Bølge af nye restauranter i Odense: Her er de hotte steder du skal kende

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Mash Odense
Foto: Mash Odense

Af Martin Villumsen, rigeligtsmør.dk

I takt med Odenses transformation fra stor dansk by til dansk storby, åbner der for tiden nye restauranter til højre og venstre i et tempo, der kan være svært at følge med i.

Og det er alt lige fra caféer og københavnske franchises til mindre gourmetrestauranter, der slår dørene op, så der er noget for enhver smag.

Én ting, som mange af de nye restauranter har til fælles, er, at de fleste har et stort fokus på gode lokale råvarer, økologi og/eller bæredygtighed, hvilket passer perfekt ind i tidens trend.

Da det kan være svært at følge med, har vi med denne mini-guide forsøgt at give et overblik over, hvad vi mener er de hotteste steder i Odense for tiden.

Restaurant Vår

Den unge og talentfulde kok Jacob Burmølle-Jensen har senest arbejdet som køkkenchef på den anmelderroste Restaurant Naert i København, som han også var med til at starte op.

Restaurant Vår har rødder i det nordiske køkken, samt et stort fokus på bæredygtighed og velsmag. Både kød og grøntsager leveres fra mindre økologiske eller biodynamiske producenter på Fyn, og deres fisk kommer ligeledes fra leverandører, der har fokus på bæredygtighed. Dette fokus afspejler sig også i vinkortet, der primært består af naturligt producerede vine fra mindre producenter.

 Hvor: Vintapperstræde 10

 Hvornår: åbnede i maj 2017

Marcantonio Trattoria Pizzeria

De tre italienere, der står bag Marcantonio Trattoria Pizzeria, er drevet af ønsket om at skabe et autentisk miljø med rustikke italienske retter i midten af Odense.

Der er tale om et vaskeægte italiensk trattoria, hvor retterne er sammensat af få, men gode råvarer, og hvor stemningen er afslappet og familiær. Der er bl.a. pizza og panini på menukortet, der både fås som take-away eller til at spise på stedet, men der er også flere traditionelle italienske retter, samt mulighed for både 2, 3 og 4-retters menuer i restauranten.

Og så er både pasta og sugo (red. italiensk tomatbaseret sauce) selvfølgelig hjemmelavet hos Marcantonio Trattoria Pizzeria.

Hvor: Vintapperstræde 8

 Hvornår: åbnede i maj 2017

Foto: marcantonio.dk

Café Skt. Anne

Der kommer større og større fokus på økologi og bæredygtighed, og nu har Hadi Mahallati netop slået dørene op for en ny økocafé i byen.

Navnet er Café Skt. Anne, og på caféen bliver der kun serveret mad og drikke, der er lavet af gode, økologiske råvarer. Der er både mere klassiske caféretter som nachos, burger og club sandwich på kortet, men også andre spændende retter.

I løbet af sommeren vil der hver fredag være fredagsbar fra kl. 15-17, og lørdag og søndag vil man fra kl. 10-13 have mulighed for at komme forbi til en vegetarisk brunch. Café Skt. Anne har plads til ca. 40 siddende gæster indenfor og op til ca. 60 personer udendørs.

Hvor: Mageløs 7

 Hvornår: åbnede i maj 2017

Foto: Café Skt. Anne Facebook

Gorm’s Odense

Gorm’s åbnede sin første restaurant i 2008, og nu er den succesfulde pizzarestaurant også kommet til Odense.

Hos Gorm’s Odense får man lækre pizzaer med ultra tynd og sprød bund og råvarer af høj kvalitet. Der er både pizzaer af mere klassisk karakter, men også lokalt inspirerede pizzaer med f.eks. æg og spegeskinke med inspiration fra den klassiske fynske æggekage.

Pizzaerne fås både som take-away eller til at spise i restauranten, hvor der også er mulighed for at få diverse antipasti, dessertpizza og cocktails.

Hvor: Amfipladsen 3

 Hvornår: åbnede i maj 2017

ODEON

I Odenses nye musik- og kulturhus er der selvfølgelig også mulighed for at få en bid mad, og for det ikke skal være løgn, så er der faktisk to muligheder: ODEON Social og Restaurant Schiøtz.

ODEON Social

ODEON Social har åbent alle dage fra kl. 10-22, og her er der både mulighed for at kigge forbi til morgenmad, frokost og aftensmad, og især muligheden for fællesspisning om aftenen, har fået megen opmærksom på det seneste.

