ANNONCE
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fantastisk nyhed: Det Fynske Dyrskue overtager fornem kokkekonkurrence

Af Christina Frederiksen

Forleden kunne vi fortælle, at Det Fynske Dyrskue står klar med et nyt og meget mere moderne program, når det bliver afholdt til juni.

Blandt andet vil der været et meget større fokus på mad, råvarer og streetfood.

Og derfor er det også med en vis stolthed, at dyrskuet netop har meldt ud, at man overtager afholdelsen af den fornemme fynske kokkekonkurrence, Schiøtz Prisen.

Som led i fornyelsen har dyrskuet også valgt at gentænke selve kokkekonkurrence. Hvor de professionelle kokke tidligere tilberedte deres retter i et industrikøkken, har dyrskuet valgt at flytte konkurrencen ud i det fri.

Maden skal tilberedes energivenligt over bål, konkurrencen skal afholdes ude i naturen, og publikum skal inddrages, så de fynske dyder i køkkenet kommer ud at leve blandt de besøgende.

Det Fynske Dyrskue ryster altså posen, når Schiøtz Prisen, søndag den 11. juni bliver afholdt på dyrskuepladsen sammen med det traditionsrige dyrskue.

Baggrundsinfo:
– Schiøtz Prisen finder sted søndag den 11. juni under afholdelsen af Det Fynske Dyrskue på dyrskuepladsen i Odense.
– Senere på året bliver der sat billetter til salg til fællesspisning søndag den 11. juni på dyrskuepladsen. Her vil deltagerne få serveret retter fra kokkekonkurrencen.
– Det Fynske Dyrskue er landets ældste dyrskue, som har været afholdt siden 1882 – og på Dyrskuepladsen i Odense siden 1961. Ca. 50.000 gæster deltager hvert år.

Mad over bål – smagsprøver undervejs

Schiøtz Prisen – som er opkaldt efter Albanis grundlægger – er en ambitiøs kokkekonkurrence og en hyldest til det fynske spisekammer, hvor professionelle kokke fra øverste hylde skal fortolke de fynske fødevarer og lade øl indgå i deres retter.

Men for Det Fynske Dyrskue og Albani Fonden, der støtter konkurrencen økonomisk, har det været særligt vigtigt i år at trække konkurrencen i en grønnere retning samt gøre den mere jordnær for publikum ved at indlægge en række benspænd.

“Vi har valgt at hive Schiøtz Prisen ud i naturlige omgivelser, så konkurrencen bliver tidssvarende og bakker op om tendenserne om en grønnere tankegang.

Det gør vi ved at ændre fundamentet, så vi hylder mad, der er tilberedt energirigtigt ved at bruge lokale fødevarer som tilberedes uden brug af strøm.

Vi er stolte af at have fået kokkekonkurrencen ud som en del af Det Fynske Dyrskue, da det er med til at give en bred forståelse af jord til bord-fortællingen,” lyder det fra Anita Christoffersen, der er dyrskuechef for Det Fynske Dyrskue, og fortsætter:

“Det Fynske Dyrskue er et vindue med 50.000 besøgende, hvor vi har mulighed for at formidle kendskabet og viden til fynske fødevarer.

Samtidig viser vi, at landbruget også er klar til at byde ind og bidrage til den grønne omstilling, som alle taler om, hvor kød skal være en mindre del af vores kost, og hvor alternative fødekilder, som landbruget også er leverandør af, kan indgå i et dagligt måltid.”

Vil skabe morgendagens madkultur

Kokkekonkurrencen har tidligere været afholdt i forbindelse med SPIS på steder som Anarkist, ODEON og Odense Rådhus, men foreningen bag blev erklæret konkurs i oktober 2022.

Nu er konkurrencen kommet på nye hænder, og i den forbindelse har Det Fynske Dyrskue allieret sig med Povl Lønberg, der har stor erfaring med afvikling af sådanne fødevarekoncepter og er kendt i den gastronomiske verden. 

“Det bliver spændende at afholde kokkekonkurrencen ude i naturen, som passer perfekt ind i vores koncept, ”back to nature”. Udover håndværket, enkeltheden og velsmag vil fokus denne gang rettes mod minimering af den energi, der går til tilberedningen af måltidet. Det er således ikke konkurrencemad, kokkene skal præstere, men retter, som forbrugerne selv kan tilberede hjemme i eget køkken, og som kan blive en del af deres madkultur,” lyder det fra Povl Lønberg. 

For kokkene er der ekstra point, hvis ingredienserne er hjemmedyrkede eller plukket i naturen samt anskueliggør den grønne omstilling og kan anvendes hjemme i eget køkken.

Det kunne være hybenrose, bælgfrugter eller andre ting fra køkkenhaven.

Undervejs vil det være muligt for tilskuerne at smage maden og høre mere om ingredienserne og tilberedningen. Ifølge arrangørerne er inddragelse af de besøgende en af ingredienserne for at skabe en succesfuld Schiøtz Prisen.

“Vores mål er at skabe en årlig tilbagevendende begivenhed, som sætter Fyn og de ypperlige fynske produkter på det gastronomiske landkort.

En konkurrence der er lokalt forankret på Fyn, og som inden for fem år er lige så etableret som ”Sol Over Gudhjem”, ”Læsø Jomfruhummerfestival”, ”Årets Østerskok”. Noget man rejser efter og som skaber vækst og udvikling på Fyn, siger Anita Christoffersen.

Del artikel