Lækker menu flere steder: Her kan du holde Mortens Aften i Odense

Skrevet af: Simone Vestergaard

Vi nærmer os den tid på året.

Julen kommer langsomt snigende – og om mindre end to måneder sidder vi og spiser and og flæskesteg med hele molevitten, til op over begge ører.

Men først er det Mortens Aften og det skal, traditionen tro, fejres.

Mortens Aften er forbundet med hygge og andesteg, til trods for, at den kære Morten Bisp i sin tid gemte sig i en gåsegård.

Det er en tradition som rigtig mange familier fejrer, og som primært forbindes med stegt and, kartofler, sovs og rødkål.

Vi har søgt rundt og fundet otte restauranter i Odense, som lørdag d. 10. november inviterer indenfor til Mortens Aften.

Her serveres and i forskellige udstrækninger, samt andre appetitvækkende retter.

Vi har samlet et overblik over restauranternes menuer her:

Klosterkroen, Lille Gråbrødrestræde 2

Forret: Kroens hjemmelavede Gravad laks, med rygeost creme, syltede rødløg, sprød rugbrød og rævesauce
Hovedret: Rosastegt andebryst, hvide og brunede kartofler, god sovs, hjemmelavet rødkål
Dessert: Kroens traditionelle ris ala mande med lun kirsebærsauce

2 retter for 249 kr.
3 retter for 299 kr.

Læs mere her. 

Fangel Kro & Hotel, Fangelvej 55

Menuen er:
– Andesteg fra Allégården på Nordfyn med brunede og hvide kartofler samt andesky sauce, dertil hjemmelavet rødkål, svesker, 1⁄2 æble og surt
– Ris a la mande med lun kirsebærsauce

Pris pr. kuvert 318 kr. (min. 2 personer)

Læs mere her. 

Druen & Bønnen, Vestergade 15

Forret: Krabbe bisque med porcheret torsk, sprøde chips af jordskok og persilleolie
Hovedret: Confit af andelår med sauté af rødkål, æble og svampe hertil glaseret kartoffel og andesauce (2. servering af rosastegt andebryst)
Dessert: Gammeldaws ævlekage

Pris pr. person 250 kr. 

Læs mere her. 

Restaurant Pasfall, Brandts Passage 31

Menuen er:
– Snacks & bobler
– Grillet kammusling, sauce nage & spinat
– Syltet laks grillet som asian style
– Letrøget andebryst, confit af andelår, svampe & løg
– Chokodrøm, vanilje. Syltede bær & chokois
– Vinmenu tilpasset til retterne

Pris pr. person 995 kr. (børn under 12 år 1/2 pris)

Læs mere her. 

Restaurant Under Lindetræet, Ramsherred 2

Under Lindetræets snacks: Tre forskellige snacks
Vesterhavstorsk: Variation af jordskokker
Mortens And: Confiteret andelår, glaserede løg, hjemmelavet rødkål og andesauce
Ingrid Marie æbler: Vanilje, mandler og marcipan

Pris pr. person 425 kr. 

Læs mere her.

Restaurant Skovbakken, Sdr. Boulevard 314

 Menuen er:
– Gravad laks m. sennepsdressing
– Gl. dag´s Andesteg m. ½ æbler m. gele, brunede og hvide kartofler, pom. chips, rødkål, asier samt skysauce
– Parfait Cherry Heering m. kirsebærgarniture og chokoladedekoration

2 retter 298 kr.
3 retter 368 kr. 

Læs mere her. 

Restaurant Grand, Jernbanegade 18

Menuen er:
– Andesteg med klassisk garniture bestående af brune og hvide kartofler, hjemmelavet rødkål, sauce og surt
– En vidunderlig æbledessert.
– Kaffe og Restaurants Grands hjemmebagte småkager.

Pris pr. person 375 kr. 

Læs mere her. 

Restaurant Cro’n, Dronningensgade 29

Forret: Lille klassisk rejecocktail
Hovedret: Traditionel Dansk Mortens and
serveret med hjemmelavet rødkål, brunede & hvide kartofler, æble med ribsgele og sovs af stegesky
Dessert: Hjemmerørt ris a l’amande, serveret med lun Fynsk kirsebærsovs
eller Cro’ns gammeldaws æblekage med letpisket flødeskum

Hovedret 199 kr. pr. person
2 retter 249 kr. pr. person
3 retter 299 kr. pr. person

Læs mere her. 

