Bølge af nye restauranter i Odense: Her er de hotte steder du skal kende

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Mash Odense
Foto: Mash Odense

Af Martin Villumsen, rigeligtsmør.dk

I takt med Odenses transformation fra stor dansk by til dansk storby, åbner der for tiden nye restauranter til højre og venstre i et tempo, der kan være svært at følge med i.

Og det er alt lige fra caféer og københavnske franchises til mindre gourmetrestauranter, der slår dørene op, så der er noget for enhver smag.

Én ting, som mange af de nye restauranter har til fælles, er, at de fleste har et stort fokus på gode lokale råvarer, økologi og/eller bæredygtighed, hvilket passer perfekt ind i tidens trend.

Da det kan være svært at følge med, har vi med denne mini-guide forsøgt at give et overblik over, hvad vi mener er de hotteste steder i Odense for tiden.

Restaurant Vår

Den unge og talentfulde kok Jacob Burmølle-Jensen har senest arbejdet som køkkenchef på den anmelderroste Restaurant Naert i København, som han også var med til at starte op.

Restaurant Vår har rødder i det nordiske køkken, samt et stort fokus på bæredygtighed og velsmag. Både kød og grøntsager leveres fra mindre økologiske eller biodynamiske producenter på Fyn, og deres fisk kommer ligeledes fra leverandører, der har fokus på bæredygtighed. Dette fokus afspejler sig også i vinkortet, der primært består af naturligt producerede vine fra mindre producenter.

 Hvor: Vintapperstræde 10

 Hvornår: åbnede i maj 2017

Marcantonio Trattoria Pizzeria

De tre italienere, der står bag Marcantonio Trattoria Pizzeria, er drevet af ønsket om at skabe et autentisk miljø med rustikke italienske retter i midten af Odense.

Der er tale om et vaskeægte italiensk trattoria, hvor retterne er sammensat af få, men gode råvarer, og hvor stemningen er afslappet og familiær. Der er bl.a. pizza og panini på menukortet, der både fås som take-away eller til at spise på stedet, men der er også flere traditionelle italienske retter, samt mulighed for både 2, 3 og 4-retters menuer i restauranten.

Og så er både pasta og sugo (red. italiensk tomatbaseret sauce) selvfølgelig hjemmelavet hos Marcantonio Trattoria Pizzeria.

Hvor: Vintapperstræde 8

 Hvornår: åbnede i maj 2017

Foto: marcantonio.dk

Café Skt. Anne

Der kommer større og større fokus på økologi og bæredygtighed, og nu har Hadi Mahallati netop slået dørene op for en ny økocafé i byen.

Navnet er Café Skt. Anne, og på caféen bliver der kun serveret mad og drikke, der er lavet af gode, økologiske råvarer. Der er både mere klassiske caféretter som nachos, burger og club sandwich på kortet, men også andre spændende retter.

I løbet af sommeren vil der hver fredag være fredagsbar fra kl. 15-17, og lørdag og søndag vil man fra kl. 10-13 have mulighed for at komme forbi til en vegetarisk brunch. Café Skt. Anne har plads til ca. 40 siddende gæster indenfor og op til ca. 60 personer udendørs.

Hvor: Mageløs 7

 Hvornår: åbnede i maj 2017

Foto: Café Skt. Anne Facebook

Gorm’s Odense

Gorm’s åbnede sin første restaurant i 2008, og nu er den succesfulde pizzarestaurant også kommet til Odense.

Hos Gorm’s Odense får man lækre pizzaer med ultra tynd og sprød bund og råvarer af høj kvalitet. Der er både pizzaer af mere klassisk karakter, men også lokalt inspirerede pizzaer med f.eks. æg og spegeskinke med inspiration fra den klassiske fynske æggekage.

Pizzaerne fås både som take-away eller til at spise i restauranten, hvor der også er mulighed for at få diverse antipasti, dessertpizza og cocktails.

Hvor: Amfipladsen 3

 Hvornår: åbnede i maj 2017

ODEON

I Odenses nye musik- og kulturhus er der selvfølgelig også mulighed for at få en bid mad, og for det ikke skal være løgn, så er der faktisk to muligheder: ODEON Social og Restaurant Schiøtz.

