Underholdning siden 1965: Læs eventyret om H.C. Andersen Festspillene
I går var der præmiere på H.C. Andersen Festspillenes nyfortolkning af ”Den Lille Havfrue”, som blev opført af i alt 74 dygtige børn og musikere. Og præmieren var en stor succes for både store og små:
”Det gik super godt. Vi kunne næsten ikke have ønsket os en bedre præmiere. Der var fyldt op med 1245 gæster, og vejret endte jo heldigvis med at blive rigtig godt,” siger Rune Kallager, der er formand for H.C. Andersen Festspillene.
Frie fortolkninger af H.C. Andersens eventyr
H.C. Andersen Festspillene forsøger hele tiden at være tidssvarende og gøre eventyrene interessante for nutidens publikum:
”Vi laver små ændringer i eventyrene og tilføjer moderne elementer for at skabe en reference til de unge mennesker, der kommer og ser vores forestillinger. I dette års forestilling har vi f.eks. et rap-nummer med, fordi det er det, de unge mennesker hører i dag. Vi er nødt til at følge med tiden og gøre det, de synes, er sjovt, hvis vi fortsat vil tiltrække deres opmærksomhed,” siger Rune Kallager.
Nyfortolkning af ”Den Lille Havfrue”
”Vi har i virkeligheden ikke lavet så meget om på eventyret om Den Lille Havfrue. Vi har blot taget H.C. Andersens originale eventyr og skrevet det ind i nutidens tone, og så har vi tilføjet nogle nye elementer. F.eks. bliver H.C. Andersen på vej til skole offer for mobning, som ender med, at han bliver skubbet ned i åen af nogle andre børn. På den måde får vi publikum med ned i Den Lille Havfrues undersøiske univers,” siger Rune Kallager og røber lidt af slutningen:
”Vi har også bearbejdet slutningen på eventyret en smule for at få en mere lykkelig slutning. I stedet for at blive til havskum bliver Den Lille Havfrue til luftens dronning, så hun stadig bliver lykkelig, der hvor hun kommer hen.”
Der var engang..
I går var den 53. Gang, hvor et af H.C. Andersens eventyr blev bragt til live på scenen i Den Fynske Landsby, og fortællingen om H.C. Andersen Festspillene er nærmest et eventyr i sig selv.
Den 1. juli 1965 havde H.C. Andersen Festspillene præmiere på deres første festspil “Svinedrengen”, som var iscenesat og startet på initiativ af skuespilleren Klaus Pagh. Han havde fået idéen på en rejse til New York, og han undrede sig over, hvorfor man ikke havde et lignende tiltag herhjemme.
I starten blev eventyrene læst op af sangeren Freddy Albeck, der var klædt ud som H.C. Andersen, mens en flok børn mimede til. Men efter 1973 blev det ændret til den form, vi kender i dag, hvor børnene synger, siger replikker og danser, da den daværende instruktør på bl.a. Nyborg Voldspil, Erik Bent Svendlund, mente, det ville tiltrække flere publikummer.
Og det fik da også en lykkelig slutning, for i alle årene har H.C. Andersen Festspillene underholdt et tilfreds publikum. F.eks. nåede over 30.000 tilskuere at opleve sidste års forestilling ”Klods Hans”, hvilket gør H.C. Andersen Festspillene til Danmarks største friluftsspil for tredje år i træk.
Forestillingen spiller i Den Fynske Landsby i perioden fra den 12. juli til den 5. august, hver dag kl. 16 og varer 70 minutter. Du kan læse mere og købe billetter her.