Bølge af nye restauranter i Odense: Her er de hotte steder du skal kende

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Mash Odense
Foto: Mash Odense

Af Martin Villumsen, rigeligtsmør.dk

I takt med Odenses transformation fra stor dansk by til dansk storby, åbner der for tiden nye restauranter til højre og venstre i et tempo, der kan være svært at følge med i.

Og det er alt lige fra caféer og københavnske franchises til mindre gourmetrestauranter, der slår dørene op, så der er noget for enhver smag.

Én ting, som mange af de nye restauranter har til fælles, er, at de fleste har et stort fokus på gode lokale råvarer, økologi og/eller bæredygtighed, hvilket passer perfekt ind i tidens trend.

Da det kan være svært at følge med, har vi med denne mini-guide forsøgt at give et overblik over, hvad vi mener er de hotteste steder i Odense for tiden.

Restaurant Vår

Den unge og talentfulde kok Jacob Burmølle-Jensen har senest arbejdet som køkkenchef på den anmelderroste Restaurant Naert i København, som han også var med til at starte op.

Restaurant Vår har rødder i det nordiske køkken, samt et stort fokus på bæredygtighed og velsmag. Både kød og grøntsager leveres fra mindre økologiske eller biodynamiske producenter på Fyn, og deres fisk kommer ligeledes fra leverandører, der har fokus på bæredygtighed. Dette fokus afspejler sig også i vinkortet, der primært består af naturligt producerede vine fra mindre producenter.

 Hvor: Vintapperstræde 10

 Hvornår: åbnede i maj 2017

Marcantonio Trattoria Pizzeria

De tre italienere, der står bag Marcantonio Trattoria Pizzeria, er drevet af ønsket om at skabe et autentisk miljø med rustikke italienske retter i midten af Odense.

Der er tale om et vaskeægte italiensk trattoria, hvor retterne er sammensat af få, men gode råvarer, og hvor stemningen er afslappet og familiær. Der er bl.a. pizza og panini på menukortet, der både fås som take-away eller til at spise på stedet, men der er også flere traditionelle italienske retter, samt mulighed for både 2, 3 og 4-retters menuer i restauranten.

Og så er både pasta og sugo (red. italiensk tomatbaseret sauce) selvfølgelig hjemmelavet hos Marcantonio Trattoria Pizzeria.

Hvor: Vintapperstræde 8

 Hvornår: åbnede i maj 2017

Foto: marcantonio.dk

Café Skt. Anne

Der kommer større og større fokus på økologi og bæredygtighed, og nu har Hadi Mahallati netop slået dørene op for en ny økocafé i byen.

Navnet er Café Skt. Anne, og på caféen bliver der kun serveret mad og drikke, der er lavet af gode, økologiske råvarer. Der er både mere klassiske caféretter som nachos, burger og club sandwich på kortet, men også andre spændende retter.

I løbet af sommeren vil der hver fredag være fredagsbar fra kl. 15-17, og lørdag og søndag vil man fra kl. 10-13 have mulighed for at komme forbi til en vegetarisk brunch. Café Skt. Anne har plads til ca. 40 siddende gæster indenfor og op til ca. 60 personer udendørs.

Hvor: Mageløs 7

 Hvornår: åbnede i maj 2017

Foto: Café Skt. Anne Facebook

Gorm’s Odense

Gorm’s åbnede sin første restaurant i 2008, og nu er den succesfulde pizzarestaurant også kommet til Odense.

Hos Gorm’s Odense får man lækre pizzaer med ultra tynd og sprød bund og råvarer af høj kvalitet. Der er både pizzaer af mere klassisk karakter, men også lokalt inspirerede pizzaer med f.eks. æg og spegeskinke med inspiration fra den klassiske fynske æggekage.

Pizzaerne fås både som take-away eller til at spise i restauranten, hvor der også er mulighed for at få diverse antipasti, dessertpizza og cocktails.

Hvor: Amfipladsen 3

 Hvornår: åbnede i maj 2017

ODEON

I Odenses nye musik- og kulturhus er der selvfølgelig også mulighed for at få en bid mad, og for det ikke skal være løgn, så er der faktisk to muligheder: ODEON Social og Restaurant Schiøtz.

