Kom i den rette stemning: Her er alle årets bedste julemarkeder

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Jul i den gamle Kongeby i Nyborg.
Jul i den gamle Kongeby i Nyborg.

Julen nærmer sig, og findes der nogen bedre måde at komme i julestemning på end ved at besøge et af Fyns mange julemarkeder?

Det startede i weekenden, hvor Egeskov Julemarked åbnede Fyns største julemarked, der fortsætter de kommende weekender – og der er i det hele taget mange at vælge imellem. Vi har samlet en oversigt over 11 af markederne her.

Egeskov Julemarked

Fyns største julemarked på Egeskov Slot åbnede i sidste weekend og forløber de sidste to weekender i november.

Kom og oplev julestemningen i eventyrlige omgivelser, og gå på opdagelse i mere end 100 markedsboder. Her kan I finde inspiration til julen og købe alt fra delikatesser til dekorationer og nisser. I kan også lytte til koret, der synger julesange, og møde slotsnisserne.

Hvis I bliver sultne, kan I nyde alt fra gløgg og æbleskiver til flæskestegsandwich og grillet medister, eller I kan nyde frokosten ved pejsen i Cafe Jomfru Rigborg.

Læs mere her.

Egeskov Slot.

Julemarked på Ulriksholm Slot i Kerteminde

Ulriksholm Slot i Kerteminde har den 18. og 19. november skabt rammerne for en hyggelig weekend med masser af julestemning.

Her kan I mærke, dufte, se og smage julen og blive inspireret til den store julehandel i ca. 33 stande med alt fra kranse, pileflet og glaskunst til smykker, hudplejeprodukter og delikatesser. Der vil selvfølgelig blive spillet julemusik og serveret æbleskiver, kirsebærgløgg og andet godt til ganen.

Læs mere her.

Julemarked på Ulriksholm Slot.

Jul på Langesø

Søndag den 19. november åbner julemarkedet ved Langesø, som holder åbent hver weekend frem til jul fra klokken 10-16.

Smedjen er åben, så I kan starte eller slutte jeres gåtur rundt om søen med Glögg og æbleskiver. I kan også opleve en arbejdende guldsmed og et lille loppemarked, og I kan købe dekorationer, brændte mandler, friske æbler og pærer samt lækkerier fra pølsemanden og fiskemanden.

Find også årets juletræ ved Langesø!

Læs mere her.

Langesø Julemarked.

Julemarked på Herregården Lundegaard

Lørdag og søndag den 25.-26. november klokken 10­-17 er der julemarked på Herregården Lundegaard i Nr. Broby.  I kan møde unikke gård­- og lokalproducenter af fødevarer, tekstiler og kunsthåndværk, som alle er udvalgt ud fra kriterierne godt håndværk, gode råvarer og kvalitet. 

I kan også købe kaffe, kage, æbleskiver og grillede pølser.

Læs mere her.

Julemarked på Herregården Lundegaard.

Nordatlantisk Julemarked

I weekenden den 25.-26. november inviterer Nordatlantisk Hus til hyggeligt julemarked fra klokken 11-16, hvor I kan gå på opdagelse i de mere end 30 grønlandske, færøske og islandske salgsboder på 1. og 2. sal eller besøge husets butik.

I boderne finder I f.eks. smukke malerier og kunsthåndværk i glas, keramik og kobber.

Læs mere her.

Nordatlantisk Julemarked byder på mange boder med håndarbejde og kunsthåndværk.

H.C. Andersen Julemarkedet i Odense

De to første weekender i december forvandles den smukke gamle bydel ved H.C. Andersens Hus traditionen tro til én stor markedsplads med jul som i gamle dage.

Så mød op i weekenden den 1.-3. og 8.-10. december, og kom i julestemning med markedsboder og underholdning for hele familien, hestevogne og historiske karruseller. Det myldrer med gøglere, nisser, lirekassemænd, markedsfolk og julekor – og H.C. Andersens eventyrfigurer.