ODEON Social

ODEON Social har åbent alle dage fra kl. 10-22, og her er der både mulighed for at kigge forbi til morgenmad, frokost og aftensmad, og især muligheden for fællesspisning om aftenen, har fået megen opmærksom på det seneste.

Her dukker man blot op før kl. 18 og betaler 85,- pr. snude, hvorefter man bliver placeret ved 8-mands borde. Maden varierer fra dag til dag (menukortet offentliggøres for én uge af gangen), og der vil både være vegetar-, kød- og fiskedage. Hertil er råvarerne som udgangspunkt dyrket lokalt med respekt for miljøet.

Restaurant Schiøtz

Hvor ODEON Social er ODEONS svar på en lidt mere low key café, så er Restaurant Schiøtz deres bud på en decideret restaurant, hvor råvarernes kvalitet og oprindelse er den samme som hos ODEON Social. Menukortet hos Restaurant Schiøtz er inspireret af danske og franske traditioner, og deres sæsonbetonede månedsmenu byder på hhv. 2 eller 3 retter.

Hvor: Odeons Kvarter 1

 Hvornår: åbnede i maj 2017

Foto: odeonodense.dk

Carlslund

Carlslund har i mange år været en fast del af Odense, og især deres æggekage og sommerjazz-arrangementer er noget stedet har været kendt for. I sommeren 2015 brændte Carlslund ned til grunden og er nu, to år senere, blevet genopført med bindingsværk i egetræ og stråtag, som er stort set identisk med det gamle.

Det betyder, at man nu igen kan få stedets berømte æggekage med dertilhørende kolde fadøl samt nyde stemningen og musikken til sommerjazz-arrangementerne sommeren over.

Hvor: Fruens Bøge Skov 7

 Hvornår: genåbnede i maj 2017

Me – Mother’s Street Food

Det traditionelle og autentiske vietnamesiske gadekøkken er kommet til Odense. “Me” betyder “mor” på vietnamesisk, og stedet er navngivet sådan, da det i den vietnamesiske kultur som regel er moderen, der står i køkkenet og kokkerere.

Hos Me – Mother’s Street Food er alt hjemmelavet og tilberedt fra bunden, og menukortet byder bl.a. på traditionelle vietnamesiske supper som phở bò (red. vietnamesisk nudelsuppe med oksekød) og den berømte bánh mì-sandwich (red. sprød fransk baguette med marineret kød og grøntsager) i forskellige variationer. Der er ligeledes forskellige vietnamesiske drikke, både kolde og varme, på menukortet.

Hvor: Vestergade 1

 Hvornår: åbnede i marts 2017

Foto: Me – Mothers Street Food Facebook

Soup Stone Campus

De fleste kender efterhånden den populære Soup Stone Café, som ligger i hjertet af Odense. Nu har Stephen Paul, som står bag caféen, slået dørene op for Soup Stone Campus i det nye Campus Kollegiet, som ligger blot et stenkast fra Syddansk Universitet.

Konceptet er det samme som den oprindelige Soup Stone Café: lækker, sund og billig fastfood, der er lavet fra bunden. Dog med tilføjelsen af et skænk-selv fadølsanlæg og en lækker veranda, hvor man kan sidde og nyde de skønne omgivelser.

Hvor: Campusvej 1

 Hvornår: åbnede i marts 2017

Werners Grill

Werners Grill er en moderne nytænkning af den traditionelle danske grillbar. Her er der fokus på råvarer af god kvalitet, dyrevelfærd og hjemmelavet mad.

Med andre ord, så laves alt lige fra burgerboller, mayo og remoulade til agurkesalat og syltede rødbeder fra bunden hos Werners Grill. Derudover er grillkyllingerne store Graastenkyllinger, der tilberedes på rotisserie, kødet i bøfsandwichen er langtidsstegt oksespidsbryst og fritterne er håndskårne.

Hvor: Nørregade 22

 Hvornår: åbnede i februar 2017

MASH Odense

MASH, som er en forkortelse af Modern American Steak House, åbnede sin første restaurant i Bredgade i København tilbage i 2009. Nu er turen så endelig kommet til Odense.

På MASH går man ikke på kompromis med råvarerne, og som navnet også antyder, så er det bøfferne, der er i fokus. Udvalget af kød varierer lige fra dansk, krogmodnet ribeye og amerikansk majsfodret Anguskvæg til Kobe A5-kød (red. højest mulige kvalitet af Kobe) fra Hyogo i Japan.