ODEON Social

ODEON Social har åbent alle dage fra kl. 10-22, og her er der både mulighed for at kigge forbi til morgenmad, frokost og aftensmad, og især muligheden for fællesspisning om aftenen, har fået megen opmærksom på det seneste.

Her dukker man blot op før kl. 18 og betaler 85,- pr. snude, hvorefter man bliver placeret ved 8-mands borde. Maden varierer fra dag til dag (menukortet offentliggøres for én uge af gangen), og der vil både være vegetar-, kød- og fiskedage. Hertil er råvarerne som udgangspunkt dyrket lokalt med respekt for miljøet.

Restaurant Schiøtz

Hvor ODEON Social er ODEONS svar på en lidt mere low key café, så er Restaurant Schiøtz deres bud på en decideret restaurant, hvor råvarernes kvalitet og oprindelse er den samme som hos ODEON Social. Menukortet hos Restaurant Schiøtz er inspireret af danske og franske traditioner, og deres sæsonbetonede månedsmenu byder på hhv. 2 eller 3 retter.

Hvor: Odeons Kvarter 1

 Hvornår: åbnede i maj 2017

Foto: odeonodense.dk

Carlslund

Carlslund har i mange år været en fast del af Odense, og især deres æggekage og sommerjazz-arrangementer er noget stedet har været kendt for. I sommeren 2015 brændte Carlslund ned til grunden og er nu, to år senere, blevet genopført med bindingsværk i egetræ og stråtag, som er stort set identisk med det gamle.

Det betyder, at man nu igen kan få stedets berømte æggekage med dertilhørende kolde fadøl samt nyde stemningen og musikken til sommerjazz-arrangementerne sommeren over.

Hvor: Fruens Bøge Skov 7

 Hvornår: genåbnede i maj 2017

Me – Mother’s Street Food

Det traditionelle og autentiske vietnamesiske gadekøkken er kommet til Odense. “Me” betyder “mor” på vietnamesisk, og stedet er navngivet sådan, da det i den vietnamesiske kultur som regel er moderen, der står i køkkenet og kokkerere.

Hos Me – Mother’s Street Food er alt hjemmelavet og tilberedt fra bunden, og menukortet byder bl.a. på traditionelle vietnamesiske supper som phở bò (red. vietnamesisk nudelsuppe med oksekød) og den berømte bánh mì-sandwich (red. sprød fransk baguette med marineret kød og grøntsager) i forskellige variationer. Der er ligeledes forskellige vietnamesiske drikke, både kolde og varme, på menukortet.

Hvor: Vestergade 1

 Hvornår: åbnede i marts 2017

Foto: Me – Mothers Street Food Facebook

Soup Stone Campus

De fleste kender efterhånden den populære Soup Stone Café, som ligger i hjertet af Odense. Nu har Stephen Paul, som står bag caféen, slået dørene op for Soup Stone Campus i det nye Campus Kollegiet, som ligger blot et stenkast fra Syddansk Universitet.

Konceptet er det samme som den oprindelige Soup Stone Café: lækker, sund og billig fastfood, der er lavet fra bunden. Dog med tilføjelsen af et skænk-selv fadølsanlæg og en lækker veranda, hvor man kan sidde og nyde de skønne omgivelser.

Hvor: Campusvej 1

 Hvornår: åbnede i marts 2017

Werners Grill

Werners Grill er en moderne nytænkning af den traditionelle danske grillbar. Her er der fokus på råvarer af god kvalitet, dyrevelfærd og hjemmelavet mad.

Med andre ord, så laves alt lige fra burgerboller, mayo og remoulade til agurkesalat og syltede rødbeder fra bunden hos Werners Grill. Derudover er grillkyllingerne store Graastenkyllinger, der tilberedes på rotisserie, kødet i bøfsandwichen er langtidsstegt oksespidsbryst og fritterne er håndskårne.

Hvor: Nørregade 22

 Hvornår: åbnede i februar 2017

MASH Odense

MASH, som er en forkortelse af Modern American Steak House, åbnede sin første restaurant i Bredgade i København tilbage i 2009. Nu er turen så endelig kommet til Odense.

På MASH går man ikke på kompromis med råvarerne, og som navnet også antyder, så er det bøfferne, der er i fokus. Udvalget af kød varierer lige fra dansk, krogmodnet ribeye og amerikansk majsfodret Anguskvæg til Kobe A5-kød (red. højest mulige kvalitet af Kobe) fra Hyogo i Japan.