Fyns fornemmeste titel: Hvem bager Danmarks Bedste Brunsviger?

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Sesam Sesam
Foto: Sesam Sesam

Kan du bage Danmarks bedste brunsviger?

Eller kender du en, der serverer en brunsviger lidt udover det sædvanlige, når vedkommende inviterer på hjemmebag?

Nu er tiden snart inde til at få uddelt en af Fyns fornemmeste titler: Danmarks Bedste Brunsviger.

Hvis du mener det er din, din mors, brors, søsters eller måske kammerats, så er det nu, der skal tilmeldes.

En kage i mange afskygninger

Den fynske nationalkage er en kage, der er til evig diskussion.

Skal den være med eller uden flødeskum, og skal der marcipan på – eller begge dele?

Kan man komme rosiner eller nødder i uden, at det er blasfemi – og skal der overhovedet kanel i remoncen – eller bør man i stedet spice den op med kardemomme?

Og er det tilladt at komme slik på, selvom det ikke er til en børnefødselsdag?

Ja, spørgsmålene og mulighederne er mange, men én ting kan vi fynboere vel blive enige om: Vi elsker brunsviger.

Uanset hvor du mener, at den ideelle brunsviger skal smage og se ud, har du nu chancen for at vise hele Danmark, hvordan du mener, at brunsvigeren er allerbedst.

Dommerpanelet består af politiker Trine Bramsen, chefkonditor ved Odense Marcipan Ronnie Holmen, ejer af Pistoria Eddie Månsson og indehaver af Fynboen Stefano Foschi.

Dysten afholdes af SPIS! Odense og finder sted i Odense Rådhushal den 14. september kl. 11.00 – 12.30.

Der vil være lækre præmier, som snart vil blive afsløret på SPIS! Odenses Instagram og Facebook.

Snaskede smagsprøver og gratis madmarked

Hvis ikke du selv er den store bager, så er du stadig velkommen til at følge slagets gang fra tilskuerpladserne.

Her kan du få fingrene i dejlige, snaskede smagsprøver.

Når den fornemme titel er uddelt, kan du fortsætte smagsprøve-jagten i Flakhaven, hvor der er masser af gastronomiske oplevelser på det gratis SPIS!-Madmarked.

Hvad: Danmarks Bedste Brunsviger
Hvor: Odense Rådhushal
Hvornår: Lørdag den 14. september
Pris: Gratis

Tryghed og fællesskab: Ronald McDonald Huset bliver en del af det nye OUH

Skrevet af: Frederikke Hougaard Hansen
Ronald McDonald Huset på Rigshospitalet i København (Foto: rmhus.dk)
Ronald McDonald Huset på Rigshospitalet i København (Foto: rmhus.dk)

Tilbage i januar 2012 blev der underskrevet en aftale mellem Region Syddanmark og Ronald McDonald BørneFond.

Aftalen gik ud på, at fonden skulle bygge og drive et Ronald McDonald Hus ved Nyt OUH i Odense, som forventes færdigt i 2022/2023.

I sidste måned blev sidste streg sat på tegningen og byggeriet godkendt på et regionsmøde i Region Syddanmark.

”Vi ved, hvor vigtige de pårørende er i behandlingen af en patient. Vi vil meget gerne have, at de er tæt på og en del af processen, ikke mindst når det gælder børn og unge.

Derfor er vi utroligt glade for, vores samarbejde med Ronald McDonald BørneFond, som gør det muligt at stille en bolig til rådighed for nogle af de familier, som har et barn indlagt i længere tid,” fortæller Regionsrådformand Stephanie Lose under regionsmødet.

En særlig hjælp til familier med kræftramte børn

Virkeligheden kan være barsk, og nogle familier oplever at skulle gennemgå en utænkeligt hård periode.

Vores børn er det kæreste vi har, og når en alvorlig sygdom rammer, så gør vi alt, der står i vores magt, for at være der for dem.

