Odense vil være frontløber i Danmark: Ny strategi skal efterleve FN verdensmål
Står det til borgmester Peter Rahbæk Juel skal Odense være en foregangskommune i de danske bestræbelser på at efterleve FN verdensmål.
Målet er at skabe et bæredygtigt samfund for kommende generationer.
De 17 verdensmål blev formuleret i 2015 som et værktøj til brug i bestræbelserne på at gøre verdenssamfundet mere bæredygtigt.
Målene, der består af 169 delmål, trådte i kraft i januar sidste år og skal frem til 2030 guide FN’s medlemslande i retning af et sundere, mere langtidsholdbart verdenssamfund.
Konkret tager verdensmålene udgangspunkt i alt lige fra bekæmpelse af fattigdom og mindskning af sociale ulighed til øgede klimaindsatser og initiativer til at øge beskæftigelsen.
Her skal Odense altså være bannerførere i en dansk kontekst, hvis det står til Peter Rahbæk Juul.
Odense allerede i fuld gang
I det store billede står det særdeles sløvt til med efterlevelsen af verdensmålene i de danske kommuner.
Revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte offentliggjorde i juni resultaterne af en undersøgelse, der viste, at kun hver tredje danske kommune i det hele taget kender til de 17 mål, mens kun hver tiende kommune har igangsat initiativer til at opfylde dem.
Den statistik vil man nødig være en del af i Odense. Derfor vil borgmesteren implementere de opstillede mål, og kommunen er allerede i fuld gang med at arbejde med bæredygtighed på en række områder.
”Vi gør rigtig meget for bæredygtighedsdelen. For eksempel har vi fået andelen af økologi op på omkring 60 % i Byens Køkken,” forklarer Peter Rahbæk Juul til MigogOdense.
Han påpeger, at Odense har status af Fairtrade by, hvilket gives til byer med ekstra fokus på etisk forbrug.
Men bæredygtighed er andet og mere end miljøhensyn. Odense tænker således også bæredygtighed ind i sine politiske beslutninger vedrørende udbud af anlægsopgaver.
Både løn, arbejdsvilkår og bygningsarbejdernes uddannelse er parametre, der har betydning for, hvilke entreprenører kommunen hyrer.
”Vi har været rigtig gode til at arbejde med arbejdsklausuler. Vi vil ikke handle med nogen, der dumper løn- og arbejdsvilkår.”
En langsigtet strategi
For at sætte fokus på vigtigheden af bæredygtighed og belønne de odenseanske bannerførere på området, uddeler kommunen desuden hvert år den såkaldte Bæredygtighedspris til foreninger, virksomheder eller andre, der har udmærket sig på området.
Også i de kommunalt ejede virksomheder, har man indrettet sig med bæredygtighed for øje.
”Hvis man ser Vandcenter Syd, som er et kommunalt ejet vandforsyningsselskab, de arbejder også meget nøje efter bæredygtighedsmålene.”
Der tegner sig således et billede af en by, der på en lang række områder har taget ansvar på dig.
Det er da også meningen, at verdensmålene skal være styrende for store dele af det kommunale virke fremadrettet, forklarer Peter Rahbæk Juul.
”Det, jeg vil lægge op til, at vi gør i kommunen, det er, at vi lægger de her verdensmål ind i vores planstrategi. Planstrategien er en strategi for, hvordan Odense skal udvikle sig på den lange bane, som i høj grad er styrende for, hvordan kommunen skal agere på en række områder.”
Et eksempel for andre kommuner
Peter Rahbæk Juul håber, at Odenses indsats kan anspore andre af landets kommuner til at blive mere bevidste om betydningen af bæredygtighed.
”Vi er med til at tage teten her sammen med de 10-11 andre kommuner. Vi er nødt til at sætte det på dagsordenen, og forhåbentlig er der flere kommuner, der vil følge efter. Det handler om at tage et aktivt standpunkt som borger, men det gør det også som kommune.”
Vil du læse mere om FN’s Verdensmål og de mange delmål, kan du besøge FN’s hjemmeside.