Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Holder skarpt øje: Politiet indleder særlig sommer-kontrol fra mandag

Af Michael Qureshi
Foto: Niclas Jessen
Foto: Niclas Jessen

Sidste sommer blev 1.272 personer sigtet for spritkørsel i juni og juli heraf 109 på Fyn. Fra på mandag den 15. juni og seks uger frem er politiet igen på gaden i blandt andet Odense for at stoppe sommerens spritbilister.

Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 64 kommuner sætter ind med en landsdækkende kampagne  mod spritkørsel, der begynder den 22. juni, og som varer til slutningen af juli.

Det skriver Rigspolitiet fredag i en pressemeddelelse.

Kontrollerne og kampagnen kommer netop nu, da der traditionelt set er mange spritbilister på vejene om sommeren.

En af udfordringerne er, at der i sommermånederne er mange sociale arrangementer, hvor folk mødes impulsivt og nyder alkohol, og måske glemmer på forhånd at få planlagt, hvordan de vil komme sikkert hjem, hvis de får for meget at drikke.

“Det kan være svært at vurdere, hvornår man har fået for meget til at kunne køre lovligt, når man sidder i sommervarmen, og en genstand bliver til flere.

Vores råd er, at hvis man er det mindste i tvivl om sin promille, så bør man lade bilen stå,” siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

For mange tager chancen

I en undersøgelse blandt 4.519 personer, som Plan Gruppen har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden fra andet kvartal 2019 til og med første kvartal 2020, svarer 5 % af kvinderne og 11 % af mændene, at de inden for det sidste år har kørt bil, selv om de måske havde drukket mere end tilladt.

“Hvert år sigter vi folk for spritkørsel, hvor de efterfølgende siger, at det kommer bag på dem, at de havde en for høj promille.

Selv om man over årene har fået reduceret antallet af spritbilister på vejene, så er der stadig for mange, der tager chancen.

Derfor vil vi være ret massivt til stede med kontroller hen over sommeren,” siger Christian Berthelsen, politiassistent hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Vigtigt at omgivelserne blander sig

Den landsdækkende kampagne mod spritkørsel, som Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og kommunerne gennemfører i sommermånederne, opfordrer både bilisterne til at lade bilnøglerne blive i lommen, hvis de har drukket, og samtidig er den også en kraftig opfordring til omgivelserne om at blande sig, hvis en beruset person vil køre.

“Hvis det er svært at blande sig, så er vores råd, at man allierer sig med andre i selskabet.

Sammen kan man gøre en forskel og sikre, at en påvirket person ikke kører afsted og risikerer at ende i en ulykke, hvor han selv eller andre kommer til skade eller mister livet,” siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Fra 2017-2019 har 106 mennesker mistet livet og 521 er kommet alvorligt til skade i trafikulykker, hvor der har været alkohol involveret, viser tal fra Vejdirektoratet.

Skræmmende tal

Sidste sommer sigtede politiet 1.272 personer for spritkørsel.

Hver 5. dødsulykke i trafikken skyldes alkohol.

Ni ud af 10 danskere tager afstand fra spritkørsel.

Antal trafikanter sigtet for spritkørsel i juni og juli 2019 (kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter):

Nordjylland: 175

Østjylland: 82

Midt- og Vestjylland: 161

Sydøstjylland: 110

Syd- og Sønderjylland: 91

Fyn: 109

Sydsjælland og Lolland-Falster: 90

Midt- og Vestsjælland: 85

Nordsjælland: 90

Københavns Vestegn: 53

København: 212

Bornholm: 14

I alt: 1.272.

Del artikel

Andre læser også