Kronprinsparret uddelte priser i Odense: De vandt i ODEON

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Ulrik Jantzen/Bikubefonden
Foto: Ulrik Jantzen/Bikubefonden

ODEON i Odense dannede lørdag aften en festlig ramme om årets uddeling af Kronprinsparrets Priser, der hædrer ekstraordinære indsatser og præstationer inden for kunst og kultur samt socialt arbejde.

Her gik Kronprinsparrets Sociale Pris til den sociale indsats Bydelsmødre, mens operasangerinden Elsa Dreisig modtog Kronprinsparrets Kulturpris.

Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gik til den socialøkonomiske virksomhed FRAK samt sangskriver og sanger Jada.

’Kunstnerisk overskud og alsidighed’

Operasangerinden Elsa Dreisig modtog Kronprinsparrets Kulturpris ledsaget af følgende ord fra H.K.H. Kronprinsen:

“Når Elsa Dreisig udfolder sit sangtalent, rammer hendes vokal publikum med en renhed, der både vidner om sanselig melankoli, kunstnerisk overskud og alsidighed.”

At Elsa Dreisig er en af de største danske operatalenter med et internationalt gennembrud, ses blandt andet ved, at hun færdes i en række af verdens førende opera- og koncerthuse, hvor hun bl.a. medvirker som Pamina i Tryllefløjten og Musetta i La Bohème.

Vellykket og nytænkende indsats for minoritetskvinder

Kronprinsparrets Sociale Pris gives til den sociale indsats Bydelsmødre,

“Fordi de hver dag er med til at løfte og styrke minoritetskvinder, og fordi den måde, de griber udfordringer an på, både er vellykket, nytænkende og betydningsfuld,” sagde H.K.H. Kronprinsessen i sin motivation for at hædre Bydelsmødre, der drives af Fonden for Socialt Ansvar og har eksisteret siden 2011.

Bydelsmødres målgruppe er primært isolerede kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, som har brug for viden om det samfund, de lever i.

Bydelsmødre, der selv primært har etnisk minoritetsbaggrund, giver den information og støtte, kvinderne har brug for.

Foto: Ulrik Jantzen/Bikubefonden

Stjernedryspriser til Jada og FRAK

Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gives hvert år til en kunstner med et særligt talent og en nytænkende aktør inden for socialt arbejde.

I år tilfaldt hæderen på det sociale område den socialøkonomiske virksomhed FRAK ledsaget af følgende ord fra H.K.H. Kronprinsen:

“FRAK skaber en afgørende bro til nye netværk, som leder de unge på en positiv vej ind i voksenlivet.”

462 unge fra udsatte boligområder i København har siden 2014 været tilknyttet FRAK, som hjælper de unge ind i et arbejdsfællesskab, hvor de løser store og små opgaver for FRAK’s kunder.

Sanger og sangskriver Jada, eller Emilie Molsted Nørgaard, modtager Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris for at have udvist mod til at gå nye og kompromisløse veje.

“Som lytter lukker Jada os ind i et univers, der tillader mod og styrke, men også sårbarhed og skrøbelighed,” sagde H.K.H. Kronprinsessen i forbindelse med prisoverrækkelsen.

Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret. Kronprinsparret udpeger prismodtagerne efter indstilling fra to rådgivende komitéer med ekspertise inden for henholdsvis kultur og socialt arbejde.

Bikubenfonden arbejder med at nyskabe muligheder for unge på kanten og for aktuel scene- og billedkunst.

Politiet varsler: Stor hastighedskontrol over hele landet

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Niclas Jessen
Foto: Niclas Jessen

Politiet landet over gennemfører fra i dag, mandag den 21. september, til søndag den 27. september 2020 en målrettet indsats mod hastighedsovertrædelser.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

For høj fart øger risikoen for en ulykke markant og skaber utryghed hos andre trafikanter, og selv en lille overskridelse kan få fatale følger.

Det er både de store og de mindre hastighedsoverskridelser, som politiet vil notere. I 62 procent af de dødsulykker, hvor farten spiller en rolle, er det nemlig en mindre hastighedsoverskridelse, der er en medvirkende årsag.

