Efter kogeanbefaling forleden: Sådan virker overvågningen af drikkevandet i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi
Arkivfoto
Arkivfoto

I et døgns tid i sidste uge mellem den 11.-12. september blev beboere og institutioner i området omkring OUH og Odense Zoo anbefalet at koge vandet, efter at der var målt coli-bakterier i en vandprøve.

Bakterierne kan give bl.a. opkast og diarré, og derfor måtte vandet ikke drikkes, uden at en kogning først havde slået eventuelle bakterier ihjel.

Kogeanbefalingen satte gang i et større beredskab hos bl.a. OUH, som fik leveret vand i tanke som alternativ vandforsyning.

Forbrugerne i området blev varslet via sociale medier, pressen og sms – og kunne på Vandcenter Syds hjemmeside se, om deres adresse var omfattet af kogeanbefalingen.

Der fyldes vand i 1000 liter tank til OUH

Men hvordan kan man overhovedet vide, hvem der er berørt?

“Under byen ligger et helt netværk af vandrør.

De er forbundet på en måde, der inddeler vores forsyning i sektioner. Derfor ved vi, hvilke dele af byen, der får vand fra hvilke vandværker,” fortæller Finn Mollerup, der er vandkvalitetschef hos VandCenter Syd.

VandCenter Syd overvåger vandkvaliteten gennem et kvalitetsprogram, der både tester vandet fra vandværkerne samt på en række prøvetagningssteder rundt omkring i byen – for at kontrollere drikkevandskvaliteten på vandets vej fra vandværk til forbruger.

Mistanken om forurening med coli-bakterier opstod i en vandprøve fra en prøvestation ved OUH.

Vandet på prøvestedet blev leveret fra Holmehaveværket – men prøverne herfra havde intet indhold af bakterier.

Det samme gjaldt for de omkringliggende prøvetagningssteder, og derfor kunne det berørte område indsnævres til at være 1644 forbrugere i området omkring OUH og Odense Zoo.

Intet nyt er godt nyt

Det var resultatet fra en almindelig prøvetagning, som viste antydning af forurening.

I den situation er det Odense Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed, der bestemmer, hvad der skal ske.

Samtidig med, at forbrugere og institutioner blev varslet, tog VandCenter Syd yderligere vandprøver i området – for at kunne indsnævre, hvor problemet var.

“Når vi får resultatet af en vandprøve, der indikerer en forurening, kan der være flere grunde.

Der kan fx være brud på et vandrør, hvor bakterier trænger ind. Eller der kan være sket en fejl under prøvetagning eller i analysen.

Når vi ser bakterietallene, kender vi ikke årsagen. Derfor tager vi nye vandprøver, som vi selv tester og får testet på et eksternt laboratorium,” fortæller Finn Mollerup.

Den 12. september var der igen rene vandprøver, og kogeanbefalingen blev afblæst. For vandkvalitetschefen er konklusionen, at systemet virker.

“Vi har styr på vores overvågning, og forhåbentlig er det dén oplevelse, der står tilbage.

Man skal huske på, at forbrugerne kun hører fra os, hvis der er problemer. ”Intet nyt” er på den måde godt nyt,” siger han.

Vær vor gæst: Kom til kæmpe Disney Karaoke event i Odense

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Hvis der er Ingen bånd, der binder dig torsdag den 17. oktober kl. 20.00, og du gerne vil synge En tosset sang, skal du tage dine venner under armen og Føl hvordan dit liv bliver fyldt med glæde til Disney Karaoke på Studenterhus Odense. 

Arrangørerne sørger for Det rent og skært nødvendige; du skal bare komme ned til arrangementet med din sangstemme smurt og Lad det ske.

Karaoke-aftenen er gratis, så Når du ser et stjerneskud behøver du ikke ønske, at du havde råd til at deltage, men du opfordres til at tilkalde den gode fe og tilføje lidt Bibbidi bobbidi boo til dit outfit – de bedste kostumer vinder nemlig præmier.

Så tag det roligt! Karaoke er det bedste på jorden. Vælg en melodi, som gør dig fri, og lev efter mottoet Hakuna matata. 

En del af Magiske Dage

Disney Karaoke er en del af festivalen Magiske Dage, arrangeret af Odense Bibliotekerne, som løber fra torsdag den 17. oktober til og med lørdag d. 19. oktober.

Der vil være massevis af gratis og betalte aktiviteter rundt om i byen hele ugen; bl.a. mini-Quidditch, kosteværksted, escape rooms og en magisk markedsplads for blot at nævne et par eksempler.