I kan også købe unikke julegaver, gløgg, æbleskiver, risengrød og andet julegodt.

Læs mere her.

FOTO: H.C. Andersen Julemarkedet.

Julemarked i Storms Pakhus

Den 2. og 3. december kan I komme til julmarked i Storms Pakhus fra klokken 10.

Området ved de kreative værksteder vil blive et slaraffenland af hyggelige boder samt jule-klippe-klistreværksted for hele familien.

I kan opleve alle de eksisterende madboder og kreative værksteder, men I kan også opleve en række nye, spændende boder, som byder på en masse julede lækkerier for både store og små.

Her kan I løbende følge med i, hvilke boder der vil være repræsenteret til julemarkedet.

Julemarked i Storms Pakhus.

Jul i den gamle Kongeby i Nyborg

I weekenden den 1.-3. og 8.-10. december afholdes der atter julemarked i den gamle Kongeby i Nyborg, og her er du sikker på at komme i julestemning!

Oplev de mange hyggelige julelys i den historiske bymidte, og gå på opdagelse i de mange boder og butikker. Alt imens I nyder duften af klejner, æbleskiver, nelliker og kanel for at komme i den helt rigtige stemning.

Alle dagene vil der være forskellige musikalske indslag rundt omkring i byen og på julemarkedet, og der vil være mange aktiviteter for børnene. De kan f.eks. møde julemanden, bage, køre i hestevogn, opleve Luciaoptog eller komme på isskulptur-værksted.

Læs mere her.

Jul i den gamle Kongeby i Nyborg.

Julemarked på Boltinggaard på Midtfyn

Som noget helt nyt inviterer Boltinggaard til julemarked fra den 1. til  den 3. december.
Overalt på gårdspladsen, i hestestalden og i Boltinggaards to sale kan I i løbet af weekenden nyde lækre delikatesser og julegodter. De mere end 70 udstillere byder på alt fra julepynt, brugskunst, juletræer og dekorationer til glaskunst, mode og andre spændende julegaveidéer.

I kan også lave pandekager over bål, få en ridetur på en pony og møde selveste Julemanden i sit værksted. Og der vil selvfølgelig blive serveret æbleskiver og gløgg.

Læs mere her.

Boltinggaard Gods.

Gammeldags julemarked på Valdemars Slot

I weekenden den 2.-3. og 9.-10. december kan I komme i god gammeldags julestemning, når Valdemars Slot inviterer indenfor til stort julemarked fra klokken 10-16.

Markedet byder på en masse stande, hvor I kan købe julegodter, brugskunst, tøj, juledekorationer, kunst, delikatesser, vine og alverdens julegaveideer, så I kan blive helt klar til juleaften. Der vil desuden være live musik både på slottet og på slottets områder, og I vil kunne opleve juletræstænding foran slottet, kagedemonstrationer, hestevognskørsel og julemanden, der fortæller børnehistorier i slottets stuer.

Læs mere her.

Gammeldags julemarked på Valdemars Slot.

1. søndag i advent på Hindsgavl Slot

Byd julen velkommen den 1. søndag i advent på Hindsgavl Slot fra klokken 14-17, hvor laden omdannes til et juleunivers med lækkerier og pynt. Der serveres hjemmebagte æbleskiver, forskelligt lækkert bagværk og gløgg.

Midt på slottets gårdsplads troner det store juletræ, og inden for i hovedbygningen er slottets stuer julepyntede og åbne for gæster i dagens anledning. Her kan I nyde synet af ranker af gran, smukke juledekorationer og stemningsfuld belysning. Og børn og barnlige sjæle kan få lov at hilse på selveste julemanden.

Læs mere her.

Jul på Hindsgavl Slot.

Byens største ædedolke: Hvem kan slå rekord på sushi-restaurant i Odense?