Derudover byder MASH Odense på et af byens største udvalg af bourbon, knivskarpe cocktails og et vinkort, hvor man kan finde alt hvad hjertet begærer.

Hvor: Vestergade 11

 Hvornår: åbnede i december 2016

Forventer op mod 240.000 besøgende: Blomsterfestival starter i denne uge

Skrevet af: Jens Erik Møller

Siden 1999 har vi hvert år haft en særlig blomsterfestival her i Odense, hvor bymidten forvandles til én stor urban have med fortryllende blomstermiljøer.

I år afvikles den populære festival fra på torsdag d. 16. august og fire dage frem.

Odense Blomsterfestival har efterhånden udviklet sig til at være en af byens helt store begivenheder i sensommeren.

Op mod 240.000 gæster ventes at komme fra nær og fjern for at beundre de mange blomsterudsmykninger i byen. Man estimerer, at der i alt bruges omkring 100.000 blomster under festivalen.

Traditionen tro samles festivalen hvert år om et tema, som hjælper til med at give et blomsterparadis spækket med kunst, kultur og underholdning for hele familien.

Årets tema med afsæt i bæredygtighed

I år er temaet Cycling-Recycling, som er opstået med afsæt i tanker om bæredygtighed, grønt fokus og genbrug. Under festivalen vil du således opleve Danmarks Cykelby Odense og natur og blomster smukt smeltet sammen.

Byen kommer under festivalen til at stå på den anden ende med forskellige blomsteraktiviteter og udstillinger, der alle er gratis.

Du kan opleve 43 unikke udstillinger, og herunder giver vi et samlet overblik over nogle af de mange forskellige aktiviteter. Du kan blandt andet deltage i en planteworkshop, blive bedre til blomsterbinding, ”skide til måls” i miljøteltet, vinde krydderurter, få gode råd fra gartneren – og meget, meget andet.

Åbningsceremoni på Flakhaven

Blomsterfestivalen skydes officielt i gang med en åbningscermoni på Flakhaven torsdag 16. august kl. 17.

Her åbnes festivalen af Energi, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholdt, og der navngives traditionen tro en ny blomst. For at bevare spændingen om, hvad eller hvem, der lægger navn til den nye blomst, holdes kortene tæt ind til kroppen af festivalarrangørerne.

Tidligere er den lyseblå klokkeblomst i campanula-familien navngivet “Kronprinsessens klokkeblomst” efter protektor, Kronprinsesse Mary.

Pladsen på Flakhaven udgør samtidig stedet for den største udstilling under festivalen, og den er derfor absolut et besøg værd alle festivalens fire dage.

Blomster-cykeloptog gennem byens gader

Fredag fra kl. 11 til 13 kan du opleve et blomster-cykeloptog fra Falkhaven gennem Vestergade og ned til Amfiscenen ved Brandts Passage.

Her vil skoleelever og foreningen “Cykling uden alder” gå i et festligt blomsteroptog, hvor cykelkurvene og cyklerne er pyntet med danske potteplanter.

I front finder man Cykelmyggen Egon i form af cykelartisten Jimmy Enoch. Efter selve optoget vil der være forskellig underholdning på Amfiscenen med blandt andre Cykelmyggen Egon.

Spiselige blomster i Arkaden

Det ser spændende ud, når kendte kokke pynter deres mad med farvestrålende blomster. For de fleste er det stadig en fremmed ingrediens i køkkenet, men i haven er man omgivet af alverdens spiselige blomster, bladgrønt og urter, som man med fordel kan tage med ind i køkkenet.

Nu kan du blive klogere på de spiselige blomster, når Arkaden Food Market lørdag 18. august kl. 13 inviterer til foredrag indehaveren af Naturplanteskolen og forfatter Aiah Noack.

Hun har blandt andet skrevet bogen “Fantasilater – eventyrlige blomstersalater”, som fortæller om havens mange spiselige blomster og hvilke smagsnuancer, de kan tilføre maden.

Arkaden Food Market er desuden vært for en planteworkshop med blomsterblogger Stine Sjødahl. Det er også lørdag, og fra kl. 10 viser hun blandt andet, hvordan du kan lave sin egen planteskjuler af genbrugsmaterialer.