Du kan finde programmet for den magiske festival på MigogOdense.

Læs mere om Disney Karaoke her.

Hvad: Disney Karaoke

Hvor: Studenterhus Odense, 5000 Odense

Hvornår: Torsdag d. 17 oktober, fra kl. 20.00

 

 

H.J. Hansen Vin fylder 190 år: Fejres med smagsprøver og gode tilbud

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

En ung forfatterspire var på besøg i hjembyen Odense, da købmandsgården H. J. Hansen for første gang slog dørene op i Vestergade.

Forfatteren hed H. C. Andersen, og H.J. Hansens grundlægger hed Jørgen Jacob Limkilde.

Søndag d. 20. oktober er det 190 år siden.

Det fejres med smagninger, smagsprøver og ikke mindst gode rabatter på bedste købmandsvis.

Det skriver HJ Hansen i en pressemeddelelse.

Smagsprøver i de autentiske rammer

HJ Hansen er en del af 50 Vinspecialisten-butikker over hele landet, og omfanget er mange gange større end dengang.

Derfor inviterer man også hele øen indenfor til denne særlige begivenhed.

“Vi vil give tilbage til de mennesker, der har muliggjort, at vi har kunnet eksistere i så mange år: Kunderne,” fortæller ejer af den gamle familievirksomhed, som i dag også er kendt som genvindingsvirksomhed, Jens Hempel-Hansen.

“Vi slipper aldrig den historik, vi kommer af og de værdier, der ligger heri. Og heldigvis bliver de også delt i Vinspecialisten-butikkerne på Fyn og i resten af landet.”

Hansen Vins jubilæum markeres d. 25. og 26. oktober i butikken på Vestergade 97.

Her vil bl.a. være små Riedelsmagninger, hvor man kan opleve glassenes store betydning for oplevelsen af vinen.

Der vil være smagsprøver og udskænkninger, og så giver butikken ikke mindre end 25% rabat på størstedelen af det store sortiment.

“Vi elsker simpelthen de produkter, vi sælger og synes, det er fascinerende, at der findes så mange små og større producenter, som kaster deres liv og sjæl ind i det, de laver.

Samtidig ser vi også fremad og følger med tiden, ikke mindst når vi tilpasser os klimadebatten. Vi sælger rigtig mange økologiske og biodynamiske produkter i butikkerne, ligesom selve princippet i genvinding, som har været en del af virksomheden siden 1880, jo netop er grønt og klimavenligt.”

Værdierne er vores DNA, og ved vores 100-års jubilæum i 1929 skrev Fyens Stiftstidende, at det var ’med hygge og tryghed’, at H. J. Hansen kunne fejre jubilæum ’i en tid med rastløshed’ og ’hvor traditioner sank i grus’.

Det er altså på ingen måde noget, vi lige har fundet på til lejligheden og jeg synes, at man skylder sig selv også at få sådan en indkøbsoplevelse.”

Hvad: 190 års fødselsdag med smagsprøver og 25 & rabat
Hvor: HJ Hansen, Vestergade 97
Hvornår: d. 25. og 26. oktober

Sker i weekenden: Odense Baby og Børnebazar vender retur med kæmpe marked

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Odenses største baby- og børnebazar vender stærkt tilbage i efteråret.

Søndag den 20. oktober afholdes det store børnemarked i FKS Hallen fra kl. 09.30 til 15.00, og der vil være rig mulighed for at forberede børnenes garderobe til de kolde efterårs- og vintermåneder.

Det er 14. gang, at det populære marked afholdes i Odense, og som altid vil der være både genbrug samt nye varer at vælge mellem.

Billetter koster 25 kr ved indgangen, mens børn under 12 år får indgangen gratis i følgeskab med voksne.

Husk kontanter eller MobilePay

Der vil være mellem 50 til 70 stande til markedet med en blanding af private og erhverv, som sælger ud.

Arrangørerne anbefaler gæster at tage kontanter med, da der ikke er mulighed for kontant udbetaling med Dankort, eller alternativt at installere MobilePay på telefonen.

Baby og Børnebazar afholdes kun to gange om året – i april og oktober – så det er med at komme afsted den 20. oktober, hvis der skal gøres et billigt og godt kup.

Læs mere her.

Hvad: Baby og Børnebazar
Hvor: FKS Hallen, Tranehøj 5, 5250 Odense
Hvornår: 20. oktober, 09.30-15.00