MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Vinderen af Schiøtz Prisen 2023 er fundet: Mad over bål var et hit

Af Nathalia Hentze Nielsen
Foto: Morten Knudsen fra Pegasus
Foto: Morten Knudsen fra Pegasus

Der var stjernedrys over Det Fynske Dyrskue i form af Michelin-stjerner, da seks topkokke på dyrskuets sidste dag, kæmpede om Schiøtz Prisen.

På dyrskuet foregik konkurrencen ude i det fri med lokale råvarer og tilberedning over bål og uden brug af elektricitet. Efter flere timer med madlavning, votering fra dommerne og bedømmelse blev vinderen fundet kl. 15:30 på dyrskuepladsen.

Det var med kokken Bendix Sixhøj Laursen i spidsen for Restaurant Mark, der løb med Schiøtz trofæet 2023 og gennem dagen var de seks stjernekokke hevet ud af deres vante rammer i et industrikøkken, og skulle i stedet fortolke det fynske køkken med mad over bål.

Det skriver KommPress i en pressemeddelelse.

Foto: Morten Knudsen fra Pegasus

Hjem til Odense

Blandt de deltagende kokke var både Filip Urbanic fra Alchemist, der har to Michelin-stjerner, og Pink Oyster-kokken Jonas Harboe Frederiksen, der fik en af de eftertragtede stjerner, da han var på Restaurant Marchal.

De to stjernekokke skal konkurrere med Bendix Sixhøj Laursen, Restaurant Mark, Brian Pedersen, Restaurant Herkomst, Steffen Villadsen, Sjette Frederiks Kro, og Mette Dahlgaard, der er gastronomisk chef på Falsters Kyst.

Filip Urbanic er født og opvokset på Fyn og udlært på Sortebro Kro, og han var yderst tilfreds med at være tilbage i Odense for at konkurrere.

”Min kokkekarriere startede i Odense, så det var godt at være tilbage og deltage i Schøitz Prisen, som bestemt er en attraktiv konkurrence at vinde. Der har været mange mennesker forbi og spørge ind til maden – de har vist en stor interesse,” siger Filip Urbanic og tilføjer:

”Det har været sjovt og interessant, at lave maden over bålsted. Det giver en fantastisk smag til råvarerne og det bringer os lidt tættere på naturen og råvarerne, hvilket jeg er stor fan af. Og så synes jeg, at det var anderledes og sjovt at inddrage Albani øl i madlavningen, som giver noget virkeligt spændende til retterne.”

Foto: Morten Knudsen fra Pegasus

Konkurrence med historie

Schiøtz Prisen er opkaldt efter Albanis grundlægger, Theodor Schiøtz. Den ambitiøse kokkekonkurrence er en hyldest til det fynske spisekammer, hvor professionelle kokke fortolker fynske fødevarer og skal lade øl indgå i maden.

Dommerne fortalte, at retterne både afbildede Fyn og H.C. Andersen. Kokkenes opbakning omkring de fynske råvarer blev også værdsat hos dommerne. Der blev blandt andet sagt, at kokkene havde været rundt på Fyn og indsamlet krydderurter og andre ingredienser.

Anita Christoffersen, der er dyrskuechef, håber på, at Schiøtz Prisen også fremover kan få sin gang på Dyrskuepladsen.

”Det har været et fantastisk arrangement. Mange fynboer har været forbi Schiøtz teltet på dyrskuepladsen for at følge med i konkurrencen, spørge ind til kokkene og selvfølgelig smage retterne. Det viser os blot, at der virkelig er et fundament at bygge videre på og mon ikke at vi kan gøre Schiøtz Prisen endnu større i fremtiden,” lyder det fra Anita Christoffersen, Dyrskuechef på Det Fynske Dyrskue.

Knap 50.000 gæster besøgte i år Det Fynske Dyrskue.

Del artikel

Andre læser også