”Hvert år bliver politiet kaldt ud til utallige trafikulykker, der kunne have været undgået, hvis trafikanterne havde overholdt fartgrænserne. Trafikulykker, der i nogle tilfælde får en tragisk udgang og i andre tilfælde mærkes de implicerede for livet.

Derfor er hastighed et meget vigtigt indsatsområde, og vi prioriterer fartkontrol på vejene for at redde liv og skabe tryghed for dem, der færdes i trafikken”, siger Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter og fortsætter:

”Selv en lille hastighedsoverskridelse har stor betydning for bremselængden.”

Hvorfor indsats mod hastighed?

  • Der er en klar sammenhæng mellem farten på vejene og antallet af dræbte og tilskadekomne.
  • For høj hastighed vurderes at være den hyppigste årsag til færdselsulykker med alvorlig tilskadekomst og dødsfald.
  • 2013 – 2018 omkom 403 personer i en trafikulykke, hvor mindst en af de involverede parter kørte for stærkt i forhold til hastighedsgrænsen eller forholdene. I 72% af ulykkerne var farten en medvirkende årsag til, at ulykken opstod. I de sidste 28% var farten årsag til, at ulykken blev med dødelig udgang. (kilde: Rådet for Sikker Trafik)
  • Ved 80 km/t. kører du ca. 33 meter mens du reagerer, og efter ca. 64 meter holder du stille. Kører du 95 km/t. bruger du yderligere 19 meter på at holde stille ved maksimal bremsning af køretøjet.
  • Hvis 2 bilister kolliderer med 80 km/t., vil ulykken i 30% af tilfældene have dødelig udgang. Risikoen fordobles til 60% ved en hastighed på 90 km/t. (kilde: Rådet for Sikker Trafik)
  • Hvis en bilist rammer en fodgænger med 80 km/t. vil ulykken være fatal i 60% af tilfældene. Risikoen stiger til 80% ved 90 km/t. (kilde: Rådet for Sikker Trafik)
  • De fleste dødsulykker i trafikken sker på landeveje. 62% af dødsulykkerne på disse veje sker med en hastighedsoverskridelse på mindre end 20 km/t. 38% af dødsulykkerne sker med en overskridelse på mere end 20 km/t. (kilde: Rådet for Sikker Trafik)

 

 

Tæt tåge på vej: Pas på i morgentrafikken

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Vi kender alle den ultimative mandag morgen: Lidt forsinkede, lidt stressede, måske lidt uoplagte til en ny uge.

Og er du én af dem, der i forvejen ikke er den helt store mandagsfan, så burde du nok allerede du sætte vækkeuret en anelse tidligere end normalt; en tæt tåge rammer nemlig det meste af landet i morgen, og kan muligvis skabe problemer i mandagstrafikken.

I hvert fald har DMI udsendt et varsel, der advarer mod tågen, der forventes at give en sigtbarhed på under 100 meter. Tågen starter allerede i nat og ventes at ophøre mandag inden kl. 9.

“Fra sted til sted vil det være forskelligt, hvornår tågen kommer, og hvornår den letter. Desuden vil tætheden af tågen variere i løbet af natten.

Tæt tåge kan give problemer i trafikken, så kør forsigtigt.” skriver DMI.

Værtshusgæst blev slået ned: Påtalte manglende mundbind

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Det er ikke alle, der har lige nemt ved de nye regler om mundbind. Det blev tydeligt i går aftes, da Fyns Politi måtte rykke ud til én af Odenses mindre værtshuse, Skandsen.

Det skriver Fyens.dk.

Her havde en gæst på stedet bedt en anden gæst om at tage mundbind på – og det havde fået det til at slå klik for den anden gæst.

Vedkommende blev så arrig over påtalen, at han slog manden ned med knytnæveslag og efterfølgende sparkede ham i siden, da han lå på gulvet.  Manden flækkede angiveligt det venstre øjenbryn.

Fyns Politi fortæller, at manden blev anholdt kl. 21.30 og sigtet for vold.