Sætter fokus på steder i forfald: Ny kunst- og kulturfestival på Fyn
Selvom Fyn i det store billede er en temmelig lille ø, gemmer den alligevel på nogle hemmeligheder og steder, som alt for få fynboer får at se – enten fordi de er gået i forfald, eller fordi de ganske enkelt er blevet glemt. Det vil man fra Kulturregion Fyn gerne gøre noget ved.
Derfor har man lanceret initiativet Mod.Strøm, der skal sætte fokus på uudnyttede og glemte steder på Fyn, og som kulminerer med en festival under samme navn.
Festivalen løber fra fredag d. 8. september til søndag d. 17. og vil gennem forskellige kunst- og kulturevents gøre opmærksom på nogle af de steder, som vi overser i hverdagen.
Masser af borgerinddragelse
Festivalen er arrangeret i et samarbejde mellem ni af Fyns ti kommuner, der alle kender til problematikken med steder, der står og går i forfald.
”Vi har taget udgangspunkt i den her ”udkantstankegang”, hvor der er en masse, der lukker og bygninger, der forfalder. Hvordan kunne vi bruge det som et aktiv i stedet for en ressource, der ikke bliver brugt,” siger Iven Eslykke Kristensen, der er projektleder på Mod.Strøm.
Helt konkret har borgerne i de ni kommuner fået mulighed for at vælge mellem en række lokationer, som de kunne tænke sig, at Mod.Strøm brugte til festivalen.
Samtidig med valget af locations udskrev man en konkurrence, hvor både kunstnere og borgergrupper kunne byde ind på at deltage med forskellige kunstneriske indslag, som siden blev udvalgt af et dommerpanel i de enkelte kommuner.
”Eneste krav var, at det var et samarbejde mellem kunstnere og borgere. Borgergrupperne skulle have en professionel kunstner tilknyttet, og omvendt skulle kunstnere også på en eller anden vis samarbejde med nogle borgere. Ellers var det meget åbent, hvordan man ville bruge rammerne.”
Gamle slotte og forladte købmandsbutikker
Der er stor variation i både de udvalgte steder og de forskellige kunstinstallationer. I hver kommune har man valgt et hovedsted for Mod.Strøm. Disse hovedsteder danner rammerne om de fleste af de mange events, der appellerer til alle sanser.
I Odense er hovedstedet det forfaldne slot Hesbjerg, der ligger ved Blommenslyst. Slottet, der blev bygget i 1822, har længe trængt til en kærlig hånd, men bliver nu rammerne for adskillige spændende events. Blandt andet kan besøgende opleve John Kroghs ”Ancient Lights”, hvor trærammer bruges til at danne skyggefortællinger i slottets omgivelser.
Samme sted vil Via Artis Konsort stå for en lydinstallation, der beskrives som en ”sanselig fusion af nyskrevet kammermusik, vildtvoksende artisterier, lysinstallationer, store folkekor og smukke, skæve elektroniske lydlandskaber”.
De andre hovedsteder rundt omkring på Fyn inkluderer forladte købmandsbutikker i Skovby, det tyske anlæg ved Beldringe og Hvidkilde Savværk, der lukkede helt tilbage i 1981.
En enkeltstående begivenhed
Synes man, det lyder spændende at udfordre sine sanser gennem de mange happenings og installationer, skal man gribe chancen nu. Det er nemlig ikke tanken, at Mod.Strøm skal gentages næste år:
”Det er som udgangspunkt en engangsforestilling,” konstaterer Iben Eslykke Kristiansen.
Du kan læse meget mere om Mod.Strøm ved at besøge festivalens hjemmeside her eller på Facebook.
Det samlede program med beskrivelser af de forskellige installationer og events, kan du finde her. Husk, at der er events rundt omkring på hele Fyn, så det kan godt betale sig at læse programmet godt igennem.