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Kings Running Sushi
Foto: Kings Running Sushi

Kender du det med, at man oppe i hovedet kan spise mere, end maven reelt kan overkomme?

Buffet og mad ad libitum klinger godt i ørerne, men oftest må man kapitulere, når man har været oppe et par gange.

Men på sushi-restauranten Kings Running Sushi & Buffet i Albanigade i Odense C er der gået sport i at slå rekorder.

Især grupper af fyre er ellevilde for at kalde sig for Odenses største ædedolke. På Kings Running Sushi kan man hapse forskellige sushi-ruller ad libitum, mens de kører rundt om disken.

Nye rekordindehavere

Hvor de fleste nok nyder at kunne vælge lidt af hvert, når det kommer rullende, så går andre lidt anderledes helt vildt op i at slå rekorder. Faktisk er det på daglig basis, at rekorden for flest tallerkener på to og en halv time bliver forsøgt slået.

Forleden kunne man så se på Kings Running Sushi, at 4 personers rekorden blev slået af fire unge gutter. De kom igennem hele 231 tallerkener i tidsrummet, og dermed er de indehavere af den nuværende rekord.

Blot 11 dage forinden havde fire andre gutter kørt igennem 204 tallerkener, men deres rekord blev altså kortvarig.

Man kan også kæmpe om 2- og 3 personers rekorden, hvis man ikke lige kan samle et hold på fire. Tre drenge klarede forleden sig igennem 160 tallerkener.

Det store spørgsmål er så blot, hvornår rekorden overtages igen af nye ædedolke?

Smag på 300 forskellige portvine: Ny stor portvinsfestival i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi

Vi elsker vin, og vi elsker meget vin.

Således bliver mange hede drømme opfyldt, når Odense Portvinsfestival slår dørene op for første gang den 3. november.

20 stande med mere end 40 forskellige portvinsmærker og 200-300 forskellige portvine.

Det er, hvad der venter i Odeon.

Bag festivalen står de to odenseanske portvinsentusiaster Thomas K. Nielsen og Niels Strøjer, som begge har mange års erfaring med portvin.

Niels Strøjer blev således i juni i år optaget i portvinsbroderskabet Confraria do Vinho do Porto.

”Portvin er populært som aldrig før herhjemme – og det gælder blandt folk i alle aldre og begge køn.

Derfor synes vi, at Odense fortjener en stor messe med et bredt udbud af portvin, hvor man kan smage portvin i forskellige genrer og fra forskellige huse,” forklarer Niels Strøjer.

De to stiftere af Odense Portvinsmesse

Plads til flere portvinsfestivaler

At Odense allerede har en anden portvinsfestival, som finder sted i september i Vintapperstræde, vidner blot om portvinens popularitet.

De to arrangører er ikke i tvivl om, at der er plads til begge initiativer.

”Det er to meget forskellige koncepter, så vi er overbeviste om, at de to festivaler fint supplerer hinanden. Samtidig er vi ikke i tvivl om, at interessen er stor nok til os begge,” siger Niels Strøjer.

På Odense Portvinsfestival er konceptet, at man køber adgangsbillet til en smagning af to timers varighed – enten i tidsrummet kl. 13-15 eller kl. 16-18.

Herefter vil gæsterne frit kunne få smagsprøver fra de 20 forskellige stande, som alle har et stort udvalg af portvin.

Producenter fra Portugal kommer også til Odense

Gæsterne bestemmer altså selv, hvilke typer og hvilke portvinsmærker, de vil smage – alt efter, hvad hjertet begærer.

Enkelte meget eksklusive portvine vil desuden kunne tilkøbes. Bag en del af standene vil ikke kun står importører fra hele landet, men også producenter fra Portugal.

Arrangørerne har allerede fået tilsagn fra adskillige repræsentanter fra portvinshusene, som vil være til stede og selv skænke ud til gæsterne.

Det gælder f.eks. mærket Blackett.

