Flødeskum og marcipan er forbudt: Sådan bliver Brunsvigerens Dag i Odense

Skrevet af: Simone Vestergaard
Foto: Sesam Sesam
Foto: Sesam Sesam

På torsdag d. 11. oktober går det løs, når Brunsvigerens Dag afvikles hos DR FYN.

I tre timer kan man smovse løs i de lækreste brunsviger kreeret af Fyns mange bagere.

Det er radioværterne Erik Nielsen og Søren Holm hos DR FYN, der er tovholdere på arrangementet – og igen i år forventes der mange brunsvigerglade gæster.

“Det er andet år i træk, at vi afvikler Brunsvigerens Dag, og sidste år kom der omkring 1000 mennesker på tre timer.

Vi endte faktisk med, at måtte melde udsolgt fordi brunsvigerne var så eftertragtede.

På torsdag åbnes dørene kl. 14.30, og arrangementet løber frem til kl. 17.30. Derudover sender vi radio helt indtil kl. 18.” fortæller radiovært, Søren Holm, til MigogOdense.

Brunsviger ad libitum

Brunsvigeren er mildest talt det, vi kalder for en nationalkage – og for mange er den forbundet med traditioner.

På Brunsvigerens Dag er budskabet klart: Der må hverken komme flødeskum, glasur eller marcipan på.

“Brunsvigerne bliver leveret fra bagere rundt omkring på hele Fyn, og det er den traditionelle brunsviger, der bliver bagt.

Ikke noget med flødeskum, glasur eller andre sjove påfund. Det er den ægte vare, vi serverer på torsdag – og det er den, Fyn er kendt for.” forklarer Søren Holm.

Den fynske skat hyldes

Brunsvigerens Dag bliver ikke kun fejret hos DR FYN, men også rundt omkring på hele øen.

Odense Friluftsbad afvikler Funky Marathon omkring golfbanen og både Fitness World og Café Odeon Social byder indenfor til kaffe og brunsviger.

Fynbus fejrer dagen med ”Husk Brunsvigerens Dag”– tekst på bussernes transport display.

Og hospitalerne i både Odense, Nyborg og Svendborg forkæler deres patienter med brunsviger.

Hos DR FYN vil der løbende være forskellige indslag hele dagen. Gæsterne har også mulighed for at se hvordan studiet ser ud – og få et smugkig på, hvad de ansatte laver.

“På dagen kommer vores brunsviger-ambassadører forbi, og i år har vi også udnævnt et par nye til ”holdet”.

Den ene af dem hedder Erik Larsen. Han er det vi kalder for Fyns farin-pusher, for han har i utrolig mange år solgt farin til stort set hele Fyn – og han er om nogen en værdig brunsviger-ambassadør.

Der kommer også et væld af forskellige variationer med brunsviger. Blandt andet vil kokken Claus Holm lave kreative nyfortolkninger, hvor brunsvigeren har sit udgangspunkt – eksempelvis i roulade.

Derudover vil der også være brunsvigeris fra Paradis og brunsvigerøl.” forklarer Søren Holm.

Foto: Paradis Is Odense

Det kræver en sang

På Facebook begivenheden ”Brunsvigerens Dag” har 1,7 tusinde mennesker allerede klikket deltager, hvilket bevidner om, at kærligheden til den fynske skat må siges at være ekstrem.

Faktisk så ekstrem, at kagen nu har fået sin helt egen sang.

Byrådsmedlem Anders Wedel Berthelsen har nemlig skrevet en brunsviger sang – og navngivet den ”Brunsviger Blues.”

Bag indspilningen står Arena Luanda med Kim Kingo som sanger, Poul Ewald på mundharpe og Arne Lund og Jon Kjærran på guitarer og kor.

DR P4 Fyn sender live fra arrangementet fra kl. 15. Så hvis ikke man har mulighed for at møde op til brunsvigerfesten, så kan man måske være heldig at høre den nyskrevne sang i radioen.

Læs mere om Brunsvigerens Dag her.

Tak for tilladelse til at bruge billedet fra bloggen Sesam Sesam – tjek den lækre kageblog ud her

Vinbar lukkede pludseligt: Nu er lokalerne sat til leje

Skrevet af: Redaktionen

Som MigogOdense kunne fortælle for et par uger siden, så lukkede Noé Vinbar ret pludseligt fra den ene dag til anden.

De trak sig samtidig også ud af restaurant-festivalen DinnerDays og lukkede ned for bordbestillinger.

Forklaringen lød fra driftsansvarlige Mads Friis på, at langtidssygdom havde ramt hårdt, og at man var klogere i uge 7 eller 8.

Men nu ser det ud til, at Noé Vinbar endegyldigt lukker i de eksisterende rammer.

Der er plastret stort “Til Leje” skilt på facaden, og i cvr-registret meldes selskabet under tvangsopløsning.

Lokaler i Kongensgade er til leje

Erhvervsejendomsmægleren Colliers bekræfter over for MigogOdense, at de har fået lokalerne i Kongensgade til leje.

Noé Vinbar har ellers været en af byens populære vinbarer, hvor de det seneste år har satset på servering af mad suppleret med god vin og cocktails.

