MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Efter ufrivillig pause: Nu kommer stjerneforfatter endelig til Odense og får sin halve million kroner

Af Christina Frederiksen

Det er et af de helt store forfatternavne inden for litteratur, som inden længe kommer til Odense for at modtage H.C. Andersen Litteraturprisen.

30. oktober vil Karl Ove Knausgård, der med sit hovedværk Min Kamp fik sit store gennembrud, få overrakt prisen på Odense Rådhus.

Litteraturprisen har holdt en ufrivillig pause på grund af covid-19 siden 2020, men nu kan Karl Ove Knausgård endelig komme til Odense for at få den pris, som han fik tildelt for to år siden.

Nu kommer Karl Ove Knausgård med i en sluttet kreds af fantastiske forfattere, der på den ene eller anden måde trækker tråde til H.C. Andersens liv og forfatterskab.

Søren Windell (K), by- og kulturrådmand.

”H. C. Andersens forfatterskab er ikke kun definerende for Odense som kulturarv, men som ånd. Byen spejler sig til stadighed i hans kærlighed til bjergtagende fortællinger og til den almenmenneskelige læring, der findes i velkendte hverdagsscenarier.

Det er den ånd, vi hædrer og holder i hævd, når vi uddeler H. C. Andersen Litteraturprisen – senest til forfatteren Karl Ove Knausgård, der om nogen formår at tage pusten fra læseren med sine filosofiske og alligevel nærværende hverdagslige værker. Jeg glæder mig til at byde ham velkommen i Odense,” siger borgmester i Odense Kommune Peter Rahbæk Juel (S).

Som en del af prisen modtager Karl Ove Knausgård 500.000 kroner, en bronzeskulptur, der forestiller den grimme ælling, lavet af Stine Ring Hansen, samt et diplom. Prisen blev uddelt første gang i 2007. Den er tidligere blevet givet til blandt andet J.K Rowling, Salman Rushdie og Haruki Murakami. Dermed kommer Karl Ove Knausgård i selskab med nogle af verdens største nulevende forfattere.

Knausgård og Hillingsø læser op

”H.C. Andersen Litteraturprisen er en af de helt store hæderspriser for forfattere fra hele verden. Nu kommer Karl Ove Knausgård med i en sluttet kreds af fantastiske forfattere, der på den ene eller anden måde trækker tråde til H.C. Andersens liv og forfatterskab.

Karl Ove Knausgård. Foto: Nina Rangøy

Det er en stor ære for os at kunne byde Karl Ove Knausgård velkommen her i Odense og overvære ham modtage sin pris. Det, håber jeg, at mange odenseanere har lyst til at være en del af, ”siger rådmand for By- og Kulturforvaltningen Søren Windell (K).

Selve prisoverrækkelsen sker i forbindelse med et show på rådhuset i Odense søndag den 30. oktober 2022, hvor dørene åbnes fra klokken13.20 til 13.50. Her er alle interesserede velkomne til at deltage.

Det kræver blot, at man bestiller en gratis billet her.

Inden prisoverrækkelsen kan man blandt andet opleve Karl Ove Knausgård og Ellen Hillingsø læse op fra nordmandens tekster, men der vil også være musik fra Odense Symfoniorkester, sang fra DR Pigekoret, optræden af elever fra Den Kongelige Balletskole – og så vil der naturligvis være taler fra Karl Ove Knausgård, Jens Olesen fra H.C. Andersen Litteraturprisen og borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

”Karl Ove Knausgård er en utroligt god forfatter, der interesserer sig for noget af det samme som H.C. Andersen, som skrev hele tre selvbiografier.

Knausgård blandt andet har skrevet seks store bind, der handler om hans liv, og hvor han udforsker feltet mellem romankunsten, fiktionen og selvbiografien.

Derfor synes vi, at han er en værdig arvtager for H.C. Andersen, når det gælder at udfordre forholdet mellem genrer,” siger Anne Marie Mai, der sidder med i priskomiteen og er professor i nordisk litteratur på Syddansk Universitet.

Læs mere om litteraturprisen her.

Del artikel

Andre læser også