”Jeg glæder mig at komme til Odense og møde de danske portvinsentusiaster.

Vi mærker en stor interesse for portvin i Danmark, og det vil jeg gerne kvittere for ved selv at være til stede, så jeg kan snakke med gæsterne,” udtaler Pedro Carneiro fra Blackett.

Billetter til Odense Portvinsfestival kan købes gennem Odeons billetsystem eller på www.odenseportvinsfestival.dk

Gode nyheder: S’vineriet genopstår i Klaregade

Skrevet af: Simone Vestergaard

I 2015 fik Odense S’vineriet Vinapotek.

Det blev lynhurtigt et populært sted, hvor man kunne nyde et glas vin og lidt lækker mad i hyggelige omgivelser.

Et ejerskifte resulterede imidlertid i, at navnet blev ændret til Svinedrengen – Hvin Bar. Men i juni drejede man nøglen om, fordi der ikke var nok kunder.

Men nu er der gode nyheder til dem, der holdt af det oprindelige koncept. S’vineriet genopstår, og det bliver med gamle bekendte.

Begge har selv arbejdet på S’vineriet

André Berkholdt og Pernille Bohn er de nye ejere, og de har begge arbejdet på S’vineriet. De er begge uddannede sommerliers, og de var ikke i tvivl om, at konceptet er for godt til, at det ikke kan gå i Odense.

”Vi håber på at åbne i oktober og gerne så tidligt på måneden som muligt. Vi er i gang med at gøre butikken klar og købe ind, men vi venter på en alkoholbevilling. Planen er, at vi åbner, så snart den er i hus,” fortæller André Berkholdt til MigogOdense.

Han fortæller, at han stoppede på stedet, da han ikke havde sig selv med i det som ansat.

“Jeg har tidligere været en del af S’vineriet, men jeg trak mig, fordi jeg ikke kunne stå inde for konceptet. Nu er det Pernille og jeg, der står i spidsen, og vi har sat vores præg på butikken. Vi glæder os rigtig meget til at komme i gang, og vi håber, at byen tager godt imod det,” forklarer André.

Vil tilbyde gæsterne noget andet

Han mener, at det er vigtigt med et sted, som skiller sig lidt ud fra, hvad man ellers finder i Odense.

”Vi kommer ikke til at lave de vilde ændringer på S’vineriet, men vi kommer til at have et bredere sortiment af unikke og sjove vine fra spændende leverandører.

Vi kommer til at tilbyde vores gæster produkter og oplevelser, de ikke også kan finde på den anden side af gaden,” siger han og supplerer;

”Det er Pernille og jeg, der kommer til at drive forretningen, og vi vil begge være at finde på gulvet, så folk kan stille spørgsmål og mærke vores nærvær og passion. Det er vigtigt for os, at gæsterne får den bedste oplevelse.”

Aftale med Restaurant Bacchus

André og Pernille har lavet en aftale med populære Restaurant Bacchus på, at de leverer forskellige serveringer, som gæsterne kan nyde sammen med vinen.

“Maden bliver også opgraderet. Det bliver simple men bedre retter. Der vil være lidt til enhver smag – både mættende og lette retter.”

Svineriet bliver både vinbar og vinbutik, så gæsterne har mulighed for at købe med hjem,” siger André.

I det store kælderlokale nedenunder er der plads til 70-80 gæster, og i vinbutikken er der også siddepladser.

Smider kvart milliard i projektet: Thorborg bygger i helt ny bydel i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi
Illustration: Humlebo Gruppen
Illustration: Humlebo Gruppen

Odenses rigeste L’Easy stifteren Niels Thorborg er med til at bygge en helt ny bydel i Odense.

Thorborgs andel kommer fra byggegiganten 3C Groups, og deres investering i projektet kommer til at koste i omegnen af 250 mio. kr.

Der skal efter planen bygges 110 2-plans rækkehuse. Det skriver TV2 Fyn.