Det samme gør Ronald McDonald Fonden for både børn og deres familier, der får svært ved at få livet til at hænge sammen.

Ronald McDonald Huset i Odense bliver er et trygt sted, hvor fynske familier med alvorligt syge børn kan bo, og dermed være tæt på barnet, imens det er indlagt på OUH.

Stedet skal fungere som et andet hjem, hvor familien kan hvile ud.

”Det betyder alverden for en familie at både forældre og søskende kan bo sammen tæt på det barn, som er indlagt. Og samtidig kan samværet med andre familier i samme situation være med til at hjælpe familierne igennem en svær tid,” lyder det fra Stephanie Lose.

Plads til 12 familier ad gangen

Ronald McDonald Huset kommer til at ligge i det nordvestlige hjørne af sygehusgrunden, tæt placeret på sygehusets børneafdeling.

RegionSyddanmark har stillet en grund til rådighed på hele 4000 km2.

De lave bygninger, som kommer til at udgøre Ronald McDonald Huset er designet, så de falder ind i landskabet.

Huset i Odense bliver på cirka 1500 kvadratmeter med mindst 12 familieværelser på mellem 20-30 kvadratmeter med eget badeværelse og entre.

Ud over familieværelserne skal huset rumme et stort fælleskøkken, fælles spisestue med plads til, at alle familier kan spise samtidig samt et vaskerum. Der skal herudover være forskellige aktivitets- og sociale rum, der understøtter samværet familerne imellem.

Du kan læse mere om projektet omkring Ronald McDonald Huset her.

8 timers festivalstemning: Bas under Byens Bro vender tilbage

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Bas Under Buen har tidligere gæstet Odense. I 2018 bliver det afløst af den nye bas-fetival Bas Under Byens Bro. Arkivfoto
Bas Under Buen har tidligere gæstet Odense. I 2018 bliver det afløst af den nye bas-fetival Bas Under Byens Bro. Arkivfoto

Er I klar til et basbrag?

På lørdag den 20. juli kommer pladsen foran Byens Bro på Østre Stationsvej til at summe af pumpende rytmer.

Pladsen bliver nemlig for andet år i træk indtaget af Bas Under Byens Bro og omdannet til en festivalplads med otte timers musikalsk underholdning i velkendte bas-genrer som Garage, G-house, Dubstep, Reggae, Dub, Grime, Trap og Drum og Bass.

Sidste år var en kæmpe succes, så arrangørerne Tine Nyland, Daniel Møller, Amin Safari og Rasmus Rudbæk har store forventninger til lørdag.

Med økonomisk hjælp støtte fra Odense Musikudvalg, Albani og Generator, står de klar til at give odenseanerne det basfix, de har hungret efter siden sidste år.

Årets artister

Odenses fedeste rave lister i år et musikalsk setup, der er klar til at sende euforien til nye højder.

Nonsens, Lisa Fosmark, Dieko, Natasja Califano, Aliens In Denmark, Mass F, Anders Vincent, Jesus Kristus Lydsystem og Dr. Love står alle klar på lørdag til at brage igennem lydmuren under Byens Bro.

Under koncerterne står Generator for kolde drikkevarer, og en række madboder for at stille sulten.

Hele arrangementet er GRATIS, men der opfordres til at købe mad og drikke på pladsen, så Bas Under Byens Bro kan fortsætte baskoncerterne de næste mange år.

Afterparty i Storms Pakhus

Når sidste kunstner har takket af på scenen, fortsætter festen til et kæmpe afterparty.

I samarbejde med Storms Pakhus, hvor festlighederne finder sted, og Generator, inviteres alle baselskere til officielt afterparty med gratis entré.

Bas-connoisseur og DJ Mass F står for tunge bastoner, så find de ordentlige sko frem, og kom med til et pumpende afterparty, hvor der bliver sat skub i dansegulvet.

Pakhuset holder åbent for baselskere mellem kl. 23.00 og 02.00.

Hvad: Bas Under Byens Bro
Hvor: Byens Bro v. Musikhuset Posten
Hvornår: Lørdag den 20. juli kl. 15.00 – 23.00
Pris: Gratis