Her dukker man blot op før kl. 18 og betaler 85,- pr. snude, hvorefter man bliver placeret ved 8-mands borde. Maden varierer fra dag til dag (menukortet offentliggøres for én uge af gangen), og der vil både være vegetar-, kød- og fiskedage. Hertil er råvarerne som udgangspunkt dyrket lokalt med respekt for miljøet.

Restaurant Schiøtz

Hvor ODEON Social er ODEONS svar på en lidt mere low key café, så er Restaurant Schiøtz deres bud på en decideret restaurant, hvor råvarernes kvalitet og oprindelse er den samme som hos ODEON Social. Menukortet hos Restaurant Schiøtz er inspireret af danske og franske traditioner, og deres sæsonbetonede månedsmenu byder på hhv. 2 eller 3 retter.

Hvor: Odeons Kvarter 1

 Hvornår: åbnede i maj 2017

Foto: odeonodense.dk

Carlslund

Carlslund har i mange år været en fast del af Odense, og især deres æggekage og sommerjazz-arrangementer er noget stedet har været kendt for. I sommeren 2015 brændte Carlslund ned til grunden og er nu, to år senere, blevet genopført med bindingsværk i egetræ og stråtag, som er stort set identisk med det gamle.

Det betyder, at man nu igen kan få stedets berømte æggekage med dertilhørende kolde fadøl samt nyde stemningen og musikken til sommerjazz-arrangementerne sommeren over.

Hvor: Fruens Bøge Skov 7

 Hvornår: genåbnede i maj 2017

Me – Mother’s Street Food

Det traditionelle og autentiske vietnamesiske gadekøkken er kommet til Odense. “Me” betyder “mor” på vietnamesisk, og stedet er navngivet sådan, da det i den vietnamesiske kultur som regel er moderen, der står i køkkenet og kokkerere.

Hos Me – Mother’s Street Food er alt hjemmelavet og tilberedt fra bunden, og menukortet byder bl.a. på traditionelle vietnamesiske supper som phở bò (red. vietnamesisk nudelsuppe med oksekød) og den berømte bánh mì-sandwich (red. sprød fransk baguette med marineret kød og grøntsager) i forskellige variationer. Der er ligeledes forskellige vietnamesiske drikke, både kolde og varme, på menukortet.

Hvor: Vestergade 1

 Hvornår: åbnede i marts 2017

Foto: Me – Mothers Street Food Facebook

Soup Stone Campus

De fleste kender efterhånden den populære Soup Stone Café, som ligger i hjertet af Odense. Nu har Stephen Paul, som står bag caféen, slået dørene op for Soup Stone Campus i det nye Campus Kollegiet, som ligger blot et stenkast fra Syddansk Universitet.

Konceptet er det samme som den oprindelige Soup Stone Café: lækker, sund og billig fastfood, der er lavet fra bunden. Dog med tilføjelsen af et skænk-selv fadølsanlæg og en lækker veranda, hvor man kan sidde og nyde de skønne omgivelser.

Hvor: Campusvej 1

 Hvornår: åbnede i marts 2017

Werners Grill

Werners Grill er en moderne nytænkning af den traditionelle danske grillbar. Her er der fokus på råvarer af god kvalitet, dyrevelfærd og hjemmelavet mad.

Med andre ord, så laves alt lige fra burgerboller, mayo og remoulade til agurkesalat og syltede rødbeder fra bunden hos Werners Grill. Derudover er grillkyllingerne store Graastenkyllinger, der tilberedes på rotisserie, kødet i bøfsandwichen er langtidsstegt oksespidsbryst og fritterne er håndskårne.

Hvor: Nørregade 22

 Hvornår: åbnede i februar 2017

MASH Odense

MASH, som er en forkortelse af Modern American Steak House, åbnede sin første restaurant i Bredgade i København tilbage i 2009. Nu er turen så endelig kommet til Odense.

På MASH går man ikke på kompromis med råvarerne, og som navnet også antyder, så er det bøfferne, der er i fokus. Udvalget af kød varierer lige fra dansk, krogmodnet ribeye og amerikansk majsfodret Anguskvæg til Kobe A5-kød (red. højest mulige kvalitet af Kobe) fra Hyogo i Japan.