Blomsterbindings-konkurrence

Antik Blå er vært for en amatør-blomsterbindingskonkurrece

Kom med på guidet rundtur

Vil du være sikker på at se alle de mange farvstrålende blomsterudsmykninger i byen, kan du komme med en guidet og gratis rundtur både fredag og lørdag.

Rundturen begynder kl. 14 ved Odense Glasværks udstilling og stand ved Klosterbakken/Domkirken, og den varer cirka halvanden time. Den er som resten af festivalen gratis, og tilmeldning er ikke nødvendig, du skal blot møde op 15 minutter før afgang.

Du kan læse mere om blomsterfestivalen, udstillinger og aktiviteter på festivalens egen hjemmeside.

Husk det populære plantesalg efter festivalen

Er du ikke fra Odense, men gerne vil se blomsterne alligevel, kan du købe en særlig eventbillet til Blomsterfestivalen.

Billetten koster 59 kr., og den giver dig ret til at rejse tur/retur med både FynBus og DSB på hele Fyn og Langeland til en særlig event, og det uanset hvor på Fyn, du rejser fra.

Husk også det populære plantesalg, når festivalen er slut.

Mandag 20. august fra kl. 14 sælges alle planterne fra festivalens mange blomsterdekorationer således ved DOK5000.

Den første time er der VIP adgang, der kræver en særlig adgangsbillet, der koster 50 kr., men kl. 15 åbnes plantesalget for alle. Indtægterne fra plantesalget går til at dække festivalens mange udgifter.

Forbud ophæves: Nu må du grille igen i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi

Find bare den gode gamle kulgrill frem igen. Ukrudtsbrænderen frem fra haveskuret.

Eller gør klar til lejrbål med vennerne i weekenden.

For afbrændingsforbuddet gældende for hele Fyn ophæves fra mandag eftermiddag klokken 17.00.

Det meddeler Fyns Beredskab i en pressemeddelelse. Ophævelsen af forbuddet gælder for alle fynske kommuner inklusiv Odense.

“Ud fra en samlet vurdering af de nuværende vejrmæssige forhold, herunder tørkeindekset, ophæves afbrændingsforbuddet med virkning fra mandag d. 13. august klokken 17.00.”

Afbrændingsforbuddet trådte i kraft i juli måned, da varmen for alvor havde fat om Danmark, og regnen var sendt på bænken.

Fortsætter med at regne

Til TV2 Fyn sætter beredskabschefen ord på, hvorfor forbuddet er ophæves fra dags dato.

“Tørken er nu nede på et niveau, hvor man igen kan tillade sig at have bål og grille lidt. DMI siger også, at det fortsætter med at småregne i løbet af de næste par dage. Det har også spillet ind,” siger Mikael Pedersen, myndighedschef ved Beredskab Fyn.

Ifølge TV2 var der i juli 160 naturbrande i hele landet. Det står i skærende kontrast til juli i år 2013-2017, hvor der i gennemsnit har været 18 naturbrande.

Danmarks-Tour: Linse Kessler rammer Odense to gange i efteråret

Skrevet af: Michael Qureshi

Vi kender hende fra “Familien fra Bryggen”.

Linse Kessler er blevet hele Danmarks reality-dronning, og folk elsker at følge med i hendes liv på tv. Hendes bøger er også blevet revet ned fra hylderne.

Hun har udgivet bøgerne “Linse – jeg gør hvad jeg vil” og den seneste “Mopper og mig” har også været en favorit i boghandlen.

Linse Kessler har det seneste år boet i Spanien, hvor hun har drevet et Bed & Breakfast. Men nu har du mulighed for at hilse på Linse Kessler to gange inden for de kommende måneder i Odense

Først i Bilka i Odense

Første gang er om to ugers tid, når hun kigger forbi Bilka i Odense

Det sker lørdag den 1. september fra 17.00-18.00. Her kan du få en autograf, en selfie eller bare opleve Linse Kessler helt som hun er i virkeligheden.

Linse Kessler har nemlig lanceret en hundeserie med legetøj og andet godt til hunde. Alle der har fulgt med i Linse’s liv siden hun blev kendt ved udmærket godt, at hun har en kæmpe kærlighed til hundene.

Nu har Salling Group, der blandt andet ejer Bilka, taget hundeserien til sig, og tager derfor Linse Kessler med rundt i hele landet på en kort tour.

