Vis din kærlighed til Odense: Vilakula plakater bringer byen ind i dit hjem

Skrevet af: Michael Qureshi

I Danmark er jeg født, der har jeg hjemme, der har jeg rod, derfra min verden går.

Sådan digtede H. C. Andersen i 1850 i sin hyldest til det smukke danske land; et digt, der sidenhen er blevet fortolket mange gange.

Nu tilbyder den nye danske plakat-virksomhed Vilakula at visualisere den kærlighed til Danmark og de danske byer på farverige by-plakater:

”Vi danskere er jo grundlæggende et patriotisk folkefærd, og det ser vi jo flere politiske eksempler på i øjeblikket.

Vi vil gerne vise en anden form for kærlighed til Danmark og de danske byer,” fortæller Kenneth Jonassen, der sammen med Brian Ebbesen driver fremadstormende Vilakula.

Indtil videre kan du få by-plakater med et udvalg af jyske og fynske byer som Aalborg, Aarhus, Middelfart – og selvfølgelig Odense, hvis transformation fra gammel industriby til smuk metropol fanges i illustrationerne.

Hyldest til Danmarks smukkeste rådhus

Odense er en af Danmarks ældste byer og fyldt til randen med historie, kultur og ikoniske bygninger.

Med så mange unikke elementer at vælge mellem, er det svært at indfange alt på én plakat. Derfor har Vilakula valgt at lave to plakater af den fynske hovedstad.

På den ene plakat kan du bl.a. se landmærker som Odense Teater, Brandts Klædefabrik og Odense Slot, mens søster-plakaten afbilleder H.C. Andersens hus, Sankt Albani Kirke og rådhuset.

Især rådhuset fremhæver Kenneth Jonassen gerne som Danmarks absolut smukkeste:

”Når du ser vores Odense-plakater, skal du kigge særligt efter vores hyldest til Danmarks smukkeste rådhus og Richard Møller Nielsen.”

De to plakater fungerer både hver for sig og ved siden af hinanden, hvor ODEON, Kvægtorvet og stadion binder dem sammen.

De to indehavere af Vilakula

Det hele startede med svigermor

Når man taler om Odense, kan man næsten ikke undgå at tale om eventyr, og Vilakulas iværksætterhistorie starter da også lidt som et eventyr.

I stedet for hekse, storøjede hunde og tinsoldater indeholder persongalleriet dog Kenneth, Brian – og svigermor?

”Det hele startede med, at jeg ville give min svigermor en gave til hendes fødselsdag.

Hun er en fantastisk og unik kvinde, og derfor skulle hun også have en unik gave,” forklarer Kenneth Jonassen.

Den unikke gave blev en plakat af svigermors hjemstavn, Esbjerg, og Kenneth kontaktede Brian Ebbesen, der sad i et netværk af grafiske designere.

Hyldesten til Esbjerg endte med at blive delt flittigt på Facebook, og de to mænd fik pludselig travlt med at svare på spørgsmål om, hvorvidt plakaten kunne købes nogen steder.

”Vi valgte så at starte Vilakula og solgte vores første Esbjerg-plakat i august 2018,” siger Kenneth afslutningsvist.

Siden er en hel del flere plakater blevet langet over disken, og selvom det er for tidligt at sige om iværksætterne kommer til at ’leve lykkeligt til deres dage ende’, kan de i hvert fald melde om stor succes.

Vind din egne Odense plakater

Er du stolt odenseaner og vil du gerne vise dine farver derhjemme, kan du deltage i MigogOdenses konkurrence på Facebook.

I samarbejde med Vilakula sætter vi de to Odense plakater på højkant.

Sådan vinder du;
Like opslaget lagt på MigogOdenses Facebook 19. maj kl. 19.50
Skriv hvem der udover dig selv også elsker at bo i Odense.

Læs mere om Vilakula her.

 

Street Movement rykker til Odense: Fede parkour-faciliteter åbner i næste uge

Skrevet af: Michael Qureshi

For første gang vil den erfarne parkour-organisation Street Movement tilbyde børn og unge i Odense helt ned til seksårs-alderen muligheden for at lege og udfolde sig i de udendørs omgivelser omkring Havnen og Byens Ø.

Over hele landet vinder gadeidrætten frem, og her er Odense ingen undtagelse.

Med start fra uge 5 får børn og unge helt ned til seksårs-alderen muligheden for at udfordre sig selv kropsligt og mentalt gennem parkourtræning og -leg i lokale omgivelser ved Byens Ø på Finlandsvej.

Det nye gadeidrætstilbud er skabt af Street Movement, der har mere end 15 års erfaring med at tilbyde parkourundervisning og -forløb og lære børn og unge at se aktivitetsmuligheder i deres lokale byrum.

Øget efterspørgsel

Nu er turen kommet til at introducere Odense for parkour som fysisk disciplin og idræt, hvor to dygtige instruktører vil lære børn og unge i aldersgruppen 6-14 at respektere og se på byrummet som et sted for sund, kropslig aktivitet og socialt samvær.

“Grunden til vi nu har valgt at tilbyde flere aktiviteter i Odense, handler om, vi kan mærke en øget efterspørgsel uden for vores normale arbejdsradius.