Derudover byder MASH Odense på et af byens største udvalg af bourbon, knivskarpe cocktails og et vinkort, hvor man kan finde alt hvad hjertet begærer.

Hvor: Vestergade 11

 Hvornår: åbnede i december 2016

Jesper Buchs pølsegryde slår pizza: Her er børnefamiliernes yndlingsretter

Skrevet af: Redaktionen

De fleste kender Jesper Buch som den benhårde superiværksætter fra Løvens Hule på DR 1 og ikke mindst som stifter af JustEat, der gjorde ham til mangemillionær.

Men de færreste ved, at rigmanden også er en legende ved spisebordet hos tusindvis af børnefamilier.

Jesper Buchs opskrift på hjemmelavet pølsegryde slår nemlig pizza, burger og boller i karry med flere længder på top ti-listen over de mest populære retter hos danske børnefamilier.

Listen er opgjort af Mambeno, der er Danmarks mest populære madplans- og opskrift app til børnefamilier.

Hos Mambeno forsøger man også at målrette deres app mod Odense, hvor man  kan se, hvad der hitter her i det fynske.

“Vi er glade for at se, at vi også har god aktivitet i Odense, som også i sig selv rykker på madfronten i byen.

Men når man ikke lige er ude og spise på en af de gode Odense-restauranter, så er det meget rart at have nogle simple og gode opskrifter at falde tilbage på.

Det hjælper Mambeno med,” siger Morten Resen, der er medejer af Mambeno, til MigogOdense.

Ingen pizza eller bolognese i top ti

På Mambenos Top ti Jesper Buchs pølsegryde nemlig nummer fire på listen over de mest populære opskrifter – og hverken pizza, boller i karry eller spaghetti bolognese er at finde på top ti.

1. Kyllingetærte med spinat
2. Spaghetti i fad med oksekød og grønt
3. Sammenkogt ret med kylling
4. Jesper Buchs berømte pølsegryde
5. Grøntsagslasagne
6. Gratineret kylling i fad
7. Paprikagryde med kylling
8. One pot pasta med pølser og grøntsager
9. Stegte nudler med kylling og sesam
10. Pasta med rejer i tomatsauce

Morten Resen: Jesper er en glimrende kok!

Opskriften på Jesper Buchs pølsegryde kom på madplanen hos Mambeno, da GoLittle app-stifteren Morten Resen besøgte den kendte erhvervsmand i Spanien.

Mambeno er ejet af GoLittle, som Jesper Buch blandt andet har investeret i.

“Jesper er jo mager som en ræv i parringstid. Så at han var en glimrende kok og kunne røre en pølsegryde med bacon og masser af fløde sammen på rekordtid kom som en ret stor overraskelse.

Men selvom opskriften er simpel, smager den fuldkommen fantastisk!

Vores egne unger elsker den, og det samme gør tusindvis af andre familier, har det vist sig,” siger Morten Resen.

Hent opskriften på pølsegryden gratis

Opskriften kan hentes gratis på mambeno.dk/jesper eller i Mambenos app i App Store. Og selvom Jesper Buch mener, at retten kræver masser af piskefløde, kan den (trods alt) også laves i en lidt mere fedtfattig udgave.

Listen er udarbejdet i perioden 1. oktober 2016 – 1. oktober 2018 og tager udgangspunkt i flere end 2 millioner besøg på mambeno.dk.

Unik spiseoplevelse: Kæmpe navne laver gourmetaften på Hotel Grand

Skrevet af: Simone Vestergaard

First Hotel Grand inviterer til en unik vin- og madoplevelse i hjertet af Odense, når Winemakers Dinner finder sted d. 25. oktober fra kl. 18-22.30. 

På denne aften går mad og vin op i en højere enhed, når Løgismose med det kendte vinhus Domaine Michelot og kokken Per Hallundbæk byder indenfor til en unik gourmetaften.

Per Hallundbæk har over 30 års erfaring fra restaurant- og hotelbranchen, både som kok, souschef, køkkenchef og direktør.

Han har tidligere ført Falsled Kro op som Fyns største bejler til en Michelin-stjerne.

På aftenen vil den erfarne kok servere en skøn fem retters menu med nyfortolkning af klassikere fra Bourgogne, til vinene fra Domaine Michelot.