Derudover byder MASH Odense på et af byens største udvalg af bourbon, knivskarpe cocktails og et vinkort, hvor man kan finde alt hvad hjertet begærer.

Hvor: Vestergade 11

 Hvornår: åbnede i december 2016

Savner du bland-selv?: Slikbutik leverer til lykkeposer direkte til døren

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Okay. Vi ved det godt. Det bliver aldrig det samme.

Men er du en del af den folkefærd, der lever og ånder for din ugentlige bland-selv-pose, så må det her være det nærmeste, vi kommer lykken; inden for en overskuelig fremtid.

Efter at landets supermarkeder og slikbutikker meldte ud, at de (grundet risikoen for spredningen af covid-19-spredningen) lukkede helt ned for bland-selv-afdelingen, var der ramaskrig i hele Danmark.

Tiltaget var selvfølgelig forståeligt – men også en anelse sørgeligt.

Nu har vi en god nyhed. For at mindske bland-selv-spild, der jo naturligt vil komme, når stederne ikke længere tilbyder konceptet, har flere nu valgt at tænke i alternativer.

Én af dem er Candy House i Rosengårdscenteret.

Få bland-selv til hoveddøren

For at imødekomme odenseanernes cravings, har man nemlig valgt at bringe poser fra slikbutikken lige til hoveddøren – for den nette sum af 15 kr.

Medarbejderne i Candy House forblander poserne á 1 kg. for 60 kr.

Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at de ikke har i nærheden af lige så god smag som dig – men vi må jo alle ofre os lidt i krisen.

Hvis vi skal se positivt på det, så kan du måske få udvidet din horisont, når du tvinges til at smage de stykker, som du ikke normalt ville have blandet?

Og prisen er jo også ret skarp.

Du kan læse, herunder hvordan du får fingrene i en levering – direkte fra himmerige.

Tilbuddet gælder torsdag og fredag (14-20) og lørdag og søndag (14-18).

Den yngste var 50 år: Myndighederne sætter alder på corona-dødsfald

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Vi har hele tiden kendt til de risikogrupper, der gennem corona-krisen har været ekstra udsatte.

Folk med kroniske sygdomme og ældre er dem, der ifølge statistikkerne bliver hårdest ramt – men det er først for et par dage siden, at Statens Serum Institut har valgt at offentliggøre alderen på de personer, der er døde i forbindelse med corona-epidemien.

Dødstallet i Danmark var ved sidste opgørelse 65 personer.

Hvilken region, dødsfaldene fordeler sig i, ved vi ikke. Vi ved dog, at status i Nordjylland er 27 indlagte med 10 på intensivafdelingen, heraf otte i respirator.

Gennemsnitsalderen er 80 år

Hvad vi dog kan se, i SSI’s nye rapport, er at der er en klar sammenhæng mellem alder og dødsfaldene.

Det er dog vigtigt at fastslå, at corona-virussen ikke kan fastslås som dødsårsag, da mange af de personer, der er døde, har haft alvorlige sygdomme udover virusset.

Ifølge statistikken har 57 % af de døde haft kendte, kroniske sygdomme.

Statistikken laves ud fra, at man skal være død, senest 60 dage efter, at man er blevet smittet med covid-19.

Den yngste, der er død som følge af corona-virus, var 50 år, mens den ældste var 94 år.

Gennemsnitsalderen er 80 år.

Fordelingen mellem mænd og kvinder lå på hhv. 80 % og 20 %.

Intet overraskende

Ifølge SSI er der ikke noget overraskende ved tallene, der minder meget om dem, vi også ser i andre lande.

”Det ser ud til, at alders- og kønsfordelingen blandt de indlagte covid-19 patienter svarer til, hvad der er set i andre lande. Særligt ældre og personer med kroniske sygdomme er i risiko for et alvorligt forløb”, siger overlæge og afdelingschef Tyra Grove Krause fra SSI.

Sammenhængen mellem alder og covid-19 gør sig også gældende for risikoen for at blive indlagt.

73 % af de personer, der er 70 år eller ældre, og som har fået påvist COVID-19, blevet indlagt.

For personer under 70 år er tallet blot 18%.