Da Noé Vinbar pludselig lukkede ned for nylig lød forklaringen;

“Lige nu er vinbaren lukket ned for en stund. Vi har været ramt af noget langtidssygdom blandt personalet, og vi arbejder lige nu på at genetablere stedet.

Men det er desværre usikkert, hvad der kommer til at ske. Vi er forhåbentligt klogere omkring uge 7 eller uge 8,” sagde Mads Friis til MigogOdense.

Åbnede i 2016

Det var i 2016, at ejerne Peer og Kim Sjødahl satsede på vinbaren midt i Odense.

Noé Vinbar åbnede primært med fokus på topvine på glas.

Vin og cocktails er stadig til stede, men der er gennem tiden også kommet mere fokus på servering af mad.

Så brunch, frokost og aftenservering har den seneste tid været en del af Noé. Men det er slut nu.

Store minusser på bundlinjen

Dykker man lidt ned i regnskaberne kan man se, at Noé Vinbar ikke ligefrem har været en bragende succes på bundlinjen. I to regnskabsår har den givet et større minus.

I etableringsåret i 2016 var årets resultat på minus 1,6 mio. kr. og seneste regnskab viser et minus på 1,3 mio. på bunden.

Snak om en eventuelt konkurs eller problemer på likviditeten vil man dog ikke spekulere i offentligt.

“Det er slet ikke noget, jeg kan kommentere på,” sagde Mads Friis til MigogOdense forleden.

Klar igen i foråret: Smørrebrødsbuffet på hotel er populært

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: First Hotel Grand.
Foto: First Hotel Grand.

First Hotel Grand i Odense er atter klar til at introducere deres populære smørrebrødsbuffet.

Det kører i foråret 2019 på fire lørdage i hver måned. Det første arrangement starter lørdag d. 23. februar.

På smørrebrødsbuffeten de dygtige kokke på hotellet skabt en ekstraordinær frokostoplevelse, som kombinerer det klassiske smørrebrød med et moderne tvist.

Man kan spise lige så mange, man vil, og trille fra hotellet smilende og mæt.

Smørrebrød på Grand

Både de traditionelle og til de eventyrlystne

På smørrebrødsbuffeten finder du alle de højtbelagte fristelser, traditionelt tilberedt og belagt med omhu.

Til de eventyrlystne har smørrebrødsbuffetens kokke genskabt de klassiske stykker med et moderne tvist, så buffeten imødekommer enhver smag.

Et godt eksempel er den klassiske smørrebrødsvariant med æg og rejer. Hos First Hotel Grand består den her i 2019 af økologiske æg, røgede grønlandske rejer og hjemmerørt mayonnaise.

Men ikke alt er som i gamle dage, for den hjemmerørte mayonnaise er ikke hvid, men derimod næsten skriggrøn.

Hvad: Smørrebrødsbuffet
Hvor: Grand Hotel
Hvornår:
Lørdag d. 23 februar
Lørdag d. 16. marts
Lørdag d. 6. april
Lørdag d. 25. maj

Book bord her

Byggeplaner godkendt: Gammel skole forvandles til boliger

Skrevet af: Redaktionen
Sådan skal de nye boliger se ud
Illustration: Sandal Ejendomme
Sådan skal de nye boliger se ud Illustration: Sandal Ejendomme

På grunden hvor den gamle Fyns Privat Skole ligger, skal der nu bygges 25 nye boliger.

Byrådet i Odense vedtog forleden en lokalplan, hvor nye boliger bygges på hjørnet af Ivar Vinds Vej og Demantsvej i Hjallelse.

Indtil 2016 var der fuld af liv i bygningerne på Fyns Privat Skole, men de seneste år har den stået tom.

Der er stor interesse for at bygge boliger i attraktive område.

“Der er ikke nogen tvivl om, at Dalum er et meget eftertragtet område at bo i i Odense. Rigtigt mange vil gerne bo i vores forstæder og ikke mindst i Dalum.

Derfor lytter vi med interesse, når en privat bygherre ønsker at opføre nye boliger, sagde by- og kulturrådmand, Jane Jegind, ifølge Byens Ejendom.

Bygning skal rives ned

Projektet kræver, at den eksisterende bygning på ejendommen rives ned, så der kan opføres ny bebyggelse.

Det er kvarter primært med villaer, parcelhuse, rækkehuse og enkelte etageboliger. Der ligger flere bevaringsværdige bygninger fra slutningen af 1800-tallet og 1920´erne. Flere af dem er opført i forbindelse med Dalum Fabriksby.

De nye boliger på skolegrunden opføres i 1,5-2,5 etager, og lokalplanen sikrer, at bygningerne danner bygade ud mod Demantsvej og Iver Vinds Vej og trapper ned i højden ind mod eksisterende boliger umiddelbart nord for planområdet.

Ud mod Demantsvej og Iver Vinds Vej kan opføres 2 nye bygninger i 2,5 etager med 8 og 12 lejligheder, og ind mod Zacharisvej kan der opføres 5 rækkehuse 1,5 etage.