Det er det gamle COOP lagerareal mellem Lollandsgade og Østerbro, som danner fundamentet under den nye spirende bydel.

Den har fået navnet Østerlunden, og det er Humlebo Gruppen, som har det overordnede strategiske ansvar på byggeprojektet.

Kommer til at huse 1000 mennesker

Lageret er revet ned, og stedet skal det huse cirka 1000 mennesker. Der skal skabes en masse liv i området.

Boligerne i Østerlunden fordeler sig på fire karreer med et haverum i hver. Boligerne placeres med de laveste ud mod Langelandsgade og Lollandsgade, mens boligerne med fem etager får udsigt ud over Østerbro.

I alt bliver der 416 boliger: 240 lejligheder ud mod Østerbro, 56 boliger i et andet byggefelt og 110 rækkehuse i to plan på området ud mod Lollandsgade.

Omkring boligerne bliver der rekreative fælles grønne områder og udearealer med plads til leg og sport.

Strategi om at bygge flere lejeboliger

Investeringen fra Thorborgs 3C Group falder godt i tråd med strategien om at bygge flere lejeboliger i Odense.

“Vi vil gerne tiltrække gode lejere, og så ønsker vi at beholde vores ejendomme i lang tid. Det er et spørgsmål om at gøre det attraktivt at flytte ind, og det er vi overbeviste om, bliver en god forretning for os,” siger Jørn Tolstrup Rohde, bestyrelsesformand i 3C Groups til TV2 Fyn.

L’easy-milliardærens koncern er også bygherre på 160 boliger i Cortex Park nær Syddansk Universitet, som er et projekt til cirka 200 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her

Flot triumf: Odense-restaurant vandt Schiøtzprisen for andet år i træk

Skrevet af: Michael Qureshi

Hele ugen har en af Danmarks største madfestivaler SPIS! Odense Festival fyldt rigtig meget i bybilledet.

Søndag kulminerede det med Fyns største kokkekonkurrence, Schiøtzprisen 2018.

Her dystede kokke fra hele landet om æren og hovedpræmien til en samlet værdi af 70.000 kr.

For andet år i træk løb Odense-stedet Restaurant Fynboen med trofæet og den gigantiske ære.

Arkivfoto fra Restaurant Fynboen

Dommerne roste deres kreativitet

I front havde Fynboen sendt de to kreative kokkehjerner Stefano Foschi og Malte Bjerring for at forsvare sidste års titel, og det lykkedes til fulde.

Dommerne roste blandt andet en servering med glace med æble og honningsnaps.

Fælles for det store set-up i ODEON var, at de fynske råvarer og fødevareproducenter var i centrum.

Kokkene havde 90 minutter til at fremstille den bedste ret, med smag, håndværk, innovation og visuel præsentation som målestok for retterne.

Der var hård konkurrence til Fynboen blandt andet i form af Jesper Danielsen fra Bryggeriet Flakhaven, og den nye kok i byen Jacob Burmølle fra Restaurant Vår, som løb med sidste års andenpladsen.

Andre dygtige kokke fra resten af landet

De tre fynboer fik selskab i konkurrencekøkkenerne af Tommy Friis fra Hotel og Restaurant Fru Larsen fra Langå ved Randers og Kasper Correll fra Restaurant Uformel i København.

Juryens fire medlemmer bestod af Klavs Styrbæk, gastronomisk ildsjæl og indehaver af Styrbæks, Ole G. Mouritsen, professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation, leder af Smag for Livet og præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi, folketingspolitiker og tidligere fødevareminister Dan Jørgensen samt Louise Beck Brønnum, gastrofysiker og leder af Alchemist T[a]este lab i København.

Restaurant Fynboen vandt en kontant præmie på 20.000 kr., et smukt trofæ fra Kærbygaard Plankeborde samt en outdoor marketing-kampagne til en værdi af 50.000 kr. ved Albani Odense.