærer fisk til forskellige typer af sushiruller samt hvordan sushi anrettes efterfølgende.

Når du og de andre deltagere har kogt ris, skåret fisk og rullet sushi, så er der fællesmiddag med sushi og den japanske øl Sapporo – og som en ekstra bonus, så præmieres de flotteste sushiruller med to gavekort á 250 kr.

Læs mere om Arkadens sushikursus her, hvor du også kan købe billet.

Prisen for at deltage i sushikurset er 399 kr.

Sommerteater ved Odense Slot: Fransk komedieklassiker i nye klæ’r

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: Teatret Slotsgården
Foto: Teatret Slotsgården

Det er efterhånden blevet en fast sommertradition med teater i den gamle slotsgård ved Odense Slot i Kongens Have. Således også i år, hvor Teatret Slotsgården fortolker den klassiske Moliére-komedie Scapins Rævestreger.

Og selvom komedien er skrevet helt tilbage i 1671, har den stadig relevans i dag, mener leder af Teatret Slotsgården, Jacob Moth-Poulsen.

“Hvis man spillede det som dengang, hvor det blev skrevet, og bare genskabte noget, så har det ingen relevans. Så er det en slags museumsteater. Men når man læser Moliére, er der en eviggyldig tematik. Og med nyuddannede skuespillere med fingerne på pulsen, så skaber vi noget nyt,” siger Jacob Moth-Poulsen, og fortsætter:

“Vi spiller ikke i historiske kostumer eller bruger parykker, og vi har flyttet handlingen fra Napoli til en hønsegård med dragkostumer og hønsekostumer. Men fordi hans stykker er  mesterværker, så er det genkendeligt også i dag.”

Derfor er publikum, ifølge Jacob Moth-Poulsen, garanteret en helt unik, crazy og moderne teateroplevelse.

Moderne, crazy og ungt teater

Grundfilosofien bag Teatret Slotsgården er da også at lave sommerteater under åben himmel på nye måder, som bevæger sig væk fra de klassiske en-til-en komedier og lystspil, som præger langt de fleste sommerteatre og friluftsscener.

“Vi vil gerne lave noget, som er der, hvor teaterscenen er ligenu. Det skal være en crazy og inkluderende oplevelse, så publikum får en eksklusiv oplevelse,” siger Jacob Moth-Poulsen.

Derfor er omgivelserne i den gamle slotsgård, hvor der er plads til 150 publikummer også helt perfekt, mener teaterlederen, der også var med til at starte Teatret Slotsgården tilbage i 2012..

“Vi ønsker at gøre teateroplevelsen mere nærværende, så alle kan se selv det mindste, der sker på scenen.”

Teatret Slotsgården er da også netop kendt for sine nyfortolkninger det klassiske teaterrepertoire. Det har hvert eneste år siden 2013 underholdt odenseanerne med komedier af franske Moliére – deriblandt Don Juan og Den Indbildte Syge – og i år er det så klassikeren Scapins Rævestreger’s tur til at komme på plakaten.

Scapins Rævestreger har premiere 21. juli og spiller frem til 18. august i slotsgården ved Odense Slot – dog med en enkelt afstikker til Aalborg, hvor stykket kan opleves i dagene 25. juli til 29. juli på amfiscenen i haven bag Kunsten.

Du kan købe billet til Scapins Rævestreger her.