Gæster for første gang Danmark

Nicolas Mestre fra Domaine Michelot gæster for første gang Danmark, og med sig har han årets høst fra 2016 årgangen, samt ældre udvalgte vine fra familiens historiske domaine i en af Bourgognes fineste hvidvinskommuner.

Løgismose har længe haft et godt samarbejde med Domaine Michelot – et samarbejde, der faktisk startede for præcis 20 år siden.

“Det er første gang i mange år, at vi har besøg af Domaine Michelot.

Det er et mindre vinhus drevet af familien selv, så det er ikke så ofte, de besøger Danmark.

Domaine Michelot er meget specielt.

Det er jo en hjørnesten i Løgismoses sortiment, og et vinhus der har været med i rigtig mange år – og som vi har et rigtig godt og nært forhold til.

Derudover laver de vine på et utroligt højt niveau.” fortæller Remi Sahner, salgschef hos Løgismose.

Et arrangement udover det sædvanlige

Det er første gang at denne konstellation er blevet en realitet, og Remi Sahner er meget glad for at kunne give de kommende gæster en helhedsoplevelse udover det sædvanlige.

“Med dette arrangement har vi fået muligheden for at lave en perfekt aften med kombinationen af vinhuset og Per – som også er en gammel kending af Løgismose.

Så gæsterne kan godt forvente en aften med god vin og mad på højt niveau, i fantastiske rammer.” fortæller Remi og afslutter:

“Det er en af de helt specielle aftener på året, og en aften vi glæder os rigtig meget til.”

Aftenens menu er:
– Syltet pighvar med persillecreme og små porrer
– Torsk med snegle ragout, peberbacon og bagt fennikel
– Kanin med sennepcreme og glaskål
– Gratineret and fra Dombes ”Bourguignon” med nye løg og karl johan aroma
– Brie de Meaux med brioche, salater og trøffelvinaigrette

Det får du:
– Kir Royale & Snacks
– 5 retters menu med tilhørende vine
– Kaffe & sødt
– Vand under middagen

Pris pr. person 995 kr. (ekskl. booking gebyr på 25 kr.)

Læs mere og køb din billet til arrangementet her.

Kan et tog hedde Brunneren? Odense griner af de skøreste forslag til Letbanen

Skrevet af: Redaktionen
Foto: Letbane Odense
Foto: Letbane Odense

“Du skal bare tage Brunneren i retning mod Hjallese.”

Forestil dig den sætning, hvis en dansk turist kommer til Odense og skal en tur med Letbanen.

Det kan meget vel blive virkelighed, når Letbanen står færdig om nogle år.

Lige nu er der en afstemning i gang om, hvad de 16 forskellige Letbane-vogne skal hedde.

En af de helt store favoritter er nemlig “Brunneren” med reference til vores elskede nationalret – Brunsvigeren.

Ikke desto mindre kan der også refereres til andet, hvis man tænker lidt latrinært.

Vi har taget et kig på, hvad der især på sociale medier som Facebook diskuteres på navnene, og her er vores bud på de mærkeligste/skøreste/sjoveste navneforslag til Letbanen.

Sjoveste forslag

Det hele skal kunne sammensættes efter sætningen;

At rejse er at…

BRUNNEREN (at rejse er…lige så godt som brunsvigeren)

FODFÆSTET (at rejse er…at miste fodfæstet)

SOLNEDGANGEN (at rejse er…at se solnedgangen nye steder)

SMAGEN (at rejse er…at smage på verden)

PERSPEKTIVET (at rejse er…at forny sit perspektiv)

UNDRINGEN (at rejse er…at undre sig)

SINDET (at rejse er…at flytte sit sind)

KOMMENTARER PÅ Odense Letbanes Facebook-side

Nu skal der stemmes

Hele Odense fik mulighed for at byde ind med mulige navne, og de er nu blevet evalueret og udvalgt.

Nu skal der så stemmes på de bedste bud, så man kan indsnævre det til 16 letbanevogne.

“I har hjulpet med at finde et samlende tema og en liste med konkrete navneforslag. Her i tredje fase er dine krydser afgørende – Odenses letbanetog får de 16 navne med flest stemmer.

Stem ved at udfylde stemmesedlen herunder med højst 5 krydser,” skriver Odense Letbane.

Der trækkes lod om gavekort på 3000 kr. til ODEON.

Deadline er 24. oktober.

Du kan stemme og se alle navne-forslagene her