Midler afsættes i Odense: Nu har byens hjemløse et værested alle ugens dage
Julen er for mange danskere en måned, hvor man tager sig ekstra tid til hinanden.
Vi køber gaver i massevis, spiser overflod af julemad og samles på tværs af traditioner.
Men for over 6000 hjemløse har julen måske en mere negativ betydning, der ikke bærer præg af juleand og gaver, men nærmere kulde og ensomhed.
Derfor er det en skøn nyhed, at Kirkens Korshærs varmestue fra søndag d. 16. december igen kan tilbyde byens hjemløse varme og fællesskab alle ugens dage.
Beskæftigelses- og Socialudvalgets medlemmer fra Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og SF har besluttet at fjerne lukkedage på natvarmestuen og sikre at dagvarmestuen fremover kan holde søndagsåbent i vinterhalvåret.
Det sker i forlængelse af Budgetforlig 2019.
“Man holder ikke op med at være hjemløs, bare fordi det er søndag,” fastslår rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Brian Dybro, og fortsætter:
“Nu sikrer vi vores hjemløse mad, bad, varme og et fællesskab alle ugens dage, og det er da det mindste, vi kan gøre, for vores mest udsatte borgere – ikke mindst her i december, hvor vi andre sidder lunt inde ved stearinlysene og radiatorernes varme.”
Ekstra midler til værestederne
Beskæftigelses- og Socialudvalget har bedt forvaltningen finde ekstra midler i 2018, så lukkedagene kan fjernes allerede fra d. 16. december i år og hen over julen.
“Kulden venter ikke på årsskiftet, så det skal vi naturligvis heller ikke.” lyder det fra rådmand Brian Dybro.
Hos Kirkens Korshær glæder man sig over Beskæftigelses- og Socialudvalgets beslutning.
“Vores brugere er rigtig glade for, at der igen er et sted om søndagen, hvor de kan få mad og bad og hvad de nu ellers skal have ordnet. Og vi glæder os over den politiske fokus, der er på de udsatte mennesker, som kommer hos os i Kirkens Korshær.” siger daglig leder af dag- og natvarmestuen, Heinz Wolf.
Udover dag- og natvarmestuerne har Beskæftigelses- og Socialudvalget også afsat ekstra penge til Reden, Paraplyen samt Kirkens Korshærs byarbejde.
De ekstra midler svarer til de beløb, værestederne blev beskåret med i forbindelse med besparelser i 2015.
Penge afsat:
Kirkens Korshærs dagvarmestue: 267.800,- pr. år fra 2019 (50.000,- ekstra tilførsel 2018)
Kirkens Korshærs natvarmestue: 111.000,- pr. år fra 2019
Reden: 52.623,- pr. år fra 2019 (svarende til besparelse fra 2015)
Paraplyen: 34.197,- pr. år fra 2019 (svarende til besparelse fra 2015)
Kirkens Korshærs byarbejde: 22.806,- pr. år fra 2019 (svarende til besparelse fra 2015)
Beskæftigelses- og Socialudvalget skal på det kommende udvalgsmøde d. 11. december drøfte, hvordan yderligere 75.000 kr. skal bruges til at forbedre indsatsen på de kommunale væresteder.
Værsteder og sociale tilbud
Kirkens Korshærs dagvarmestue er et sted, hvor borgerne kan komme anonymt.
Dagvarmestuen drives med økonomisk tilskud til driften fra Odense Kommune, og målgruppen er de mest udsatte borgere i byen.
Natvarmestuen er et tilbud for personer, der mangler et sted at være om natten.
Kirkens Korshær driver natvarmestuen med økonomisk tilskud til driften fra Odense Kommune.
Stedet er tænkt som et basalt tilbud om et natligt være- og overnatningssted for byens mest udsatte borgere.
Reden er et dag- og nattilbud til prostituerede kvinder i Odense. KFUKs Sociale Arbejde driver Reden Odense med økonomisk tilskud til driften fra Odense Kommune. Målgruppen er prostituerede kvinder med et stofmisbrug.
Kirkens Korshærs byarbejde er et værestedstilbud. Kirkens Korshær driver værestedet med økonomisk tilskud til driften fra Odense Kommune. Målgruppen er socialt udsatte borgere med misbrug og/eller psykiatriske udfordringer.
Café Paraplyen er en alkoholfri cafe, hvor alle uanset alder og status kan komme.
På caféen kan borgere blandt andet være del af et socialt fællesskab og få et billigt måltid i caféen. KFUMs Sociale Arbejde driver Café Paraplyen med økonomisk tilskud til driften fra Odense Kommune.