Du kan selv dykke ned i tallene lige her

Mette Frederiksen om corona-nedlukning: Der går ikke flere måneder

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Odense Teater
Foto: Odense Teater

Det hele startede d. 11. marts, da vores statsminister Mette Frederiksen, fortalte danskerne, at landet skulle lukkes ned i 14 dage.

Først blev skoler og kulturinstitutioner lukket, og senere kom turen til restauranter, caféer, fitnesscentre, frisører, shoppingcentre – og mange flere.

Den 13. marts fortalte hun, at de danske grænser også ville blive lukket midlertidigt – og d. 23. marts blev det besluttet, at nedlukningen nu skulle fortsætte til efter påsken.

Det har fået spekulationerne (og desperationen) frem i mange, der nu har stillet sig selv – og hinanden – spørgsmålet om, hvornår vi i virkeligheden åbner igen?

Nogle har frygtet, at det ikke kommer til at ske før efter sommerferien, mens andre har bibeholdt optimismen.

Mette Frederiksen til tasterne

I går gik Mette Frederik til tasterne på sine SoMe-kanaler for at forsøge at give et svar på, hvornår vi kan vende tilbage til vores normale hverdag.

“Jeg ser, at flere og flere spekulerer i, at der går flere måneder før, vi kan begynde at åbne Danmark igen.

Det, hverken håber eller tror jeg, bliver tilfældet,” skriver hun blandt andet.

“Vi ønsker ikke at holde Danmark lukket én dag mere end nødvendigt.

Hvordan det går. Det afgør vi sammen lige nu. Hvis vi bliver ved med at holde afstand. Vaske hænder. Undgår for megen aktivitet. Så vil vi stille og roligt kunne se det i tallene: Antallet af indlæggelser vil stige mindre stejlt end ellers. Kurven vil forhåbentlig flade ud.

I dét scenarie, som jeg tror, er det mest sandsynlige – så kan vi hurtigere begynde så småt at åbne Danmark igen.”

Virksomheder frygter for livet

Nedlukningerne har især haft konsekvenser for landets mange virksomheder, der har svært ved at tjene penge i nedlukningsperioden.

Til dem siger Mette Frederiksen:

“Jeg forstår godt usikkerheden blandt virksomhederne og lønmodtagerne. Behovet for at vide, hvor længe det varer. Min besked er: Hold ud lidt endnu.

Om bare nogle få dage har eksperterne data nok til at gøre en første status på tallenes udvikling her i Danmark. Lige nu ser det ud til, at vores fælles indsats virkelig nytter. Men vi skal være mere sikre.

I andre lande har vi set tilbageslag på tidspunkter, hvor det ellers lige så ud til at gå bedre.”

Derudover opfordrer statsministeren til, at man gør brug af Folketinget hjælpepakker og lader være med at fyre medarbejderne.

“Send dem hjem i stedet. Staten dækker en stor del af lønnen.” skriver hun.

33.000 mennesker har meldt sig arbejdsløse

Statsminister Mette Frederiksen slår fast, at vi har handlet helt korrekt i forhold til corona-situationen. Dermed ikke sagt, at hun ikke tænker meget på dem, der bliver ramt af tiltagene.

“Vi har netop – også når det gælder økonomien – handlet hurtigt og resolut. Og i tæt samarbejde med arbejdsmarkedets parter. For at mindske konsekvenserne.

Knap 33.000 mennesker har meldt sig arbejdsløse, siden corona-krisen tog fart. Personer og familier, der pludselig mangler en lønseddel. Det er ikke nemt.

Arbejdsløsheden har igen vist sit grimme ansigt i vores samfund. Og det bliver en hovedopgave at få gang i beskæftigelsen igen. Det kommer vi til at drøfte med Folketingets partier.

For det er afgørende – ikke bare for den enkelte, der får et arbejde – men for os alle og vores fælles økonomi og muligheder,” skriver hun på Facebook og Instagram.

“Meget afhænger selvfølgelig også af, hvad der sker i udlandet. Vores muligheder for eksport. Men det ændrer ikke på, at vi skal gøre alt, hvad vi kan herhjemme,” skriver hun og slutter af med:

“Derfor: Hold fast i at stå sammen ved at holde afstand. Så vi hurtigst muligt kan begrænse smittespredningen. Og dermed begynde at åbne Danmark igen.”