Danmarks bedste romkugler laves på Fyn: Her er opskriften

Skrevet af: Redaktionen

Normalt er det brunsviger, som fynske bagere hævder, at de er gode til at lave, men i Nr. Åby kan bagermester Carsten Mathiessen nu føje en flot titel til cv’et: Han laver nemlig Danmarks bedste romkugler.

Kåringen fandt sted på madmessen Foodexpo, der netop er blevet afholdt i Herning.

“Det er fantastisk. Vi har kunder, der ringer fra Helsingør, som vil komme og hente 20 romkugler. De kommer fra hele Danmark. Hobro, Herning, Vejle, Nordenfjords, Sorø, København og Helsingør,” siger bagermesteren til TV 2/Fyn.

3.200 romkugler

Der deltog 32 bagerier i konkurrencen, og hvert bageri havde medbragt 100 romkugler til konkurrencen. Derefter var det op til forbrugerne at afgøre hvilken bager, der lavede den bedste af de evigt populære romkugler.

Enkelte kastede sig ud i den fulde servering og smagte på alle 32 varianter, mens andre udvalgte sig fem seks stykker, inden de afgav deres stemme. Og så blev der ellers spist og diskuteret romkugler i to en halv time, inden resultatet lå klart.

Mens Danmarks bedste romkugler fås i Nørre Aaby Bageri, så findes landets næstbedste i Nielsens Bageri i Padborg, og de tredjebedste romkugler kan købes i Seest Bageri.

Deler gerne sin opskrift

Det kunne virke som en fabrikshemmelighed, hvordan man laver Danmarks bedste romkugler, men sådan har Carsten Mathiessen det ikke, for som han siger: “Vi tænkte, om vi kunne skubbe nogle grænser og få romkuglen en klasse eller to op.”

Så her er opskriften:

  • Selve romkuglen laves af 600 g wienerbrød, 300 g mazarinbund og 100 g kakaopulver, der røres sammen med en spartel på røremaskine og sættes på køl, til det har en fast konsistens – eventuelt natten over
  • Ganachen laves ved at røre 125 g ægte, mørk chokolade op med 125 g kogende fløde og køle det ned natten over. Efter nedkøling tilsættes 0,5 dl Malibu-rom, 100 g nutella (eller anden nougatcreme) og romessens (efter smag), og ganachen røres godt sammen med romkuglerne på en røremaskine med spartel
  • Sprøjt det herefter ud på bagepapir eller plastik i små toppe på cirka 50 gram, og sæt dem på frost, til de mærkes faste
  • Til sidst rulles de små toppe runde i ægte mørk chokolade, som er tempereret over vandbad, og pyntes med chokoladekrymmel og Crispearls Salted Caramel

Velbekomme