Men det har været vigtigt for os at sikre, at vi har nogle folk til rådighed, vi stoler på, og det har vi i Odense.

Faciliteterne er også på plads, og vi ser masser af potentiale i området omkring Havnen og Byens Ø, der i forvejen er en fed lokation og et stort kulturelt samlingspunkt,” forklarer direktør for Street Movement, Mikkel Rugaard.

De to faste instruktører er Emilie Meyer Christensen og Moritz Krauff, der er begge er idrætsstuderende på SDU, og en velkendt del af den større Street Movement-familie.

Fokus er på at have det sjovt

Parkour som disciplin er en sund og positiv træningsform, der fremelsker evnen til at løse problemer og den simple glæde ved bevægelse.

Med legen og glæden i centrum lærer udøverne at se mulighederne i byrummet omkring os.

Det er denne legende tilgang til fysisk udfoldelse, Mikkel Rugaard ser som en af årsagerne til den øgede efterspørgsel:

“Vi har hen over de senere år oplevet en øget interesse blandt børn og unge på tværs af alder, etnicitet og social baggrund for parkour og gadeidræt generelt.

Det vi hører fra vores unge deltagere, er, at de trives med, der ikke er fokus på præstation, konkurrence eller turnering at vinde, som man normalt kender fra sportens verden.

I stedet fokuserer vi på leg, kreativitet og menneskelige værdier samt evnen til at lære nye færdigheder og dygtiggøre sig,” siger Mikkel Rugaard og fortsætter:

“Det er også dét, der driver os – at have det sjovt og hjælpe deltagerne til at udvikle sig og se den personlige udvikling og selvsikkerhed de gennemgår.

Parkour er en meget inkluderende idræt. Alle bliver mødt på deres niveau og der er plads til alle uanset erfaring, fysisk form eller andet udgangspunkt.”

For de 6-9-årige er der fra den 28. januar træning hver tirsdag fra. 15.00-16.00, hvorefter de 10-14-årige træner fra 16.00-17.30.

Du kan læse mere om Street Movement her

Buldrer mod varmerekord: Tæt på varmeste januar nogensinde i Danmark

Skrevet af: Redaktionen

Det er vinteren, der måske aldrig nogensinde dukker op.

Januar har nærmest bare været som et forlænget efteråret, og intet tyder på, at det ændrer sig.

Det meddeler DMI i en ny 4 ugers prognose, der fortsat ser ud til at blive mild i temperaturerne.

Så ingen udsigt til sne og hård frost.

Faktisk er vi støt på vej mod en ny varmerekord. Holder prognoserne for næste år, så bliver det den varmeste januar nogensinde målt i Danmark.

Varmeste januar målt i 2007

Den varmeste januar måned hidtil målt var i 2007, hvor middeltemperaturen lå på 5 grader.

Januar 2020 ligger lige nu på en middeltemperatur på 5,5 grader.

Det har fået DMI til at melde ud på Twitter, at vi nærmer os en varmerekord for januar. Man forventer, at måneden ender på 5,2 grader i gennemsnit.

“Der jo stadig ti dage tilbage, men lige i øjeblikket ligner det, at det meget milde vejr fortsætter. Der er meget, der peger i retning af en rekord, men det er stadig tidligt,” siger Thyge Rasmussen til Ekstra Bladet.

Du kan se prognose for de kommende tre uger i Danmark her

Tre retter for under 300 kr.: Spis billigt i Odense i Uge 5

Skrevet af: Michael Qureshi
Velsmagende og mørt stykke lam.
Velsmagende og mørt stykke lam.

I uge 7 kan vi glæde os til Danmarks største restaurantfestival DinnerDays, der har 15 Odense-restauranter med i år.

Men allerede i næste uge kan du glæde dig til årets første restaurantfestival her i Odense.

SPIS! Odense er en tilbagevendende begivenhed her i byen, hvor man fejrer kvalitet, smag, det gode håndværk, nærvær og nydelse på gastronomien.

Programmet bugner af restauranttilbud, hvor der er otte Odense-restauranter er med. Denne først på året kaldes for SPIS Uge 5.

Flere gode Odense-restauranter er med

Det kører ikke overraskende i uge 5 fra mandag 27. januar og frem til weekenden som tager hul på februar måned.

Her er gode Odense-restauranter som Restaurant Fynboen, Druen & Bønnen, Bacchus, Restaurant By H.C. Meyers og flere med.

Fynboen har eksempelvis vundet Fyns største kokke-konkurrenceSchiøtzprisen 2019 hele tre år i træk.

Fælles for hovedparten af restauranterne er, at de alle har menuer med tre-fire retter for maksimalt 300 kr.

Undtagelserne er trioen Restaurant Fynboen, der kører fire serveringer for 325 kr., Restaurant Grand med tre retter for 345 kr. samt Bacchus med en menu til 315 kr.

Du kan bl.a. få tre retter på populære Druen & Bønnen for 239 kr.

Restaurant Marv har fire serveringer for 300 kr. og således kan man selv udforske menuer og priserne.

Du kan tjekke det ud via dette link, hvor du skal trykke på restauranternes logoer for at komme ind til billetsalg og menuer.