Den pågældende lørdag er Linse blandt andet i Hundige og Næstved før hun slutter dagen af i Nordens Paris.

Vender retur med Linses Talkshow

Linse vender også retur til Odense senere på efteråret, når hun igen tager landet rundt med sit populære Talkshow. Linse Kesslers talkshow er altid udsolgt, og det bliver helt sikkert også tilfældet, når hun rammer Odense Koncerthus

Datoen er fastlagt til tirsdag den 23. oktober. Billetterne koster 299 kr. + gebyr

Du kan booke dem her

Har du talent? Tag til X Factor auditions i Odense nu på lørdag

Skrevet af: Jens Erik Møller
Det nye dommerteam
Foto: TV 2 Presse
Det nye dommerteam Foto: TV 2 Presse

Selv om det først er sidst på vinteren 2019, at næste X Factor sæson ruller over tv-skærmen, så begynder forberedelserne til næste års udgave af Danmarks mest populære tv-show allerede nu.

X Factor 2019 skydes nemlig i gang allerede lørdag 18. august 2018, hvor de første auditions afholdes her i Odense. Det sker hos TV2’s hovedkvarter på Rugårdsvej 25 i Odense C.

Hvis du drømmer om at stå på den berømte X Factor-scene og blive det nye stjerneskud på den danske musikhimmel anno 2019, så skal du derfor allerede nu melde dig til denne audition. Det kan du gøre via linket her.

Alle kan melde sig til blot man fylder 15 år senest 1, januar 2019, og ikke har en aftale med et pladeselskab eller lignende i forvejen. Som noget nyt denne gang er det nu muligt også at stille op som band og med eget materiale.

Precasting uden tv-dommere

Der er tale om en såkaldt precasting, hvor du i første omgang synger for programmets precastere. Du kommer altså ikke i første omgang til at møde de tre tv-dommere, som denne gang består af X Factor-veteran Thomas Blachman og de to debutanter Oh Land og Ankerstjerne.

Det nye dommerteam
Foto: TV 2 Presse

Pre-casterne ved denne allerførste audition er speciel udvalgt til opgaven og består af professionelle folk fra underholdningsbranchen.

Når de har hørt en synge, får deltagerne med det samme at vide, om de er gået videre til næste trin i processen, som er endnu en udvælgelsesrunde. Den består af et interview, som også kommer til at foregå lørdag 18. august.

Derefter får de heldige besked på mail, om de får mulighed for at komme til næste audition, som er med de tre dommere kendt fra tv.

Der bliver ligeledes afholdt disse allerførste auditions med pre-castere i København og i Aarhus. Det sker henholdsvis 21. og 23. august.

Nyt hos Storms Pakhus: Paradis for smørrebrødselskere

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: Vort Daglige Brød
Foto: Vort Daglige Brød

For nylig åbnede en helt ny bod i Storms Pakhus med autentiske mexicanske specialiteter, men ikke alt mad i pakhuset er fra fremmede himmelstrøg.

Den 1. august åbnede der nemlig en ny madbod med navnet Vort Daglige Brød, og den er et sandt mekka for tilhængere af klassisk dansk smørrebrød.

Hos Vort Daglige Brød serveres der små canapé-smørrebrød, og du kan vælge imellem minimum 10 forskellige varianter.

Der er derfor rig lejlighed til at smage alle dine smørrebrødsfavoritter på én og samme tallerken.

Menuen skifter efter årstiden, så der er løbende nyt at komme efter.

Åbningsmenuen her i august består blandt andet af laks med rygeostecreme, kartoffelmad med rygeost, spegepølse og sprøde løg, landskinke med ærtepuré samt and med rød salat og æbler.

Der er altså både de traditionelle klassikere og nye friske smørebrødsvarianter blandt udvalget.

Det er også muligt at tage smørrebrødet med sig hjem. Du får fire stk. uspecificerede smørrebrød to go for 80 kr.

Foto: Vort Daglige Brød

Smørrebrødsjomfruen bag Vort Daglige Brød, hedder Heidi Kronholm.

Hun har blandt andet har stået i lære hos den kendte smørrebrødsdronning Ida Davidsen i København samt arbejdet på smørrebrødsrestauranten Restaurant Schønnemann også i København.

I alt finder du 24 forskellige madboder og seks barer hos Storms Pakhus.